Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-06-29 13:28

Ryska GRU betalade islamister för att döda amerikaner och allierade (inklusive svenskar) i Afghanistan - var mer betalar GRU pengar?

Den ryska militära underrättelsetjänsten GRU:s Enhet 29155 har enligt ett avslöjande hos New York Times, utifrån upptäckter vid amerikanska räder mot talibanerna i Afghanistan, betalat islamisterna för att döda koalitionssoldater i Afghanistan. Detta inkluderar att få betalt för att döda den handfull svenska militärer som finns kvar i landet. Avslöjandet - som varit känt sedan länge av Trump, som lagt locket på - sätter fingret på frågan vilka mer GRU betalar för att döda eller skapa splittrande oroligheter världen över, inklusive i USA, EU och Sverige?
"Det är inte sant förrän ryska UD förnekar det."
GRU:s Enhet 29155 ligger bakom bland annat angreppet med massförstörelsevapen i Salisbury, kuppförsöket i Nato-landet Montenegro och ett antal mord i Europa. 

Vid en räd mot talibanerna i Afghanistan i början av året avslöjades att GRU även betalade de afghanska islamisterna för att döda koalitionssoldater i Afghanistan. Vita Huset och Trump fick reda på detta redan tidigt i våras, men lade locket på, och har nyligen först förnekat att man hört något om det, men senast ska Trump tweetat vad den amerikanska underrättelsetjänsten visste, men hävdat att det inte var sant.

Artiklar hos ansedda New York Times hittas bland annat på dessa icke-länkar:

www.nytimes.com/2020/06/26/us/politics/russia-afghanistan-bounties.html
www.nytimes.com/2020/06/28/us/politics/russian-bounties-warnings-trump.html

Trump har inte lyft ett finger och inte ens skickat en protest till ryska ambassaden eller Kreml, vilket har fått veteranorganisationer att kalla honom för en förrädare (igen).

Vi väntar förstås även på ett litet "det är inte okej" från Stefan Löfven (S). Det finns trots allt svenska militärer kvar i Afghanistan.

Att 29155 även betalar terrorister för att döda folk, och inte bara gör det själva, var väl inte allmänt känt även om underrättelsetjänster mycket väl kan ha känt till beteendet sedan tidigare. Det har funnits misstankar om finansiärer och möjliggörare bakom terrordåd i Europa. Mer aktuellt kan man fundera på vilka andra splittrande oroligheter som GRU på olika sätt kan vara med och finansiera. Enhet 29155 har exempelvis blivit kopplade till en av organisationerna i Kataloniens självständighetsrörelse (icke-länk english.elpais.com/elpais/2019/11/21/inenglish/1574324886_989244.html).

Att SVR (fd utrikesdelen av tidigare KGB) har folk på sin lönelista i Sverige är sen gammalt komplett med domar för avlönat spioneri, men frågan blir vilka som står i GRU:s sold? Undrar hur det känns att få pengar från samma uppdragsgivare som betalar islamistiska terrorister?
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

22 kommentarer:

 1. Gru betalar sannolikt cia också...

  Skämt åsido, såklart dom gör. Liksom flertalet underrättelsetjänster? Konstigt vore det väl annars?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att de blir påkomna har väl med en dokumenterad kompetensbrist att göra, kan man misstänka.

   Radera
 2. Det ser ut som att Trumps dagar kan vara räknade:

  "Iran utfärdar arresteringsorder mot Donald Trump" :)

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/iran-utfardar-arresteringsorder-pa-donald-trump

  SvaraRadera
  Svar
  1. Interpol och ex domstolen i Haag är inte så duktiga på att beivra brott/krigsbrott om det är västerländsk ledare som begått dom. Har det någonsin utfärdats en dom i Haag där den åtalade inte varit ifrån ett afrikanskt land eller forna Jugoslavien? Kan inte minnas det, men tar gärna emot information som motsäger mig :)

   Radera
  2. Vilka belägg finns för att Iran har något att göra med ex BLM-rörelsen? Har jag aldrig hört nåt om förut.

   Radera
  3. Frånvaro av referenser på påstående, stryks från vitlistan.

   Radera
 3. Ganska meningslöst - Islamister dödar alla amerikanska soldater de kan med eller utan betalning, så den betalningen gjorde varken från eller till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rent historiskt är det inte direkt ovanligt att befolkningen i ett land/område angriper ockupanter även utan att få betalt från tredjepart. Detta gäller inte bara personer med islam som religion. visst är de sk islamister riktiga dårar som borde ägna sig åt något mer produktivt, men det är min personliga uppfattning och lätt att säga när man sitter i ett land som Sverige(som exempelvis inte har främmande makts krigsapparat närvarande)

   Radera
  2. Har vi inte? Tror det finns ganska många IS-terrorister här och deras anhängare kan räknas i 10 000-tal inom landet.

   Radera
  3. Sen är IS-terroristerna i Sverige inte en "krigsapparat" men ändå något som är ett stort säkerhetsproblem.

