Aktuellt

Reklam: Fem procent rabatt med Cornucopia? på Finanskursen årskull 3

Denna artikel är reklam för Finanskursen, som erbjuder tidig anmälan och fem procent rabatt till bloggens läsare om de anmäler sig här . F...

2020-06-10

Palmefloppen - vi slipper åtminstone betala mer skattepengar för detta

Presskonferensen om Palmeutredningens nedläggning pågår fortfarande, och är rent trams och bekräftar den prognosticerade Palmefloppen. Förutom kostnaderna för de kommande rättegångarna om förtal av avliden, så slipper vi åtminstone betala mer skattepengar för detta. Och förstås bibliotekspengen för alla kommande utlåningar av de 150+ nya boktitlar om Palmemordet som kommer släppas till den siste som bryr sig dött av hög ålder.
Blomsterbuketter på 30-årsdagen av mordet 2016.
Åklagaren pekar ut den avlidne sk Skandiamannen som Olof Palmes mördare, detta eftersom han bodde i ett Palmekritiskt bostadsområde, befunnit sig på Sveavägen, och likt alla som gjort värnplikten hade vapenvana, plus att han hade alkoholproblem och dragit en massa rövarhistorier för polisen. Inga faktiska bevis framkom, annat än att en flyende misstänkt mördare var klädd i på den tiden vanliga vinterkläder, likt Skandiamannen.

Utredningen läggs äntligen ner, och vi slipper nu betala mer för den här skiten. Dessvärre öppnade i princip presskonferensen med ett officiellt uttalande om att man inte kan utesluta en konspiration, så hela Palmemordindustrin kommer fortsätta, och själva den usla presskonferensen i sig kommer bli föremål för konspirationsteorier.

Verkligheten är nog enklare - man vill helt enkelt lägga ner skiten, och erkänner att inte ens om man hittar mordvapnet går det att bevisa att det var mordvapnet, pga att kulorna skadades svårt vid träffar mot mark eller betongväggar, och att vapnet efter 30+ år inte ens nödvändigtvis skulle ge samma spår på kulorna. Det finns helt enkelt ingen möjlighet till teknisk bevisning.

Lite skattepengar kommer det ändå bli, då Skandiamannens efterlevande rimligtvis väcker enskilt åtal för förtal av avliden. Det och biblioteksersättning för kommande utlånade böcker innebär ändå skatteutgifter i framtiden, om än lägre än vad utredningen skulle kosta om den fortsatte.

I skrivande stund har inget sagts om hur Skandiamannen skulle vetat att Olof Palme var på Sveavägen exakt där och då, och därför utrustat sig med en pistol man inte vet varifrån den kommer för att skjuta statsministern. Man har inte kunnat visa att han hade en pistol, men säger att han hade det, eftersom han pekas ut som mördaren av åklagaren.

Nej, att vara uppmärksamhetssökande, bo i ett "Palmekritiskt bostadsområde" och för att få uppmärksamhet dragit olika rövarhistorier för polis och media är inte bevis för att man är skyldig till Palmemordet. Möjligen är det bevis för påståendena om alkoholproblem, hur nu dessa definierats av åklagaren - det framgår inte heller.

Tillägg: Åklagaren medgav på slutet att uppgifterna hade motiverat ett frihetsberövande (för förhör), och häktning, men inte räckt för att styrka skulden. Man har alltså pekat ut och namngivit en person som man inte kan styrka är gärrningsmannen. Sökord: förtal av avliden.

Man får ändå vara glad över att det fortfarande finns statstjänstemän av den gamla tråkiga grå betongskolan. Presskonferensen var den #palmefloppen som prognosticerades igår, möjligen med undantaget att man faktiskt namngav den avlidne Skandiamannen. Något svenskare än den här pressskonferensen finns antagligen inte - på så många plan.

Sedan får alla konspirationsnötter också vara glada, då de kommer kunna leva i åratal på denna presskonferens.

