Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2020-06-30 09:34

Sista chansen förlänga Brexitförhandlingarna i morgon onsdag första juli

I morgon onsdagen den första juli är det sista chansen att enligt Brexit-avtalet förlänga förhandlingarna mellan EU och den fd EU-nationen Storbritannien. Om inte förhandlingskommittéen fattar beslut om förlängning i upp till två år, så kommer övergångsperioden avslutas utan avtal den första januari 2021.
Brittiska parlamentet.
Även om Storbritannien den sista januari 2020 formellt lämnade EU, så har inte alla fördelar med EU upphört att gälla under den så kallade övergångsperioden. Bland annat har fri rörlighet av varor och tjänster fortsatt gälla under året, men Storbritannien har lämnat EU:s politiska maktorgan, fast betalar fortfarande EU-avgift för 2020.

Per den första januari 2021 är det slut med detta och tidigare EU-regler upphör att gälla. Saknas det avtal blir det avtalslöst. När det gäller handel innebär det att WTO kommer gälla, med oförhandlade tullar, och det kommer i princip helt saknas in- och utreseavtal, dvs britter och EU-medborgare skulle behöva söka visum om inget annat överenskommits. Pipelines och elnätförbindelser kan stängas ner och så vidare. Förhandlingar kommer rimligtvis fortsätta ändå, men tills avtal finns på plats kommer Storbritannien vara avtalslös på ett antal punkter kontra EU och EU-länder i de fall EU:s författning, lagar och regler förbjuder individuella avtal.

Coronapandemin har gjort att takten i förhandlingarna drabbats och det ser väl inte direkt ljust ut just nu, även om bägge parter har gjort utfästelser att öka takten i förhandlingarna över sommaren.

Enligt Brexit-avtalet är i morgon den första juli sista chansen att förlänga övergångsperioden. Utifrån brittiska bedömare (jag prenumererar på The Times) så finns det inga tecken på att en förlängning kommer begäras i morgon. Högsta möjliga förlängning är två år, men det skulle också innebära att Storbritannien skulle behöva betala EU-avgift under en förlängd övergångsperiod (min tolkning).

Det brittiska pundet har försvagats mot euron under coronakrisen, men huruvida det beror på långsamma Brexit-förhandlingar eller att England är det land inom EU och fd EU som har högst överdödlighet per capita och alltså drabbats hårdast av pandemin går förstås inte att avgöra. 

Den brittiska börsen med indexet FTSE-100 tillhör årets värsta förlorare, något sämre än franska CAC-40 och liggerr sedan årsskiftet på -17.67%, medan Stockholmsbörsens OMXSPI ligger -5.12% och amerikanska S&P-500 -5.50%.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

9 kommentarer:

 1. Jag tror faktiskt inte det spelar någon roll vad EU gör längre i den här röran. Det vi ser är slutet på Storbritannien som nation.

  Eftersom det i praktiken är omöjligt att skapa ett avtal som uppfyller de motsägelsefulla löften som givits i samband med brexit så har jag svårt att se att de skulle kunna bli något annat än en en hård brexit. Det finns inget avtal som de kan teckna som inte kommer beskrivas som ett svek mot "the one true brexit".

  En hård brexit kräver gränskontroller, vilket bryter mot the good friday agreement, och har en överhängande risk att återstarta kriget på Nordirland. Det kommer antagligen på lite sikt leda till att Storbritannien upplöses som nation, ett återförenat Irland, ett fritt Skottland och någon form av union mellan England och Wales.

  300 år av nationsbygge som går i graven. Det är verkligen ett fall av "We live in interesting times."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enda man kan vara säker på kring Brexit är att man inte kan vara säker på något kring Brexit.

   Men att Skottland lämnar är väl inte konstigare än att Kanada, Sydafrika och Australien är egna länder numera.

   Radera
  2. Jag tror att vi även ser slutet på alla andra nationsstateter som f.n. är medlemmar i EU. EU bygget går allt mer mot en federalistisk stat och det kommer inte dröja länge innan byråkraterna har lyckats nyttja varje kris till att få de nationella parlamenten att delegera makt till Bryssel.

   Mycket synd. Jag tycker EU som frihandelsområde med öppna gränser för ekonomisk aktivitet är toppen men katastrofalt som "nationsbygge".

   Radera
  3. Alla nationer går i graven för eller senare. Ja, till och med hela civilisationer.. verkligen. Spännande tider.

   Radera
  4. Googla på CANZUK. Drömmen om ett nytt samvälde Canada, Australien, Nya Zeeland och UK. Tydligen en populär tanke.

   Radera
 2. Ett återförenat Irland - då kommer vi att få se ett sekteristiskt inbördeskrig vars like bland "kristna" vi inte sett sedan 1600-talet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns nog risk för det. Och en anledning till att det slutade var nog att de blev av med stöd från Sovjet, Putin kan nog tänka sig att hjälpa till..

   Radera
 3. EU har gjort bort sig totalt under Corona-krisen. Kunde inte komma överrens om någonting alls. Trots att Italien vädjade om hjälp i början så kunde inte EU få tummarna loss och den enda hjälpen som kom då till Italien var från länder länder utanför EU.
  Ett enormt svek, då ett medlemsland verkligen behövde hjälp. Så har det fortsatt hela krisen, med nationellt käbbel.
  EU har även svikit Grekland som behövde/behöver hjälp mot det militärt och socialt aggresiva Turkiet, som stormar gränsen med proxy-människor och hotar grekland med krig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Både Italien och Grekland är kvar på kartan och får mångmiljardstöd av EU-länderna nu, vilket de fyras gäng Sverige, Danmark, Nederländerna och Österrike har bromsat så gott det går. Men EU hade viljat stödja dessa länder än mer.

   Nä EU är långt mer givmilt stödjande än vad Sverige viljat.

   Radera