Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-06-02 07:43

Media har slutligen tröttnat på Covid-19 - nu är det Trumpistan som gäller

Som förväntat har nu media slutligen tröttnat på Covid-19 och riksmedia toppar över hela linjen med de etniska motsättningarna mellan folkgrupperna i bananrepubliken Trumpistan. Därmed kommer också allmänheten tappa intresset för coronakrisen och allt mer börja uppföra sig som vanligt igen när inte media längre lagar klick och försöker blåsa upp situationen för vanligt folk.
Aftonbladet.
Media har alltså tröttnat på coronakrisen visar en snabb genomgång nu på morgonen.

SvD toppar medd rubriker om en farlig skola, och seddan tre rubriker från Trumpistan och därefter en klimatrubrik innan det blir någon corona.

DN toppar med sex rubriker om Trumpistan, och sedan två om Sverigebilden utomlands, innan det blir något om corona.

Aftonbladet har fem Trumpistan-rubirker innan det blir corona. Expressen har tio rubriker innan något om corona, inklusive toppande fem om Trumpistan, sedan opinionssiffror och tre rubriker om demens. Det senare kanske relaterat till Trump, vad vet jag.

Sveriges Radio har fem Trumpistan-rubriker innan corona. 

Enda som toppar med corona är SVT.

Prioriteteringen av rubrikerna är en kombination av redaktionell och automatisk beroende på sajt. Det som klickas på prioriteras upp, antingen automatiskt eller manuellt. Det betyder att både läsare och redaktioner har nu tröttnat på coronakrisen. Man kan inte piska en död ko hur mycket som helst i jakten på nya allt mer sensationella och hårdvinklade vinklar, utan förr eller senare tröttnar läsarna ändå. Och media lever på klicken. Det betyder inte att coronakrisen inte är ett allvarligt problem för särksilt vård- och omsorgspersonal, riskgrupper och anhöriga, bara att allmänheten tappat intresset i allmmänhet.

Ur coronaperspektiv så innebär detta också att allmänheten allmänt har tröttnat och kommer börja ta tillbaka sina liv, inklusive att börja kompromissa eller rent av strunta i råden. Huruvida det är bra eller dåligt är en annan sak, men när inte media längre hetsar kommer saker börja normaliseras. Dessutom ska det nu vara utanför huvudstaden Stockholm som Covid-19 härjar mest, och då är det inte längre intressant för de Södermalmsboende journalisterna.

Sedan kanske pandemin drar igång igen på grund av detta eller framåt hösten när solens desinficerande UV-ljus blir svagare och skymd av molnen igen. Men nu är det Trumpistan som gäller, vilket säkert går att mjölka i någon månad. Ett problem för sommarmedia i år är att det inte blir någon Almedalsvecka, så man behöver slita lite för att hitta något att skriva om i år.

Även i sociala medier upplever jag att det lugnat ner sig och de som spenderat större delen av våren i någon form av maniskt stadie har nu börjat lägga ut trädgårdsbilder istället, eller rent av foton från stan.

50 kommentarer:

 1. Om det stämmer att inkubationstiden är fjorton dagar så är Trumpistan bara dessa fjorton dagar från gigantiska andra vågens utbrott av corona i de nu över trettio städer där kravaller pågår utan social distansering.

  Värt att nämna är kanske också att absolut ingen nämner de gamla och sjuka som ligger ensamma och dör i kravallområdena därför att deras dagliga hjälp inte kommer fram. Jag kan inte siffran för USA, men i svenska städer är åtminstone 2-3% av den totala befolkningen (siffran är alltså ännu högre för äldre) oförmögna att gå ut själva, det vill säga beroende av från lägsta nivå hjälp med inhandling till högsta nivå hjälp med mediciner, blöjbyte och påklädning - varje dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kravaller av här sorten ger alltså alltid upphov till indirekt dråp på gamla och sjuka - som själva inte ens kommit i närheten av gatustriderna.

   Radera
  2. Men har du några belägg för det eller är det bara fria spekulationer som råder?

   Radera
  3. Nu väljer jag att prata om Sverige för det är Sverige jag är orolig för. Du själv kan förslagsvis prata med någon hemtjänstansvarig i din egen kommun för att få aktuell siffra där du bor. Där jag bodde för några år sedan var det cirka 500 av 20000 kommuninnevånare som var i behov av daglig hjälp från dem eller dygnetruntbemannade boenden för att de inte själva klarade av att gå utomhus och behövde hjälp med så gott som allt. Vanligt folk känner inte till detta - dessa människor syns ju inte!

