Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-06-13 15:50

Hur ser sommarens semesterplaner ut?

Så hur ser era semesterplaner ut för i år? Svara på enkäten nedan.
Inte svemester.
Blir det någon semester denna sommar, och i så fall hur och var? Har hushållets semesterbudget ökat eller minskat? Hur stor är den? Hur stor brukar den vara.

Svara på enkäten nedan. Som vanligt kan jag inte ens se var du sitter när du svarar. Möjlighet att kort svara i fritext finns längst ner, om du inte vill posta en kommentar på bloggen.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

39 kommentarer:

 1. Frågorna avsåg semesterbudget. Har egentligen ingen semesterbudget, utan det får kosta det det kostar. Normalt ca 200k på 2 pers, men i år kommer det att bli mycket billigare, trots en del renoveringsprojekt. Exempelvis ny altan 80 m2 går på under 20k. Folk har börjat klaga på att de får stickor i fötterna, så det är dags att lägga om den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En normal semesterbudget på 200k, då kliar det säkert i fingrarna att dela med sig av detta när tillfälle ges.

   Radera
  2. Vad har du för semesterbudget dårå?

   Radera
  3. Sist gjorde vi västkusten på USA plus hawaii. Inte gratis om man säger så.

   Radera
  4. 4 veckor i det förlovade landet. Bil var förstås nästan gratis, så är det over där. Hann med Las Vegas (en besvikelse), Barringer-kratern via Flagstaff, och en helt oförglömlig upplevelse av Grand Canyon. Den är helt exceptionell och måste upplevas på plats för att tas in. Du kan titta hur mycket du vill på TV, men verkligheten är helt annorlunda.

   Hawaii är ett måste. Med ett besök på Perl Harbour kan man verkligen känna historiens vingslag.

   USA har dessutom ett ansenligt antal krigsbåtar med autentiska krigare som guider, de som faktiskt var med när det streds, rekommenderas starkt. Inte ett öga kommer att vara torrt.

   Radera
  5. San Fransisco bör man även besöka, samt redwoodskogen strax utanför. Att se ett träd som är 5m i diameter och 100 m högt sätter perspektiv, så även Alcatraz. Det finns så mycket att se och så lite tid kvar. Gör det mesta och det bästa av din tid som du har kvar.

   Radera
  6. Drygt 300 mil bara för att se västkusten, USA är stort, jättestort.

   Radera
  7. När jag ändå är igång vill jag berätta att Amerikaner är vänliga, hjälpsamma, och oerhört trevliga. Verkar du lite vilsen kommer någon fram till dig och hjälper dig. Man kan prata med vem som helst och alla tycker att det är roligt att prata med dig.

   En situation: Vi kom sent på morgonen vid 3-tiden till hotellet. Gick ut för att köpa lite mat och några öl. En bil med mörka rutor stannade utanför den nattöppna butiken. En övertatuerad man klev ut. Vi tittade på varandra, nästan igenkännande. Han erbjöd mig gå före i kön, och gav mig komplimang för mitt val av öl. En riktigt trevlig upplevelse som gav mina förutfattade meningar en rejäl törn.

   Vad du ser på statsmedia är inte verkligheten. I verkligheten är människor hjälpsamma och trevliga mot varandra. Inte ens brottslingar är otrevliga. Bara en liten klick är otrevliga precis när de filmas av statsmedia.

   Radera
  8. Har gjort stort sett samma runda utom Hawaii och en blygsammare budget men håller med om alla sevärdheterna. I år blir det Svemester, har inte tänkt på budget, kanske 3-5 tkr/person eller betydligt billigare. Ser att en lyxig fjällstua går att hyra för 3-5 tkr/vecka, kanske blir det en fjälltur.

   Radera
  9. Svinto. Det var jag. Dricker du fortfarande Lagunitas eller är du all in Xante nuförtiden?

   Radera
  10. Stefan, ja, det var Lagunitas som den trevlige gängbrottslingen berömde. Amerikanska nattöppna har precis allt man behöver.

   Radera
  11. Stefan, att du ids komma ihåg saker som jag skrivit övergår helt mitt förstånd. Censurerade resten...

   Radera
  12. Jag ser varje dag som ett nytt blad att skriva i livets skrivmaskin. Tänkte bre ut mig ordentligt men inser nu att första meningen är helt tillfyllest och komplett.

   Radera
  13. Har varit 13 gånger i USA över åren, i tjänsten och privat. Senast i mars då vi fick avbryta halvvägs när flyget tillbaka till Europa blev osäkert. Hade en kryssning till Alaska bokad i höst som inställdes. Absolut övervägande positiva upplevelser - Monument Valley, Yellowstone, EPCOT, Marin Peninsula, Cape Kennedy ... Hoppas kunna resa dit igen när Covid-19 kommit under kontroll. "God Bless America!"

   Radera
  14. Svinto. Är man öl- och börsintresserad kommer man ihåg såna där saker. Lagunitas går under Heineken så tämligen enkelt att minnas.

