Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-06-14 14:18

Nödläge i Murmansk efter att nyrenoverad järnvägsbro kollapsat

Det har utlysts nödläge i den ryska staden Murmansk på Kola-halvön, en av Ryska Federationens största hamnar, efter att en järnvägsbro som renoverades så sent som 2014 kollapsat och skurit av hamnen från tusentalet järnvägsvagnar med gods dagligen. Antagligen kan man se broraset som ännu ett utslag av den ryska kleptokratin och sönderfallande infrastrukturen, där pengarna går ner i regimens fickor istället för att leverera fungerande infrastruktur som varmvatten, avlopp eller ens kranvatten alls.
Hamnen i Murmansk. Foto: adrenalena.se
Medan den ryska regimen uppför Potemkinkulisser i Sankt Peterburg och Moskva, så faller större delen av landet sönder under underinvesteringar och den kleptokrati som diktaturen utgör. Makthavare och till dem anslutna oligarker dränerar statskassan på skattepengar utan att leverera ens fungerande vägar bortom kulisserna.

Barents Observer rapporterar att den kritiska järnvägsbron till Murmansk och en av landets största export- och importhamnar kollapsade nyligen. Bron hade renoverats så sent som 2014, men pengarna hade uppenbarligen försnillats och inte förlängt livslängden på bron.

Nödläge har nu utlysts i Murmansk, då tusentalet dagliga järnvägsvagnar till och från hamnen nu inte kan leverera varor. Drabbade storbolag är t ex Nornickel, Eurochem och Phosagro.

Det sätter också fingret på hur sårbara militäranläggningarna för främst Norra Flottan och det ryska kärnvapenubåtsvapnet är, då det finns ett fåtal flaskhalsar som kan skära av förbindelserna till området.

En del nyttiga idioter och avlönade inflytelseagenter framhäver den av Kreml-diktaturen styrda Ryssland som ett föredöme, men i verkligheten faller allt mer av landet sönder i takt med att de som mot alla odds fungerade under den kommunistiska Sovjetunionen nu faller för åldersstrecket under den fascistiska kleptokratin som härskar idag. Väldigt få nya skapelser fungerar - man klarar inte av att leverera nya stridsvagnar och nytt luftvärn har visat sig vara helt odugligt i Syrien. Samtidigt lyckade man i Murmansk sänka den gamla flytdockan från Götaverken, som Sovjetunionen köpt för att kunna göra underhåll på sina åldrande största örlogsfartyg som robotslagkryssaren Peter den Store eller sitt kvarvarande uppvisningshangarfartyg Amiral Kuznetsov, som senare dessutom började brinna

Även den nybyggda illegala bron till Krim håller på att sjunka och riskerar att kollapsa, och visar tydligt hur pengar för infrastrukturprojekt försnillas ner i korruptionens fickor.
RFS Dimitrij Donskoj och RFS Peter den Store på redden utanför Kronstadt.
Lägg till livslängd på under U-landsnivåer i Afrika och mordnivåer per capita som är ca 10x så höga som i t ex Sverige så ser man en bild av ett land under sönderfall, men som dessvärre styrs av galningar med kärnvapen och som fortfarande har invaderat, ockuperat, annekterat och för krig i ett europeiskt grannland sedan 2014. Ett krig de inte klara av att vinna trots sin överlägsenhet. Problemet med diktaturer att högsta ledningen av rent socialdarwinistiska skäl alltid kommer omgärdas av sykofanter, som säger det ledningen vill höra, inte den verklighet de borde höra.

Finns det då något hopp för de kuvade hundratals olika ryska folkslagen i det mångkulturella Ryssland? Antagligen inte i närtid, men kanske om landet kan falla sönder och federationen av delrepubliker kan bli egna suveräna stater. Då får åtminstone några av dem chansen till bättre liv fria från kleptokraterna i Kreml, men det innebär inga garantier. Över hundra år av vanstyre botas inte över en natt och regimens kontroll av media och folket gör att de som kräver att skattepengarna inte ska gå ner i korruptionens fickor i bästa fall hamnar i fängelse, och i sämsta fall råkar drabbas av akut blyförgiftning.

Det underliga är att det finns nyttiga idioter som likväl framhäver Ryssland som ett föredöme. Avlönade inflytelseagenter kan man förstå - de får ju ändå betalt för det hela - men resten?

14 kommentarer:

 1. Ja Ryssland har det inte lãtt. De har t.o.m. fler corona- döda än Sverige trots att de bara har 14 gånger större befolkning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Krystjov, du är något på spåren där.

   Kanske de som Sverige felrapporterar med viss fördröjning?

