Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-06-23 17:20

Karlshamns oljekraftverk är igång - Sverige importerar el mitt i sommaren

Sverige har under dagen importerat elkraft och haft igång effektreserven i form av det oljeeldade kraftverket Karlshamnsverket. Sverige klarar inte av att försörjas sig själv med el utan stöd av fossileoljekraft på grund av det fina sommarvädret, samtidigt som vi permanent stänger ner det fossilfria Ringhals 1 permanent till vintern.
Stenungsunds nedlagda oljekraftverk. Nej, jag har ingen bild på Karlshamnsverket, lev med det.
Uniper skriver att Karlshamnsverket är igång och blir allt viktigare för stabiliteten i elsystemet i Sverige:
"Just nu är Sverige nettoimportör av el och block 3 på Karlshamnsverket stöttar återigen med kraft när överföringsbegränsningar och låg vindkraftsproduktion sätter vårt elsystem under press. #Karlshamnsverket blir allt viktigare för stabiliteten i elsystemet."
Det hela innebär på marginalen att svensk elkonsumtion genererar 900 g CO2 per kWh, så varje miljöpartist som laddar sin mobil idag spyr ut fossil koldioxid i atmosfären.

Elpriset har också varit extremt, både i pris och i prisskillnad mellan nattetid och dagtid - från 14.363 öre till 75.813 öre per kWh, och är nu på väg upp igen vid högförbrukningen när det är dags för middag.
Elpriserna idag. Källa: Nordpool via Home Assistant

En och annan person hoppas nu att valsommaren 2022 ska innebära skyhöga elpriser och helst även att det svenska elnätet kraschar, då vi även kommer permanent ha stängt Ringhals 1 vid det laget. Ringhals 1 har just nu tagits in utanför marknadsmekanismerna för att bidra med reaktiv effekt och agera svängmassa mot importen från norr, för att hindra en kollaps av elnätet i södra Sverige. Nästa sommar finns inte den möjligheten längre.

Men skrattet kan riskerar fastna i halsen om elnätet går ner valsommaren. Människor kommer dö, och kostnaden kommer mätas i många miljarder kronor som de skadeglada kommer få vara med och betala på ett eller annat vis. Det bästa vore därför att en riksdagsmajoritet kör över Miljöpartiet i frågan. Men tvärt om så röstade riksdagen för detta, så det går rakt av att peka fingret på våra politiker.

Att Miljöpartiet är ett klimatfientligt parti, vars politik aktivt bidrar till ökade CO2-utsläpp under hela sin regeringsperiod - medan utsläppen minskade kraftigt under Alliansen - är dock inget nytt. Det är fakta. Och kom ihåg att klimatet skiter fullkomligt i per capita. I övrigt måste svensk välfärd helt avskaffas om vi ska möta klimatmålen om en ton CO2 per capita, eftersom välfärden står för 2-3 ton CO2 per capita i Sverige.

56 kommentarer:

 1. "varje miljöpartist som laddar sin mobil idag spyr ut fossil koldioxid i atmosfären."

  Betyder det att om man är moderat så spyr man inte ut fossil koldioxid?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Står det? Att man skriver A betyder inte B. Dock älskar ju moderater att släppa ut CO2, medan MP inte gör det.

   Radera
  2. Moderater älskar ju att ödsla skattepengar på hopplösa företag. Det är tydligt nu under krisen att de vill nalla av cornucopiakassan. En moderat med egenansvar är nu tyst.

   Radera
  3. Cornucopiakassan? Du menar Coronakassan? Nog för att politiker älskar att införa nya skatter - men en ny skatt särskilt riktad mot Lars här låter lite väl hårt!

   Radera
  4. Oändligshetskassan alltså

   Radera
 2. Hur svårt kan de va? bara att stänga ner allt onödigt och endast ladda lyxprodukter som elbil och mobil när det blåser. Planerar att bygga om mitt garage till stall för en ponny att ha när jag åker och handlar, my little pony.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rekommenderar cykel före ponny. Mindre besvär.

   Radera
  2. El-cykel som går på kolkraft

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Tänker mig en eldriven ponny.

   Historiskt ansågs det ju helt felaktigt att miljön blev bättre i sthlm när fossildrivna bilar ersatte hästar som bajsade överallt och dess torkade fekalier spreds med vindarna in i minsta andningsorgan hos innevånarna. Hästbajs är ju trots allt så mycket nyttigare än CO2 i lungorna, eller för den delen Covid-19 och annat som kan förekomma i djurbajs.

   Radera
  5. Vad gäller hästbajs så är det delade meningar om nyttigheten.