Vi får också vara glada över att diverse personer i media nu givit facit på hur trovärdiga deras källor var, som bland annat påstod att man funnit mordvapnet. T ex socialdemokraternas Daniel Suhonen.

79 kommentarer:

 1. Ja, det var en flopp. Fanns inget motiv. Inget vapen. Ingen DNA.

  Okej, att de lägger ner undersökningen, men varför peka ut Skandiamannen. Nästan så man anar poliskonspirationen.

  Hur kan man vara så säker på att ett vapen inte skulle kunna hjälpa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Därför att det inte längre skulle gå att koppla ihop med kulorna, enl NFC.

   Radera
  2. Ja, men det finnas andra sätt det kan vara intressant, även om man inte med inte kan koppla det till kulorna med säkerhet.

   Säg att man i en sommarstuga hittar en box med en Smith & Wesson av misstänkt typ med två kulor som fattas i magasinet, tillsammans med en karta över där Palme bodde.

   Det är klart man skulle då börja gräva vem som hade sommarstugan i slutet av 80-talet.

   Radera
  3. Och hur skulel du veta att det var mordvapned om det inte går att koppla ihop med kulorna? Endast en lapp med "Detta är mordvapnet på olof Palme" hade ju inte räck ..

   Radera
  4. Du skulle inte veta det i absolut bemärkelse, men det är tillräckligt för att man ska kunna göra ytterliga efterforskningar.

   Poängen är att jag tycker det är fel att avfärda mordvapnet, och indirekt fortsatt utredning, bara för man tekniskt inte nu kan koppla vapnet till kulorna. Sen kan det finnas andra argument att lägga ner utredning, t.ex. spara skattekronor, men det är en annan sak.

   Radera
  5. Tycker inte att det var en direkt flopp av Petersson. Det var en mycket underhållande och dramatisk framställning, ungefär som att någon med inlevelse lajvar ljudbok i rutan där handlingen läggs fram och insinueras efter hand. Riktigt spännande bitvis.

   Var det värt pengarna? Nja, kanske. En typisk bok kostar ca 200 kr, då gånger 10M befolkning -> 2Gkr. Således något dyr underhållning, att ställas i relation till vad hela utredningen kostat. Men advokater är ju duktiga på att skriva fiktion, exempelvis Bodström, så jag tycker att Petersson borde skrivit en bok i stället, alternativt bli ljudboksuppläsare på heltid.

   Sen kan man ju tycka att det är lite ironiskt att Petersson insinuerar att den misstänkte var en linslus och ville få uppmärksamhet när han själv tidigt går ut och meddelar att det hela är löst, och att bevis finns, när bevisen bara finns i hans fantasi. Sveriges åklagarelit när den är som bäst.

   Radera
 2. Flopp.
  Finns det någon som tagit reda på varför han var på jobbet en fredagkväll till 23.19? Han var tydligen grafiker, hade någon beordrat övertid d.v.s. tidrapporter, arbetsorder, övertidsersättning, resultat av det arbetet han utfört?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur har han fått tag i vapnet? Han kan ju knappast vetat att Palme skulle vara utanför där han jobbar, så han måste haft vapnet av en annan anledning. Det måste anhöriga, eller kompisar veta om.

   Radera
  2. Många beskrivningar börjar med att han stämplar ut 23.19 och direkt går ut och skjuter Palme som helt spontant går denna väg. Verkar helt orimligt.
   Därför måste det finnas utrett i detalj vad han gjorde på kvällen och spår t.ex. i Skandias arkiv. Det måste funnits arbetskamrater eller en chef som kan bekräfta att han haft anledning att vara på jobbet till 23.19 en fredagkväll.

   Radera
  3. Hur kunde han veta att palme var på Sveavägen? Tydligen skulle han varit stressad när han stämplade ut och då måste han ju vetat om att något skulle hända. Om han bara flanerat och spontant sett Palme så skulle han väl inte varit stressad?

