Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-06-22 09:07

Rapport: 37x så många smittade än officiellt av SARS-CoV-2 i Kina redan i januari

Utifrån antalet påstådda smittade av coronaviruset SARS-CoV-2 i Kina i januari var det i princip omöjligt utifrån reseönster att få den globala smittspridningen som skedde konstaterar RAND Corporation i en färsk rapport. För att få den snabba smittspridningen till andra länder krävdes det att antalet smittade i verkligheten var 37x så många som de officiellt medgivna siffrorna. Om nu inte smittspridningen till resten av världen skedde avsiktligt illasinnat kan den här bloggen tillägga.
Chinatown, Melbourne.
Antalet smittade per capita i Kina var så lågt - en per 8.2 miljoner invånare - att det var extremt liten risk att smittan skulle spridas till Japan, Thailand, Sydkorea, USA och Taiwan (för att inte tala om övriga länder i världen) utifrån hur mycket kineserna reser konstaterar RAND Corporation i en ny rapport. Under en 23-dagars period reste endast 3.7 miljoner passagerrare från Kina till dessa länder, och rent statistiskt borde mindre än en halv person av dessa varit smittad givet smittan per capita. 

RAND räknar ut att risken för att samtliga dessa fem länder skulle rapportera fall var en på 1.3 miljoner, givet 100% risk för överföring av smtitan. Rapporten ignorerar sedan att smittan även spreds till ytterligare länder, vilket i sig är ännu osannolikare, men flygsiffrorna tittar bara på flighterna till de här fem länderna.

Räknar man baklänges så konstateras att smittspridningen i Kina redan i januari måste varit 37 gånger så hög som officiellt rapporterat för att få den internationella smittspridningen som nu skedde.

RAND skriver, bloggens fetstil:
"For even odds of COVID-19 cases appearing in all five countries by January 22, 2020, the average odds of a case appearing in each of these countries would have needed to be roughly 87 percent. To reach those odds, the actual case rate in China would have needed to be about 37 times higher than what was officially reported on that date—that is, 18,700 total infectious cases, as opposed to just the 503 total cases that China reported having on January 22, 2020."
Den här bloggen kan dock lägga fram en annan hypotes, nämligen att smittspridningen från Kina skedde avsiktligt, dvs att regimen medvetet skickade smittade personer till andra länder för att inte bara den kinesiska ekonomin skulle knäckas, kanske rent av för att man sedan skulle kunna hävda att man utplånat sjukdomen och få igång ekonomin medan demokratierna inte kan ljuga, och sedan låta kinesiska bolag köpa upp företag utomlands. Kan ju förklara varför kinesiska flygbolag fortsatte flyga och i princip var ensamma över västvärldens luftrum under en period när det mesta annars var nedstängt. Fast så ondskefulla kan knappast diktaturen i Beijing vara?

Den enkla förklaringen är istället att Kina är inkompetenta eller att diktaturen i Beijing försökte och fortfarande försöker dölja hur allvarlig smittspridningen är i Kina. Till skillnad mot i en demokrati kan man dölja sanningen åtminstone kortsiktigt.

Lögnerna från Kina förklarar också varför t ex svenskt smittskydd inte var särskilt oroliga. Med den låga spridningen av smittan som officiellt förelåg var det extremt osannolikt att smittan skulle komma hit. Om Kina däremot blåljög eller var helt inkompetenta, så förklarar det varför det blev som det blev.

28 kommentarer:

 1. Ja ljuga är de ju bra på åtminstone. Jag har haft kontakt med lokala förmågor som fullt och fast tror att utbrottet startade i USA.

  SvaraRadera
 2. WHO ansåg ju att vi inte skulle straffa Kina med flygstopp eftersom Kina enligt WHO hanterade viruset mycket bra och länder som sköter sig skulle inte straffas hette det. Mot bakgrund av det som nu framkommer är det uppenbart att president Trump har rätt om WHO i det att organisationen går Kinas ärenden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har läst denna rapport och dess återkommande inställsamma skrivningar betr Kina var motbjudande. De får mig faktiskt att en gång till hålla med Trump (normalt gör jag det sällan), nu beträffande WHO. Förra gången var det vad gäller Iran och det olämpliga i att en så inkompetent militärapparat (som nu senast av misstag sänkte ett eget fartyg genom ett robotskott under en övning) får tillgång till massförstörelsevapen.

