Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-06-29 10:32

Miljöpartiet väljer sin kulle att dö på

Miljöpartiets ena partiledare Lövin meddelar att man inte tänker kompromissa kring migrationspolitiken och säger att regeringen inte kan lägga fram en politik de inte stöder. Således väljer man nu vad man som miljöparti är beredd att åka ur regeringen för, och vid eventuellt nyval även riksdagen.
Egentligen ännu färre röstade på miljöpartiet, när man tar hänsyn till valdeltagandet.
Miljöpartiet är ungefär lika mycket miljöparti som Liberalerna är liberala eller de av nynazister grundade Sverigedemokraterna är demokrater, dvs det är bara ett namn. Under partiets tid i regeringen har Sveriges CO2-utsläpp ökat, medan de minskade stort under Alliansen, och vi kör rent av oljekraftverk mitt på sommaren för att rädda det svenska elnätet i spåren av partiets nedläggningar av CO2-vänlig kärnkraft. 

Man väljer nu enligt en intervjuartikel från TT att vägra gå med på några kompromisser kring migrationsfrågan, trots att bara lite drygt 4% av väljarna röstade på partiet och medelvärdet i de aktuella opinionsundersökningarna enligt Wikipedia är 3.54% för partiet - de lägsta sedan riksdagsvalet 2019. Tydligen anser man att denna lilla minoritet av väljare kompromisslöst helt ska få diktera detta område av politiken, och är beredda att utlösa en regeringskris eftersom S förhandlar med M utan att blanda in MP.

Även om partiledaren Lövin säger att det är ointressant huruvida man kommer hoppa av regeringen, så säger hon också att en regering de sitter i inte kan lägga fram ett förslag Miljöpartiet inte stöder. Kanske förstår inte hennes väljare vad det betyder, men för de flesta andra verkar det uppenbart. Att Lövin finner det ointressant huruvida MP sitter i regeringen är också ett tydligt besked.

Man väljer därmed trots att man påstår sig vara ett miljöparti migationspolitiken som den kulle partiet är beredda att dö på. Kanske är det även bäst för miljön att partiet åker ur riksdagen? Man fyllde kanske en funktiion 1988, när vi inte ens källsorterade papper i Sverige, och klorblekte toalettpappret, som gjordes av nyavverkade träd istället för återvunnet papper. Idag fyller inte partiet längre någon miljömässig funktion, och att man hänger upp sig på migrationspolitiken istället för miljön bekräftar bara detta.

Om partiet åkte ur riksdagen på ett eventuellt nyval skulle bara 3.54% av väljarna sakna partiet idag. 285 899 svenskar röstade på partiet i riksdagsvalet 2018. För att illustrera hur få det är, så är det mindre än dubbelt så många som de 158 655 unika personer som läste den här bloggen i maj, enligt Google Analytics. Väljarstödet är alltså lite mindre än två cornucopia.

Vi önskar Miljöpartiet lycka till med namnbytet till Migrationspartiet, för miljöfrågorna har de vare sig lyckats med eller varit kompromisslösa kring. De under regeringen stigande CO2-utsläppen är konkreta och mätbara, och nej, klimatet skiter i per capita utan bryr sig bara om faktiska ton utsläpp.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

56 kommentarer:

 1. Tror knappast de släpper den makt de har, allt detta är spel och förhandling, men har man makt vill man inte släppa den frivilligt. Jag sätter en sexpack öl på att vi får dras med MP ett par år till.

  SvaraRadera
 2. Skrämmande att det fler som röstar på Mp än som läser bloggen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En bit kvar innan Cornu-partiet kommer in i riksdagen.

   Radera
  2. Kommer cornu-partiet att ha Sveriges smartaste väljare?

   Radera
  3. Jag vet inte om smartaste men definitivt snyggaste.

   Radera
 3. Tror heller inta att MP tar den risken, lukten från köttgrytorna är alltför god.
  Risken är ju också att SD får någon form av inflytande och den risken vill man heller inte ta. De med band ur nynazismen får ju inte få makt, tänk om de med band till Statens institut för rasbiologi också kunde förpassas till historiens skräphög (Hjalmar Branting (S)var en av tillskyndarna).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle föreslå att du läser på lite om institutets historia. Framförallt delen om Gunnar Dahlberg vore nog upplysande för dig. Tragiskt att personer som deltar i den politiska debatten är så historielösa...

   Radera
  2. Har aldrig förstått varför man placerar nasizterna på högerkanten. Nationalsocialisterna är ju en avknoppning av socialisterna i Tyskland på 30-talet. Således vänster.
   Som sagt, historielöst.

   Radera
  3. Historia är viktigt.
   Kommer ni ihåg när moderatledaren använde n-ordet i tv på 80talet, det Säger ju en hel del om partiet idag.