   De sista fem åren av livet är som de fem första, fast baklänges - brukade en läkare jag känner säga.

   Att det finns massor av sköra äldre människor på äldreboenden är väl i sig ingen hemlighet, det borde alla som som följt coronadebatten har uppfattat hoppas jag, men lägger du till de som bor i egen lägenhet med daglig hjälp blir siffrorna ännu mycket högre - och skulle det bli kravaller i Sverige så att hemtjänst etc inte kommer fram då kommer många collateral damage-dödsfall att ske i pensionärsleden.

   Radera
  4. Att människor behöver hjälp och är beroende av sjukvård, hemtjänst och annan typ av hjälp är ingenting som behöver beläggas. Men påståendet att kravaller alltid leder till att detta inte kommer fram vilket leder till att folk dör är det jag ställer mig mer skeptisk till. Jag tänker att det borde väl gå ganska enkelt att hitta belägg för påståendet om det stämmer.

   Radera
  5. Det var därför jag kallade det för dråp och collateral damage istället för mord. Dessa gamla sjuka människor försvinner in i den vanliga dödsfallstatistiken, både formellt och fysiskt så dör de av sina grundsjukdomar som de redan har när den dagliga hjälpen uteblir.

   Liknande dödsfall kan förstås hända även utan kravaller och utanför städer. Jag känner till ett fall med ett äldre par som klarade sig helt utan hemtjänst eller annan extern hjälp därför att den ena var pigg nog att ta hand om den andra, som var dubbelt benamputerad och blind och sängbunden etc. Sedan dog hjälparen knall och fall i hjärtinfarkt och blev liggande på golvet. Den andra klarade inte själv att tillkalla hjälp. Svalt ihjäl i väntan på att någon skulle komma.

   Radera
  6. Så du har inga belägg för att det skulle hända utan det är bara fria spekulationer.

   Radera
  7. Har du läsförståelseproblem eller bara förståelseproblem i största allmänhet? Vilken del av flera procent av befolkningen är beroende av samhällets hjälp varje dag är det som du tvivlar på? Lever du själv ett sånt privilegerat liv att du inte känner en enda person som skulle komma till skada direkt och dö på några dagars sikt om den dagliga samhällshjälpen inte kom dit? Känner du inte ens någon någon sköterska eller undersköterska som kan förklara för dig?

   Check you White Privilege i så fall - att leva i ignorans om hur sköra de allra äldsta människorna i vårt samhälle är kan vara värsta sorten av det faktiskt.

   Radera
  8. Jag har full förståelse för att dessa personer finns. Jag förlorade en närstående när elen gick för ett par år sedan då han var beroende av respirator. Min far fick hemsjukvård för bara några månader sedan innan han fick plats på hospice.

   Men återigen, har du några belägg för att dessa personer alltid ligger och dör när det uppstår kravaller som de i USA? Jag har faktiskt aldrig hört talas om att någon skulle dö på grund av utebliven hemtjänst eller hemsjukvård när det rasar kravaller. Det kan säkert ha hänt ändå men om det är som du säger att en ansenlig mängd människor alltid dör när det uppstår kravaller måste det ju finnas belägg för detta. Eller tror du att man mörkar sånt?

   Radera
  9. Man mörkar det givetvis inte avsiktligt, i alla fall inte från sjukvårdens sida, dessa dödsfall bara försvinner i statistiken, de hamnar istället under någon av de diagnoser som kvinnan eller mannen redan hade - "utebliven daglig hjälp som påskyndat förloppet" är inte en officiell dödsorsak, den finns inte ens på blanketten.

   Eftersom ingen enskild kan hållas ansvarig efteråt för kravaller finns heller ingen anledning för anhöriga eller läkare eller någon annan att ens försöka såvida de inte är så kallade rättshaveristet - antalet fortfarande levande patienter tar ju heller aldrig slut, det kommer nya hela tiden, köerna fyller på sig, samtliga yrkesgrupper inom vården i Sverige är idag underbemannade, det saknas utbildat folk helt enkelt.

   Vi hade åtminstone ett kravallrelaterat fall i Sverige för två-tre år sedan. Det var en utlandsfödd kvinna som dog av hjärtinfarkt därför att ambulansen inte kunde komma fram. På grund av stenkastning vågade sjukvårdarna inte köra in i området. Detta var när stenkastning mot blåsljuspersonal var ett såpass nytt samhällsfenomen att kvällspressen fortfarande skrev om det. Det gör de ju sällan nu längre. Det kan således ha hänt många gånger till sedan dess.

   Är du med på att stenkastning som förhindrar vård av gamla och sjuka i alla fall kan kallas för något slags kraveller light?

