Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-06-22 11:42

MÖP-måndag: Ryssland offentliggör sin kärnvapendoktrin - beredd slå först som svar på konventionellt angrepp

Så var det MÖP-måndag igen. Den svenska grannen Ryska Federationen har för första gången offentliggjort sin kärnvapendoktrin, som nu finns publicerad i engelsk översättning hos diktaturens utrikesministerium. Där framgår bland annat att de är redo att slå till först med kärnvapen, bland annat som svar på ett konventionellt angrepp mot landet.
Utrikesdepartementet i Moskva.
Kreml är alltså beredda att anfalla först med kärnvapen, även utan att själva blivit angripna av kärnvapen. Man är också beredd att avfyra kärnvapen om deras varningssystem visar på ett förestående angrepp med kärnvapen mot landet, vilket kanske låter normalt men innebär en risk att man avfyrar kärnvapen på grund av felaktiga sensoravläsningar. Landet säger sig också vara beredda att använda kärnvapen om en allierad till Kreml angrips.

Beslutet att sätta in kärnvapen ligger hos diktatorn Vladimir Putin i egenskap av federationens president.
Vladimir Putin vinkar till publiken från en kopia på en svensk stridsbåt 90, ständigt redo att ge order om insats med kärnvapen.
De ryska kärnvapenstyrkorna uppges inriktade mot såväl enskilda länder som militära koalitioner, block och allianser, både med kärnvapen eller med betydande konventionella stridskrafter.

"The Russian Federation reserves the right to use nuclear weapons in response to the use of nuclear and other types of weapons of mass destruction against it and/or its allies, as well as in the event of aggression against the Russian Federation with the use of conventional weapons when the very existence of the state is in jeopardy. 

[...]

The conditions specifying the possibility of nuclear weapons use by the Russian Federation are as follows: 

a) arrival of reliable data on a launch of ballistic missiles attacking the territory of the Russian Federation and/or its allies; 

b) use of nuclear weapons or other types of weapons of mass destruction by an adversary against the Russian Federation and/or its allies; 

c) attack by adversary against critical governmental or military sites of the Russian Federation, disruption of which would undermine nuclear forces response actions; 

d) aggression against the Russian Federation with the use of conventional weapons when the very existence of the state is in jeopardy."
Särskilt punkt c) ovan är intressant. Om Kreml beslutar om ett konventionellt angrepp mot ett annat land och landet svarar med självförsvar som skadar anläggningar som är en del av kärnvapenförsvaret, t ex radar eller visst luftvärn, eller för den delen vissa baser eller logistikfunktioner, så anser sig Kreml ha rätt att svara med kärnvapenangrepp. Cyberangrepp mot Ryssland kan klassas som massförstörelsevapen, och därför besvaras med kärnvapenangrepp. 

I övrigt ger doktrinen Ryska Federationens president rätten att hota ("informera") med omedelbart förestående kärnvapenangrepp, liksom att i efterhand informera om att man satt in kärnvapen.

Dokumentet är högintressant då det visar att den via Königsbergexklaven svenske grannen Ryska Federationen är beredd att angripa först med kärnvapen. Dokumentets publicering ska förstås ses som tydlig signalpolitik och är också ett besked om att konventionella motanfall mot rysk territorium ("critical government or military sites") vid ett rysk angrepp mot exempelvis en granne kan besvaras med kärnvapen.

Man övar just nu inför de framskjutna segerdagsparaderna i Ryssland och diktatorn Vladimir Putin har också meddelat att han går med på att sitta kvar ytterligare två mandatperioder när grundlagsändringen nollställer antalet mandatperioder som ska räknas.
Misslyckat försök lufttanka kärnvapenbäraren Tu-95 Bear.
För svensk del innebär doktrinen bland annat att eftersom Kreml anser att Sverige tillhör USA- eller EU-blocket (vi är rent av formellt allierade med EU, där det finns kärnvapen hos Frankrike och även utplacerade kärnvapen i Nederländerna och Tyskland), så kommer vi anfallas med kärnvapen när Ryssland sätter in kärnvapen. Om Sverige angrips av Ryssland konventionellt och vårt flygvapen slår tillbaka mot sannolika baseringsplatser som Kola-halvön eller Königsbergexklaven kan Ryssland komma att svara med kärnvapen - inte nödvändigtvis, men möjligheten för den ryske presidenten att ge order om ensidig kärnvapeninsats mot Sverige existerar alltså vid svenskt självförsvar mot ryska baser. Sverige måste således ha ett så starkt militärt försvar att det aldrig blir aktuellt för Ryska Federationen att angripa Sverige från första början, dvs vårt försvar ska vara så starkt att rysk överskeppningskapacitet via mark, land och luft inte räcker för att kunna besegra Sverige eller fälla ett avgörande, eller ens uppnå sekundära operativa mål som att förvägra baseringsmöjligheter eller binda upp styrkor. Det samma gäller för övrigt våra allierade i EU, som behöver så starka konventionella försvarsmakter och metoder att hantera så kallad gråzonsproblematik att Ryssland aldrig blir intresserade av att angripa.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

