Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-06-14 11:02

Norge stöder industrin aktivt - genom att satsa på försvaret

Tvärt emot den svenska regeringen vill den norska regeringen nu satsa på en aktiv industri, som därmed kan utvecklas och ta marknadsandelar istället för att tävla i permittering. Detta sker genom uppsnabbade satsningar och beställningar av försvarsmaterial och forskning och utveckling inom försvarsindustrin. 
Reine, Lofoten. Tydligen värt att försvara med mer än valaffischer.
Sveriges regering vill att svensk industri ska hamna på efterkälken genom att stå stilla och via massiva permitteringar komma efter hungrigare konkurrenter utomlands - både inom tillverkning, marknadsandelar och forskkning och utveckling. Man vägrar nämligen öka anslagen till försvarsbudgeten, t ex genom beställningar av nya örlogsfartyg, utan ser hellre att industrin är nedstängd.

Broderlandet Norge drar en annan slutsats rapporterar Navy Recognition (icke-länk pga Sveriges ännu helt okända implementering av EU:s länkskatt, som kommer gälla retroaktivt för alla länkar på Internet, då publicering på Internet räknas som pågående: www.navyrecognition.com/index.php/news/defence-news/2020/june/8514-norwegian-defense-ministry-accelerates-investment-plans-for-corvettes-r-d.html).

Man skynda på uppgraderingarna av landets kustkorvetter och stridsvagnar. Man har också förslag på ny planering och utveckling av farkoster för kustförsvaret. 

Specifikt anges att detta är till för att hjälpa den norska industrin att komma på fötter igen, och på köpet inte bara ge industristöd under coronakrisen, utan också stärka norsk försvarsförmåga.

Varför Sveriges regering vägrar att stödja svensk industri, forskning och utveckling genom ökade försvarsanslag till förmån för detta är oklart. Det är som att man inte bara är de mest försvarsovänliga partierna, utan också är fientliga mot arbetarklassens industrijobb.

Kanske ligger förklaringen i att Socialdemokraterna går framåt i opinionen och har uppnått sitt drömläge där ännu fler i arbetarklassen nu via permitteirngarna är beroende av statens allmosor för sin inkomst, istället för riktiga jobb. Man vill inte sabba ett vinnande koncept opinionsmässigt genom att få folk att gå från de statliga bidrag permitteringarna utgör till att faktiskt jobba heltid. Mot några tillfälliga procent i opinionen står försvaret av svensk frihet, demokrati och nationellt oberoende sig slätt, liksom svensk industris konkurrenskraft.

15 kommentarer:

 1. Tyskland gör likadant. Prioriterar beställningar som går till tysk industri

  SvaraRadera
 2. Ja som jag nämnt tidigare så blev grannen av med jobbet på grund av indragna forskningsbidrag. Så på sätt och vis drar de in på det som ger långsiktig tillväxt och prioriterar kortsiktiga bidrag

  SvaraRadera
 3. Det görs försök från olika gräsrotsrörelser att skapa konfrontation mot etablissemanget men utan något uttalat mål eller agenda. Regeringen sitter förmodligen på nålar om detta får fäste eller inte och taktiken verkar att vara osynlig i alla frågor av vikt som t.ex. försvar eller Coronahantering. Det enda parti som skulle kunna få ut något är V men Sjöstedt inser nog själv att skeendet kan snabbt spåra ur.

  SvaraRadera
 4. Undrar hur det hade sett ut om man inte hade tidigarelagt uppgraderingen av Skjold-klassen? De ska ju tas ur tjänst 2030 så det hade inte blivit mer än ett fåtal år i tjänst. Ungefär som när vi uppgraderade sex robotbåtar 1996-00 bara för att ta dem ur tjänst 2005. Snacka om slöseri med skattekronor.

  SvaraRadera
 5. För att kunna satsa behöver även upphandlingarna vara klara, så det finns nåt att avropa.
  Är upphandlingar inte klara tar det dels tid, och dels vet man (rimligtvis) inte om det är ett svensk företag som vinner.
  Så satsningarna är ändå inte nåt som gör stor skillnad här och nu.

  Att inte satsa ännu mer pengar än man gör i dag innebär iofs att det inte blir ett stöd om några år heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förvarsmateriel måste inte följa LOU, utan man kan aktivt välja att enbart tillåta svenska företag.

   Radera
  2. Det är dessutom ganska enkelt att göra direktinköp när det gäller befintlig försvarsmateriel där man kan utesluta alternativa leveratörer.

   Radera
 6. Sveriges ekonomi och stabilitet är likt försvaret ett särintresse?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bilden av ministrars ofelbarhet och bibehållandet av regeringsmakten är det allt överskuggande intresset.

   Radera
 7. Vilka klantskallar dom är --- https://www.svt.se/nyheter/utrikes/haverikommissionen-robotbestyckad-miljardfregatt-kunde-inte-skilja-mellan-land-och-oljetankfartyg

  SvaraRadera
 8. Så med andra ord finns risken att vi hamnar på efterkälken.

  SvaraRadera
 9. Man går väl all-in på höghastighetståg istället. Vars upphandlingar kommer ha en stor risk att tillfalla kinesiska företag.

  SvaraRadera
 10. Därför att de har massor av oljepengar ??

  SvaraRadera