   Radera
  10. Återigen, inga belägg över huvud taget utan enbart (haltande) resonemang. Givetvis skulle anhöriga riva upp himlen för att utkräva ansvar om deras närstående dog som ett resultat av kravaller. Politiska partier, intresseorganisationer och enskilda politiker skulle givetvis utnyttja det för att flytta fram sina positioner. Till och med polisen skulle använda det för att påvisa hur onda de som protesterar är.

   Sedan har det med all sannolikhet förekommit enskilda fall. Precis som när min närstående dog på grund av elavbrott. Men jag skulle inte drista mig att påstå att elavbrott alltid leder till dråp...

   Radera
 2. Den ensamt största orsaken till att jag vill se Trump förlora presidentvalet är att slippa besattheten av honom i svensk media. En del av mig tvivlar dock på att det kommer sluta direkt om han förlorar.

  SvaraRadera
 3. Fascineras av denna fixering mot USA-Trump i svenska medier, varför inte mer uppföljning av problemen i Sverige, stenkastning mot polisen i fredags 29/5 i Göteborg? Granskning av Sveriges myndigheter och politiker under Corona. Känns som man vill stödja makten genom att flytta fokus från det som kan påverka den svenska självbilden negativt.

  Reporter efter reporter i Sverige driver sin agenda mot Trump, hade jag haft rösträtt i USA så hade jag inte röstat på honom-men många amerikaner gjorde det och han kommer sannolikt bli återvald. Men svensk media formligen översvämmar oss med sin agenda-journalistik mot Trump-tror de att vi har rösträtt i USA?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rysk påverkansoperation som vi få svenskarna att ta avstånd från USA kanske?

   Radera
  2. Buhuhu. Media får inte kritisera makthavare du gillar?

   Radera
  3. De får väl, men är i mina ögon lama på att kritisera våra politiker oavsett läger, ifrågasättande driver utveckling att luta sig tillbaka och hålla fast vid gamla synsätt är en väg mot långsam nedgång.

   Om ingenting ifrågasätts och det som lyfts beaktas så kommer viktiga frågor att stagnera. Från affärssidan kan man nämna Åtvidabergföretaget Facit, globalt stora på skrivmaskiner förr i tiden, men de skyddade sin gamla affärside och tyckte datorer inte kunde bli någonting....

   För ett dynamisk utveckling måste media ifrågasätta politiker och myndigheter i många breda frågor att fokusera på Trump är att flytta fokus mot agendafrågor som ligger media nära och är för dem riskfria.

   Radera
  4. Sverige har alltid (läs: länge) haft en lite osund fixering vid USA. Det har ingenting med granskningen av Sverige att göra.

   Radera
  5. Och USA har länge haft en osund hat/kärleks-fixering vid Sverige. Så det är ömsesidigt. ;-)

   Radera
  6. Instämmer. När svenska journalister är mer intresserade av Trump än svenska valet så vet man att något är galet.

   Det går såklart att hävda att det är läsarna som driver journalisterna, men jag tror den omvända sambandet är starkare - dvs att om journalisterna orkade ställa fler politiker mot väggen så hade de också kunnat skriva mer intressanta artiklar om svensk politik.
   ...men det är såklart lättare att omarbeta artiklar från amerikanska journalister.

   https://www.svt.se/kultur/medier/trump-dominerade-svenska-medier-2018-mer-omtalad-an-lofven

   Radera
  7. Stenkastning är mer socialt accepterat i göteborg och har således inget nyhetsvärde.

   Radera
  8. Du har förmodligen rätt, journalisterna skulle nå fler om de på riktigt granskade makten, fler skulle läsa deras artiklar och de skulle få större intäkter, just nu upplevs de som självgoda, agendadrivna och introverta så till den grad att de inte är kapabla att granska den svenska makten, då granskar de utländsk makt-vilket ofta landar på Trump-eller andra i som springer framför deras agendamål och därmed är lätt gripbara.

   Den enklaste frågan att ställa till en minister i Sverige-och inte ge sig är "Vem i Sverige är ansvarig för landets dödsfall i Corona?" Om ingen kan pekas ut så måste strukturerna ändras så att så går att göra. Jag som enskild person hålls ansvarig för ett antal saker mot myndigheter och enskilda, men inte politiker och tjänstemän gentemot medborgarna... hur kan det komma sig? Svaret är en svag journalistkår driven av en agenda som stämmer överens med de styrande och inte med ett fokus att granska makten. Om Media skulle granska svensk makt lika hårt som de granskar Trump så skulle vi få fram bättre politiker och ett bättre starkare samhälle.

