Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2020-06-13 11:58

Konsumentprisinflationen tillbaka på nollan

Konsumentprisinflationen som mätt utan räntan via KPIF steg tillbaka till 0.0% i maj, efter deflationen i april rapporterar SCB. Främst handlar det om att priserna återställldes efter april månad.
KPIF sedan 1988. Data: SCB
Många priser återhämtade sig under maj månad, inklusive rekreation och kultur, restauranger och logi med mera, medan priserna för livsmedel som kött, frukt och alkohol fortsatte att stiga. Mest steg priserna på kläder, som ökade med 3.0% på en månad.

På ett år har livsmedel stigit med 4.0%, kläder fallit med 3.3%, elpriset ner 13.9%, hyror upp 1.5%, egnahemskostnader 3.0%, medan drivmedel fallit med 20.7% och teleutrustning med 14.0%, restauranger stigit 2.9% i pris men hotell (logi) fallit med 17.0%. Slaskgruppen diverse varor och tjänster har stigit 2.7%.

Det går förstås att diskutera i små grupper kring hur irrelevanta säsongsjusteringar etc är under en exceptionell kris som coronakrisen.

Ska man verkligen ha nytta av de fallande priserna ska man köra fossilbil, köpa mycket mobiltelefoner och bo på hotell. Ägnar man sig likt t ex fattigpensionärer åt att använda hälften av inkomsten till att äta mat och andra halvan till betala hyra, så har inflationen istället varit 2.75%.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

12 kommentarer:

 1. Räknar man in el i boendekostnaden borde boendekostnaden sjunkit rätt rejält senaste tiden för de flesta. Och för de som jobbar har nog mycket utemat ersatts av hemlagade lunchlådor, också en rätt bra besparing. Även om enskilda livsmedel ökat på marginalen. Men visst, för pensionärer kan det vara tufft som redan lever på marginalen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bor du i en lägenhet är elkostnaden försumbar.

   Radera
  2. Mitt antagande är så klart helt anekdotiskt, men vår elräkning sjönk med en tusenlapp senaste kvartalet. Vi bor i lägenhet och på årsbasis inklusive räntekostnader och allt gör det ungefär fem procent av hela årskostnaden för boendet. Inte helt försumbart för mig iaf, men det är kanske olika.

   Radera
  3. Har inte riktigt koll på vad det kostar att bo då det är rätt ointressant. Däremot har jag noterat att det blir ca 5k mer över varje månad sedan corona.

   Radera
  4. Jag har snarare sett elräkningen öka. Pga hemlånad utrustning, huvuddator som stått och vikt proteiner, tvättmaskin och mer hemmatlagning.

   Radera
  5. @svinto Vad är det du tror du sparat in på?

   @tehimar vad har du för dator egentligen som signifikant höjer din elkostnad samtidigt som elpriset droppat helt brutalt? Och vad har proteiner och vikt med el att göra? Och ett lagat mål istället för ett köpt lär ju iaf netto varit en besparing, såvida du inte har någon form av industriell utrustning för matlagning som du lagar en portion på i taget ;-)

   Radera
  6. Bensin, lunch på restaurang, mindre exponering av köptillfällen ger färre spontanköp, ingen skatt på parkeringsförmån är det jag kommer att tänka på först. Tror att just den minskade exponeringen för shopping står för ca en tredjedel till hälften.

   Radera
  7. Men noterar att mitt Sodexo lunchkort nu har 5k. Således dags att bjuda barnen med respektive på fin middag igen. Brukar outsourca val och bokning av restaurang till barnen. De är riktigt duktiga på att hitta dyra och bra ställen.

   Radera
  8. Söndagsmiddag med barnen och respektive är tradition.

   Radera
  9. @Vantage
   Datorn har stått på rätt länge med [email protected] som gått över till att erbjuda beräkningsprestanda till forskning om Coronaviruset, så det drar en del el. Tidvis körs CPU och GPU på full styrka.
   Dubbla Quadro GPUs, även om de är gamla. Plus då CPU i full fart.
   Sen matlagningen är vanlig. Bara mer av det.

   Radera
 2. Det beror mycket på att saker som inte konsumeras mycket just nu gått ner i pris - hotellnätter, bränsle, kläder, flygresor och dyl. Men det som faktiskt köps har ökat mer, så den genomsnittlige konsumenten betalar mer ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det ju över tid också, men, ingen kommer klaga så det blir förändring och ärlighet. Onej, tänk på att du har det rätt bra vs de i Zimbabwe.

   Radera