Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-06-04 07:35

Kraftiga börsuppgångar - Stockholmsbörsen snart på plus i år

Stockholmsbörsen steg kraftigt igår, och börserna steg även i USA och nu på morgonen i Asien. Den svenska börsen är snart på plus i år, och med en dag till med gårdagens uppgång så skulle vi ligga runt nollan sedan årsskiftet.
Dagschart OMXSPI.
Verkar inte finnas något som kan rubba börshumöret, men det blir väl en liten vinsthemtagning och rekyl i morgon fredag igen. Huruvida det är vettigt att bolagen åter värderas upp mitt under den värsta ekonomiska krisen i modern tid är en annan fråga. Uppenbarligen anser marknaden att det här snart är över och att allt sedan permanent återgår till det normala. Sett till mängden folk på stan så verkar allmänheten också anse att coronapandemin är över, eller att de själva redan varit sjuka, eller vidtar nödvändiga skyddsåtgärder och det ser lite muntrare ut i butikerna. Mer om det i ett senare inlägg.

Dollarn fortsatte falla mot kronan, om än lite mer beskedligt. Guldet går snart under 500:- SEK per gram för första gången sedan i mars, men kostar fortfarandde 510:- SEK.

48 kommentarer:

 1. Sbab tror att bostadspriserna stiger. Ofattbart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, om bostadspriserna har återhämtat sig nästa vår (ej tidigare pga att vi kan få nya pandemiutbrott) så kommer jag proklamera att de svenska bostadspriserna inte kan falla mätt i nominella svenska kronor.

   Radera
  2. Sedan lever ju SBAB:s ledning på bonus om de kan låna ut extra mycket, så de vill alltid säga att priserna stiger, så det kanske sker.

   Radera
  3. Booli som äga av SBAB rapporterar -1% på min villa de senaste 6 månaderna. Litar dock inte så där jättemycket på Booli, men det ger en fingervisning, typ inom +-20% eller så av värdet.

   Radera
  4. Booli rapporterar +1.75% på min villa och jag undrar vad de röker på det kontoret.

   Radera
  5. Jag skulle säga att på bostadsrätter i sthlm är booli en fantastiskt bra indikator. Och folk har med sig utskrivna värderingar från booli på visningarna har jag sett så det blir kanske en självuppfyllande profetsia.

   Radera
  6. Ja innan hette det ju att kontantinsatserna försvunnit på börsnedgången. Tänk dom med någon miljon sparad utanför börsen p.g.a. att dom planerat köpa en bostad? Dom kanske lagt in pengarna på börsen efter kraschen och beslutat sig för att avvakta med bostadsköp p.g.a. risk för arbetslöshet. Om inte jordens undergång kommer denna gången heller kanske dom har dubblat sina pengar nästa år och ska ut och köpa bostäder. Helt plötsligt har dom flera kontantinsatser. Tråkigt för dysterkvistarna som tror på bostadsbubbla och är i 20 årsåldern. Man får väl skriva ut på deras gravsten om 70 år att dom haft fel.

   Radera
  7. Där jag bor har villapriserna i sämsta fall gått för ett par procent under utgånspris, men vissa objekt går som vanligt så inga dramatiska förändringar. Grannen köpte just sin kåk för 11.5 miljoner mitt under krisen...

   Radera
  8. Boolis kvalitet beror på antalet observationer, här i obygden så är spannet så stort att indikatorn är värdelös. den hypotes som jag tror på är att det vi ser på börsen är alla gratispengar som trycks upp som pumpar upp värdena. Är man inte på börsen och försöker handla så blir man just nu rånad. Här gäller det att vara på tåbladen och hänga med. Och har man haft tur så gäller det att realisera vinster genom att investera i sånt som man behöver.

   Radera
  9. Tydligen är det glödhet på visningarna av sommarstugor. Satt och pratade med mitt X som varit på många visningar men givit upp då det varit 50+ spekulanter på varje visning.

