Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-06-08 08:13

SEB: Boprisindikatorn sjunker i hela landet utom Västra Götaland

SEB:s boprisindikator drogs upp tre punkter på grund av att förväntningarna på bostadspriserna stiger i Västra Götaland. I resten av landet faller tron på stigande bostadspriser ännu mer från en redan djup nivå.
Västra Götaland.
Boprisindikatorn från SEB steg två punkter från -25 till -23, på grund av att indikatorn i Västra Götaland steg fyra punkter från -28 till -24. I övriga landet faller indikatorn. 

Hur indexet kan stiga med  75% av uppgången i Västra Götaland när index faller med -5 i Östra Götaland, -2 i Stockholm, -3 i Svealand utom Stockholm och -1 i Norrland och -1 i Skåne lämnas som en övning åt SEB. Ett rakt ovägt medel av de delgeografiska indexen -24, -25, -26, -27, -25 och -22 blir -25 och inte -23, men vad vet man egentligen om livet? Så indexet stiger till -23, där endast Skånes -22 är starkare än medlet. Svaret ligger kanske i att de regionala siffrorna är ett medel av de två senaste månaderna.
SEB:s boprisindikator och Valeuguards Sverigeindex som mörk linje.
För säkerhets skull har bloggen skickat frågan om detta till SEB:s privatekonom, så får vi säkert ett fint svar. Tillägg SEB:s privatekonom bekräftar förstås att de regionala siffrorna inte kan jämföras med indikatorn pga tvåmånaders medel:
"Det du noterat är en effekt av att de regionala siffrorna redovisas som ett glidande medelvärde av de två senaste månadernas utveckling, medan själva Boprisindikatorn (alltså huvudmåttet för hela riket) utgörs av endast senaste månaden. Eftersom det blir färre observationer när resultatet bryts ned på regional nivå används medelvärdet för att öka den statistiska robustheten. Det man tappar är då dels lite aktualitet (eftersom månaden innan också påverkar) och dels jämförbarheten med Boprisindikatorn för riket (vilket som sagt är grunden till din kommentar). Det finns inget absolut rätt eller fel men det är så vi har valt att göra för att minska risken av övertolkningar och för stora svängningar enskilda månader för enskilda regioner, baserade på ganska få observationer."
Indikatorn bör innebära fortsatt svaga bostadspriser när dessa rapporteras av Valueguard senare i månaden. Man kan väl säga att om inte coronakrisen och den värsta ekonomiska krisen sedan 1930-talet klarar av att sänka bostadspriserna så finns det inget som kan få dem att gå ner, och det är i så fall bara att belåna sig allt man kan och köpa alla bostäder man får tag på och bo sig rik.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

13 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Intressant! Tittar man på husmask.se ser priserna ut att stiga i maj i Stockholmsområdet, men även första veckan i juni.

  SvaraRadera
 3. Om inte annat så gäller det att rusta sig för kommande avkastningsdöd alternativt höginflation. En fastighet tillsammans med andra tillgångar kanske inte är så dumt men man ska nog ta lite höjd för ökande räntor i inflationsscenariot och inte belåna sig upp till tänderna utan en backup plan

  SvaraRadera
 4. Östa Götaland?

  Östergötland heter det väl.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, inte när det inkluderar t ex Småland, pss som Västra Götaland inkluderar Halland i detta fall.

   Radera
  2. Kan ju vara något tydligare. Det refereras till Skåne. Vidare att begreppet Västra Götaland normalt tillika som Skåne hänförbart till respektive län. Västsverige brukar normalt tolkas som Västra Götalands län och Hallands län.

   Ingår Blekinge förresten i Skåne eller i den östra halvan av Götaland i denna sammanställning?

   Östa Götaland saknar ett (r) oavsett vad det symboliserar. :)

   Radera
  3. Exakt var SEB:s gränser går får du fråga dem.

   Radera
  4. Eller du själv innan du blandar länsnamn med andra begrepp.

   Radera
  5. Jag använde samma namn på områdena som SEB. Har du problem med det, ta upp det med SEB. Jag kan inte redovisa data för någon annan indelning än den de publicerar. Normala människor förstår också kontexten när man delar upp det i Östra och Västra Götaland, och förstår då att det handlar om landsdelarna och inte länen.

   Radera
  6. Länet heter dessutom Västra Götalands län, och inte Västra Götaland. Ingenstans skrevs det ut "Västra Götalands län", lika lite som Uppsala ska tolkas som Uppsala län.

   Radera
 5. Det är inte tydligt att referera till begrepp som Skåne, Västra Götaland i samma ramar men att det underförstått avses att Västra Götaland också skall innehålla Halland.

  Att det i botten är mätbara statistiska enheter som avses förstår nog de flesta.

  Vidare är Öst(r)a Götaland kanske mer ett meterologiskt vagt begrepp än en faktisk geografiskt (läns)avgränsat och underförstått område.

  SvaraRadera