   Radera
  9. Turboprop - obetalbart :-)

   Radera
  10. Media får såklart kritisera Trump dagarna i ända. Men gemene svensk vet mer om hur poströstning går till i USA än någonting alls om hur EU fungerar. Alla vet vem Trump är och blir påminda dagligen, och kan även namnge andra amerikanska politiker som Clinton, Biden eller Sanders. Men knappt någon vet vem Ursula von der Leyen är, tex.

   Radera
  11. #47 ;)

   Anders k.
   När du skriver det så där kan man ju få en kännsla av att det är meningen.

   Radera
  12. @Anders Karlsson, lite på ditt spår, hade gärna sett mer EU-centrerad rapportering så vi får större "lokal"-kännedom om den överstatlighet vi faktiskt är medlemmar i. Speciellt i vårt närområde Östersjön. Detta gillar jag skarpt i The Economist att man faktiskt får läsa mycket om Europa.

   Radera
  13. Håller helt med om att Svenska journalister glömmer bort att rapportera om EU om det inte finns en negativ vinkling.

   Radera
 4. När talade svensk media senast gott om någon republikansk president? Jag kan inte minnas att det hänt i modern tid.

  När talade svensk media senast illa om någon demokratisk president? Det skulle vara Clinton då men han är ändå lite lagom förlåten.

  Folk verkar tro att Trump kommer förlora omvalet pga hur mycket skit som skrivs om honom men faktum är att det bara hänt två gånger i historien att en sittande president inte blivit omvald om jag inte missminner mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Joe Biden känns inte som en stark motståndare heller, konstigt att Demokraterna inte får fram nån mer intressant än en halvt senil gubbe.

   Här ett lustigt klipp där han säger att han ska slå sig själv, https://www.youtube.com/watch?v=FwWkLFbUN9A

   Radera
  2. Desperationen hos unga demokrater i USA är på sätt och vis förståelig - hur skulle du själv känna om du insåg att ditt parti har klantat till det så jävligt att man kommer att ställa upp med en smått åldersdement kandidat som i värsta fall kommer att börja dreggla ned sig själv under tevedebatterna mot Trump? I ett val som borde ha varit en given seger, ett val som vilken yngre kandidat som helst givetvis hade klarat bättre.

   Radera
  3. Joe Biden får kalla Trumps väljare ”deplorables” och se om det är en framgångsrik metod att vinna förtroende.

   Det är för mig är det dock en gåta att USAs politiska system inte förmår att skaka fram mer tilltalande presidentkandidater än Trumo och Biden.

   Radera
  4. Visst gör och säger Trump en del galna saker ibland. Men han försöker åstadkomma det han valdes för. Jag hoppas verkligen att alla de som Bashar honom gör det på grund av saker som han verkligen har gjort eller sagt, inte för det han sägs ha sagt. Medias rapportering kring detta lämnar mycket att önska. Bor själv i ett område där det är mycket svårt att nå ut med fakta på grund av en skränig opposition som stöds av lokala medier. Oerhört frustrerande att inte kunna bemöta förvrängda faktan.

   Utav demokraternas kandidater så tyckte jag Tulsi Gabbard var mest intressant. Hon var ”tydligen” en rysk agent.

   Radera
  5. DL: Du missminner dig nog. I närtid omvaldes inte Ford, Carter och Bush dä efter en period. Inte Hoover eller Taft heller, om vi går längre tillbaka. Så många av oss hoppas nog att de amerikanska väljarna skall ge världen en bättre välgörare denna gång. "Make America decent again!"

   Radera
  6. Jo jag missminde mig något men Ford räknar jag inte då han aldrig valdes till president utan blev utsedd till president efter Nixon.

   Så jag ändrar mitt uttalande något. Endast 2 presidenter har förlorat ett andra val sedan 30-talet. Det är ovanligt att sittande president förlorar i valet om en andra period.

   https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics/how-many-us-presidents-lost-second-term-american-election-a9500026.html

   Radera
  7. Senmodern tid började i och med franska revolutionen och Abraham Lincoln är väl ganska omtyckt?

   Ja jag förstod vad du menade..

   Radera
  8. Ja det är verkligen fullt förståeligt, konstigt också att alla är så jävla gamla. Samtidigt var väl Bernie den populäraste bland yngre och också gammal. Tyvärr finns det många som tror att USA blir som Venezuela om Bernie blivit president, synd för han hade nog varit bra för USA. Även om man säkert inte köper allt han säger så gillar jag skarpt sättet han utrycker sig på. Känns som en hederlig karl och långt från Trumps sätt att kommunicera, synd att inte fler politiker är så.

