Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-06-08 11:36

SCB:s partisympatiundersökning: S krisens stora vinnare - C, L, MP och SD förlorare

SCB:s stora partisympatiundersökning för maj 2020 visar att det huvudsakliga regeringspartiet S är krisens stora vinnare, medan samarbetspartierna C och L, regeringspartiet MP och högerpopulisterna SD är krisens förlorare.
Najs.
Socialdemokraterna går alltså starkt framåt med otroliga +8.7 procentenheter för att få 33.7% av partisympatierna i SCB:s partiympatiundersökning (PSU) för maj månad 2020. Denna undersökning görs två gånger om året och samlar även in demografiska- och socioekonomiska data kring partisympatierna.

Bloggen anger inte osäkerhetsmarginalen i de redovisade siffrorna här.

Den största förloraren är det av nynazister grundade högerpopulistiska partiet SD, som backade 5.6 procentenheter sedan i november 2019. Regeringspartiet MP backade 1.1 procentenheter till 4.1, men klarar sig kvar i riksdagen. De tidigare borgerliga stödpartierna C och L backar med 1.4 respektive 0.5 procentenheter till 6.0% för C och 3.3% för L som fortsätter hamna utanför riksdagen i händelse av val idag. 

Även det kommunistiska partiet V backar med 0.4 procentenheter till 8.0% och konservativa låtsaskompispartiet KD backar med 0.4 procenheter till 6.4%. Enda partiet som går framåt förutom S är det sista riktigt borgerliga partiet Moderaterna, som ökar med 1.0 procentenheter till 20.1% och blir näst största oppositionspartiet. Övriga partier utanför riksdagen backar med 0.9 procentenheter och får tillsammans 1.1% av väljarstödet.

Regeringspartier stärks ofta i en kris, men att MP tappar kan ses som att svenska folket inte ser dem som ett regeringsparti, utan mer ett underordnat stödparti likt C och L. Samtidigt har S lyckats locka tillbaka många väljare från SD.

Tydligen anser svenska folket att regeringen gör rätt under krisen, oavsett vad det är som skriks om på Internet och hos SD:s samarbetstidning och nya partiorgan Dagens Nyheter. Tycker man att tjänstemannen Anders Tegnell ska avgå stödjer man Jimmie Åkesson och SD, och fiskar därmed i bruna vatten, samt stöder en ny linje att politiker ska bestämma över enskilda statstjänstemäns anställningar.

58 kommentarer:

 1. "Samtidigt har S lyckats locka tillbaka många väljare från SD."

  Nu är det så att

  "SD:s samarbetstidning och nya partiorgan Dagens Nyheter"

  säger så här:

  "SD har tappat lika mycket till M som till S (1,8 procentenheter) vilket är i princip hela förklaringen till Moderaternas uppgång. "

  SvaraRadera
 2. Att utnämna DN till organ föro SD är helt sensationellt. Däremot kan man kanske kalla Nyheter Idag för samarbetstidning och partiorgan för SD.

  SvaraRadera
 3. Åkesson är inget vidare på Trump-strategier. Att försöka göra FHM och Tegnell till syndabock föll omedelbart tillbaka på honom själv som politiker, genom GD Johan Carlson förnämliga rundpall:

  "– Till exempel tror jag inte att många känner till att det är förbjudet i lag för kommuner att anställa läkare inom äldreomsorgen. Men trots dessa utredningar och trots att vi och andra påpekat detta i flera år så har det uppenbart inte funnits intresse bland politikerna, det vill säga sådana som Jimmie Åkesson, att ändra på det här. Att i ett sådant läge påstå att det är vårt fel är högst anmärkningsvärt, säger han."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu vet jag inte var du hittade citatet, men även påståendet att Tegnell, som vad jag förstår är en anställd vid FHM, ska "avgå" är märkligt. Avgår gör man väl om man är politiker, t ex minister? Tegnell kan sägas upp, säga upp sig på egen begäran, omplaceras etc. Men han kan inte avgå.   Radera
  2. En alternativ tolkning är ju att de partiledare som nu angriper regeringen (inklusive Åkesson) genuint faktiskt bryr sig om de människor som dör/dött - att de kritiserar trots att de själva förlorar på det - det enklaste vore ju att bara fortsätta låta S passivt ha ihjäl sina egna kärnväljare i form av sistagångsväljare, importerad valboskap och LO-kollektivet inom sjukvården.