   Radera
  10. Sedan ungefär ett år tillbaka märks det i min kommun att det blivit betydligt trögare att få loss allt som inte är riktigt prima objekt. Många visningar och de ligger betydligt längre ute på nätet innan visning. Ofta under rubriken 'på gång'.
   Sådant som inte rör sig försvinner sedan kort från mäklarnas sidor, dyker upp igen med lägre utgångspris för att sedan till sist säljas. Ev med viss liten uppgång från det nya utgångspriset vilket sedan är det som redovisas på t ex Booli.
   Prima objekt säljs däremot för högre priser än någonsin med kraftig budgivning. Ofta går de till och med innan visning för långt över utgångspris.
   Efter förändringarna som gjordes under Coronakrisen har detta beteende spritt sig även till mindre attraktiva objekt så det är uppenbarligen 'all in' som gäller på bostadsmarknaden nu.

   Radera
  11. Först och främst: Sveriges ekonomi står och faller med bostadsmarknaden. Detta förstår varenda politiker idag. Vi har idag, i princip, världens mest skuldsatta hushåll. Alltså, ALLA krafter inriktas på att hålla bomarknaden uppe och evigt stigande. Skulle bomarknaden falla blir konsekvenserna för svensk ekonomi dramatiska. Det får helt enkelt inte ske. Att vi valt, som enda land, att hålla ekonomin halvöppen handlar till viss del om att inte äventyra bomarknaden. På 60-talet hade vi gigantiska miljonprogram för att skapa boenden åt den snabbt ökande befolkningen. Varför har vi inte haft motsvarande de senaste 30 åren, eller för den delen lagt planer för de kommande 10-20 åren när vi VET att det kommer ca 1 miljon nyanlända de närmaste 10 åren? Naturligtvis för att lägga ett köptryck under marknaden så att bostadspriserna kan fortsätta att stiga...Cyniskt, javisst, men vi har målat in oss i ett hörn där konsekvenserna av en fallande bomarknad skulle bli oöverstigliga.

   Radera
  12. @Unknown: Ja bostadsmarknaden är extremt viktig för svensk ekonomi. Det är ju den som betalat vårt fina lyxliv hittills och blir förmodligen också ett säkert sätt att dryga ut pensionen med alternativt sälja och flytta till solen till en marknad där inte bostaden är ett finansiellt instrument som hemma i Sverige. Tråkigt för dom som stått utanför och fortsätter att stå utanför. Dom lär väl sig den hårda vägen i framtiden. Som tur är finns ju garantipension och bostadstillägg så förhoppningsvis räcker det till en hyresrätt.

   Radera
  13. Men ingen ville ha miljonprogrammmen, det är folkparismen i samarbete med storkapital och sosseadel...
   De nyanlända är däremot minst 80% solklart för att betala för.

   Radera
  14. Goofy: Tyvärr ger du intryck av att vara ännu en person som inte klarar av att se den stora bilden utan kopplar alla konsekvenser till ditt eget liv...
   Alltså förstår du inte vilken farlig gren vi som nation rör oss ut på. Visst, trevlig för dig och alla andra som köpt sitt boende men det var liksom inte det som var min poäng. Vilka effekter tror du att det här för med sig på kommande generationer, våra barn? Eller tror du att prisstegringen fortsätter i all evighet och vi ska bara dra på oss allt mer skulder...?

   Radera
  15. @Unknown: Har varken barn eller skulder så nej jag kopplar inte det till mitt egna liv men jag hör vad du säger.

   Radera
  16. Föreslår att du uttrycker din oro till Sveriges elit och intellektuella d.v.s. dom på Riksbanken och i riksdagen. Dom är uppenbarligen av en helt annan uppfattning. Där ser man skuldtillväxt och högre bostadspriser och att straffa sparare endast som något positivt så det är uppenbarligen ett extremt delta mellan Sveriges elit och dig. :)

   Radera
  17. Det var väl ganska precis det jag uttryckte ursprungligen...att de är oerhört medvetna om att vi måste fortsätta pumpa upp bostadsbubblan.