   Radera
  2. Jag har inte läst rapporten så vad baserade WHO sina bedömningar på? Hade de egna inspektörer på plats eller utgick de ifrån att det regimen officiellt rapporterade var korrekt?

   Radera
  3. Granskningen utfördes av integrerade team från WHO och Kina gemensamt, och det var även dessa som skrev rapporten.

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och det är inte en vanlig propagandataktik att beskylla regimer man är i konflikt med för att ha medvetet orsakat problem som väljarna annars skulle skylla på sittande politiska ledare?

   Radera
  2. Det finns en lång artikel på
   https://www.independentsciencenews.org/health/the-case-is-building-that-covid-19-had-a-lab-origin/
   som med stöd av ett antal obekräftade vetenskapliga rapporter betr t ex virusets molekylära struktur som hävdar att det uppstått genom avsiktliga (i naturen ej förekommande) manipulationer i avsikt att göra det mycket mera virulent. Dessa kan ha utförts på ett säkerhetslaboratorium i Wuhan, vars verifierat bristfälliga rutiner sedan tillåtit viruset att "rymma" och infektera lokalbefolkningen.

   Betr att viruset (avsiktligt) startades i USA är det en vanlig propagandataktik att beskylla sin fiende för vad man själv gjort.

   Radera
  3. Det skulle kunna vara ett naturligt virus. Med tanke på att det finns miljontals s.k wet markets i Asien, och att labbet i Wuhan är världens ledande coronaviruslabb enligt kineserna själva, så är väl oddsen för att ett sådant naturligt uppstått virus skulle börja spridas från just precis den wet market som ligger allra närmast labbet ungefär noll. Därmed inte sagt att det var kineserna själv som släppte ut det - jag har hört från säker källa att det var Trumps fel personligen. ;-)

   Radera
 4. Kinesiska Teodicé. Antingen är kommunistpartiet illvilligt eller så är de impotenta. Förlåt, inkompetenta ska det nog vara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det handlar kanske om att upprätthålla ett visst narrativ?
   Vi kan kalla den för sovjetbilden, kinabilden eller Sverigebilden.

   Jag tror att det är lätt hänt att de som är osäkra på sin förmåga att regera undertrycker, slutar man att förmedla, eller rent av förbjuder all form av Negativ Återkoppling.

   HBO serien Tchernobyl är ett typexempel på vad jag menar.
   Eller som sagan om Kejsarens nya kläder exemplifierar?

   Det lokalt styrande i Wuhan har säkert medvetet försökt filtrera och släta över sina rapporter så gott de kunnat till den beslutande centralmakten.

   Ja det är min teori som är framförd på ett mansplainade sätt.

   Radera
 5. Öhhh, vore det inte inkompetens att som svensk politiker lita på Kina?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det håller jag med om. Det är även rätt inkompetent av företag att lita på Kina. Tänker på Ericsson.

   Radera
 6. Om någon del av den Kinesiska administrationen medvetet låtit skapa och släppa lös det dödliga viruset får man förmoda att de även låtit skapa ett vaccin åt sig själva och väl utvalda individer, vilket i Kina torde vara väldigt många. Och det skall döljas, etc. Men som vanligt med konspirationsteorier går de sällan att avfärda då det alltid finns ytterligare argument och cirkelresonemang som kan hittas på i stunden och läggas till teorin allt eftersom de behövs.

  Sen finns det ju ingen brist på helt naturliga virus som bara väntar på att hoppa över till människan, så att modifiera fram ett nytt virus och släppa lös det verkar att gå över ån... Bara att vänta tills nästa virus dyker upp helt av sig själv, vilket är rätt ofta nu för tiden.

  Däremot kommer förstås Kina liksom många andra att agera opportunistisk i ljuset av den nya situationen, exempelvis utöka sin ekonomiska sfär. Men om man räknar på det så är det nog lite som att skjuta sig i foten att medvetet släppa lös ett virus i den egna befolkningen.

  Diktaturer som är ju inte direkt kända för att acceptera obehagliga sanningar snabbt, och har det inbyggt i systemet att initialt undertrycka allt som inte stämmer med partiledningens världsbild.

  Detta plus helt vanlig inkompetens är enligt min mening den enklaste förklaringen till hur det hela gick till.