   Radera
  4. Man blir snabbt en privatspanare!
   Här finns förhörsprotokollet och väldigt mycket annat intressant.

   http://lennartremstam.blogspot.com/2015/05/stig-engstrom-forsta-forhor-fran.html

   Han jobbade över för att bli klar innan en skidsemester veckan därpå. Det troliga är att han vid detta tillfälle var sannligsenligt och tidslinjen stämmer med att att Palme blev skjuten precis när Engström kom ut från sitt jobb.
   De borde lagt ner utredningen pga av brist på uppslag.

   Radera
  5. Mordet måste ju inte nödvändigtvis vara planerat; dvs han har vapnet med sig i sin väska och Palme bara råkar gå förbi, vilket ger honom en möjlighet att genomföra detta.

   Radera
  6. Han kanske lämnade jobbet tidigare och då sett paret Palme, följt efter dem och sett att de gått in på bion. Han tog reda på när filmen slutade och antingen hämtat ett vapen han av någon anledning haft på kontoret eller ringt sin kompis som var vapensamlare som då haft hyffsat med tid för att leverera vapnet. Sen har Skandiamannen väntat på kontoret tills det var dags. Eller finns det uppgifter från Skandia att han varit kvar på kontoret hela tiden fram till 23.19?

   Radera
  7. > Mordet måste ju inte nödvändigtvis vara planerat

   Självklart är det inte planerat om det var Skandiamannen, men hur kommer det sig att han har med sig en pistol till jobbet.

   Det är högst ovanligt att kontorsfolk har pistol. Anhöriga eller kompisar borde veta. Samlar han på vapen? Tränar han pistolskytte. Umgicks han med kriminella?

   Inget sådant, och det är svårt att se honom som skyldig. Hade det varit plnaerat, så kunde han skaffat sig det i smyg, men så var det inte.

   Radera
  8. @Carmania, att ringa sin kompis en fredagkväll för att man behöver ett vapen och ammunition snabbt, det låter också rätt otroligt. Då skulle denna vapensamlare ha en väldigt låg tröskel för att begå brott.
   En snabb sökning visar att vapensamlaren var på Bacchi Vapen samma kväll med hustru och dotter. Detta var innan mobilerna fanns, hur skulle då Engström fått tag på honom och dessutom ett skarpladdat vapen?

   Radera
  9. Det är känt att stig engström ofta gick beväpnad, Var medlem i en skytteförening m.m.

   Radera
  10. Finns förstås många författare som lagt mycket tid på att bygga ett troligt scenario med Engström ink. Palme-utredningen så det kan förstås inte bara avfärdas.
   Men allt förebyggande som bygger på antagande faller rätt fort, t.ex. att Engström skulle gå beväpnad är ett antagande i en bok i ett scenario som lätt blir till en faktoid.

   Radera
  11. Boken är alltså Nationens fiende av Lars Larsson.

   Radera
  12. SE verkar iofs troligtvis ljugit om vad han faktiskt gjorde på mordnatten i och med att inget annat vittne har sett honom. Det kan dock vara så enkelt att han bara ville hamna i rampljuset och verka duktig.

   Radera
  13. Det stämmer inte att det inte fanns vittnen,vittnet intervjuades senaste idag.

   "Ljungqvist har i tidigare intervjuer uppgett att han såg Stig Engström på platsen, men att han anlände först två, tre minuter efter att skotten föll. Han var klädd i lång rock och hade sin handledsväska.

   Han står fortfarande fast vid den minnesbilden.

   – Han kom två och en halv minuter senare. Jag satt i bilen och väntade på att polisen skulle svara. Sedan gick jag ur, då ser jag honom och jag ser när han springer in i gränden.

   Leif Ljungqvist befann sig på Sveavägen vid skottögonblicket för att hämta sina barn från ett sportlovsläger. Han satt i sin Chevrolet och hörde båda skotten, vid det andra stod bilen vid ett rödljus och han vände sig då mot mordplatsen.