   Var ute och joggade och sprang förbi en familj på promenad med två rätt stora hundar av okänt slag. Fadern i familjen pekade i fjärran för att påkalla familjens uppmärksamhet på något viktigt han observerat. Under tiden glufsade en av hundarna ljudligt i sig en hel hästskit. Jag var på väg att säga till men dottern i familjen skrek till av fasa. Sen följde diverse äckelbannor, men hunden såg rätt nöjd ut.

   Så innan vi har ovedersägliga vetenskapliga fakta bör vi nog inte utesluta nyttigheten hos hästbajs. Åtminstone hundar verkar ha tagit ställning i frågan. Nu väntar jag bara på att Trump skall ta ställning.

   Radera
 3. Det är illa när man likgiltigt slutat bli förbannad.

  SvaraRadera
 4. Om elpriserna bedöms stabilisera sig på en relativt hög nivå kanske det finns ekonomiska förutsättningar för att livstidsförlänga R1 och effekthöja andra reaktorer.

  SvaraRadera
 5. Rör inte min telefon eller min Thailandsresa. Stockholmssöderskt ordspråk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rör inte min skidresa till Italien eller svenska fjällen. Visst är det konstigt att smittspridningen varit så stor hos i vissa typ moderatregioner, där det pratas så mycket om ansvar. Hmmm.

   Radera
  2. Som helyllemoderat tog jag mitt ansvar och stannade hemma från skidsemester i alperna i år.

   Beklagar att mindre nogräknade moderater valde att smitta ner hela Sverige. Men det är ju sånt som händer, inget att peka finger för.

   Moderaterna är ett stort parti där vi liberalt tillåter alla chatteringar så man kan inte peka ut partiet som sådant. Utan det är snarare en egenskap hos Sverige som sådant, att alltid utmärka sig på semesterorter. För vi är ju bäst, eller hur?

   Radera
  3. Här tror jag MP och Moderutter, V ocj Sosssr är eniga, så länge flygresan är av semesterkaraktär så kan kan man inte räkna CO utsläpp. Är ju mänsklig rättighet eller hur!

   Radera
  4. @T, exakt CO2 är ju bara så ute.

   Radera
  5. Nä det är nog mest en ursäkt för er båda. Typ att alla gör så, därför kan vi också göra så med gott samvete. Det får stå för er. Samma primitiva argument som att Sveriges utsläpp inte spelar någon roll så länge ...

   Region Stockholm, där moderaterna styr misslyckades fatalt ja. Att de smittade ned hela Sverige få stå för dig, vi i Skåne ligger under Köpenhamnssiffror i dödsfall per capita. Den kopplingen är rätt trivial och skulden faller faktiskt inte på FHM som många vill göra gällande.

   Radera
  6. Dagens helyllemoderater verkar vilja kasta skattepengar hit och dit, för att "rädda" dödsdömda arbeten. Intressanta kast i politiken.

   Radera
  7. Tegnell sa att det var förnuftigt att åka till alperna.

   https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/GGgzk9/viruset-stoppar-inte-sportlovsresandet

   Radera
  8. Mänskliga utsläppsrättigheter!

   Radera
 6. För att lösa problemet kommer säkert MP att föreslå ännu mer av politiken som orsakat problemet ,de kommer avsluta med att vi måste göra det för våra barnbarns skull .

  SvaraRadera
 7. Hjälpte inte plastpåseskatten i så fall får man väl fördubbla den

  SvaraRadera
 8. Väl rutet. Tyvärr så fattas allt för många beslut på känslor i stället för vetenskap och beprövad erfarenhet.

  SvaraRadera
 9. M, Kd och Sd var alltså emot dessa galenskaper? Det gäller då att peka finger åt rätt politiker med anknytning till de mest aningslösa partierna som utgör den fantastiska femman.

  SvaraRadera
 10. Folk skulle dö, men framför allt skulle Internet sluta att fungera. Det om något kan sätta eld i baken på folk..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blir det två veckors blackout i Stockholm mitt i vintern, ja dö dör folk.
   en vecka räcker säkert också.

   Jag funderar på allvar att kolla skorstenen så kaminen kan användas i vinter.
   Har hittills inte brytt mig om det men ha det som backup och lite ved i garaget.

   då slipper man iallafall dö...

   Radera
 11. Det som vi nu ser insåg alla i förväg skulle inträffa som har grundläggande kunskaper om området och behärskar grundskolematematik. Att våra politiker som styr landet och journalisterna som skall granska politikerna saknar denna bildning är knappast någon nyhet.

