Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2020-06-08

MÖP-måndag: Finska Slagfält 2020

Dags för en tidig MÖP-måndag. Finska försvarsmakten har släppt en film om ett militärt angrepp på Finland. Finns att beskåda nedan med sina arton minuter.
Realismen i att ett kliniskt inrett ledningscenter agerar en slags nyhetsuppläsare kan väl diskuteras, utan ska ses dramaturgiskt, liksom att angriparen bara agerar i en anfallsriktning via en landsättning från havet, och inte samtidigt går över den gemensamma landgränsen. Detta får förstås ses ur perspektivet att man inte vill peka ut den enda möjliga militära angriparen, den av Kreml-diktaturen styrda Ryska federationen, även om angriparen uppträder med ryska fordon (som ju tvingats på Finland att köpa historiskt som en del av kraven från separatfreden under andra världskriget).

Ni känner också igen grepp från min roman Midvintermörker, nämligen nödlandning med ett till synes civilt flygplan på en flygplats, men fullastat med soldater. Lite mer raffinerat är förstås att bara köra en anmäld charterflygning rakt av och inte låtsas nödlanda, vilket kan väcka misstankar.

Sedan är man öppen med den operativa strategin att spärra av möjligheten för angriparen att röra sig, så vederbörande kanaliseras mot för Finland lättförsvarade områden. Kanske inte är någon större hemlighet att det är så man jobbar. Finland har gott om möjligheter till kanaliserande terräng, vilket iofs delvis även gäller stora delar av Sverige. Frågan blir dock om en angripare tar hänsyn till detta och därmed undviker angreppsriktningar där man inte kan uppnå fri operativ rörlighet.

Vad gäller reserver så är det den finska beteckningen på icke ständigt tjänstgörande personal och förband, dvs pliktplacerade eller som vi i Sverige vill kalla det värnpliktiga. Reserverna är i volym  det finska försvarets primära försvarsförmåga, namnet till trots och aktiveras via mobilisering.

Definitivt en intressant film.

35 kommentarer:

 1. Snyggt gjord! Skönt att Finland vann.

  SvaraRadera
 2. Vårt land är så litet och fienderna är så många. Var ska vi begrava dem alla?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Begrava? Kråkorna festar på deras kött. Sedan göder deras ben våra åkrar.

   Vi krossar våra fiender och driver dem framför oss till ljudet av deras kvinnors klagan.

   Det sista kunde iofs Ben Dover också skrivit.

   Radera
  2. Kvinnor klagar väl inte över Ben Dover?

   Radera
  3. Folk! Vet att ni har begått stora synder, och att det är de främsta bland er som begått dessa synder! Om ni vill ha bevis för det, så är det att jag är Guds straff. Hade ni inte begått dessa synder, så skulle Gud inte utsänt ett sådant straff som mig emot er.

   (det här är alltså ett mer belagt DJings Khan-citat, till skillnad från det mer tveksamma som återgetts i Conans tappning ovan)

   Radera
  4. Fan vad du kan. Påminn mig om att aldrig utmana dig i TP (Trivial Pursuit, inte Toilet Paper).
   Fast du är nog en sådan som tar alla bruna tårtbitar.

   Radera
 3. Vore enklare att smälla av en påstådd smutsig bomb i centrala Helsingfors, och under förvirringen rulla in över den finska gränsen med snabbrörliga enheter.

  Ingen förvarning, och ingen chans till att hinna skicka upp eget flyg i luften för spaning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra tips, noted. De är nog ändå inte beredda på anfall västerifrån.

   Radera
  2. Haha, det var så jag tänkte avsluta inlägget!
   De skulle nog aldrig räkna med att hotet kommer från svensken.

   Radera
  3. Som bloggar-ÖB skriver - det har ju inte varit möjligt av diplomatiska skäl att placera in filmen i ett realistiskt skeende i stort. Om man utgår från att den f d Stormaktens mål är att återta Baltstaterna kan man räkna med att den i första hand vill få Finland och Sverige att inte leva upp till sina åtaganden och inte "lägga sig i", genom hot. Misslyckas detta blir vi angripna i syfte att bli neutraliserade. Då blir det krig och båda länderna begär omgående inträde i NATO och aktivering av unilaterala överenskommelser med USA.

   Radera
 4. Har våra sjukvårdare samma typ av klubbor med fentanyl(?) att ge de skadade?

  SvaraRadera
 5. Roligt att de nämner att de samövar med Sverige i den initiala fasen, jag tolkar det som att de värdesätter försvarsamarbetet på samma sätt som jag tror överväldigande majoritet i Sverige gör!

  En annan sak, de verkar ju ha koll på när polisen ska ta hand om gröna gubbar och när det övergår att blir en miliär fråga. Hur har vi det i Sverige, har vi regler och rutiner för det, eller blir militären helt bakbundna så länge fienden inte har en uniform där det står "FI" på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har läst att svenska förband, vissa, har polismans befogenhet och kan därvid 'hantera' gröna gubbar.

   Radera
 6. Grövsta bössan bestämmer!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nix. Nu gäller finkalibriga bössor med hög eldhastighet och måttlig rekyl för att kunna hantera automatelden.

   Radera
  2. Omskrivning för "tyngst beväpnade".