   Radera
  18. Vi ligger dock bättre till än övriga världen. Det är få i Europa som bor lika billigt som svenska folket. Till och med Stockholm är billigt i en internationell jämförelse.

   Radera
  19. Herregud...du förstår inte ens de ekonomiska sambanden...såklart vi bor billigt just nu eftersom räntan är gratis! Det fattar väl vem som helst. Men du missar ju fullkomligt de långsiktiga implikationerna av just detta! Ska pengar vara gratis i all evighet bara för att vi har en bostadsbubbla varpå all samhällsekonomi vilar och som till intet pris får rubbas...? Känns det nationalekonomiskt sunt? Känns det riskabelt? Känns det som fullkomligt fel fokus i utvecklingen av en ekonomi på sikt? Känns det som att det kommer att leda till sunda ftgsinvesteringar? "Vi ligger bättre till än resten av världen"...man tar sig för pannan.

   Radera
 2. Absolut lite väl optimistisk uppgång, det är verkligen risk på som gäller på alla fronter... Nominellt i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men det finns ju inga alternativ. Vart ska pengarna ta vägen och varför hålla i pengar som trycks i raketfart. Nu har ju FED börjat. Snart kommer ECB och kort därefter RB.

   Radera
  2. Kanske det. TINA lever vidare, kanske. Vill man tänka optimistiskt kan man ju se på säg gissningar om kommande tio års vinster vs ränteläge.

   Radera
  3. Det finns inte en risk för att vinsterna kommer minska p.g.a. dyrare produktion när allt fler företag flyttar närmare marknaden.

   Radera
  4. Ingen aning. Kan ju kompenseras med högre priser. Det blir nog bra på sikt.

   Radera
  5. Som förutsätter att lönerna blir högre realt. Jag ser en del orosmoment också på 10 års sikt men sen är jag ju pessimistisk lagd.

   Radera
 3. Som bekant är ju Sverige en krigszon sen nån månad tillbaka... innebär det att man är krigsprofitör om ens aktier går upp nå? Frågar åt en kompis som är gulaschbaron.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här flyger ambulanshelikoptrarna skytteltrafik. Ambulansernas sirener hör man så snart man går ut. Bårhusen har extra kylcontainrar för att klara av att lagra liken. Utanför sjukhusen finns tält för att ta emot patienter. Inne på sjukhusen kämpar hundratals för sina liv. Det dör folk här av pandemin varje dag. Men för dig är allt som vanligt. Du väljer att inte se för du har har en berättelse du berättar för dig själv som inte får störas av verkligheten.

   Radera
  2. Var är "här"? Postitivt iallafall att vi har ambulanshelikoptrar, det är väl positivt bra??

   Här flyger inga ambulanshelikoptrar, men det kanske är dåligt?


   Radera
  3. Här i norr är det kavlugnt, pratade med en sjuksyrra förra veckan och hon sa att alla var på tårna men att det inte fanns patienter.

   Radera
  4. @Martin:

   Jag ska medge i Skåne, som inte varit särskilt hårt drabbat av coronaviruset. Skåne har ner mot 15 personer i intensivvård pga coronaviruset, så antagligen finns det en helikopter per patient i stort sett. Men det är väl just precis ett sådant budskap som inskärps på den här bloggen och vilket politikerna ibland häver ur sig i olika fraser: Sverige är inte Stockholm? Eller?

   Så nej, jag tror inte att det är jag som är den vanemässige självbedragaren här. Situationen här i Skåne är ju bättre än på andra sidan sundet till och med, vilket ju gör de danska gränsbarrikaderna fullkomligt efterblivna. Hör du ambulanssirener konstant kanske du ska undersöka om du har fått tinnitus.