  SvaraRadera
 12. Ligger det inte i Public Services uppdrag att med tanke på situationen ställa lite skarpa frågor till MPs klimatpolitisk talesperson Lorentz Tovatt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lorentz har ett svar nu "det var inte kommersiellt gångbart för företagen att driva kärnkraften, dom valde själva att lägga ned".

   Må vara att man skapar ett problem av ideologiska skygglappar men att sen inte äga det och skylla på andra som inte har någon plattform.

   Där går iallafall min gräns.

   Radera
  2. Man kan införa skatter, subventioner och regler som kan göra vad som helst lönsamt och kommersiellt gångbart eller omöjligt ekonomiskt och kommersiellt döfött. Att sedan hänvisa till marknaden är direkt oseriöst för att uttrycka sig snällt.

   Radera
  3. Enligt Vattenfalls interna dokument så kunde man driva vidare Ringhalsreaktorerna utan några större investeringar, och dessa producerar el som är långt billigare än alternativ som vindkraft.

   Men som bekant hotade Miljöpartiet Vattenfalls VD med sparken om han gjorde "fel" angående kärnkraften. Därefter vände Vattenfall och beslutade om nedläggning och de interna dokument som visade att inga större investeringar behövdes gömdes undan.

   Radera
  4. Vad har du för underlag för det sista påståendet? (MP) varken tillsätter eller entledigar verkschefer - det gör regeringen.

   Radera
 13. Har inte nanotech kommenterat ännu?

  SvaraRadera
 14. Borde inte MP leva som de förkunnar? Dvs i samklang med naturen? Där de bor med självhushållning långt ifrån alla andra? Givetvis skall de inte skaffa barn eftersom de då ökar belastningen på moder jord. Då skulle de föregå med gott exempel... Då skulle elen räcka lite längre för oss andra eftersom MP-resenärer i huvudsak finns i storstadsregioner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blir det brownouts borde man kunna stänga av alla miljöpartister och klimataktivister först.

   Radera
 15. Man skulle kanske från myndighetshåll uppmana folk att spara ström. Det skulle säkert ge besparingar motsvarande många plastpåsar.

  Släck lampan när du går!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det blir elbrist i vinter så att frysen och kylskåpet stängs av i flera dagar - då är din enda chans att rädda det av maten som går att rädda från att ruttna att stoppa den i påsar och lägga den i en snödriva ute på balkongen (om du har en sådan) eller i en snödriva utomhus om du bor på landet.

   Klassisk övertäckt jordkällare med förrum och innerum där maten förvarades under isblock ända fram till i juni-juli har jag inte sett sedan jag var liten - och även då var det nog mest en kuriosagrej som farmor och farfar roade sig med i liten skala av nostalgiskäl och/eller för att lära oss ungar hur det gick till innan man uppfann elektricitet och kylskåp.

   Radera
  2. Nu gör ju alla redan det för elräkningen är SVINDYR.

   I mitt lilla villaområde i Stockholm så lyser det bara i ett rum åt gången.

   När jag växte upp var husen upplysta som julgranar jämnt.

   Radera
  3. Korrekt, det finns massor att göra genom besparing och effektivisering av el-användning. Detta är den klart billigaste "energikällan". Släck all utomhusbelysning på natten, använd den energin till att pumpa upp vatten i lämpligt magasin, alt. ladda batterier. Byt ut Bolidens SAG-mills i Aitik (förvisso elområde 1) mot krossar, varvtalsstyrning/behovsstyrning av pumpar/fläktar/ventilation ska vara lagkrav, även i gamla installationer. Det ska vara lagkrav på processindustrin att göra sina stora underhållsstopp i December, Januari och Februari. Det slösas något formidabelt med energi. Jag pratade med en ingenjör på Boliden om varför deras anläggningar ser ut som de gör. Svaret: "Jo, vi har räknat på det där, men el är så billigt för oss så vi kan inte räkna hem det". OCh det är så de vill ha det, industrin vill ha el som är så billig att de inte behöver bry sig. Samtidigt som industrin vräker på kastar vi dyra subventionspengar efter solceller och vindkraft, byter till LED-lampor mm.

   Radera
 16. Jag är inte säker på att detta är ett problem. Under stora delar av vintern har vi haft låga elpriser, stundtals negativa, även här i elområde4. Nu när reaktorer står stilla för underhåll och det inte blåser kan vi importera el istället för att bygga kapacitet som står outmyttjad stora delar av tiden. Begränsningar i överföringskapacitet på vissa håll, ja, sydvästlänken råder bot på mycket av det tänker jag mig, 1.2 GW läser jag nu. Ser inte riktigt problemet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svenska kraftnät trodde tydligen det fanns ett problem efetrsom de föröskte mörka sitt eget arbetsmaterial.

