Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-06-12 13:37

Spaning: Även stockholmarna har tröttnat på coronapandemin

En uppföljande spaning efter den tidigare i Göteborg. Allt talar för att även stockholmarna nu tröttnat på coronapandemin - undantaget riskgrupper, anhöriga till svårt sjuka eller döda, och förstås sjukvårds- och omsorgspersonal. Spaning nedan.
Tantobadet från Årstaviken.
Tre faktorer pekar på att stockholmarna tröttnat på coronapandemin, och återgår till det normala.

För det första så är skillnaden enorm mot hur det var för lite drygt en månad sedan. Gatorna är inte längre tomma, utan det är folk överallt. 

För det andra är rusningstrafiken återställd i Stockholm, kanske rent av värre än vanligt för årstiden när folk i viss mån undviker kollektivtrafiken, vilket kanske iofs kompenseras av distansarbete och permitteringar. Att fastna i trafiken var ingen konst - konststycket är möjligen att undvika att ha ihjäl någon av de helt dödsföraktande cyklisterna, för vilka inga trafikregler verkar gälla när de kommer i långa stråk. Kommunen fick ju backning på att tillåta cyklister att cykla mot enkelriktat, men har nu istället satt upp skyltar om detta, och på så vis kommit runt det hela. 
Fullsatt uteservering Eriksdal från Årstaviken.

Fullsatta uteserveringar vid Henriksdalshamnen från Hammarbysjön.

För det tredje är det fullt på uteserveringarna. Någon social distansering eller varannat bord såg jag ingenstans, utan folk satt lika tätt som vanligt.
Ungdomsgrupper vid Årsta.

För det fjärde. Tantolunden, Drakenbergsparken och Tantobadet. Bara området närmast Tantobadet frekventerades av långt över tusen personer, och hur många ytterligare tusen som var ute i resten av parken kan man bara spekulera kring. Någon social distansering var svår att tala om, även om det förekom.
Tantobadet från Årstaviken. Ännu tätare med folk inne i parken.

Av och till är den sociala distanseringen god på de platser där det inte är mycket folk. Men så fort det blir tillräckligt många så blir det trångt.
God social distansering mellan olika grupper längs Hammarbykajen.

Stockholmarna tänker inte hålla sig inne längre. Möjligen är det slående att det är relativt ovanligt med äldre ute, så man kan misstänka att riskgrupperna ännu inte tröttnat på självisolering. Sedan ska och kan man inte döma, för alla är antagligen fullt friska och följer i övrigt anvisningarna. De kanske rent av coronajoggade innan för att verifiera att de har noll lungpåverkan och är vid fullgod hälsa. 

Poängen är att detta pekar på att det inte skulle gå att tvinga folk att stanna hemma och inne längre, då de helt enkelt tröttnat. Det innebär också att hushållens konsumtion sannolikt kommer fortsätta att återhämta sig, även om konsumtionsmönstren antagligen delvis kommer ändras med olika vinnare och förlorare som resultat. Frånvaron av utländska turister kompenseras mer än väl om svenskarna inte reser utomlands, då vi har negativt resenetto normalt, dvs svenskarna bränner normalt mer pengar utomlands än turister och affärsresenärer gör i Sverige.

De inom besöksnäringarna som kan fånga upp svemester kan bli vinnare. Avgörande är förstås om pandemisiffrorna återigen kommer öka och krav på ny nedstängning kommer. Men frågan är om allmänheten utanför riskgrupperna kommer bry sig den här gången?

22 kommentarer:

 1. OT: Elen 1,72 öre imorgon.

  elen.nu

  SvaraRadera
  Svar
  1. Öht har elen kostat under 5 öre nattetid när man laddar bilen hela våren.

   Radera
  2. Bytte till Greenely och timavläsning vid årsskiftet, bästa jag gjort. Så nu är det elnätsavtalet som kostar...

   Radera
  3. Bytte också till rörligt med rabatt vid årsskiftet. Själva elen har därefter kostat några hundralappar per månad, medan nät och skatter landat på över tusenlappen.

   Radera
  4. Har greenely-appen, men Stockholms elbolag som inte tillverkar någon el utan bara handlar med den. Tänker att det är mindre risk att bli utsugen för att täcka fasta kostnader. Vid årsskiftet då min rabatt går ut väljer jag ett nytt billigaste alternativ.

   Radera
 2. Den nya folksporten, att ta kort på Stockholmare som tränger ihop sig - " Här sitter dom och dricker öl medan personalen i vården dör " ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är de friska och följer riktlinjerna har de väl inget att skämmas över?

   Radera
 3. Ja, vi senskar är dödströtta jämfört med våra grannländer: https://ourworldindata.org/grapher/covid-deaths-days-since-per-million?zoomToSelection=true&country=DNK~EST~FIN~LVA~LTU~NOR~POL~SWE~DEU

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar vara de svenskar som hade sportlov vecka 9 är som mest trötta. Skåne vs Själland verka ha ungefär samma trötthet. Vi hade dessutom sportlov samtidigt.

   https://www.newsoresund.se/smittlaget-oresund-11-juni/

   Radera
 4. Din observation kring trafiken kan jag bekräfta! Den är helt normal eller över normal.

  SvaraRadera
 5. Ser ingen skillnad på antalet människor i riskgrupp på Konsum i samhället i Småland där jag bor, nästan mer aktiva än före Corona.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och med aktiva mena jag att riskgruppen är väldigt stressade och har bråttom att hitta/försvara sin position i kön men sen när de kommer fram till kassa sjunker riskgruppens puls och det är väldigt mycket som ska avhandlas med personen i kassan.

   Radera
 6. Folk börjar ruttna efter 4-6 veckor, kulmen nås väl efter 8-10 då tom de mest indoktrinerade börjar inse att de inte behöver vara särskilt oroade...

  Som sagt, när 6000 fler än vanligt dog i flunsan för 3 år sen höjde ingen på ögonbrynen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blir väl åt det hållet nu också, detta med levnadsbegränsningar och operationssalar omgjorda till corona-vård-salar

   Radera
 7. Kul med spaning i mina hemtrakter.

  Jag kan säga att jag inte märkt av särskilt stor skillnad alls här i Årsta, jämfört med ett år tillbaka.

  Som du säger så är det få som är rädda längre. Det är mycket folk i parkerna och på en del av restaurangerna.

  SvaraRadera
 8. Nja stockolmarna håller avstånd och har en sjujävla disciplin att stå i kö för att få bord och bli serverad. Bland annat på den populära Mälarpaviljongen på N Mälarstrand. Flera lögnaktiga påståenden ovan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är mest innerstadsborna som trängs. I förorterna, exempelvis på biltem, clas ohlson och bauhaus är det ordning och reda, man står i kö på markerad plats, punkt.

   Radera
 9. Som boende i förort har jag sedan Mars jobbat hemifrån, och har utökat mitt rörelsemönster med en längre lunchpromenad runt nejden, helt enligt FHM rekommendation.

  Jag har noterat att många andra verkar ha samma tankar. Och när vi möts eller går om varandra gör vi det med största möjliga säkerhetsavstånd som vägen tillåter.

  SvaraRadera
 10. Kan säkert vara en del som tröttnat, men jag tror finare väder, skolor som har slutat och att en hel del stockholmare har haft smittan (eller iaf. tror sig ha haft den) också spelar in.

  SvaraRadera
 11. Svensken kan inte dö.

  SvaraRadera