Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-06-04 13:10

Normalisering av coronapandemin pågår

En anekdotisk observation är att det verkar pågå en ordentlig normalisering av coronapandemin bland de som ej drabbats, eller har tillfrisknat. Detta utifrån en vända för ärenden in i Göteborg igår, där det kändes som en alldeles vanlig onsdagseftermiddag, med fulla butiker, rent av köer.
Några dagar gammal bild - tog inte foton igår, då det var folk överallt som kan identifieras på bild.
Jag behövde utföra ett antal ärenden, som bara gick att utföra på plats, och följde naturligtvis rekommendationerrna om social distansering, var fullt frisk (ny bästatid sedan 2016 på coronajoggen i tisdags), och höjda hygienkrav inklusive spritning med medhavd handsprit.

Det går inte att döma de som rör sig på stan - de är fullt friska, utan minsta hostning eller nysning, och i övrigt vet man inte omständigheterna - kanske har de redan varit sjuka och är som sådana immuna? Antagligen tillhör de inte heller riskgrupp - det var exempelvis få äldre ute. Saken är att man vet inte.

Det var kö i  flera butiker, långt mycket mer folk än för någon vecka sedadnt. Macforum, dit jag behövde lämna in en äldre iPryl på service, förklarade att kön berodde på att de hade tre sjukskrivna. Minsta förkylning så stannar man hemma. Social distansering gällde för kön med kölappar, och handspriten stod på disken. Hoppade även förbi Kjell & Co, och där stod ett tiotal personer i kö, på behörigt avstånd, så folk fick stå ut på gågatan. Då var det full bemanning i diskarna. Jag var även på två olika Biltema för att reklamera en felaktig produkt på den ena och plocka upp en ersättare på den andre. Även där kö med social distansering, handsprit framme. Fast där var det nästan helt fullt på parkeringarna, så hit hittade de billburna.

Det var gott om folk i Nordstan, men parkeringshuset var nästan tomt, så folk med bilar åkte någon annanstans. Överlag var antalet folk på stan en rejäl ökning mot för några veckor sedan. Det såg rätt tomt ut på restauranger, men det var inte lunchtid och var antagligen rätt normalt.

Även biltrafiken kändes återställd, komplett med trafikstockningar när det blev rusningstid. Fast i fallet Göteborg kan dessa förstås bero på att halva stan håller på att grävas upp pga bl a Västlänken.

I Stockholm rapporterar media om att tusentals personer samlades på Sergels Torg och sedan gick för att turista vid slotte, uppenbarligen helt obekymrade över smittorisk.

Nu återstår att se om vi får nya stigande coronafall framöver, med så svåra sjukdomsfall att de hamnar i statistiken. Eller så fungerar värmen, sommaren, solen och tillhörande D-vitaminer. Eller så har tillräckligt många redan varit sjuka utan att nödvändigtvis ens veta om det.

Tydligt är att en återgång till en mer normal vardag pågår bland allmänheten - oavsett om det fortfarande intensivvårdas och dör människor i sjukdomen. Folk verkar ta social distansering på allvar, men tänker inte sitta inne längre om de själva är friska. Det är också möjligt att vi får se en vändning uppåt för butikshandeln, men så länge folk är permitterade kommer det nog fortsätta vara kämpigt för restaurangerna, som tappat luncherna.

Sedan får vi se vad som hånder om några veckor - blir det nya utbrott? Och om inte annat vad som händer till hösten. För sjukdomen är inte utrotad, den finns kvar, och finns överallt. Vilket gör reserestriktioner väldigt konstiga - du kan lika gärna bli smittad hemmavid som på resa. Men en del länder vill låtsas att sjukdomen är borta hos dem, men inte hos andra.

18 kommentarer:

 1. En personlig reflektion som bilpendlandes 13 mil ToR genom Stockholm dagligen är att denna vecka är trafiken tillbaka på helt normala (ömsom stillstående) nivåer. Det lugn som jag åtnjutit under många veckor är borta.

  SvaraRadera
 2. Blir en ny topp lagom till högsommaren och vårdpersonal på semester blir hemkallade igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det är akutinkallning drar man klassikern "jag har druckit"...

   Radera
  2. Varje dag i fyra veckor? ;-)

   Radera
  3. Peter Andersson: Självklart ... The noble art of having semster ....

   Radera
 3. Vi lär få lära oss att leva med detta. I folkmedvetande är det en sjukdom som slår hårt mot äldre, men är i större grad hanterbar för yngre, förutom att en mindre del yngre som uppfattas att ha "otur" eller uppfattas tillhöra riskgrupp råkar riktigt illa ut.

  Att man kanske sprider vidare till sårbara utan att själv råka illa ut är kanske inte alltid i främsta rummet.

  Vi har haft 2 vågor av luftvägssjukdom med tryck över bröstet andfåddhet och the rest. Själv åkte jag och familjen på den första svängen i slutet av mars. Tog hela april innan pusten var helt normal. När andra vågen rullade in av luftvägsrelaterad flunsa med samma knokout symptom i maj med flera som vi i familjen umgås/vistas med regelbundet så bet det inte alls på mig eller familjen i runda 2.