19 kommentarer:

 1. "Cyberangrepp mot Ryssland kan klassas som massförstörelsevapen, och därför besvaras med kärnvapenangrepp."

  Betyder det ett direkt hot mot Nordkorea?

  Kanske missminner jag mig, men det var väl en av intressenterna vid demonstrationen av rakettorped då Kursk gick under?


  SvaraRadera
 2. Är det oväntat?

  Varför skulle Ryssland använda kärnvapen mot någon som kan slå tillbaka med full kraft, dvs USA och möjligen UK/Frankrike och Kina?

  Kärnvapen Ryssland har är för att hota och slå mot länder som Finland och Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ryssland har under den senaste tiden skrivit mycket propaganda om hur Finland under Fortsättningskriget placerade många ryska barn i koncentrationsläger i Karelen och utsatte dem för svält och sjukdomar, som skördade många liv.

   Samma förföljelse har drabbat dem som letar efter döda soldater i terrängen, där hårda strider ägde rum under krigen. Man har försökt att bestämma nationaliteten på kvarlevorna, för att kunna skicka dem till respektive land, för begravning i vigd jord. Man letar efter mynt och ID-brickor samt metallknappar som hör till uniformen, och DNA-bestämmer resterna senare för att få fram den stupade soldatens identitet. Trots att man hittar kvarlevor från både ryska och finska soldater, hävdar ryska media att det finns endast ryska soldater och att de har blivit massmördade av finska soldater under striderna, mot krigets lagar. Finnarna är luttrade, men oron för en ny rysk aggression finns i landet (Man minns Inbördeskriget, Vinterkriget och Fortsättningskriget, alla med ryska soldater inblandade).

   Radera
 3. Varför skulle Ryssland i slutändan hålla sig till en doktrin? Läste i viss militärpornografisk litteratur att alternativ "e) smyga in och detonera kärnvapen" kunde användas för att skapa osämja och kaos.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis min tanke. Vem är så naiv att de skulle tro något annat, oavsett dokument från utrikesministeriet?

   Radera
  2. Den under fredstid största risken kan vara en olycka med ett ryskt kärnvapen, som råkar smälla av i t ex Kaliningrad, pga tekniskt fel, felaktig hantering eller felbedömning. Ryssland har som bekant ett avspänt förhållningssätt till kärnvapen (ni minns väl U137 i Karlskrona?). Skyddsrummen i Sverige räcker inte till för befolkningen och det tar minst två dygn att ställa dem i ordning. Min kommun Värmdö har bortsett från hus byggda på 60-talet i Gustavsberg, nästan inga skyddsrum alls. Väldigt få villor och sommarstugor har ett mellanbjälklag av betong eller en källare. Dessutom är det typ 5 broar, som många måste färdas över, för att evakuera sina familjer mot inlandet och de är flaskhalsar i trafiken.

   Radera
 4. Jag blev osökt sugen på att hämta hem min Steam-version av DEFCON igen.
  https://en.wikipedia.org/wiki/DEFCON_(video_game)

  SvaraRadera
 5. Mycket intressant och kudos till Hr. bloggaren som refererar och tolkar detta. Frågan är bara om Försvarsberedningen och dess avläggare bryr sig om att ta del av denna information och de slutsatser man kan dra inför stundande beslut om medelstilldelningen till försvaret. För Sveriges del återstår bara att krypa in under USA:s kärnvapenparaply - för vem vet om inte ett svenskt utplånande av en rysk "invasionskaka" kan leda till att alt c) ovan aktualiseras?

