Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2020-06-25

Lärdom: Krisstöd du inte söker går till någon som behöver dem ännu mindre än du

Aftonbladet har publicerat att ett antal stora kända svenska artister med mångmiljonbelopp i sina bolag har fått krisstöd under coronakrisen, som en del av kulturstöd. Det är en lärdom till de av oss som inte sökte några stöd alls, inklusive permitteringsstöd, trots tappade intäkter - tro inte att pengarna du inte söker går till någon som behöver dem bättre, de går till någon som behöver dem ännu mindre än då. Allmänningens tragedi blir således att man ska söka vartenda krisstöd man kan.
Men skål då, storkändis!
Nu behöver man inte vara sur på storkändisarna som får statligt krisstöd, utan man ska på sin höjd vara sur på sig själv som inte nyttjade möjligheterna.

Jag fick avbokningar på föreläsningar för sexsiffriga belopp och även omsättningsminskningar på reklamen på bloggen, som mot motsvarande månader föregående år som kunde gjort att jag dels kunde få stöd via Författarförbundets statsfinansierade krisfond, och dels kunde permitterat mig själv och fått en bra bit av min lön betald av staten.

Jag valde att inte söka stöden, eftersom jag har fonderat medel som gör att jag klarar mig, och andra med sämre marginaler behöver de stöden bättre. Och permitteringsstödet ansåg jag var felaktigt att få, eftersom det är just pga ojämna intäkter man fonderar pengar och lever på förra årets intäkter. Det går inte att räkna månad mot månad, ibland kanske en avräkning kommer på en annan sida om ett månadsskifte och därmed slår brutalt mot omsättningen jämfört med året innan. Dessutom bör t ex royaltyintäkter ses som att de är en betalning för royaltyperioden, inte för den enskilda månad de betals ut.

Kanske är det ideologiskt att jag anser att om man inte verkligen behöver krisstöd så ska man inte söka.

Jag har lärt mig bättre nu. Sök alla krisstöd som staten erbjuder via sina ombud - de pengar du inte söker går till någon som behöver dem ännu mindre än dig, inte till någon bättre behövande.

Kanske var det medvetet från regeringen - ett sätt att köpa storkändisarnas lojalitet framöver? Annars kunde man sagt att "kulturutövare som har över XY månadslöner fonderat i sina bolag får inga pengar".

Nä, jag har gått ner i tjänstepensionsavsättningar och gick ett tag ner i lön tills intäktsbilden blev tydlig, och klarar mig som vanligt ändå. Får väl jobba på det där med ideologi, etik och moral tills nästa gång det erbjuds gratis pengar från staten mot att fylla i ett papper. Men mitt samvete är iaf lika rent som ett nydiskat champagneglas.

Tvärt om har jag snarare höjt mina frivilliga stöd till civilsamhället, t ex genom sponsring av en lokal sportklubbs nya discgolfbana - idrottsföreningar blöder just nu pga förlorade publikintäkter, och bidrar som en del av civilsamhället starkt till lokalsamhället, bland annat via ungdomsverksamheten. Kan tilläggas att det gick snabbt att bland byns företag, och donationer från privatpersoner, fylla på kassan och fixa spons av hela frisbeegolfbanan. När jag gick ur Svenska kyrkan så var det uttryckligen så att jag skulle använda tidigare kyrkoskatt till just egna valda donationer eller välgörenhet. Å andra sidan är min syn på moral och etik kontra ekonomi kanske lite udda.

23 kommentarer:

 1. Det är är säkert bara början.

  Skulle inte förvåna mig om det betalas ut diverse ersättningar (bl a permitteringsstöd) till många anställda i AB med bara en anställd men mycket eget kapitat - ni vet såna AB som många kändisar har.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, som sagt, jag kunde fått maximalt permitteringstöd så som reglerna såg ut. Ansåg dock att det inte var etiskt och moraliskt korrekt och att andra behövde det bättre, men vet bättre nu.

   Radera
 2. "Det är skönt att ha timlön
  i himlön."
  T. Danielsson, Statskyrklig dikt (ur Grallimatik)

  Väl använda pengar där, cornu.

  SvaraRadera
 3. Hur många kan dessutom få stöd i ett bolag och sedan jobba "gratis" i ett av dina övriga bolag. Eller helt enkelt fuska och få pengar och jobba ändå i samma bolag. Det är ju ingen som vet när tavlan målades eller låten eller boken skrevs.

  SvaraRadera
 4. "Kanske är det ideologiskt att jag anser att om man inte verkligen behöver krisstöd så ska man inte söka."

  Det är ädelt, och alla gör som de vill, men jag tror en bättre strategi är att utnyttja bidrag så mycket man för att försöka kollapsa systemet. Annars kommer vänstermänniskor få ett övertag då de kan sprida sitt budskap subventionerat.

