Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-06-05 11:44

Hushållen marginellt mindre negativa till konjunkkturen

I Konjunkturinstitutets (KI) extra konjunkturbarometermätning för hushållen  är hushållen något mindre negativa till sin egen respektive landets ekonomi och konjunktur än vid den senaste officiella mätningen. Förändringen är dock liten, och man är fortfarande extremt negativa.
Coronaöl i kyldisk mitt på tacohyllan.
KI genomför extra konjunkturbarometerundersökningrar mitt i månaden, men dessa är inte en del av Sveriges officiella statistik, utan är en kompletterande indikator för att få snabbare information under krisen.

Hushållen är något mer positiva jämfört med senaste officiella mätningen, och ligger rnu bara på -19.4 (80.6) mot tidigare -22.7 (77.3).

Samtliga framåtblickande indikatorer i indexet har stärkts, både för den egna ekonomin och för Sveriges ekonomi, utom arbetslösheten, där indikatorn för hur man tror läget är om tolv månader försämrats. Uppfattningen om Sveriges ekonomi just nu och risken för arbetslöshet just nu har också försämrats. Men det är som förut andra som ska drabbas. Den egna situationen har förbättrats, både nu och om tolv månader.

Sammantaget är det väl en realistisk bedömning - undantaget att man alltid uppfattar att det ska gå bättre för det egna hushållet än för landet - inklusive att arbetslösheten kommer öka när varsel förvandlas till faktiska uppsägningar och perrmitteringspengarna tar slut, samtidigt som man tror på återhämtning.

Men det väsentliga är att man fortfarande är extremt negativa, och glaset är fortfarande tomt, inte ens halvtomt.

Intressant är att hushållen tror på kraftigt stigande inflation och i snitt tror att den kommer ligga på 3.5% om ett år. Idag är den -0.4% enligt KPIF.

12 kommentarer:

 1. Då har inte permittenterna börjat sägas upp ännu ens. Halva min bekantskapskrets jobbar 50% och får nästan full lön, kommer ju inte vara för evigt. Just nu går de hemma och bygger kryddstegar, snickrar algoritmer och altaner. Killgissar på hård psykologisk chock och ekonomiskt stålbad framåt hösten.

  SvaraRadera
 2. Vanligt folk kanske kopplar ihop inflation och prishöjningar med sämre tider, fast det oftast är tvärtom?

  SvaraRadera
 3. Dom frågade inte mig. Jag tycker framtiden ser riktigt ljus ut ekonomiskt, både för egen del och Sveriges. Kanske en lite glitch just nu för Sveriges del, men om ett år är allt som vanligt igen. De gamla trotjänarna, företagen som är ryggraden i Sveriges ekonomi, står pall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så du är tillbaks på lustiga huset?

   Radera
  2. Kul att du för en gångs skull håller med.

   Radera
  3. Trist att du är ur nu när det är Bear/Bull market rally. Du är dock i fint sällskap.

   Radera
  4. Väntar ett tag innan jag går in igen, förlorade 1% innan jag klev av trapporna på lustiga huset, och är rätt nöjd med det.

   Radera
  5. Ja det har varit ett extremt svängigt år. Några oldies har lyckats vända 40% minus till plus. Säger väl det mesta om volatiliteten.

   Radera
  6. Beslutet har egentligen inte med marknaden att göra utan med mer grundläggande saker. Exempelvis finns starka indikationer på att det finns en redan existerande motståndskraft mot Covid, men i media verkar det som att det bara handlar om antikroppar, som visat sig vara på en oväntad låg nivå. Min analys är att testerna bara visar en del av sanningen, och att det finns fler nivåer av immunförsvaret som inte syns i testerna.

   D.v.s. många fler är åtminstone delvis immuna än vad testerna säger. Men bara tiden kan utvisa, och forskningen kommer att få jobba övertid för att förklara det hela.

   Det kommer att visa sig inom några månader hur det ligger till. Om det är som jag tror kommer man kunna gå all in om några månader.

   Radera
  7. Vissa företag likt Essity kommer (som alltid) att öka sin vinst i år. Deras belöning är att de utvecklats sämre än börsen i år.
   Sensmoralen är att flöden är allt. Fundamenta tar marknaden en annan dag.

   Radera
 4. Off topic, men får man tipsa om att det verkar som att ryska spioner snott Hesa Fredrik i Kil.
  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/varmland/hesa-fredrik-i-kil-stulen

  SvaraRadera