Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2020-06-01 15:05

Sommaren är här - Göteborg i värre lågkonjunktur än under finanskrisen

Helt plötsligt blev det sommar och vädret skippade direkt från du dubbla april till högsommarvärme i juni. Samtidigt rapporterar Business Region Göteborg att Göteborgsregionen nu befinner sig i en värre lågkonjunktur än under finanskrisen.
Regnbågsflaggor pryder (ha, göteborgsskämt för de som stör sig på regnbågsflaggor) dagen till ära Göteborgs svar på Slussen, byggarbetsplatsen Korsvägen.
Från ingenstans gick vädret från april till högsommarvärme med över 27 grader i skuggan.
Utetemperaturen i mikroklimatet hemma vid gårdscentrum.
Hemautomatiseringsträsket Home Assistant slår på AC:n när utetemperaturen går över 26 grader. Täcks helt av solcellernas elproduktion just nu, som trots eftermiddagen och österläge producerar runt 2500 W i skrivande stund. Därtill kostar elen runt 5 öre per kWh för oss som har timmätnig, så kylningen är i princip bara skatt och drar ändå rätt lite energi.
Trots det fina vädret och fallande dödstal i coronaviruset så rapporterar Business Region Göteborg om att Göteborgsregionen befinner sig i så snällt kallat lågkonjunktur, och en värre sådan än under finanskrisen. Konjunkturindikatorn för Göteborgregionen ska landat på -39.1 mot normalläget 0 (60.9  kontra hundra för det underliga officiella sättet att mäta). Egentligen har inte Göteborgs svar på Stockholms Handelskammare något vettigare att säga än så om saken, och att man kallar den kraftigaste recessionen i mannaminne för lågkonjunktur är väl en fin sammanfattning. 

Bland faktisk intressant information hittas att en sjättedel av alla  sysselsatta i Västra Götaland nu är permitterade. En  av sex tidigare arbetande i hela länet Västra Götaland enligt pressmeddelandet.

Var för övrigt inne i Göteborg på ett ärende och pratade med en krögare på en av favoritkrogarna här på Sveriges framsida, och man hade stängt ner för sommaren för att minska de beräknade förlusterna, och satsar istället på att komma tillbaka stort till hösten.

Det tål att tänkas på att en stor del av dessa en sjättedel permitterade riskerar arbetslöshet om inte läget vänder - arbetsgivarna kommer inte betala sin del av permitteringslönen för alltid. 

Arbetslösheten i Göteborgregionen ska vara 7.5% mot Stockholmsregionens 7.8% och Malmöregionens 11.1%. Men om hälften av sjättedelen permitterade (=100/6/2=8.33) faktiskt också blir arbetslösa mot sommarens slut så är det ytterligare åtta procentenheters arbetslöshet som ett brev från Tillväxtverket till hösten. Permitteringarna gäller nämligen inte semestern, där arbetsgivaren måste betala 100% av lönen.
Morgonsolen från gässtugan klockan 07:05 under hemester och övernattning i gäststugan.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

11 kommentarer:

 1. Kommer det massor av konkursansökningar dagen innan industrisemestern skall börja?

  Med den vanliga logiken att antalet konkursansökningar är som störst dagen innan momsen skall betalas - så borde antalet konkursansökningar nu dagen innan industrisemestern skall börja följa liknande mönster - för både de som redan går permitterade och de som försökt själva men ser att handduken måste slängas in.

  Eller tänker jag fel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Semesterlön och den extra semesterersättningen som de anställda skall ha är nog tufft att betala i dagen läge för många företag, så du är inte fel ute.

   Radera
 2. Dystert läge i Gbg, ja. Oväntat? Kanske inte.

  Fin gässgård, som sagt. Men sov du i gässtugan? Bättre än hönshuset? ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller stutabåset, för den delen..

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Om inte annat resulterar denna värme i en lågkonjunktur. Alltid lika svårt att få tag på folk på jobbet efter lunchtid när temperaturen är uppe på över 20 grader. Man får ju hoppas för vårt lands skull att vi inte får en varm sommar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Schh, du menar väl inte att hemarbetande tjänstemän skulle maska på hemmaplan?
   Upplevde samma sak innan jag gick på obetald pappaledighet.
   De i samma demografiska grupp man stöter på i bygghandeln går hemma permitterade eller "jobbande" med mer eller mindre full lön. Orättvist.

   Radera
 5. Har tre grannar som blivit arbetslösa, varav 2 är fabriksarbetare och den andra är administratör på ett trädförädlingsföretag. Tydligen så har staten dragit in på forskningsbidrag så hon blev arbetslös.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äsch, A-kassan är ju höjd och man behöver inte ha varit med innan.
   Aldrig att jag skulle röja skog mitt i sommaren om man kan gå 26 000 kr i månaden för att semestra.

   Radera
 6. Trist för Göteborg, det slår förstås hårt mot denna regniga stad som hängt upp så mycket mot två privata arbetsgivare som nu båda går dåligt. Hoppades mycket på Polestar, men att bygga upp ett nytt bilmärke (ifrån Kina) känns dumt. Volvo hade passat bättre att fortsätta med.

  SvaraRadera