   – Sedan slog jag 90 000 och sa ”Det är mord på Sveavägen”."
   https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/70WPM4/palmevittnet-i-nytt-forhor-det-var-inte-stig-engstrom-jag-sag

   Radera
 3. Det finns naturligtvis många frågor som borde ha ställts till SE om man sett honom som vara värd mödan.

  SvaraRadera
 4. Offret, då han ännu är är oskyldig är varken lik den av huvudvittnet utpekade, fru Palme eller för den delen efter mordet publicerad fantombild.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fantombilder brukar vara rätt o-exakta faktiskt. Även om det i det här fallet skiljer åtminstone 10 i BMI på Skandiamannen och fantombildspersonen.

   Radera
 5. Thomas Engström, som av bloggaren beskrivits som "alltid suverän" och som tidigare figurerat på bloggen som nån slags sanningssägare, har en hel del att säga kring Engström och polisutredningen:

  https://www.aftonbladet.se/kultur/a/4qM3GG/vi-lever-i-efterdyningarna-av-en-fullbordad-statskupp

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läste det där. Får en känsla av att Palme också hade slagit 18 hole in ones i rad om han fått leva.

   Radera
  2. Nu handlade ju krönikan till åtminstone 95% om Skandiamannen och den andre gärningsmannen som var missbrukare - och inte alls om Olof Palme. Men "Av det hjärtat är fullt talar munnen" är väl ett lämpligt ordspråk i det här fallet.

   Radera
  3. TE:s uppfattning om samhällsutvecklingen och nutidshistoria är så vinklad från vänster att det är ägnat att förvåna att/om han blivit föremål för Hr. Bloggarens beundran!

   Radera
 6. Min som har alltid velat bli Palme spanare, betyder det här att han kan glömma den karriären?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns fortfarande en hel hög med Palme att spana på, inte säker på hur det ser ut karriärs eller lagmässigt dock.

   Radera
  2. Du får ta ditt föräldraansvar och curla lite. Ta en av dem av daga.

   Radera
 7. Var det inte tidskriften Filter som ledde polisutredningen till Skandiamannen?
  Min trovärdigen till Filter har minskat rejält efter deras utpekande av Palmes mördare.
  Målet med detta måste ha varit att stoppa kostnaderna dom Palmeutredningen kostar, och de har de ju lyckats med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja. Tänk tanken att någon medvetet "läckt" (des)informationen om Engström till Filter för att påverka övrig media att skriva i den riktningen. Filter får "äran" och en massa klick. Tiderna gör Engström omöjlig som gärningsman men journalister är svaga utfrågare och oftast okunniga i ämnena de skriver om. Precis så här arbetar underrättelsetjänster. Skickligt utfört jobb på sitt sätt :)

   Radera
  2. Crille är mördaren men när han frikändes då hittar de någon annan som de har ännu svagare bevisning emot på påstår att det är denne. Usch. Utredningsmaterialet kommer inte heller att bli offentligt. Det hemligstämplas alltså. I min värld pekar allt mot att man inte är intresserad av en lösning. Uppenbarligen döljer man något.

   Radera
  3. Nej, Filter plagierade allt, eller det mesta, från en bok som kom två år före deras "avslöjande" - "Nationens fiende" av Lars Larsson (ISBN 9789176991053) där i princip allt som idag användes på presskonferensen verkar hämtat. Nu är Lars Larssons bok alltså från 2016 och 2017 säger Krister Petersson att man började fokusera på Engström och 2018 skrev filter om det. Trodde inte att en så okänd bok skulle uppmärksammas så stort. Läsvärd och intressant, även om Lars Larsson inte hävdar att det är Engström (eller "Sture E" som han kallas i boken) som är mördaren, men att det egentligen inte finns någon annan möjlig kandidat.

   Radera
  4. Man kan också se det som att fyra parter analyserat samma grundmaterial och då fått fram ungefär samma teori.