  SvaraRadera
 7. Det hölls ju militär-OS i just Wuhan oktober 2019. Vore onekligen av globalt intresse att först omtesta alla dopingprov som togs då, men nu för Covid. Samt att sedan även nutids-testa alla som var med då för att se hur antikroppsspridningen och immunitet har spritt sig i olika länder med olika hantering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är ju WADA nästan lika korrupt som WHO, men beroende på VAR blodproverna från Wuhan-OS befinner sig i för land i nuläget så finns väl teoretisk möjlighet att omtesta dem?

   Radera
  2. Vilka belägg har du för denna påstådda korruption?

   Radera
  3. WADA-representanter i tredje världen har åkt fast för att kräva pengar av manliga idrottare och/eller sex av kvinnliga i utbyte mot rena prov. Man hotade alltså att sätta fast rena idrottare genom att medvetet kontaminera deras prover om de inte pröjsade.

   "Har vi varit naiva nu igen?" Kommer det att heta när fenomenet drabbar någon svensk elitkvinna, men tills dess får vi väl leva med gammelmedias version att det är något slags helgonorganisation.

   Radera
 8. Som hobbyepidemiolog så vill jag flika in med argumentet att det alltid kommer att finnas fler smittade än officiellt bekräftade, då alla smittade inte testas. Frågan blir väl isf hur mycket av 37x fler (om RAND har rätt) som kan förklaras av medveten underrapportering givet den situationen som var där och då.

  SvaraRadera
 9. Nu ska sögsdu at Jag inte läst rapporten, men tar man hänsyn till tiden? Det är väl bekräftat att smittade fanns i både Italien och Frankrike i december, och men antar på rätt goda grunder att utbrottet startade i Kina ett tag innan det.. Kinas försök att dölja det hela är antagligen en av de stora anledningarna till den stora initiala spridningen, och det var ju medvetna beslut och inte bara inkompetens.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man jämför antalet smittade över perioden med antalet flygresenärer. Per capita-siffran går inte ihop, skulle den stämma under perioden hade bara en halv smittad rest till de studerade länderna.

   Radera
 10. enligt NASA bilderna startade smittan i Wuhan i början av oktober, och vattenprover i Milano säger att viruset fanns där fr.o.m december. I mitten av januari stängde plötsligt alla kinesiska affärer/nail spas etc runt om Milano och antagligen gäller det hela Lombardiet. En vän till mig var sjuk med klara coronasymptom över julen och jag fick själv corona symptom efter ett sales möte med kunder från asien i slutet av januari. Många sjuka vänner har testats men ingen är positiv för antikroppar. en väninna som är professor i veterinärmedicin säger att de hittat hiv-bitar i coronaviruset och att det är uppenbart att det skapats i laboratorium. ingenting är entydigt och frågorna blir bara fler ju mer man försöker pussla ihop informationen, officiell som inofficiell.

  SvaraRadera
  Svar
  1. NASA?? De har ingenting med detta att göra.

   Radera
 11. För att få den snabba smittspridningen till andra länder krävdes det att antalet smittade i verkligheten var 37x så många som de officiellt medgivna siffrorna.

  Vad jag vet så är de enda officiellt rapporterade siffrerna "bekräftat smittade". Det betyder så klart inte att det finns andra. Sverige har drygt 50 000 bekräftat smittade. Den verkliga siffran kan säkert vara 30 ggr fler. De betyder inte att Sverige håller på med fuffens.

  Därmed inte sagt att Kina inte ljuger.

  Det konstaterades på Reddit redan för fyra månader sen att antal bekräftat smittade ökade perfekt kvadratiskt. Se

  https://www.reddit.com/r/dataisbeautiful/comments/ez13dv/oc_quadratic_coronavirus_epidemic_growth_model/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är helt enkelt olika siffror man pratar om.

   I Sverige använder vi ju oss av konstaterade fall vilket alltid kommer vara mycket lägre än verkliga fall.

   Radera
 12. Om man följde rapporteringen från Wuhan i slutet av dec och början av januari så blev det rätt självklart att något inte stämde:
  - smittan var dödligare än vad som sades (fulla sjukhus/bårhus)
  - smittan hade infekterat -många- fler än vad som angavs.


  Såhär i efterhand kan vi ju konstatera två saker:
  - smittan smittade troligen miljoner i Wuhan.
  - allting Kina säger bör alltid tas med en grävskopa salt.

  SvaraRadera