   Radera
  5. *att jag bor i Skåne

   Radera
  6. Vilken tur då att Ryska federationen har vidtagit åtgärder som potentiellt kan minska anttalet bostäder på marknaden.

   http://publication.pravo.gov.ru/Document/View/0001202006020040?index=0&rangeSize=1&fbclid=IwAR3PZUVYaM8xHlaI3aLSk-6RGn2sYN1dBS12RS9tYuxOr5FwkH43dcpG9NQ

   (Off-topic så ta bort det om det inte passar Cornu)

   Radera
 4. En fråga.

  Är det ok att länka till Youtube klipp i sin kommentar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara om man vill framstå som en idiot som får sin verklighetsuppfattning från YouTube. Kan du inte formulera det Youtubefilmen säger i två meningar så ska du förstås inte kompensera genom att länka.

   Radera
  2. Då väljer jag att framstå som en "idiot".

   Många ställer sig frågan hur börsen kan gå upp trots den data vi har om ekonomin och den ekonomiska situationen. Många gör sina bedömningar utifrån den kunskap man har om ekonomin idag och framöver. Nedan YT-klipp på cirka 11 minuter anser jag visar på en förklaring i form av att börsen och ekonomin inte korrelerar. I början av klippet är det ett ganska roligt inslag där två herrar råkar i luven på varandra ordentligt över just skillnaden mellan börsens uppgång och den ekonomiska fundamentan vi har om ekonomin.

   Om klippet sedan gör mig till en "idiot" eller inte, får ni som tittar på klippet avgöra.

   https://www.youtube.com/watch?v=SWxUi0cdKOQ

   Radera
  3. Jag kommer inte titta, för jag lägger inte 11 minuter på något som kan läsas på tjugo sekunder om någon skrev ner det.

   Radera
  4. Cornu. Nu blir detta lite OT men menar du att du inte har YT som informationskälla till din "kunskapbank"? (tänker inom alla ämnen och områden)

   Kan tillägga att jag har inga problem att själv kort skriva vad klippet handlar om men ibland kan personer (däribland jag själv) vilja se mer än det som står i kommentaren.

   Radera
  5. Nope. Anvddner inte YT som kunskapskälla. Helt värdelöst, tidskrävande, men det förekommer ju en massa personer som har utbildning i hur man talar tydligt och tittar in i kameran, vilket imponerar på en del lättpåverkade.

   Radera
  6. Sedär... Ja, var och en får göra sin bedömning. Själv tycker jag YT kan vara en bra källa till både kunskap och andra personers synpunkter. Sedan finns det mycket "skräp" också men hittar man rätt person / kanal att följa så kan det ge i alla fall mig en hel del.

   Av ren nyfikenhet och en önskan om att få veta, vilka källor tittar du på och skulle du förespråka?

   Radera
  7. CC
   Ett råd. Följ CNBC istället för den där liraren som är bakom kanalen du länkar till.

   Radera
  8. Youtube kryllar ju av dokumentärfilmer, intervjuer med kända stora tänkare från så lpngt tillbaks som videokemeran funnits. Jag kan se föredrag av författare, entreprenörer, historiska händelser o.s.v. Jag kan lära mig att tillverka saker, odlingsmetoder, nya maträtter. Förstår bloggarens poäng men samtidigt måste jag säga att jag tror din inställning förmodligen kostar dig mer än den smakar ifall du aldrig nytjar denna tjänst.

   Radera
 5. Räntorna är nog också snart på årshögsta.

  SvaraRadera
 6. Klart det går upp för att locka in allmänheten. Ingen vill ju missa "racet". Strax innan Q2 kvartalsrapportena ligger kurserna högt. När Q2 rapporterna och prognoserna för resten av året trillar in under senare delen av juni så har kreti och pleti tankat på medan proffsaktörer sålt av redan och säkrat vinst. Efter Q2 magnifika ras igen och så börjar vi om.

  SvaraRadera
 7. En sak jag undrar om är varför latour,lundbergs,creades handlas med så extrem substanspremie. Det skulle ju varit lättare at köpa noterade innehav. Eller är deras onoterade innehav extrem undervärderad ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Robotar bryr sig inte om substansvärden.

   Radera