   Radera
 8. Hade det åklagaren redogjort för räckt till åtel och fällande dom? Förmodligen inte, så enkelt är det, det finns ingen teknisk bevisning att stödja ett åtal på-endast indicier, det förstår jag som lekman inom juridik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte en chans i världen. Vi har fri bevisprövning i Sverige och en åklagare måste vara neutral. Det man presenterade var cherry picking av vittnesmål mycket vaga utan att direkt utpeka SE samt en indiciekedja. Finns en del vittnesmål som talar emot händelseförloppet. Finns ingen teknisk bevisning som talar för alls. DNA-testandet handlar om att koppla SE till ett brev där någon påstått att man var inblandad i mordet men också det är enormt långsökt. Det måste vara stärkt inom rimligt tvivel dvs 98% säkert ungefär.

   Radera
 9. Skulle kunna vara som dom säger.

  Själv tror jag dock mer på att han steg ut från jobbet in i ett fullbordat brott. Han håller sig i periferin och efter ungefär 20 min går han tillbaks till jobbet, dricker lite kaffe, och tar nattbussen hem. Nästa dag försöker han desperat få tag på sin utcheckningstid så att han har något bevis för att han var där när han kontaktar media. Med hjälp av det han har hört och sett på brottsplatsen väver han ihop en historia som media kommer vilja publicera och njuter fullt ut av att stå i centrum.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han hör väl skotten inne på tjänsterummet på Skandia kanske och senare polissirenerna. Springer ner på gatan i ståhejet och blir sedan ett lättpratat "vittne". Och kallas så småningom "Skandiamannen" i utredningen.

   Radera
 10. Ja, precis vad jag misstänkte så jag gjorde helt rätt i att ignorera detta helt och sen läsa sammandraget.

  antiklimax helt enkelt

  SvaraRadera
 11. Nej det är inte SE som är mördaren. Möjligen tog han revolvern av skytten men thats it. Fantombilden stämmer inte ej heller vad Lisbeth har sagt. Signalementet är på tok för vagt? Lång rock och mössa hade alla på vintern i Stockholm på den tiden. Attribut och eventuell beskrivning av ansikte är enormt vagt överlag också. Total avsaknad av teknisk bevisning saknas också. Detta hade man inte vunnit i rätten inte en chans i världen.

  SvaraRadera
 12. Min världsberömda intuition säger att Peterson gjort en "Liljensparre" och kommit lite väl högt inom adeln med sina efterforskningar. Rätt gärningsman, mer dråp än mord, visst, men ordensbröderna är det bäst att lämna utanför.

  SvaraRadera
 13. Och jag är förbaskat nyfiken på det maskade namnet under promemorian från 9 februari 1987 där SE avskrivs! Var det möjligen Holmer själv?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är jag med!

   Men tror inte det står Holmér, för hans namn nämndes flera gånger i PK. Troligare en ännu levande, kanske aktiv, kanske numera högre chef inom polisen som tack för hjälpen. Säkert finns det dåvarande kolleger som skulle känna igen signaturen. Kanske även maskerad -- det stack ju ut några streck där bakom.

   Märkligt att inte fler har nappat på den rätt tydliga kroken som KP hängde ut.

   Tydligen har vi både det rättsväsende och de journalister vi förtjänar.

   Radera
 14. Det var nog en förutsättning för att lägga ner att presentera hur långt det gick att komma och varför. Med det material de har har de presenterat den mest misstänkta gärningsmannen, och sen gick det inte att komma längre. "Förtal av avliden" lär nog inte tas upp av någon domstol med tanke på att det var en redovisning av läget baserat på tillgängligt material, och inte ett påstående att han faktiskt utfört dådet.

