Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-06-17 07:21

Små rörelser i Asien efter stark tisdagsbörs - Volvo varslar 4 100 tjänstemän

Det är små och blandade rörelser i de asiatiska tidszonerna under morgonen, efter en stark börstisdag världen över. Svenska Volvo Group varslar 4 100 tjänstemän om uppsägning.
Dagschart OMXSPI.
Stockholmsbörsen gick starkt igår med +3.20% för breda OMXSPI och +3.45% för storbolagsindexet OMXS30. OMXSPI är därmed återigen över MA200.

Det blev även uppgång i USA där S&P-500 gick +1.90%.

Under morgonen är det lite svalare och blandat i de asiatiska tidszonerna. ASX 200 +0.40%, Hang Seng -0.03%, Nikkei 225 -0.33% och Straits Times -0.10%. Husses termin ger inte heller några ledtrådar vart börsen ska, vilket gör att Stockholmsbörsen kan komma att finna sin egen väg på eventuella nyheter.

Dollarn stärks kraftigt mot kronan och guldpriset stiger därmed till över 520:- SEK per gram. Fallande krona kan tala för fallande börs i Stockholm.

Enligt ett pressmeddelande säger nu Volvo Group - "lastbils-Volvo" - upp 4 100 tjänstemän varav 15% är konsulter. 1 250 av de berörda positionerna hittas i Sverige. För svensk del innebär det varsel. Man pratar förstås om floskler som kompetensskifte och nya affärsmodeller och Volvokulturen kommer fortsätta vara vår ledstjärna. Därmed kommer man behålla en styrkeposition.

Verkstadsbolaget Sandvik varslar 349 personer i just Sandviken och 80 i Hallstahammar och Surahammar. Pressmeddelandets floskler är volymanpassningar och positionera bättre för framtiden, samt säkra framtida utveckling.

Permitteringar förvandlas likt tidigare konstaterat förr eller senare till varsel, som eventuellt leder till uppsägningar. Krisen är inte över bara för att börsen stiger. Volvo Group steg +6.48% och Sandvik +3.20% igår när beskeden om uppsägningarna kom, så marknaden gillar när företag drar ner på verksamheten. Det visar förstås på förmågan att spara pengar och effektivisera medan facken är medgörliga på grund av krisen.

2 kommentarer:

 1. Och som ett svar på detta stiger bostadspriserna i Göteborg (https://www.gp.se/ekonomi/bostadspriserna-i-g%C3%B6teborg-v%C3%A4nder-upp%C3%A5t-1.29700731)
  Själv trodde jag på stillastående priser och många trodde på bostadspriskrasch. Nu blir det alltså stigande arbetslöshet och bostadspriser samtidigt. Lite som börsen då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas någon har lite tid att gräva i de där siffrorna för de måste vara manipulerade.

   Riksbanken har ju tagit hjälp av BlackRock och de är duktiga på att lura folket

   Radera