   Radera
  2. De har väl runt 50% högre dödstal än de senaste åren. Men har varit restriktiva med att diagnostisera döda som döda i corona. De flesta länder rapportera ju döda som har corona virus Ryssland rapporterar de som dör i corona. Och är väl egentligen svårt att säga att det ena är mer rätt än det andra.

   Radera
  3. Christer, kan du ju redogöra för hur andra regioner i Sverige haft det. Du verkar rätt korkat, för du väl at FHM exekverar allt?? Eller? Här i Södra Sverige är vi nervösa för att Danskarna ifrån Köpenhamn som är 2ggr mer smittade sak smitta oss. Förklara gärna den ifall du kan... Sen att du tror att Ryssland visar rätt siffror få verkligen stå för din hjärna.

   Radera
  4. Jag har haft nära kontakt med den statsfinansierade ryska sjukvåden och den är inte rolig. Att konmbinera 13% flat rate-skatt (ja,ryssarna betalar 13%) med fri sjukvård leder till en del kompromisser. Det är inte en slump att t.ex kollegor till ryssar som behöver avancerade operationer samlar in pengar så att de åka till en privatklinik istället. Hur de tar sig an Covid19 vågar jag inte tänka på.

   Radera
 2. Kan det ha något med smältande "perma"-frost att göra? De hade ju tex ett massivt dieselutsläpp härom veckan på grund av att marken tinade så att utrustningen gick sönder och släppte ut 20000 ton diesel i naturen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "En av järnvägsbrons fem pelare kollapsade/spolades bort av Kola-floden, som svämmade över sina bredder på grund av en drastisk smältning av snötäcket. Detta fick broytan att kollapsa."

   Radera
 3. Minns från tidigare år när de auktoriserade rysstrollen hade fri tillgång till kommentarsfältet här. Det gick igång pä alla cylindrar med typ ett sådant här inlägg. Det var underhållning.

  Det gick att reta upp dem rejält när man tog upp att kriget i Ukraina var en rysk totalflopp (deblaclen i Kharkiv och Odessa tex.) där nu miljontals rysktalande ukrainare numera avskyr Kreml (inte direkt plan A från Kreml).

  De blev ilskna som arga bin.

  SvaraRadera
 4. Lite udda att skylla broraset på kleptokratin OM det är som det står i icke-länken https://www.reuters.com/article/us-russia-bridge/russias-rail-link-to-port-of-murmansk-severed-by-bridge-collapse-idUSKBN2390X7 att brofundamentet underminerats av översvämning till följd av extrem snösmältning. Som Little Free skrev om ovan.
  Jag har inget intresse av att försvara putinismen men är det något klimatrelaterat är det i mitt tycke mer intressant än gamlaheten att Putinlands ledning inte gör det som är bäst för det ryska folket.

  SvaraRadera
 5. "Även den nybyggda illegala bron till Krim håller på att sjunka och riskerar att kollapsa, och visar tydligt hur pengar för infrastrukturprojekt försnillas ner i korruptionens fickor." Jag skulle gärna vilja se en källa på det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har finns lite kritik mot valet av konstruktion som man menar är dömt från början att bli kortlivat, och som av en händelse byggs av Putins kompisar

   https://www.atlanticcouncil.org/blogs/ukrainealert/russia-s-crimea-bridge-could-collapse-anytime/

   Radera
  2. Tack, men detta känner jag till. Bloggarens påstående var mer specifikt dock.

   Radera
 6. Det är i sanning ett intressant land. Efter att ha bott och jobbat i en rysk industristad ett par år kom man hem med en rejäl samling anekdoter och händelser som den med bron är kanske inte något som direkt förvånar. Utländska kollegor beskrev större organisationer där som "Giant ass covering systems" där energin gick ut på att sko sig och samt att inte få skit vilket naturligtvis drabbade slutprodukten.

  Kleptokrati är ett rätt passande epitet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Påminner mig att dåvarande sovjetledaren Gorbatjov blev ilsken när han besökte städer i södra delen av landet efter en större jordbävning. Hus hade rasat ihop även av mindre skalv, vilket förklarades av att det saknades armeringsjärn (stölder från byggarbetsplatser var normen). Efter 1991 var det ryska ekonomer, som skulle försöka få igång någon form av fungerande marknadsekonomi, som karakteriserade sitt land som ett "Övre Volta med missiler" ... Instämmer dock med Gargamel nedan om att just militären alltid prioriterats så att risken för nya "aktiviteter" mot grannländer inte kan negligeras.
   Tack till artikelförfattaren för nyhetsbevakning, som jag inte återfunnit i SR eller SvT.

   Radera