  SvaraRadera
 15. Det verkar som att åklagaren fokuserade mycket på vittnet som påstår sig ha sett en man som sprang iväg och som, enligt vad jag förstod, väldigt väl stämde in på någon som liknande SE, bl a rock, keps, fumlade springande med en liten väska (med vapnet i ?). Enligt SE själv en korrekt beskrivning av sin utstyrsel (ja bortsett då från vapnet). OM det var SE så skulle han ju sedan lått hunnit tillbaka till arbetsplatsen. Fast hur visste han exakt var Palme befann sig och vid den rätta tidpunkten? Då måste han ha haft info i förväg om vad paret Palme planerade att göra den kvällen. Det vill säga gå på bio, och samtidigt också veta när filmen slutade (går ju att beräkna/ta reda på). Samt att Palme stannade kvar och pratade (5-10 min?) innan de slutligen begav sig iväg från bion... Är det ett av flera möjliga scenarion?
  Men det finns så många lösa trådar och alternativa förklaringar att jag egentligen inte har någon uppfattning alls (jag kan alltså inte ens påstå att jag själv tror på det, jag bara spånar)...

  SvaraRadera
 16. Borde det inte presenteras ett motiv om man ville göra detta troligt? Varför skulle snubben vilja nacka statsministern?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skandiamannen själv presenterade ju själv ett tänkbart motiv i nån gammal intervju - att mördaren blev kränkt av att Palm snäste av vederbörande då han sökte kontakt.

   Radera
  2. Allting behöver inte vara logiskt. Motivet kan vara en hämnd på samhället. Hur logiskt är det? Kan samhället vara skyldigt till allt som hänt honom? I hans värld är det kanske så. Och verkligheten överträffar alltid dikten. Säger bara Knutby Filadelfia.

   Radera
  3. Sant Perra. I detta fall är det så. Holmér och Ölvebro förnekade knarkspaningen och WT-observationerna men då Dag Andersson kom in som förundersökningsledare så bekräftade han ca 80 WT-observationer. Han ville få resurser att utreda detta , dvs tillgång till avlyssning , utländska underrättelsetjänster , dold spaning på fd kollegor , SÄPO-register mm men blev nekad och avgick därför i protest. Med Melander blev det locket på igen och fortfarande är WT-observationerna helt outredda. Det enda som är kvar att utreda rundar man stort. Att verkligheten överträffar dikten lär stämma i detta fall.
   Så har vi journalistiken som är så oerhört dålig i detta land. Man skulle kunna göra millenniets scoop genom att börja skrapa WT-spåret på ytan, och man behöver inte gräva särskilt djupt för att hitta intressanta samband. Men t.ex. Filter tar emot lämpliga "läckor" från utredningen, dvs. planterade uppgifter från de som manipulerar , och lanserar osannolike Stig Engström. Då utredningen nu presenterar SE tror halva befolkningen att det kan vara honom, och Filter har fått kändisskap och klick. Skickligt agerat av de som mörklägger men ett demokratihot större än man anar. Jag är själv ingen beundrare av Palme och förstår att det fanns massor av incitament att göra sig kvitt honom, men att utredningen (utom under Dag) varit en enda stor mörkläggning är ännu värre

   Radera
 17. När det gäller konspirationsteorier så är de kanske långsökta, men då det fanns ett utbrett Palme-hat eller ogillande i stora delar samhället så lär det ha bidragit till hur frågan hanterats av tex polisen. Det räcker att 50% av befolkningen samt några nyckelpersoner gör sin insats halvhjärtat för att det ska bli fiasko, fiaskot behöver inte organiseras i ett hemligt möte där alla deltagare har kodnamn så att säga

  SvaraRadera
 18. "Man har inte kunnat visa att han hade en pistol"

  Ingen har påstått att det var en _pistol_ (det säger du som är så vapenkunnig)

  SvaraRadera
 19. Utredningen började med fiasko och avslutades med fiasko med ett utdelat hundhuvud.

  SvaraRadera
 20. Om SE skulle vara mördaren måste det gått till på ett av två vis, antingen gick han omkring med revolver hela tiden ifall han skulle träffa Palme av en slump. Eller fick han information om var Palme befann sig, och då skulle det handla om en konspiration som ingen tror på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man blir ju ännu mer fundersam när, som jag uppfattade det, Krister Petersson dessutom låter frågan om en eventuell konspiration hänga kvar i luften. Vilken sörja...