   Radera
  3. Tja, partier som i kommunerna dragit ner på äldreomsorgen kanske bör tiga stilla i frågan, inklusive SD, som stött detta i många kommuner. Att sedan skylla på regeringen när äldreomsorgen är en kommunal fråga visar väl på ännu mer okunskap.

   Radera
  4. I Sverige finns bara en debattnivå - även kommunpolitik och regionpolitik debatteras ju numera alltid by proxy på riksnivå - sedan yngre människor slutat läsa lokaltidningarna så är det enda sättet att få någon kommundebatt överhuvudtaget.

   Radera
  5. Utan att ta parti..
   staten skapar ju förutsättningarna för kommunerna hur de ska sköta äldreomsorgen.
   Sen kan det ju skilja ganska mycket på riksdagspartier och deras småsyskon i kommunerna.

   Radera
  6. @Ben, citat från Omni. Du kan säkert googla fram det om du är intresserad.

   Radera
  7. Turboprop: Nix! ... Det är kommuner och regioner (f.d. landsting) som skapar de nämnda förutsättningarna genom sin beskattningsrätt.

   Radera
  8. Fast lagarna som styr ramarna stiftas i riksdagen.

   Radera
  9. Tex, förut var det mesta "skall" krav på oss som jobbar offentligt.
   Men nu har man mer gått över till "skäligt" "bör" så att man kan tumma så kvalitén så mycket som möjligt.

   Radera
  10. SD:s enda styrka just nu är att de inte suttit i regering, alla andra oppositionspolitiker ser ut som idioter för de satt ju i regering i 8 år och jag kan då inte minnas att äldrevården var fundamentalt annorlunda på den tiden? Vad är det för jättereformer sossarna kommit med?

   Härförleden kom ju också nån studie om överdödligheten på privat vs offentligt äldreboende, de var i princip lika med någon mikroskopisk avvikelse till förmån för privata vårdhem, ergo, ingen av lösningarna som röd/blå sida har som favorit är särskilt mycket bättre/sämre utan de har varit ungefär lika dåliga för sina klienter.


   Statlig/regional beredskap, MSB:s roll, FHM, äldrevårdens kvalitet, både röd och blå sida har suttit i ordförandesätet under 10-talet och hummat och harklat sig, sparat pengar, ignorerat och slätat över, utrett och glömt bort. Bara löjligt att göra den delen av Coronakrisen till en politisk fråga öht.

   Och som sagt, SD vars enda selling point är att de aldrig suttit i förarsätet och som dessutom inte kan skilja på en anställd och en förtroendepost avs Tegnell, de är iaf jag inte imponerad av.

   Radera
  11. @Turboprop:

   Så här dags i diskussionen skulle iaf jag gärna se ett konkret exempel från din sida avseende hur lag och förordning förändrats till det sämre på det sätt du beskriver, dvs har försämrat kommunens förutsättningar att hantera coronakrisen. Och helst då av en sosserergering, inte nåt som klubbades av Reinfeldt&co om man nu ska vara sån.

   Radera
  12. Turboprop: Naturligtvis är lagstiftningen ett exklusivt privilegium för Riksdagen, inklusive de ramlagar Du åsyftar.
   Den springande punkten är dock beskattningsrätten.
   Detta mitt konstaterande alldeles självklart i medvetenhet om åsikten därom hos vad jag uppfattar som majoriteten av läsekretsen här.

   Radera
  13. Ben: ätit taggtråd ?
   det jag påpekade var att regeringen( ovavsett färg och tid) inte är "anvarslösa".