   Radera
  4. Göran J: Skall jag av det sagda förstå att Du därmed ansluter till Nils-Eric Sandbergs resonemang i frågan?

   Radera
  5. Fint halmstrå turbo.

   Radera
  6. Historielösheten är som sagt var dålig.
   Glöm inte Nils Flyg.

   Radera
  7. Mopongo, jag läste på lite om institutets historia, Hjalmar Branting (S)mfl skrev på motionen om institutets inrättande 1920 ,det fanns stöd från alla riksdagspartier, Dahlberg som var antinazist kom in som chef först 1935 ,tillsatt av den Socialdemokratiska regeringen. Vem är historielös? Vilken tidsrymd är historia 1920-1935 ? eller börjar historien 1935?

   Radera
  8. Svårt att placera nazismen på en politisk skala. Jag gör det inte. En hel del mytologiskt trams och vanföreställningar fanns i deras ideologi. Liknande resonemang är väl för övrigt kännetecknande för hela dess ideologi. Bedra maximalt. Inte förnuftsstyrd, utan känslostyrd. Hitler förklarade när han såg att allt var över att folket förtjänade inte bättre (underförstått att de svikit honom). Nazismen i ett nötskal. Föraktet för folket trots att de lojalt följt hans order in i döden.

   Radera
  9. @ Lindbeeg Har jag kallat dig historielös? Eller har du två konton? Givetvis ingår även perioden 1920 - 1935 i historien men att enkom lasta det riksdagsparti som faktiskt avvecklade rasbiologiska institutet och kämpade mot de riksdagspartier som ville behålla den rasbiologiska vetenskapen för dess tillblivande är i allra högsta grad historielöst.

   Radera
  10. Chief Karlsson: Ansluter mig inte till någonting, pekar bara på historiskt fakta.
   Måste erkänna att jag aldrig hört talas om karl´n.

   Radera
  11. Göran J: Tack för replik. Sandberg är en borgerlig debattör och skribent numera mest verksam inom ett antal skånska dagstidningar. Han driver, enligt min mening, argument som jag uppfattar skulle tilltala flera av på denna blogg verksamma kommentatorer.

   Ang. Nazistpartiets ursprung i Tyskland instämmer jag inte i av Dig formulerade bild.

   Radera
  12. Tack. Utveckl gärna.

   Radera
  13. @ Göran. Nu är jag inte chiefen men jag synar ändå dina så kallade "historiska fakta". Nationalsocialismen har aldrig varit en avknoppning av socialismen. Varken på 30 - talet eller innan. Nationalsocialismens rötter finner du i DAP som liksom många andra politiska rörelser på den tiden i weimarrepubliken försökte vinna arbetarklassens stöd. Dock inriktade man sig på de nationalistiska arbetarna och medelklassen. Partiet var starkt anti-fackligt och anti-marxistiskt. Det var också kritiskt mot kapitalismen men det var många nationalistiska och konservativa grupperingar vid den här tiden. När sedan partiet bytte namn till NSDAP så var det knappast för att man ville föra en socialistisk politik (Hitler själv ville inte ens ha med socialistiska i namnet).

   Radera
  14. Göran J: Hitlers och övriga med honom lierade kriminaldårars parti hade sitt ursprung i en lokal marginaliserad stollesekt i München vid namn Tyska Arbetarpartiet. Detta så kallade parti arbetade aktivt antiproletärt, antisocialistiskt och antisemitiskt.
   Att karakterisera detta som cit:...-"...socialisterna i Tyskland på 30-talet. Således vänster..." är långt mer än pretentiöst.
   För övrigt skedde det hela med början 1919-1920 och inte på 1930-talet.

   Radera
  15. Värt att nämna är även Thulesällskapet (en rasistisk högerradikal sammanslutning) som hade en fot med i grundandet av DAP.

   Radera
  16. Tack för klargörandet, får tydligen läsa på bättre. :)

   Radera
 4. Tänkte samma sak om deras namn häromdagen, den fråga de uppenbarligen bryr sig mest om är migrationspolitiken.
  Migrationskommiten (eller vad det nu heter) fick ju som ursprungsdirektiv att säkerställa återgång till de tidigare reglerna innan 2015 och det är ju endast obegränsad, oreglerad migration vilket migrationspartiet stödjer oavsett konsekvenser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. M kan även stå för Motvalls, så slipper de byta igen ännu längre fram.

   Radera
 5. MP vet att det är Löfven som alltid, alltid sätter maktinnehavet först, även om han så i praktiken släpper sin egen faktiska politik. Det är "kronan" han vill ha!