   Radera
  2. Han har väl faktiskt ingen aning. Skandiamannen har väl aldrig varit misstänkt på allvar och därmed aldrig avlyssnats eller spanats på? Dessutom var det ju över 30 år sen, hur ska man gräva upp såna hemligheter först nu?

   Radera
  3. Absolut. För att det ska vara Skandiamannen så måste han ha fått någon form av extern hjälp på något sätt. HELT ensam är det omöjligt. Åtminstone på min karta.

   Radera
  4. Han var ute och "drack middag".
   Antagligen såg han paret vid bion och hade en films tid på sig. Kanske Brödena Mozart var längre än han trodde (plus parets samtal med sonen med sällskap efter)
   Han vill inte riskera att stå utomhus för länge och kliver ut i sista stund.
   Småfull verkade det som en bra idé att iaf ta kontakt, avsnäst, pang.
   Enligt uppgift var han lågt värderad socialt i bekantskapskretsen. Kanske en kick i vardagen att ha en revolver på väg till jobbet, vem vet.
   En bubblare är att det skulle varit hans tjänstevapen i Stay behind, men medlemskap hadeknre kunnat påvisas.

   Radera
  5. ...och sagda organisation var ju delvis baserade i just Skandiahuset. Hans kontor hade i motsats till de flesta andras lås på dörren.

   Radera
 21. Jag hade ganska lågt ställda förväntningar på denna PK. Men så här uselt hade jag faktiskt inte kunnat drömma om att det skulle vara.

  SvaraRadera
 22. Kul om Daniel Suhonen kunde ge en kommentar till att han för 2 dagar sedan läckte att mordvapnet skulle presenteras idag.

  SvaraRadera
 23. Lite beklämmande att några veckor efter mordet hade dom kunnat dra samma slutsats som nu 34 år senare.

  SvaraRadera
 24. Det sjukaste är att hela PK media satte champagnen på kylning. Hur i hela världen kunde de sitta och säga att:

  1. Sydafrikaspåret är intressant men går inte att utreda.
  2. Stig måste ha haft ett vapen. (men inget hur var när)
  3. Christer A's vapen är fortfarande borta.

  Det här var inget annat än förolämpande för de flesta tänkande människor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utredarna kan ha hittat vapnet men tvingats begrava det om det ledde till fint folk i Gladio/Östermalm/kungahuset. KP nämnde "vissa kretsar" på ett speciellt sätt.

   Radera
 25. Vi vet väl alla att det var Promoe som sköt Palme? Utredning var helt överflödig.

  SvaraRadera
 26. När man hörde att det skulle vankas en lösning så gav jag mig ut i internets mörkare hörn för att se vad det ryktades om. När man hör Krister Petersson stapla indicier på varför det ska vara Stig Engström känns det som något man precis lika gärna kunde ha läst på Flashback. Problemet är att jag har läst ungefär lika troliga utsagor varför åtminstone 3 andra personer är gärningsmän. Jag är besviken, jag hade gått och väntat på detta och trodde genuint att man skulle få höra något nytt.

  SvaraRadera
 27. Jag anser att det hela osar något ruttet. min tes är att det finns en främmande makt som ligger bakom pga vapenaffärer.. Mukhabarat eller SSO. Hm, undrar varför Carl-Fredrik Algernon råkade ramla framför ett tunnelbanetåg..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ni är ett geni! *kastar mig ner på knä och tillbedjer*
   Är det sant att du kom på allt det där själv?

   Radera
  2. Nope ;) Har dock haft en liknande teori...

   Radera
 28. Har inga som helst problem med att acceptera vad som framfördes på presskonferensen. Tycker Peterson var mycket tydlig med att bevisningen mot Skandiamannen hade räckt till häktning och ytterligare åtgärder som husrannsakan, analys av kläder efter krutspår etc. Men det hade inte räckt till en fällande som eller ens att väcka åtal.