   Radera
  2. Mats.
   Vad har negativa priser eller mängden energi att göra med frekvens eller nätstabilitet?

   Radera
 17. Jag har sett detta i ett par dagar nu.

  "elpriset är för lågt för att det skall vara lönsamt att driva kärnkraften" är numera regeringens standardsvar.


  Det är ett motsatsförhållande för medborgarna vill ha billig eliktricitet och företagen BEHÖVER billig elektricitet för att kunna tillverka produkter som går att exportera.

  Jag är inte dummare än att jag fattar att kärnkraftsmotståndarna har manövrerat oss dit vi är idag.

  Ok, låt gå för gamla oförrätter.

  Men...

  Kan det ens vara lagligt att köra oss mot skenande elpriser och troliga brownouts och möjliga blackouts?

  Regering och riksdag MÅSTE ju ha någon typ av ansvar och att lämna landet utan elektricitet känns som ett sådant ansvar :)

  Om det nu kraschar i vinter, kan dom komma undan med att skylla på vattenfall och fortum?

  Sen så kan jag nog känna att elräkningen är på smärtgränsen och temperaturen på minimum redan som det är, tripplas den så kommer det svida för mig...

  SvaraRadera
  Svar
  1. De allra flesta människor vet ingenting om elektricitet än att de skall vara försiktiga med den. De vet inte skillnaden mellan volt, ampere och watt och har ingen som helst förmåga att räkna och relatera till något som har med energi eller el att göra. Detta gäller både politiker och väljare.

   Allt, absolut ALLT tyder på att vi är på väg mot en katastrof inom elförsörjningen.

   Radera
  2. De flesta människor har rätt att leva ett hyggligt liv utan att kunna något om MWh och liknande. De litar på att den riksdag de väljer kan tillsätta en regering som skapar en statsförvaltning som ser till att landet har en grundtrygghet vad avser livets nödtorft. Fallerar detta får gemene man stå sitt kast och rösta på ett annat parti i nästa val, i den fromma förhoppningen att de skall klara det bättre än företrädarna. Vad har vi för alternativ när Vox Populi Vox Dei är demokratins oundvikliga grundval ("Folkets röst är Guds röst") och politiker och statsförvaltning, som alla mastodontorganisationer, har CMA-principen som ledstjärna. (CMA = "Cover My Ass", d v s "Skyll på andra")

   Radera
  3. Här kliar det ordentligt och det skulle passa med en mer detaljerad förklaring! Hur kan man anse att folk har "rätt att leva ett anständigt liv utan att kunna något"? Hur uppstod den rätten? Hur beskriver man en sån *rätt*? Gäller den andra saker än el?


   Hur kan man slå fast

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  5. FN:s deklaration om mänskliga rättigheter, som inte har några kunskapskrav, är en bra början. Därutöver finns många yrken av betydelse för samhället, t ex inom vård och omsorg, som inte kräver några kunskaper om V, A och W, och som förtjänar respekt för vad de uträttar. Kommer vi däremot in på personer som aspirerar på att bestämma över andra, inte minst politiker, kunde man verkligen önska sig en relevant grund- och vidareutbildning.

   Radera
 18. Kan man säga att det är bra läge att skaffa solpaneler?! :-)

  SvaraRadera
 19. Först och främst så får vi väl hjälpas åt att spara på strömmen precis som vi sparar på vattnet, och de som har möjlighet borde installera solpaneler på sina tak och således generera sin egen elenergi. Här finns nog många lösningar att ta till :)

  SvaraRadera
 20. Läs MatsL:s post högre upp! Det är där potentialerna finns, inte i privata solpaneler på villataken, vars lönsamhet hänger på statliga subventioner som kan ändras från ett år till ett annat, allt hur de politiska vindarna blåser.

  SvaraRadera
 21. Nästa år får väl Stenungsund 3+4 användas istället. 520MW isf 865MW för Ringhals 1.
  Stenungsund är inte nedlagt som bildtexten säger utan block 3+4 ligger i effektreserven. Problemet med Stenungsund är att det bara finns folk att köra ett skift av 5 (om man kör 24/7) Dock kan personalen i Ringhals lånas in för att täcka upp.
  Alternativt får min 80+ årige far och hans forna ännu levande kollegor göra en insats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är övertygad om att din far och hans kolleger skulle tycka om att få träffas och göra en insats!

   Radera
 22. https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Karlshamnsverket

  För oss som vägrade leva med det. (Wikimedia Commons kommer aldrig att kräva länkskatt). Om inte annat kan bloggarjäveln hitta en public domain eller CC-BY-SA-bild till nästa post på temat. 😁

  SvaraRadera