  Vill man inte ha pengarna själv så kan man ge bort det till organisationer som verkar för bidragens avskaffande, t.ex. Frihetsfronten eller Liberala Partiet.

  Staten stjäl en massa pengar årligen så ju mer man kan få tillbaka av sina egna pengar desto bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skatt är Stöld: .... Vänstermänniskor??? ... Skitsnack! .... Det är så vitt kan ses om detta galande och ylande i högan sky i ny och nedan högerkrafterna som gapat högst om behovet av krisstöd!

   Radera
  2. En vänstermänniska är en person som vill ha mer regleringar, högre skatt, mer bidrag och större offentlig sektor.

   Ja, Kristersson kan räknas till den kategorin om man ser till vad han förespråkat de senaste 6 månaderna.

   Radera
  3. Skatt är Stöld: Utmärkt replik! Vi är i stort sett överens rörande inledandande mening men trots att andra och avslutande meningen kan synas bestickande är jag inte beredd instämma i dess slutsats.

   Radera
 5. Pinsamt girigt!

  Man får se det som att man betalar lite ”dra åt......skatt” till vederbörande och hoppas de känner stolthet.

  Trist, men Sverige i ett nötskal.

  SvaraRadera
 6. RailCare i Norrland tog emot bidragen men använder dem i ena Corona-stöd satsningar.

  SvaraRadera
 7. Samtidigt som det finns personer i olika riskgrupper som njursjuka som tvingas jobba trots att det kan vara en fara för deras liv.

  Sen kan man tycka att de lika gärna kan betala ut till företag som delar ut utdelning till sina aktiesparare. Det är ju samma sak.

  SvaraRadera
 8. Behovsprövade bidrag skapar incitament till att ha ifrågavarande behov, d.v.s till att leva oansvarigt. Dessa medborgarlönsliknande bidrag har mindre av sådana negativa effekter. På så sätt är de att föredra.

  Moraliskt är mitt synsätt att staten tar så mycket av undersåtarnas pengar som den kommer undan med och att det enda rimliga är för undersåtarna att återgälda den tjänsten.

  SvaraRadera
 9. Förlorar ett års inkomst i företag(resebranschen) men tar ett annat jobb istället. Av var och en efter förmåga eller hur var det?

  SvaraRadera
 10. Jag gick i förtida tjänstepension just som korttidsarbetet infördes. Så jag missade 9 månaders statliga bidrag. Men jag är inte bitter. Tror det blir en veritabel häxjakt med krav på återbetalning de kommande åren. Kanske även polisanmälningar mot dem som fuskat till sig dessa snabba cash.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför inte bli en fri kulturskapare? Skapa installationen "tjänstepensionären" i 3 akter som skulle lockat tiotusentals besökare vilket är den uteblivna intäkten som du kan söka stöd för.

   https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2020/06/omfordelning-av-stod-till-fria-kulturskapare/

   Radera
 11. Du fick ju gnälla, vilket är en av dina inkomstkällor ;)

  SvaraRadera
 12. Alla gnäller väl om något. Och våra moraliska kompasser pekar år olika håll. Och så har vi olika politiska värderingar. Och ovanpå allt detta Covid-19. Vilken soppa vi lever i. Det är verkligen synd om oss människor.

  SvaraRadera
 13. Du är inte ensam dock, räknade på att jag kunde få ut någt 100 000 i stöd, men ansåg inte det var rätt. Men jag jobbar inte med att söka stöd, jag har annat för mig.

  Med det sagt så är det självklart att de som verkligen behöver ska söka och ta stöd- det är därför vi har ett samhälle... men jag tror det är många som av princip inte tar i sånt om man inte måste, som tur är.

  SvaraRadera
 14. Den etik och moral som herr Bloggarjäveln (ja, han kallar sig själv så ibland) ger exempel på är en del av det som gjort vårt land så välmående och framgångsrikt. Att göra rätt för sig, arbeta hederligt och plikttroget och att inte parasitera på andra. Allt detta ser jag nu raseras i takt med att allt färre hedrar denna typ av etik och moral. Hur och varför det sker kan man ha olika uppfattningar om.
  För övrigt vill jag ha mer av Tor Keksvik och hans flickor. Har fan abstinensbesvär.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite förvånad själv att det inte blev två böcker eller rent utav en trilogi. Skönt kanske att slippa spendera flera år i ett universum som författare.

   Radera
 15. Själv har jag haft svårt att hitta en tandläkare. Alla diar skattepengar medan de spelar golf och spikar trädäck hemma inför semestern. Heja socialismen.

  SvaraRadera
 16. Respekt till dig Lars för att du faktiskt står för integritet och moral när vissa i såna här tider visar sina riktiga färger!

  SvaraRadera