   Radera
 5. Att media slutar skriva om Corona beror, till stor del, på att journalister som ju enligt undersökningar flesta har vänster och MP sympatier inser att det börjar dra ihop sig till kritik mot regeringen. Och då lurar SD i skuggorna, som de är livrädda för. Förtroendet dalar nu för regeringen. Vi ska nog inte slå oss för bröstet, rätt som det är har vi stora upplopp i Sverige också. Det behövs bara ett för tufft ingripande i nån av förorterna som tändande gnista.

  SvaraRadera
 6. Läsvärd artikel: Vässad strategi räddar både liv och ekonomi

  https://www.svd.se/vassad-strategi-raddar-bade-liv-och-ekonomi

  "Det är dags för en strategi som värnar både hälsa och ekonomi. Receptet är att testa, isolera och spåra i stor skala, skriver Lars Calmfors, Tove Fall med flera debattörer."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra artikel , detta är vad flera länder gjort, var det inte vad WHO förordade? Vad gjorde våra Myndigheter och våra Politiker? Vart är ansvarsutkrävandet över den valda vägen? Nej, det stör den svenska självbilden negativt-så det kan inte granskas, svensk media jagar Trump istället...

   Radera
  2. Från min utsiktspunkt här på ljugarbänken ser jag inga större fel på den svenska strategin, men väl i genomförandet. Bara en sån sak som att beredskap och lagerhållning inte skärptes upp efter plåsterkatastrofen i höstas! Nånannanismen har slagit rot i den svenska folksjälen, verkar det!

   I samband med miljardregnet i olika statsstöd kunde man t ex med fördel ha lagt några spänn på att slopa karensdagen (åtminstone tillfälligt), så att krassliga äldrevårdare inte hade känt sig tvungna att bidra med smittspridning. En eller annan verkschef kunde kanske ha tagit befälet över sitt ansvarsområde någon månad tidigare. Och så vidare.

   Bananmonarki.

   Radera
  3. Vi måste sluta med en massa trams!
   Det ger både pengar och arbetskraft för omsorg, vård, städning och även civilförsvar och yrkesutbildande till sådant som verkligen behöver göras.
   Projektet att vara världens mest moraliska, jämställda och orasistiska nation som faktiskt till stora delar har lyckats kan drivas vidare som ideellt projekt och att goda människor agerar föredöme.

   Radera
  4. Vad som är trams och vad som inte är trams är väl den stora skiljelinjen inom politik så det känns lite som en goddag yxskaft-kommentar. Många tycker exempelvis privatiseringar och marknadsanpassningar av offentlig verksamhet är trams. Många tycker också att RUT, ROT, jobbskatteavdrag och ränteavdrag är trams

   Radera
  5. RUT, ROT, jobbskatteavdrag är tramsigt jämfört med generellt lägre skatt på arbete. Ränteavdrag är dubbeltrams.

   Radera
 7. Sablar, det enda som var bra med Corona var att det vart en paus i det evinnerliga ältandet av varje misstag, missledning, angrepp och dumhet som den outhärdliga och oroande presidenten utför.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förresten, varför utför det så lite journalistik på vad de faktiska effekterna av trumps politik är och vad hans ändringar i olika institutioner kan betyda för deras framtida funktion?

   Radera
  2. För att Trump bara måste vara dålig?

   Radera
 8. Strategin i media är att varje uttalande och handling från Trump ska vinklas negativt. Corona slutar de skriva om men aldrig om Trump. Och där kan de ändå påverka, de väljer sin president utan att snegla på vad svenska journalister skriver.

  SvaraRadera
 9. USA har stor betydelse för världen och särskilt västvärlden/OECD etc. vilket ju innebär även Sverige. Dock är det inte svårt att se att vi i Sverige i nyhetsmedia och via allmänna kommentarer i tex sociala medier verkar ha missförstått vissa bitar.

  * Sverige och dess befolkning är inte nån sorts icke röstberättigade reservamerikaner - vanligt med nyhetsinslag och kommentarer som typ underförstått har en ton av att det direkt rör oss i Sverige.

  * Att presidenten i USA har någon slags allstyrande roll (Trump har ju i och för sig den bilden också). I själva verket är makten delad mellan kongressens kammare, presidenten, högsta domstolen och de enskilda lagstiftande delstaterna.

  SvaraRadera
 10. Behöver inte läsa vad media skriver om Trump för att inse att det är en fullständigt vidrig karl - räcker ju att se vad han själv skriver på Twitter.

  SvaraRadera