   Karlsson.
   Nja. Jag trodde förut att högskatt och god kvallitet gick hand i hand.
   Men efter att ha varit sambo med en socionom som just jobbade operativt med dessa frågor, har jag bytt åsikt.
   Det handlar om vad kommunen bestämt hur de ska prioritera.
   Anekdotisk javisst. Men en blå sthlm kommun kunde ha mycket generösare tolkningar av lagar( sol, lss, osv) än en röd grannkomun

   Radera
  14. @Turboprop: Jag förmodar att taggtråds-snacket ska implicera att jag är ilsken. Jag tycker inte det är särskilt aggressivt, otrevligt eller oförskämt att be folk ge exempel som underbygger det de påstår. Man behöver inte ha "ätit taggtråd" för att be om något sådant. Snarare tycker jag det är vanlig hyfs att man ger en källhänvisning, en anekdot, en länk eller liknande om man vill att ens utsaga ska bli tagen på allvar. Generellt gäller också att ju mer fantastisk och avvikande utsagan är, desto mer måste man belägga den med källor.

   Med reservation för att detta gäller påståenden om faktaförhålladen, givetvis. Om man kommer med en utsaga om att man gillar choklad bättre än vanilj slipper man källhänvisning.

   hur tycker du annars en diskussion ska gå till?

   Radera
  15. Turboprop: Förändrar ingenting i sak. Även nivån på skatteuttaget är en del av kommunens prioriteringar och kommer därmed att vara styrande för de ekonomiska ramarna för övriga prioriteringar.

   Radera
  16. Sverige är ett väldigt decentraliserat land. Det finns förstås både nackdelar och svagheter. Styrkan är att beslut om investeringar tas längst ute i löven av dem som också ansvarar för skatteuttaget, vilket minskar risken något lite för felinvesteringar. En svaghet (vilket kanske i vissa fall är en styrka) är att det kan vara svårt att centralstyra uppifrån om det skulle behövas, man kan inte göra några snabba girar.

   Och att vi har ett antal fristående politikerskyddade myndigheter är ju bara helt brilliant.

   Politikerna bygger maskinen, sen kan de bara titta på när den exekverar.

   Radera
  17. ... styrkor och svagheter.

   Radera
  18. Såvitt man har kunnat förstå så är kommunernas självbestämmande kraftigt beskuret av just staten. Om staten lägger på kommunerna ett antal tunga ekonomisla plikter så kommer det definitivt att drabba andra plikter inom kommunerna. T ex äldrevåden, skolor och annat.

   Verkar som om detta är väldigt lätt att glömma när man lastar kommuner och regioner för att problemen är deras och gör staten fri fån skuld.

   Radera
  19. Peter Andersson: Det är enbart centralstaten som stiftar lagar och därmed styr landet. Kommunpolitiker får enbart utföra statens ordrar, deras egen makt sträcker sig ungefär till att bestämma vilket kaffe de ska dricka inom den kommunala byråkratin.

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Tycker att SD:s plan att vara något konservativt alternativ i Sverige visar hur tomt partiet faktiskt är på riktiga idéer. Invandringen är ingen aktuell fråga just nu och då tappar man rejält med väljare. Vad har man utöver det som man skulle kunna locka väljare med just nu under en annan typ av kris?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Apropå det, är det nån som har hört av miljöpartiet sen mars eller är det dags att ringa Missing People?

   Radera
  2. Det kom ett livstecken i form av dyrare plastkassar för nån månad sen. Kommer ni ihåg hetsjakten efter "plast"? När McDonalds tog bort sugrören? Nu i februari var det plötsligt högsta mode att delta i frivilligtillverkning av plastförkläden till sjukvården. Tänk vad fort det kan gå!

   Radera
  3. Dom var ju faktiskt med i debatten igår kom jag på nu, och viftade med den gamla hippie-idén om ett motståndskraftigt samhälle med allt utom vapen, som jag förstår det. Pacifist-Juche.

   Radera
  4. Alla meddelanden om att motståndet skall upphöra är falska-modellen?

