Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2020-06-20 13:24

Negativt avslut på positiv börsvecka på oron över amerikansk andra våg av Covid-19

En annars genomgående positiv börsvecka avslutades negativt under fredagens handel, på oro för en andra amerikansk våg av Covid-19. Bland annat stängde Apple ner sina butiker (igen) i flera amerikanska delstater. Man kan fundera på hur mycket denna andra våg är ett utfall av tidigare protester mot restriktioner på olika platser i USA, och om denna civila olydnad nu tar betalt i form av förnyade sjukdomsutbrott.
Den amerikanska presidentens och de amerikanska hyllarna av Sveriges coronastrategis favorittevekanel.
Börsveckan var återigen positiv och OMXSPI gick +4.16% på en vecka torsdag - torsdag, medan amerikanska S&P-500 gick +1.86% och tyska DAX +3.19%.

En positiv börsfredag i USA vände ner efter oro över en andra våg av fall av Covid-19 i USA. Bland annat stängde Apple återigen ner sina butiker i ett antal delstater på grund av sjukdomsutbrotten, ofta delstater i de sk sydstaterna där också Trumpstödet är starkt. 

S&P-500 gick -0.56% från att ha legat på plus, vilket kanske inte är särskilt uppseendeväckande, särskilt som dollarn stärktes mer än så mot iaf SEK, vilket också drog upp guldpriset, som stängde veckan på nästan 531:- SEK per gram.

Utan att titta djupare på vilka delstater som drabbats hårdast i denna förmodade andra våg av Covid-19 i USA, så ska man ställa sig frågan om detta har samband med de ökande protester och civila olydnad mot amerikanska reserestriktioner och andra åtgärder mot panddemin, som skett dden senaste månaden - ofta i delstater med starkt Trumpstöd. Presidenten har också viftat bort sjukdomen i olika uttalanden. Med några veckors fördröjning har man sedan fått sjukdomsutbrott igen.

Nu finns det kanske begränsad risk för en ny börskrasch, då Federal Resreve kommer fortsätta pumpa in massiva mängder likvider i marknaden föra att pumpa upp den, men frågan blir hur man ska rädda den verkliga amerikanska ekonomin och därmed också världsekonomin. Man brukar skilja på Wall Street (finansmarknaderna) och Main Street (den verkliga ekonomin) i USA. Wall Street kan man alltid räddad. Svårare ute i verkligheten.

Eller så tröttnar helt enkelt folk och vi får leva med fortsatta sjukdomsutbrott och tillhörande dödsfall. Vi kanske själva får en allvarlig ny våg i Sverige 2-3 veckor efter midsommar...

Kom nu ihåg att det än så länge handlar om oro för en andra våg, även om siffrorna kanske pekar åt fel håll. Kanske blir det buy the rumor (amerikansk stavning), sell the news, fast tvärt om, dvs när man väl konstaterar förnyad spridning så tar börserna fart uppåt igen...
Makarna och författarkollegorna Carro och Leffe Grimwalker tyckte på 50-årsdagen att jag behövde en ny stil, så det här är mitt liv nu... Ett stort tack till alla som var snälla och gratulerade.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

12 kommentarer:

 1. Är för tidigt att prata om en andra våg, första är långt ifrån över.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Sv så är första vågen sen länge över, då kulmen var i April. USAs strategi känns verkligen märklig, blir väl en tsunami av allt...

   Radera
 2. Trump skulle hålla sin valkampanj i Tusla som förväntas locka 100 000 supportrar vilket bäddar för stor spridrisk.

  SvaraRadera
 3. Spanskan kom f ö i tre vågor...

  SvaraRadera
 4. "Nu finns det kanske begränsad risk för en ny börskrasch, då Federal Resreve kommer fortsätta pumpa in massiva mängder likvider i marknaden föra att pumpa upp den"
  Kontraindikator? Cornu har kastat in crashhandduken och tror att det reder sig, är det ett tecken på att det är NU: "Plötsligt händer det!"

  SvaraRadera
 5. Vad är det för fel i huvudet på folk som tror att en sjukdom som kräver 60-70% immuna för flockimmunitet ändå skall ebba ut vid 5-20% smittade bara för att man med diverse åtgärder lyckats skapa en puckel i kurvan? Självklart blir det nedåtgående trender när man stänger ned samhället och lika självklart ökar det igen när man återgår till mer normala förhållanden. Antagligen håller inte immuniteten speciellt länge heller så det blir en sjukdom som ständigt cirkulerar i samhället. Det behövs mycket mer fokus på att snabbt identifiera metoder för att göra sjukdomsförloppet mindre allvarligt och mindre påfrestande på sjukvården.

  SvaraRadera
 6. Aftonbladet gräver:
  "Svenska kraftnät
  Risk för allvarliga elfel mörkas av ansvarig myndighet
  ”Vi saknar beredskap för att förhindra en elkris ”
  Risken är stor för manuell frånkoppling och så kallat nödläge.
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/dOypmo/risk-for-allvarliga-elfel-morkas-av-ansvarig-myndighet?fbclid=IwAR3EyX-1fQm_pMMRkdSQK1wtJhILRWHFAxuiJCA9JKMItkMQAE0TBm6gxYs

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. SMBC (Saturday Morning Breakfast Cereal) har fattat hur börsen funkar 2020:

  https://www.smbc-comics.com/comics/1592665375-20200620.png

  SvaraRadera
 9. Är första vågen över?
  Såg att NHL har fått sina första fall i Tampa. Blir nog tufft att kunna avsluta säsongen.

  SvaraRadera
 10. Det är klart att man blir avtrubbad och tänker allt mindre på risken att bli smittad av corona-viruset. Vi har ändå inte börjat ta några större risker, men vi känner folk som inte bryr sig ett dugg om riskerna, utan lever precis som förut, trots att de tillhör riskgruppen ca 70 års ålder. Min gamla mamma, 83 år, som bor i Finland, tröttnade på isoleringen och började gå till affären och handla själv, å andra sidan har Finland väldigt få smittade. Förut ordnade min syster matleveranser med hemkörning.

  SvaraRadera
 11. Hr Bloggar'n själv ser ut att vara långt ifrån andra vågen. I håret. Den första kanske kan arta sig med lite mer Brylcreem?

  I den åldern brukar herrar ta ut lite pensionspengar och köpa båge. Dags att konvertera till rockere så här i livets utförslöpa? ;-)

  God tur! Stilpoäng!

  SvaraRadera