  SvaraRadera
 6. De spelar högt på den vänstervind som finns just nu. Kan bli nya konstellationer med V+MP+C+S. L och KD ligger risigt till och M+SD har ett oklart samarbete. S strateger inser att de har mer att förlora än att vinna på den kommande Corona-kommissionen så de vill få ett val innan dess av den anledningen. Det räcker som sagt att de blir större än M+SD.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sjunkbomben: Givet vad vi vet idag så är min åsikt den att S har mer att vinna än att förlora på en kommande Corona-kommission ... det senare med gardering för sådan kommissions uppdrag och sammansättning.

   Radera
  2. Det är så lätt att en kommission blir efterklok när all känd fakta efteranalyseras och oavsett myndighet så sitter ansvaret högst upp. Antingen pekar de på FHM eller regeringen.

   Radera
  3. Sjunkbomben: Jag skulle tvärtemot vilja påstå att ansvaret ligger där lagstiftningen placerar det.

   Radera
  4. Chief, du har som vanligt fel. Ansvaret för precis allt i Sverige ligger på regeringen och statsministern. The bucket stops there. Kan de inte ta fullt ansvar ska de avgå, annars är de bara överbetalda parasiter på samhällskroppen.

   Radera
 7. "1988, när vi inte ens källsorterade papper i Sverige"
  På 80-talet fick vi 1 SEK/kilo för returpapper utan tryckfärg på och 0,10 SEK/kilo med tryckfärg på. Svenska MG kuvert (bruna statskuvert) innehöll aldrig klorblekt massa medans det "miljövänliga" panda kuverten innehöll upp till 25 % klorblekt massa.

  Idag får vi BETALA för att bli av med returpapperet!
  Tror ni att vi är bättre på att källsortera idag än 1988?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror absolut vi är bättre på att källsortera idag. Självklart!

   Radera
  2. Idrottsföreningar samlade in tidningspapper för att tjäna en hacka till verksamheten.

   Radera
  3. Visst sorterades papper på åttiotalet och säkert tidigare. På den tiden var det dessutom enklare. Man ställde påsar med tidningspapper på gatan eller nere i porten så kom det en lastbil med en flink kille och tog hand om dem.

   Radera
 8. Haha så med andra ord om du hade dubblerat mängden bloggläsare och de stöttat dig i valet så hade du kunnat ta miljöpartiets plats i riksdagen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är det ju antagligen en majoritet av bloggläsarna som INTE håller med mig alls, så resonemanget brister i praktiken.

   Radera
 9. Tyvärr tror jag att om Mp står fast vid sin migrationslinje så kommer de vid nästa val räddas kvar i riksdagen av en bunt taktikröstande sympatisörer normalt röstandes på V och S. I min personliga kontaktyta bland stadsboende folk är många med vänsterfäbless alldeles för okritiskt begeistrade i Mp och deras profilfrågor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sporadisk: Mp´s migrationslinje framgår av partiets program som det framtagits i demokratisk ordning bland partiets medlemmar.
   Så som det är formulerat kan inte ses att det skulle omöjliggöra nödvändiga kompromisser för stunden eftersom programmets formuleringar är hållna i så pass allmänna ordalag att pragmatik därigenom skulle vara uteslutet.

   Radera
  2. Jag kan bara konstatera att även om de lämnar regering och sen åker ur riksdagen.. Kommer jag som boende vid Nytorget, ändå aldrig att slippa dem. Aldrig att slippa dem. Aldrig.

   Radera
 10. Vad skall MP välja?

  Svälja förtretet av att bli överkörda i migrationsfrågan och med relativt stor sannolikhet bli av med sina riksdagsplatser efter nästa val?
  Eller hoppa av regeringen och kraftigt öka chansen att bli kvar i riksdagen efter nästa val?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Carl-Fredrik: Intressant fråga vars svar blir beroende på partiets politiska mognadsgrad avseende dess förmåga att hantera det realpolitiska hantverket på den nivå partiet befinner sig ... d.v.s. som ingående i en regeringskonstellation.

   Radera
  2. De måste också ta hänsyn till sin egen partilinje. Det är inte säkert realpolitik accepteras och då kommer MPs "kongress" tvinga fram en mer radikal principfast politik även om det innebär att JÖKen spricker.

   Radera
  3. Sjunkbomben: Mp´s nästa Kongress avhålles 2021, om gud så vill och byxorna håller och Covid-19 inte sätter ytterligare käppar i det hjulet. Först då kommer vi att få klarhet i den frågan ... intill dess gäller nuvarande partiprogram ... och det är som ovan sagts så allmänt hållet att det kan innebära precis vad som helst.

   Radera
  4. Allteftersom det läcker ut saker i media blir MP mer och mer förnedrat.

   Har svårt att se att om inte M driver genom att S skall stötta överenskommelsen i riksdagen med skriftligt avtal, inga nödutgångar eller socialdemokratiska reträttvägar är detta slutet för regeringen i sin nuvarande form.