   Motstånd mot plast då alltså, för det är verkligen det största miljöproblemen Sverige har för närvarande :)

   Radera
  5. @ Ben En ny skatt på alla mobiler var på nyheterna i morse, eller pant som de valde att kalla det. En skatt på kylskåp är väl relativt lätt att ta ut, tror få köper det utomlands men en pantavgift kommer på mobil löses enklast genom att inhandla från tex Tyskland så blir slutresultatet som vanligt från MP:s politik, mer arbetslösa och ingen vinst för miljön.

   Radera
 6. Den sista idioten är förvisso inte född ännu, men det är förbaskat svårt att föreställa sig SD komma tillbaka. Deras budskap är så totalt omodernt och yesterday och nu kommer dessutom en stor civil reaktion på USA-polisens militarisering de senaste 20 åren. Det är ingen vågad gissning att samma trend kommer hit snart, och då är SD rökta och kan bara se fram mot en dödsvandring till 4%. Med lite tur spricker de i fraktioner och försvinner snabbare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oenig där faktiskt, det här är visserligen SD:s första stora motgång i opinionen, men jag tror de har en lojal väljarskara. Uppenbarligen har väl M:s partiledare gjort samma bedömning eftersom han slog på stora trumman om att han var villig att förhandla med SD nyligen. Det hade ju varit en onödig risk om de var på fallrepet, liksom.

   SD kan fortsätta gå bakåt, men de kommer att stabilisera sig. Exakt var kan man så klart bara gissa, men låt säga 10-12%.

   Radera
  2. Har fått för mig att SD är ovanligt starka just inom poliskåren.

   Nu har jag inte lusföljt debatten dag för dag, men inte har då jag märkt särskilt mycket konstruktiva råd från hr Jimmie under våren. Och visserligen lär han vara skild nu men tidigare var han partner med ett kommunalråd, så några små insikter i skillnaderna mellan nationell och kommunal politik borde han ha fått i sig kan man tycka.

   I det läget ter det sig märkligt om han blandar ihop detta. Om han gör det.

   Radera
 7. Verkar som Löfvens taktik går hem.

  Fatta så litet beslut som möjligt, lägga ansvaret på andra (FHM, kommuner och regioner) och hålla sig borta från rampljuset. Det kunde vi även se i gårdagens TV-debatt där Bolund var den i regeringen som pratade mest och blev därmed symbol för coronamisslyckandet.

  Ulf Kristersson gick så långt så att han sa "vi har gjort för lite" istället för "regeringen har gjort för lite" och valde därmed självmant att ta på sig skulden, trots att de varit i opposition.

  Samtidigt kunde Löfven segla under radarn...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad, exakt, borde Löfvén ha gjort menar du?

   Radera
  2. För att säkra makten, inte mycket annorlunda.

   För att rädda liv, så är det massa saker man borde ha gjort annorlunda, så som mer testning/smittspårning, krav på masker, stänga gränser till länder med smitta och karantän för hemkommande.

   Radera
  3. Skatt är stöld: Löfvens agerande, om än inte som taktik utan snarare som en realistisk uppfattning om verkligheten, naturligtvis i rådande situation den enda tänkbara.
   Landet har inte något behov av en mediastylad ledargestalt som pekar med hela handen och proklamerar sig ha svar på allt. Landet har behov av en Statsminister som leder Regeringen och håller sig informerad via de myndigheter som i enlighet med svensk lag har ansvaret för hanteringen av frågorna.

   Konstaterar parentetiskt i tråden att ingen har uppmärksammat att den som sannolikt gjorde det mest stabila intrycket i partiledardebatten var Jonas Sjöstedt.

   Radera
  4. Och Sjöstedt är ledare för det andra partiet som inte haft något med regerandet att göra. Rätt ska vara rätt.

   Radera
  5. @Skatt är stöld:

   Gränserna stängdes mig veterligen 19:e mars för "icke nödvändiga resor"?

   Att Löfven skulle ha detaljkoll på om masktvång är en effektiv åtgärd är ett så absurt påstående att det knappast behöver bemötas.