   Radera
 7. Till Cornu:
  Det är mycket trevligt att du gett oss länken till denna film, men din inledande kommentar ”... även om angriparen uppträder med ryska fordon (som ju tvingats på Finland att köpa historiskt som en del av kraven från separatfreden under andra världskriget)” är vad avser parentesen helt uppåt väggarna.
  Någon sådan klausul fanns varken i stilleståndsavtalet i sept 1944 eller i fredsavtalet i Paris 1947.
  Anledningen att Finland köpte mycket sovjetisk krigsmateriel ca 1960-89 hade följande orsaker:
  • Finland hade från mitten på 1950-talet ett kroniskt bytesbalansöverskott gentemot Sovjet då man där efterfrågade i stort sett allt Finland kunde leverera av konsumentvaror och maskinell utrustning, samtidigt som de enda intressanta produkter Sovjet kunde leverera var petroleumprodukter och militär materiel.
  • Den militära utrustningen levererades på mycket förmånliga villkor av ovanstående skäl
  • Den ryska militära materielen som Finland köpte (MiG-21 med jaktrobotar, BMP-1, -2, T-54/55, T-72, luftvärnsrobotar mm mm) var helt acceptabel sett ur modernitetssynpunkt, även om den hade sina nackdelar
  • En hel del rysklevererad materiel finns fortfarande kvar, antingen förrådsställd eller i andra rangens krigsförband – eller för att spela B-styrka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Apropå att Sovjet bara kunde tillverka försvarsmateriel och i princip inget annat, jag läste någonstans att detta var anledningen till att Pepsi på 80-talet var en av världens största försvarsmakter, eftersom det enda av värde Sovjet kunde erbjuda i gengäld för amerikansk läskeblask var föråldrade ubåtar, stridsflygplan, stridsvagnar osv. Dessa var givetvis utan kanoner, torpeder, ammunition osv och de gick omedelbart till skrothandlare som köpte dem för metallens värde, men kul historia ändå.

   Radera
  2. Mycket riktigt, det var handelsunderskottet med Sovjet som gjorde militära anskaffningar därifrån fördelaktiga. Därtill var Finlands dåvarande utrikespolitiska inriktning en stark betoning på neutralitetspolitik. En följd av detta var, att en tredjedel av försvarsmaterielen anskaffades från Sovjet, en tredjedel från väst (= mestadels från Sverige) och en tredjedel producerades själv.

   Andra egenheter var att Finland började integrera ryska vapensystem på svenska och västproducerade system. T.ex. BAE Hawk fick ryska AA-8 och jag tror att även Draken fick den integrerad. Den ryska SS-N-2 Styx ingick som beväpning på Tuima-klassens missilbåtar, men Finland utvecklade själv en egen landbaserad variant på lastbilsflak.

   Idag ingår uppgraderade BMP-2:or och MT-LBV fortfarande i första linjens förband.

   Radera
  3. Vissa fördelar att vara införstådd med bägge grannarnas vapensystem.

   Radera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att du orkar? Är du mycket rädd för Pride och regnbågar?

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  6. För att summera - Finlands regeringschef har två mammor och utrikesministern är homosexuell. Således menar Ben Dover att Jari är helt ute och cyklar om att Finland minsann förkastar Pride och regnbågar etc. Jag har raderat inläggen, då de inte på ett respektfullt sätt tar upp ämnet.

   Radera
 9. Utan Ryssland inget försvar. Vad ska vi ha det till? Det vore tråkigt. En värld utan möjliga angripare. Teknikutvecklingen skulle gå i stå.

  SvaraRadera
 10. Alla länder har en arme, sin egen eller någon annans.... Finland har planerat för att Försvara hela landet med fokus på kärnlandet i söder visserligen, men iaf. Emedans Sverige valde bort det till förmån för tveksamma utlandsmissioner-tveksamma ur ett för Sveriges territoriella skydd.

  Detta val som gjordes av politikerna tvingar oss i famnen på någon annan för att hävda vår demokrati, vi har logiskt tittat västerut, problemet är att vår tröskel är så låg att den är lätt att kliva över. Finlands tröskel är hög-de har gjort en mer korrekt analys av värsta fallet och inte hängett sig åt önsketänkande, vilket ger dem tid att invänta ev hjälp.

  För att balansera hotet så får man kontinuerligt se över det, Dr/Öv Pekka Visuri gör en bra analys av Rysslands styrkeförhållanden 2017. Så vi har tid att återta, men har vi det politiska modet att förbereda landet för ett ev hot? Som Försvarspolitiken spelat under de senaste två åren så är verkar den återinförda värnplikten vara ett spel för gelleriet.

  Finland lärde sig under 1900-talet att landet behöver vara förberett på det värsta och hoppas på det bästa, inte som Sverige som de senaste 20 åren planerat tvärtom. Sverige behöver göra lite mer som Finland i många frågor-vi måste vara mer ödmjuka till detta faktum.

  SvaraRadera
 11. Ur strikt avgränsad pedagogisk synvinkel har vi för få (inga) kyrkogårdar för våra stupade.

  Finland har 622 stycken av varierande storlek; en vid varje sockenkyrka.
  Varje vår lägger årets studentkull ned blommor där.

  SvaraRadera
 12. Använder dom rb 70 mot svävaren ? Kan dessa användas mot allt? Borde väl vara perfekt att dela ut till amfibieförband som kan användas på många olika sätt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, kustförsvaret har Spike-ER robotar mot sjömål

   Radera
  2. ok! men de skjuts med samma system ?

   Radera