   M använder detta som en murbräcka. Det enda som stoppar det är att C och L inte skriver på, men då måste S gå med på JÖKen. Och det nu.

   S har äntligen lyckats manövrera in sig i ett hörn.

   Det har tagit tid, men nu kanske polletten ramlar ner att de är bara ett 25% parti som måste göra som andra säger.

   It is about fukking time. Good riddance, lite till så är de helt Pasokifierade.

   Radera
  5. Du underskattar mästerförhandlaren. Precis som så många ggr tidigare så läser han motparten som en öppen bok och de är chanslösa mot hans avtalsupplägg.

   Varken Dö och JÖKen borde gått att få till, men han lyckades.

   Radera
  6. Jag begriper inte hur Löfven kan vara så vass i regeringsförhandlingarna? Han är ju verkligen inte någon gudabenådad talare, eller är det helt enkelt motståndet och oppositionen som är så mentalt svaga?

   Radera
 11. Härligt med ett parti som inte hycklar och stadigt står fast vid sina principer :)

  SvaraRadera
 12. MP är inget miljöparti.

  MP är nuförtiden ett utpräglat spårgasparti.

  Man skall ge akt på hur ofta begreppen blandas. Man (även media) blygs inte att visa rökgasspyende skorstenar när det talas om hotet från den osynliga spårgasen koldioxid. Knappast någon är för smutsig luft medan många uttrycker frågor kring koldioxidhotet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det festligaste av allt är att nästan samtliga bilder av dessa "spyende skorstenar" egentligen är bilder av kyltorn och den tjocka, hiskeliga "röken" är vanlig vattenånga. Men varför bry sig om fakta...

   Exempel: https://images.app.goo.gl/mrf4PPfdKzMPgWoC6

   Radera
 13. Att MP har under 4% i opinionsundersökningar inger ändå lite hopp. De flesta har genomskådat bluffen och tror inte MP är det bästa partiet för miljön bara för de råkar ha miljö i namnet.

  Att lägga ner kärnkraften är helt galet ur miljösynpunkt.

  Nu bryr jag mig inte om klodioxidutsläpp. De kommer göra att vi får en grönare planet. Däremot är utsläpp från förbränning av fossila bränslen i miljöer där många människor befinner sig ett problem, tänk biltrafik i storstäder. Det borde vara fokus för en vettig miljöpolitik. Också utsläpp i hav och sjö av farliga ämnen som vi sen får i oss.

  Plastpåsar eller att någon brummar runt med en bensindriven bil på en tom landsväg i Norrland spelar ingen roll öht.

  Sen måste man också inse att medicintekniska utvecklingen går framåt. Säg att vi om 10 år kan bota 98% av alla cancerfall genom immunoterapier. Då kanske de inte är så farligt (ur ett längre tidsperspektiv) att vi släpper ut cancerogena ämnen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir våldsamt dyrt att åtgärda konsekvenserna i stället för orsakerna. Och utomordentligt obehagligt för dem som drabbas, även om de skulle överleva i slutändan.

   Radera
  2. Självklart är det bästa att inte släppa ut skiten, men ofta i miljödebatter så ser man långt i framtiden utan att ens ta in att annan teknik utvecklas.

   Vad säger att det inte finns ett piller, jämför med huvudvärkstabletter eller antibiotika, som du kan ta och få din cancer botad? Kanske kommer det finnas vaccin not cancer, eller nanorobotar du kan injicera som slår ut cancer på 24 timmar.

   Att vi inte ska ha kärnkraft för vi måste lagra avfallet säkert i miljontals år är helt verklighetsfrånvänt. Bara titta på utvecklingen som har skett de senaste 250 åren.


   Radera
 14. Rätt och fel i analysen enligt min åsikt.

  Rätt för att miöjöpartiet fäster alldeles för stor vikt vid migrationen, istället för miljön som de flesta av deras väljare antagligen anser viktigast.

  Fel för att du får det att framstå som att arbetet kring miljöfrågan är klar. Löstes på 90-talet. Jag kastar en blick ut genom fönstret och ser fossildrivna bilar åka förbi. Värmer maten i en mikro som drivs av delvis fossil energi. Sopsorterar gör jag, men än finns ingen tunna för matavfall. Än Och cykeln jag tar snart tar till jobbet får en bråkdel av utrymmet som bilarna, trots att vi på många platser är fler än bilisterna. Ekologisk fotavtryck för svensken är mångdubbelt högre än för en genomsnittlig världsinvånare. Så visst finns det mer att göra! Mp måste bara välja sina strider bättre.

  SvaraRadera
 15. Paj-diagrammet känns väldigt Ganman-inspirerat. Komplettera pajen med att 4% röstar på miljöfientlig politik! :)

  SvaraRadera