   Radera
  6. Lessmog: Njae ... Vet inte riktigt om jag kan hålla med fullt ut där. Förvisso kan så synas vara fallet under innevarande mandatperiod (frånvaro av bevis är dock inte bevis om frånvaro)... Under förra mandatperioden spelade V samma roll som C & L spelar idag, d.v.s. de var en förhandlingspart och garant för budgeten.

   Radera
  7. > mediastylad ledargestalt som pekar med hela handen och proklamerar sig ha svar på allt.

   Har inte krävt mediastylad ledargestalt, men vad sägs att om att iaf. komma till Aktuellt, Agenda eller sitta SRs lördagsintervju och svara på frågor eller debattera med opposition (mer än obligatoriskt partiledardebatt varje halvår)

   Det vore så klart mycket jobbigare, då han också skulle kunna ställas till svars efteråt, men det är vad man kan kräva i en demokrati. Det handlar om att komma fram till rätt beslut och skapa opinion/legitimitet för dessa, inte att rädda sitt eget skinn.

   När det gäller att peka med hela handen, så är det här en av få situationer då det faktiskt behövs. Att agera snabbt är helt centralt pga smittspridningen och eftersom situationen är ny och det finns många olika organisationer (kommuner, myndigheter, regioner mm.) så behövs koordinering och det är orimligt att kräva att någon i dessa organisationer ska ställas sig upp och ta på sig det.

   Nej, det ligger på Löfven. Det var också vad man kom fram när man utredde krisberedskap under många år. Se
   https://www.svd.se/lofven-vill-inte-medge-feltank-i-krisdoktrinen


   > Gränserna stängdes mig veterligen 19:e mars för "icke nödvändiga resor"?

   Vilket var på tok för sent. Singapore stängde i januari. Hong Kong började vid nyår.

   > Att Löfven skulle ha detaljkoll på om masktvång är en effektiv åtgärd är ett så absurt påstående att det knappast behöver bemötas.

   Jag håller med att en svetsares förmåga att sätta sig in i aktuell forskning är begränsad, men tycker absolut att man kan kräva det av en statsminister. Corona är det största som hänt på länge. Med en magister- eller forskarexamen så hade han kunnat sätta ihop ett schema (redan i januari) där forskare i en vecka får presentera vad man vet. Det hade varit minimum. Ja, man kan kräva att en statsminister jobbar 80 timmar i veckan under sådana här förhållande och läser forskningsartiklar som han fått rekommenderade.

   Radera
  8. Ang gränsen så skrev du att han borde stängt den. Det gjorde dom ju. Visserligen 5 dagar efter Norge då men det gör hela skillnaden enligt dig? Ok.

   När det gäller t ex munskydd så är påståendet absurt för alla som vet hur Sverige styrs. Du tillhör uppenbarligen inte dem.

   Radera
  9. Skatt är Stöld: Bortsett övrigt, där vi kan konstatera att vi är av diametralt motsatt åsikt, så är min absoluta mening den att Du genom att slänga dig med epitetet svetsare som i sammanhanget närmast ett pejorativ på ett övertydligt sätt illustrerar begreppet Akademisk Högfärd.
   Tack och lov att vi fortfarande lever i ett land där en metallarbetare med bakgrund i LO kan bli Statsminister.

   Radera
  10. > Visserligen 5 dagar efter Norge då men det gör hela skillnaden enligt dig? Ok.

   Nä, Norge var också sena.

   > När det gäller t ex munskydd så är påståendet absurt för alla som vet hur Sverige styrs.

   Att Löfven är en klåpare är inget försvar. När det gäller beslut så kan regering (och om så behövs riksdag) mycket väl ta sådana beslut.

   Radera
  11. Nej, riksdag och regering kan inte ensidigt ta sådana beslut.

   Radera
  12. Nähä, och vad skulle hindra dem??

   Radera
 8. Om Tegnell ska kunna avskedas måste han i princip ha gjort något olagligt. Det tvivlar jag starkt på att han är skyldig till.

