Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2020-06-02 14:01

S vinnare på coronakrisen i opinionen - men MP och L åker ur riksdagen

Coronakrisen har räddat Socialdemokraterna i opinionen, men samtidigt skulle regeringskollegorna i MP och stödpartiet L ur riksdagen om det vore val idag. Andra förlorare är V och SD, vilket antagligen är varifrån S stärkta opinionsstöd kommer.
Vinnare.
Det finns alltså ett parti som i opinionen vunnit starkt på coronakrisen, och det är Socialdemokratneran. Hos Sifo har man gått från 23.6% i februari till 31.7% i maj, vilket är det starkaste stödet på många år. Samtidigt har regeringskollegorna i Miljöpartiet, som numera bara har meningslösa och irritationsskapande symbolfrågor att driva, som plastpåseskatten eller den kommande skatten på alla kläder oavsett kemikalieinnehåll, tappat från 4.2% till 3.9% hos Sifo och är därmed ute ur riksdagen.

Stöd- och JÖK-partiet som kallar sig Liberalerna skulle också åka ut ur riksdagen om det vore val idag, då de rasat från 4.4% till 3.4% hos Sifo. 

Väljarstödet hos S verkar komma från V och SD, dit vänstersossar respektive betongfolkhemssossar tidigare gått. V har sedan februari enligt Sifo gått från 11.4% till 9.0% och SD från 23.3% till 18.9%. KD är oförändrade på 6.1% medan M gått framåt från 17.5% till 18.6%.

Trenderna gäller också som snitt av opinionsinstituten om man tittar på sammanställningen hos Wikipedia. Från februari till maj ser det ut som följer:

S 23.0% -> 30.50%
MP 4.22% -> 3.76%
C 8.20% -> 7.40%
V 10.74% -> 8.76%
L 3.46% -> 3.04%
M 18.40% -> 19.58%
KD 6.32% -> 6.38%
SD 24.30% -> 19.58%

Att uppåt sju procentenheter av väljarkåren blivit nykära i den frånvarande Stefan Löfven och Socialdemokratin under krisen ställer dock höga krav på den nya sängpartnern. Det är lätt att bli besviken, och socialdemokraterna bör nog vara försiktiga med en framöver försmådd sängpartner. Ansvar för krisen kommer som sig bör avkrävas efteråt, när dammet lagt sig.

Och kommer jökandet i JÖK:en att hålla när allt tyder på att såväl L som MP är på väg dit de hör hemma, dvs till historien?

Det finns ett enkelt sätt att plocka bort tio procentenheter från S över en natt. Ordna en partiledardebatt i SVT, utan förberedda frågor som Löfven därmed inte kan få instruktioner kring vad han ska säga. Det är ingen slump  att Löfven mestadels har hållits borta från media under krisen - det är det enda sättet att öka förtroendet, för så fort han öppnar munnen utan instruktioner, öronsnäcka och manus så tappar S ett antal procentenheter.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

14 kommentarer:

 1. Det viktigaste är att skadliga partier som mp, v försvinner.

  SvaraRadera
 2. Vid kriser gynnas det statsbärande partiet så verkar det vara så har det varit tidigare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finanskrisen 2008? ->M

   Radera
  2. Nja, jag tänker snarast på denna kris och liknande med överhängande hot och kriser med många dödsfall, då har statsministern möjlighet att ta på sig kostymen och knyta slipsen och agera landsfader och ingjuta hopp hos de breda massorna.Oppositionen tiger still, åtminstone i början, och landet enas kring en "stark" ledare.

   Radera
 3. Har inte mp styrt vår extrema migrationspolitik de senaste åren? Det är ju en iaf ingen liten fråga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Genom att ge MP en orimligt stort inflytande över migrationspolitiken har de övriga etablerade politikerna verkat som SDs absolut bästa valarbetare.

   Radera
 4. Finns det någon siffra på hur många som fortfarande kan tänka sig att gå och rösta överhuvudtaget? Både opposition och regeringen har ju framstått som direkt totalt inkompetenta. Jag skulle inte bli det minsta förvånad om ALLA partier i nästa val går bakåt i absoluta tal avseende antalet väljare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blir väl det vanliga, man får en känsla EMOT så man röstar på det andra som man bara är 95% emot.
   Men det spelar ingen större roll. Staten tar och Staten ger.

   Radera
 5. "Hos Sifo har man gått från 23.6% i februari till 31.7% i maj"

  Galet med tanke hur dåligt S har hanterat situationen.

  Magdalena är väl den enda i regeringen som visat nån typ av handlingskraft och strategiskt tänkande (även om jag inte håller med om åtgärder).

  Sverige behöver mer kompetenta politiker.

  Det funkar inte att ha en svetsare som leder landet.

  Vi behöver personer som kan ta in forskningsresultat, som kan ställa kritiska frågor och göra djupare reflektioner. Magisterexamen vore minimum, men helst en forskarexamen.

  Och nej, jag tror inte den som leder behöver förstå alla detaljer, men de måste kunna ställa rätt frågor, förstå när de bli bortdribblade och själva kunna kolla upp saker om det behövs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gissar att S ökar pga av de pengar som de injicerar i ekonomin. Tyvärr kanske inte alla förstår var pengarna tas eller kommer tas ifrån. Corona-hanteringen eller Löfvens agerande kan väl inte imponera på någon?

   Radera
 6. Expressen har en rätt intressant artikel idag i hur Sverige lyckades trixa med PISA-siffrorna. Bara förbjuda de "dåliga" eleverna att göra provet tydligen.

  expressen.se/nyheter/qs/sveriges-pisa-framgang-bygger-pa-falska-siffror/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bump på den.

   Otur för Expressen att deras gräv kolliderar med Corona. Fusket är ett viktigt avslöjande som tyvärr nog kommer kunna sopas under mattan av den stundande ekonomiska krisen.

   Radera
 7. Jag tar en mumlande, stakande och velande partiledare som försöker svara alla dagar i veckan framför en mediatränad robot som bara rapar upp partiprogrammet som svar på alla frågor.
  Allra bäst är förstås om vi lyckas hitta de intelligenta, välartikulerade och strategiska människor som Skatt är Stöld nämner men de söker sig knappast till politiken frivilligt.

  SvaraRadera
 8. Jag minns att Sosseriet skrek om alla rasister i SD för inte så länge sedan. Enligt mediauppgifter är det nu dessa som är välkomna tillbaka in i den röda värmen.

  Flera alternativ finns på hur man ska förklara detta:
  - S tar gärna emot rasisternas röster
  - S välkomnar nyssrasisterna
  - S bryr sig inte om att rasister eller nyssrasister röstar på S bara de får dessas röster

  Frågor uppstår:
  - Hur mycket mer rasistiskt har S blivit?
  - Hur mycket rasister tål S inom partiet innan det börjar anpassa sig till en brun agenda?
  - Vilka framtida S-namn kommer ertappas med att ha varit med i SD på 2010-talet men ångrat sig?
  - Vilka frågor kommer S och SD att rösta igenom tillsammans och är dessa en del i en rödbrun agenda?
  - Ska de då kallas S-demokratiska blocket eller de rödbruna?
  - När S så småningom minskar igen och ett antal fd S går till SD, är SD då fortfarande rasistiska eller har de blivit mer sossiga?

  SvaraRadera