  Det finns väldigt många mer eller mindre seriösa eller verklighetsförankrade teorier kring palmemordet, idag fick vi veta att fallet kommer aldrig kunna lösas i framtiden tack vare någon ny teknisk bevisning och vi fick därför serverat den teori som palmegruppen anser mest trovärdig baserat på de uppgifter som finns. Good enough.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det köper jag helt. Problemet var att det inte var va de sa för ett halvår sedan när de gick ut med detta. Då utlovades en lösning på det här.

   Radera
  2. Min tolkning av det tidiga beskedet är att de hade fått tag på ett högst troligt mordvapen från "vapensamlaren" dvs Skandiamannens dåvarande granne, och att detta vapen provsköts.

   Men beskedet de fick var att dels så var kulorna från mordplatsen i så pass dåligt skick (kraftigt demolerade) och dels skulle mordvapnet vara i helt annat skick nu 34 år senare (dvs troligen inte lämna samma spår på kulor ändå pga tidens tand) så de kommer aldrig kunna matcha något vapen mot de kulorna, inte ens om de hade ett vaoen som de av någon anledning kunde vara 100% säkra på att det var mordvapnet.

   Kulorna har varit på besök både i tyskland och usa för analys utöver svensk provning och det lät som att de nya utlåtanden varit samstämmiga kring detta.

   Detta är nytt besked, och som jag fattat så lägger de ned utredningen eftersom de pga detta besked aldrig kan hoppas på avgörande teknisk bevisning.

   Radera
  3. Alltså för ett halvår sedan trodde de sig veta att de har mordvapnet, nu skulle bara säcken knytas ihop så att säga.

   Radera
 29. Jag tror att det var CIA som nöp Palme med insider hjälp från vissa personer i SÄPO.

  SvaraRadera
  Svar
  1. OP kallades "Pilgrim" i CIA's lönelista

   Radera
 30. Christer Peterson är åklagare och har agerat utifrån det. Han är van med att anklaga gärningsmän, det är hans roll, och sen ska försvaret presentera sitt och även den anklagade ska få höras. Och jury och domare döma. Nu kommer bara åklagaren höras. Det är det som blir det märkliga avslutet på den här Palmeutredningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En åklagare måste förhålla sig till de bevis som finns. En det här fallet har man raljerat över teorier. Försvaret måste inte prestera något i det svenska rättsystemet. Åklagaren har full bevisbörda. Det finns heller ingen jury. SE hade kunnat häktas en vecka men om inte något konkret framkommit hade han släppts.

   Radera
 31. Holmer var den som sänkte den här utredningen. Ett tips från en amatör till polisen är gå på den enklaste lösningen. Snurra inte in er i komplicerade teorier om skumma organisationer typ PKK och lås inte fast er i spår utan arbeta på en bred basis. Och glöm inte bort de som bevisligen var på mordplatsen. Holmer kommer gå till historien som den som sänkte den här utredningen. Han gick in självmant för att säkra upp att utredningen gick till på rätt sätt om jag inte minns fel. Ändå hade han ingen erfarenhet av mordutredningar.

  SvaraRadera
 32. Nu vet vi att om man befinner sig i närheten av någon brottsplats skall man absolut inte kontakta polisen, för att försöka förmedla sina iakttagelser. Då kan man nämligen bli anklagad för att vara gärningsman!
  Av alla fantasifulla motiv saknar jag fortfarande IB-spåret.
  Någon på vänsterkanten bestämde sig helt enkelt för att mörda CIA-agenten, vars uppgift var att registrera kommunister i konungariket Sverige.
  Massmedia påstår att socialdemokraternas opinionssiffror ökar p.g.a. covid-19. Nej, det tror jag inte. De ökar p.g.a. uppmärksamheten av Palme-mordet.

  SvaraRadera