  SvaraRadera
 6. Intressant fasad på Utrikesdepartementet. Ryssland är inte rikt nog att låta installera centralkyla hos ett av sina viktigaste departement.

  Ändå finns det uppenbarligen en och annan tjänsteman som är viktigare än andra.

  SvaraRadera
 7. Jag inväntar ivrigt protestdemonstrationen hos Svenska Freds.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De sitter tyvärr upptagna med planeringen inför SAAB:s nästa bolagsstämma.

   https://www.svenskafreds.se/upptack/vapenexport/saabs-arsstamma-agnes-argumenterar-for-svenska-freds-forslag/

   Radera
 8. Men USA då!
  Förvånande att jag fick vara först med den kommentaren efter flera timmar.

  SvaraRadera
 9. Frågan är väl hur texten är tänkt att läsas. Har ju inte läst den själv så skall ju inte resonera för djupt i det, men när jag läste vad som summerades i texten ovan så tolkade jag det som att det handlade om utifall RF blev angripet, alltså annans aggression. Inte att det var utifall RF angriper någon som sedan försvarar sig (jag tror ju att det kanske egentligen kan vara lite hursom) men lite oklart ändå hur texten spontant skall tolkas.

  Hade ju varit enklare att skriva att RF tar sog rätten att angripa där man ser det relevant och om någon försvarar sig så ser RF möjligheten att använda kärnvapen typ.

  SvaraRadera
 10. Teoretiskt sett, kan typ en stat som svar på eventuell rysk kärnvapenattack svara på något vis?

  Kärnenergiländer har ju någon form av möjlighet till smutsiga bomber. Kryssningsmissil med smutsig bomb blir ju även det jobbigt att möta. Om någon stat nu funderat i de banorna så förstår man ju att de inte skyltar med det.

  SvaraRadera
 11. Det är väl ingenting överraskande, Den bygger i grunden på en analys av Sovjetunionen från sluet av 70-talet där de konstaterar att de inte längre kan bedömas övervinna NATO med konventionella vapen. Polacker släppte ju alla sina arkiverade planer för centraleuropa, Tjeckerna likaså. Att de har haft planer att använda kärnvapen sedan minst 40 år är ingen överraskning för den som orkar leta efter informationen.

  Dessutom finns informationen tillgänglig lättare nu än för exvis 20 år sedan.

  Bra sökningar

  Seven days to the River Rhine

  Kalla-kriget - täcker Sverige

  fd ÖB Bengt Gustafsson bok baserad på information från general Cheremnikh som var stf militärbefälhavare 1982-1986 för TVD NV.

  De enda länder enligt planerna som det inte skulle användas kärnvapen mot, var de som hade egna.....

  De Sovjetiska planerna för TVD NV hade givetvis fler alternativ, isolering av Sverige var en sådan, men som sagt vem är förvånad egentligen?

  Förutom svenska politiker och Svenska Freds.... har inte hört mycket om detta i media, undrar varför, ej heller från svenska freds-de har ingenting på sin hemsida, de är ju alltid snabba med fördömanden om aggressiva svenska övningar, inte lika snabba när grannen i öster säger någonting.

  Konventionell krigföring kan inte Ryssland längre möta, därför reder de ut vad som gäller enligt deras sätt att se det.

  Vad gör svenska politiker?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spot-on! Gammal sovjet-doktrin. Inget nytt. Och vem kan förebrå dem? Upprepade anfall från omvärlden under hundratals år har traumatiserat dem, och det senaste från Wermacht var en extra förfärlig historia.

   Radera
  2. Det är ju även bekvämt för regimen att förklara att de är redo till allt för att försvara Ryssland oavsett förutsättning, vilket även torde skicka ett budskap till intern opposition.

   Fortfarande ingenting från Svenska-freds... Det måste vara en av de mer lyckade GRU-påverkansoperationerna, att ha dem vara kritiska mot allt utom Sovjetunionen och numera Ryssland.

   Radera
 12. Tja, ingen vill österut med pansararméer då har väl RF inget att vara rädd för.

  RF bör väl mest se sig för när det gäller Kina i så fall. De lär väl vara därifrån något kommer om det kommer. Pansararméer västerut då :)

  SvaraRadera