   Radera
 4. Låter som kalla kriget är tillbaka. Tycker dock det är mer upprörande att Sverige fortsätter att göra samma sak, om än med ett mellanled, alltså att Margot Wallström som utrikesminister såg till att familjerna till palestinier som mördat israeler får efterlevandepension betald av svenska skattebetalare.

  SvaraRadera
 5. Två kommentatorer kickade för whataboutism respektiv spektakulära konspirationsteorier utan refererenser. Välj era kullar att dö på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När man dessutom särskriver och använder versaler felaktigt kan man dessutom misstänka rysstroll.

   Radera
  2. Kul med färska kretiner på bloggen.

   Kul för bloggen att få lite uppmärksamhet igen från propagandaministeriet.

   Ser fram emot all baklängeslogik, whataboutism, fantasisamband och knasresonemang.

   Nu blir det stavfel, meningsbyggnadsfel och direktöversatta fraser.

   Vågar man hoppas att trollen varit på fortsättningsutbildning sen sist de hängde på bloggen?

   Radera
 6. Bara ett möjligt problem:
  USA:s chef för National Intelligence hävdar att vare sig presidenten eller vice presidenten har delgivits underrättelserapporter om att talibaner erbjudits belöningar av GRU för att döda amerikanska soldater i Afghanistan:
  “I have confirmed that neither the President nor the Vice President were ever briefed on any intelligence alleged by the New York Times in its reporting yesterday,” Director of National Intelligence John Ratcliffe said in a statement released just before midnight on Saturday. "
  https://www.washingtonexaminer.com/news/spy-chief-ratcliffe-says-trump-never-briefed-on-russia-offering-taliban-bounties
  Dessutom: Kommer inte denna "nyhet" lägligt för att möjligtvis påverka / förhindra ett amerikanskt trupptillbakadragande från Afgh, försämra relationen till Ryssland, och dessutom försöka att få Trump framstå i sämre dager?

  SvaraRadera
 7. Man får väl gissa att dom kör påverkansoperationer på båda sidor i en mängd spänningar.

  Ska ju tydligen upviglat både en protest och motdemonstration i Texas för ett par år sedan.
  https://www.businessinsider.com/russia-trolls-senate-intelligence-committee-hearing-2017-11

  SvaraRadera
 8. " - var mer betalar GRU pengar?"

  Inköpsavdelningen hos Vattenfall?

  Svenska bönder hindras sälja yoghurt till Ryssland pga Krim-sanktioner medan Vattenfall stödjer rysk anrikningsindustri med mångmiljonbelopp.

  SvaraRadera
 9. Mp/sd troll och göteborgstroll går bra?

  Underdånigast undrande, undvikande ursinne / eder trogne bloggläsare.

  Finns det ingen som längre är intresserad av att vikta information, åsikter och generaliseringar mot vartannat? - när alla tycker lika kommer varken fakta eller åsikt längre att vara värt ett skit. Knäppgökar kommer det alltid att finnas, de roar iaf mig lika mycket som dina Göteborgsticks och jag tar dem på lika stort allvar. Jag misstänker att de flesta är ambitiösa medborgare, men det är klart att det alltid finns undantag. Här är din domän där du är dictatore, det är här du kan påverka det sätt på vilket du önskar att allas vår framtid skall gestaltas. Du har en del makt, bruka den väl. Du känns oftast sympatisk och förståndig.
  Jag läser per engdahls diktsamlingar emellanåt - men det vågar jag inte berätta för folk i gemen, trots att jag inte samtycker med hans politiska gärning. Varför vågar jag inte det i Sverige som är så bra? Det är på fullt allvar kanske rysstrollens fel, men kan lika gärna vara ett utslag av en dysfunktionell kultur som sdtrollen tror var nåt bra(det var det inte). Alternativt nåt annat politiskt djävulskap. - spelar roll. Men kan man som du, kanske vrida något rätt för en annan framtid, så hoppas jag ni tar tillfället i akt.
  Suck, - det står dig fritt att banna, jag ska fortsatt ge dig ett klick om dagen.

  SvaraRadera
 10. RF har inte muskler att flexa med i det öppna. Så de kör hela hybridverktygslådan. De har förlorat i östra Ukraina och pengarna är slut. Sanktioner och lågt oljepris kväver alla ambitiösa stollerier. Kvar blir minisnuskandet för att förstöra/fördröja/skapa oreda. Att dessa klantar inte kan lägga pengar på att få bort fattigdom, bygga välstånd och ta hand om sin befolkning. Det finns innovation och framåtanda som klåparna kväver.

  SvaraRadera
 11. Herregud vilken sensationell nyhet, att Ryssarna äntligen tillämpar samma krigspolitik som övriga världens stormakter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Krigspolitik? Vilket krig?

   RF är inte i krig i Afghanistan.

   Menar du att det rådet krig mellan Ryssland och de stater som de betalar talibaner för att få avlivade?


   Radera
  2. Vilken "krigspolitik" syftar du på?

   Radera