Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2020-06-15 15:25

MÖP-måndag: SOG-utställning i Karlsborg

Dags för den möpigaste av MÖP-måndagar. De svenska specialförbanden lättar för första gången lite på förlåten för allmänheten genom att hålla en tillfällig utställning med Särskilda Operationsgruppen (SOG) på Karlsborgs fästningsmuseum, vilket bloggen besökte idag på öppningsdagen för utställningen.

Entrén till den tillfälliga utställningen.
Utställningen visar upp SOG i lite olika utrustning för olika miljöer och uppdrag, komplett med Airsoft-replikvapen på dockorna. Man visar också upp några av de enklare specialfordonen, samt flera långa bildspel, varav en del foton publicerats hos Försvarsmakten tidigare.Mest intressant för den som tidigare är bekant med det lilla som finns publikt om SOG är kanske en serie intervjuer med några av förbandets medlemmar, där de berättar (i text) om sin bakgrund, varför de sökte sig till SOG och hur det är att arbeta på förbandet.

Man kan anta att det  inte är någon slump att man drar igång utställningen lagom efter muck av årets värnpliktsutbildade, för att locka en del till de rekryteringsvägar som efter några år kan möjliggöra en chans att söka till förbandets uttagningsprover.
Exempel utrustning och miljöer.
I övrigt visar man förstås bara upp delar som är okej, dvs utrustningen är rätt tillrättalagd och saknar mestadels intressanta detaljer, och vapnen är begränsade till det man fått fatt på Airsoftrepliker till. Av förklarliga skäl går det inte att ställa ut en LWRCI IC M6 för kanske 50 000 - 100 000:- SEK - dessutom skarp - som bloggen var först med att redogöra för blev ny automatkarbin för SOG 2016, och senare bekräftades via en film från SOG.
Karlsborgs fästningsmuseum hittas under kyrkan i det stora slutvärnet på den öppna fästningen. Resten av slutvärnet är skyddsobjekt med besöks- och fotoförbud.
Just den filmen från när SOG bordar en Stenafärja är lite symptomatisk för utställningen, som visar just foton från den övningen, liksom andra tidigare släppta fotoserier. Man får vara rätt uppmärksam för att hitta det som inte visats upp förut och är man påläst kan man också se att en hel del utelämnats. Har man varit med ett tag är det inte så mycket nytt, men för de som just börjat en militär karriär eller ska börja en sådan kan utställningen vara en liten motivator.

Dock bör det inte hindra någon seriös MÖP från att besäka fästningsmuseumet, som är väl värt ett besök även för de permanta utställningarna. Liksom SOG-utställningen. Några godbitar fanns det, men jag ska inte spoila med en massa foton.

Se nu bara till att aldrig rikta kameran åt fel håll - kom ihåg att myndigheterna saknar all form av tolerans kring detta numera. Karlsborg må vara en öppen fästning, men om du inte passar dig är det kanske 50% risk att du råkar fota något med fotoförbud.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

4 kommentarer:

  1. Hur länge pågår den här utställningen, tro?

    SvaraRadera
  2. Är specialförbandet ett mediafenomen bara? Nån sorts virtuellt förband? Det verkar ju så när förbandet redan befinner sig på en historisk utställning. Som övriga delar av den svenska försvarsmakten.

    SvaraRadera
  3. Ställ inga frågor om Op Artemis och civila förluster och så där, då kan det bli tryckt stämning.

    SvaraRadera