  Andra rundan stämmer rätt väl i tid med den ökning av fall i GBG området som Sahlgrenska Universitetssjukhuset flaggat för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hört från några stycken nu som har varit avstängda och hemma från jobbet med viruset i 14 dagar men själva helt symtomfria. "Som två veckors extra semester. Synd om de som blir sjuka förstås, och de som måste täcka för en, men annars var det ju något man skulle kunna tänka sig att stå ut med om det kommer tillbaka lite regelbundet" var väl den mest oväntade kommentaren.

   Radera
 4. Jag har beställt mat med hemleverans från mitt lokala ICA för att slippa åka och handla. Det har varit mycket begränsat med tillgängliga leveranstider (jag har lagt ordrar med leverans upp till två veckor framåt, och uppdaterat dem när det närmar sig. Har man framförhållning så kan man på det viset får leverans en gång i veckan ändå). Men nu senaste två veckorna har jag märkt en markant skillnad i tillgängliga leveranstider.. nu kan man ofta få leverans inom ett par dagar. Jag tror inte det är ICA som ökat kapaciteten så det är ett klart tecken på att folk börjar återgå till att åka och handla igen. F.ö så, de få gånger jag faktiskt åkt och handlar är det mest pensionärer jag sett i affären.. de näthandlar förstås inte.

  SvaraRadera
 5. The quarantine is over because we, the people, say that it's over. The Government has no say in this, it's our decision - remember that they work for us, it's not the other way around.

  Scott Adams, sade ungefär så för typ en vecka sedan, i respons till att rednecks hade gått man ur huset - men han missade (fanboy me besviken) att förutse att den amerikanska våldsvänsterns sociala abstinens var så stor att de behövde kravallonanera på gatorna en hel vecka.

  SvaraRadera
 6. Mina observationer från Gbg-regionen är att:

  1. "social distansiering" i (min) mataffär har utgått.
  2. Människor jag ser utomhus håller inget synbart längre avstånd till någon annan.
  3. Med ett enda undantag är det enbart invandrare som "vågar" bära munskydd offentligt. Undantaget var en svensk pensionär med rullator på Linnégatan, alldeles nyss.

  SvaraRadera
 7. detta talar för en ökning av sjuka och dödsfall redan under sommaren
  undrar hur sjukvården ska kunna klara detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har sagt det förut och jag säger det igen - om pandemin håller i sig över sommaren så kommer vårt samhälle verkligen att börja behöva diskutera om konceptet industrisemester verkligen är tillämpligt på essentiella funktioner - eller om det inte vore bättre att övergå till en generell arbetstidsförkortningar året runt istället.

   Radera
  2. Och jag svarar som jag brukar när detta kommer på tal: det är givetvis ur ett rent samhällsperspektiv önskvärt att ha sommarmånaderna bättre bemannade i tex vården. Problemet, om man tex skulle slopa sommarsemester enbart för vårdpersonal, är att vi lever i ett land som ur klimatsynpunkt är outhärdligt 2/3 av året. Om man skulle kräva att en yrkeskategori skulle jobba hela denna period kan man kallt räkna med en minskad mängd personer som skulle tycka att den karriärvägen vore attraktiv.

   Radera
  3. Vi kan ju alla fundera på hur övriga Europa som kört med mer drastiska åtgärder kommer utvecklas vid en kommande andra våg. Lockdown med militär? Svenskar är hyfsat lydiga till myndigheters förmaningar, det ser inte riktigt ut så i andra Europeiska länder. Psykoligibiten igen alltså. Vi får se.

   Något vaccin till hösten är nog bara att drömma om. För er experter som använt det som argument innan. Har vi ett vaccin inom två år som fungerar så det makalöst snabbt. Med tanke på att få ens utecklar antikroppar så är jag iaf undrande till hur ni tänker att ett vaccin ska fungera? En ödmjuk fråga till experterna här helt enkelt. Upplys mig gärna, i September kommer ju vaccinet enligt ett börsnoterat bolag.

   Radera
  4. Enligt vad jag läst har det dykt upp lite problem med vaccin kandidaterna. Men inget men inte tror sig lösa, men blir gjort tester och studier. Har iofs tyckt att i höst är optimistisk, men man har nog större chans än någonsin att lyckas nu. Men blir ju första gången på sån rekordtid

   Radera
  5. Ja, det kanske blir annorlunda denna gången. 5 år ju annars normalt. Jag tror nog viruset hinner mutera innan vi får ett vaccin som fungerar. Och det är i så fall oftast positivt och väntad utveckling.

   Radera
 8. Tycker det är en bra bit från normaltillstånd på stan. Men det är ju inte alls som i början på corona när det var tomt i Nordstan. Jag är ju mer bekymrad över kollektivtrafiken än butiker men någon riktigt full buss/spårvagn har jag inte sett. Men är samma där mindre än normalt men nej nu än i början

  SvaraRadera