  SvaraRadera
 9. SDs styrka är att de kan slänga ur sig saker som att Tegnell ska avgå utan att bli hudflängd i media. Det är samma taktik som Trump använder för de har sina väljare oavsett hur hårt media går åt dem. De har redan skrikit pitt utan att avgrunden öppnade sig. Deras väljare uppskattar frispråkigheten och är less på att tredje statsmakten egentligen styr landet. Andra väger sina ord på guldvåg och det blir bara mellanmjölk av alltihop. Ebba Bush Thor verkar också ha insett att den nischen finns och tagit ton på sistone. Tror hon kan gå långt faktiskt.

  SvaraRadera
 10. "Tycker man att tjänstemannen Anders Tegnell ska avgå stödjer man Jimmie Åkesson och SD, och fiskar därmed i bruna vatten, samt stöder en ny linje att politiker ska bestämma över enskilda statstjänstemäns anställningar."

  Logiken haltar minst sagt i denna brunsmetning. Lars, vet att du provocerar för att skapa fler klick (trogna läsare lär fortsätta läsa bloggen) men jag tror tyvärr inte du vinner på att aliniera läsare på detta sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Logiken haltar i ursprungs-uttalandet eftersom Tegnell inte ens kan avgå.

   Radera
  2. "Ansvariga för de felbeslut som tagits bör överväga att lämna sina positioner med omedelbar verkan. Anders Tegnell bör därmed avgå." har jag förstått att det verkar stå på DN Debatt. Avgå/säga upp sig/byta tjänst/lämna sin position/..., tror att man förstår vad Åkesson menade om man vill förstå.

   Radera
  3. Ingen har nånsin sagt att som avgår när dom har sagt upp sig. Jag tror man fattar att Åkesson är helt dum i huvudet om man vill förstå.

   Radera
 11. Helt oförtjänt. Manipulation av statistiken? Eller är det bidragsadeln som vuxit sig så stor nu? Arma Sverige, som måste stå ut med en så inkompetent politikerklass.

  SvaraRadera
 12. Att Sverige har höga dödstal fortfarande är ett mysterium. Och ingen vill tydligen utreda eller ännu mindre säga vad det beror på. Strategin är rätt med social distansering. Det fungerar och alla andra länder som låser in är i princip idioter. Men det räcker inte med att säga att det beror på äldrevården för det borde gå att åtgärda och resultatet syns inom två veckor. Är säker de ansvariga politiker vet men de har alla ansvar för att det blivit som det blev. Äldrevården är den springande punkten här. Och decennier av besparingar, att det inte finns beredskap, ingen utrustning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du glömde att många av de anställda inte heller behärskar det Svenska språket, vilket inte gör saken bättre, svårt att tillgodogöra sig instruktioner etc. Kommunalarbetarförbundet har tidigare påpekat detta som ett av problemen inom just äldreomsorgen

   Radera
  2. Ja nåt är fel när vi inte kan komma åt problemet när grannländerna kan. Vad är felet? Det bara fortsätter. En het potatis? Är det nåt PK nåt med invandring som inte får nämnas? Invandrarområden? Vad är problemet? Det går inte sopa det under mattan hur länge som helst. Ingen vill ta emot en svensk i en passkontroll.

   Radera
 13. Svenska gränser har i praktiken bara varit stängda för svenskar som inte har släkt eller motsv i andra länder. De enda som inte kunnat komma in i Sverige, är de utomeumedborgare som inte har anknytning till Sverige.
  För medborgare med anknytning till Sverige, eller är medborgare inom EU/EES, så har gränserna varit vidöppna hela tiden.
  Svenskar har alltså endast hindrats från att lämna landet genom att andra länder stängt sina gränser mot Sverige.

  SvaraRadera
 14. Vi har således blivit inlåsta för att många länder anser att Svenskar utgör en allt för stor risk. Detta har hänt tidigare t.ex. Svenskar som for plundrade fram någon gång på 1600 talet var inte önskvärda då heller.

  SvaraRadera
 15. Sverige framstår alltmer som en sjuk nation - i dubbel bemärkelse - som tyvärr saknar sjukdomsinsikt.

  SvaraRadera