   Radera
 2. Hade egentligen tänkt bjuda familjen på semester till utlandet i år, då jag fyller 60. Men det får vänta till nästa år då min bättre hälft också fyller 60. Kan bli rätt kostsamt, men med 20-30k som nu tickar in i coronabufferten varje månad kommer det inte att vara ett problem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Familjen med respektive, 8 pers.

   Radera
  2. Lutar åt att hyra ett hus i Italien nästa år. Har gjort liknande tidigare, och bjudit in folk att hälsa på. Flera lyckade sådana projekt har genomförts. En gång var vi 18 personer. Bra fest blev det. Något man inte glömmer i första taget.

   Radera
  3. Det som är bra med att hyra ett stort hus är att alla kan göra vad de vill. Vill de umgås så gör de det, annars gör de nåt annat. Min ganska stora erfarenhet i detta ämne är att folk gör utflykter i tillfälliga sammanslutningar på dagen, och sen umgås man på kvällen tillsammans och berättar vad man upplevt under utflykten så att andra kan ta samma om det var bra, eller skippa det om det var dåligt. Så alla får göra vad de vill hela tiden, inget grupptryck alls.

   Bästa semestern någonsin var Spanienhuset som barnen fortfarande talar lyriskt om. Det blir bättre och bättre för varje gång det berättas. Det här var i början på internet, min sambo som är raka motsatsen till mig bokade och betalade på nätet, jag var övertygad att vi blivit lurade. När vi sent om sider nådde destinationen med bil så möttes vi av ägaren, en bokhandlare i globen. När jag sa att vi betalat 30k för hela baletten i 4 veckor höll han på att ramla baklänges. Vi hade hyrt ett hus i tre våningar med studio och njurformad 12 meters pool i fyra veckor, med fantastisk utsikt över havet, inklusive trädgårdsmästare som tillrättavisade mig när jag hade vattnat växter. Jag skulle simma i poolen sa han med tydliga gester, inte hålla på med hans växter.

   Under dessa veckor hälsade andra resenärer på, så det var åtminstone ett 15-tal personer där hela tiden. En av de bästa semestrarna någonsin.

   Spanienhuset.

   Radera
  4. @Svinto
   Av dina monetära utsagor att döma borde du kunna bo i Sverige på ställe som gör att du inte behöver semestra stup i kvarten?

   Radera
  5. @Söderslätt, Ja jag bor rätt ok med sjöutsikt och 80kvm altan. Så att hemestra är ingen uppoffring, alls. Däremot är jag väldigt nyfiken, så jag lägger en stor del av min inkomst på att uppleva saker, speciellt i utlandet. Finns inget bättre än att förstå något nytt.

   Radera
 3. Blir antagligen utflykter inom gångavstånd hemifrån, om vi nu är friska i sommar.

  SvaraRadera
 4. Lev ett liv man inte behöver ta semester ifrån. En utflykt i skogen duger gott som avkoppling.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här. Har hus och trädgård. Varför lämna det när det är som bäst att vara där. Pengarna går till gott kött att grilla och gott att dricka till. Salladen plockas i köksträdgården. Det är lyxliv för oss. Två introverta datanördar som inte lider ett jota av social distansering, tvärtom.

   Radera
 5. Det gamla vanliga: fiske, fjällvandring, slåss och förlora mot mygg och knott, klyva ved, Stihl röjsåg mot gräs och sly, ev plocka hjortron, kämpa mot abborrarna i den lilla sjön mha mjärdar, bära in vatten och värma på spisen för att kunna diska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lät bra, förutom myggen och Stihl, haha.

   Radera
 6. Renovering, renovering, renovering med föräldraskap invävt.
  2,5 ton torrbruk av olika sorter som behöver kastas på.
  Imorgon ska det läggas skeppsgolv på gjuten platta i en skånsk lerstensgrund med vattenburen golvvärme. Plast i botten eller inte, det är frågan.

  SvaraRadera
 7. Mest hemester. Kanske åker över till Kph, ifall de öppnar upp för skåningar. Dock får man väl då vara försiktig eftersom de är hårde drabbade av corona än oss. Givetvis bil över bron.

  SvaraRadera
 8. Blir resort med privat gym, pool, spa, egen båtplats, kajaker och SUP, tillgång till vandringsområden, cykelstigar och skjutbana.

  Walt, det var ju värt eget hus jag beskrev. Beslutet att göra om huset till resort har känts extra rätt i år. Lever ett materiellt privilegierat liv, men det står jag för. På grund av funktionsnedsättning och sjukdomar så reser vi inte längre utan upplever närområdet med bil. Om våra FIRE planer infrias som det är tänkt vid 55 så kanske vi skaffar en husbil då och reser runt med. Kan ju tänkas komma en bra behandling också så att man kan resa ”kollektivt och reguljärt”. Hade lätt valt bort allt det vi har (bortsett från kärleken) för bättre hälsa med den frihet det ger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sverige är fantastiskt som man säger så det finns mycket att se på hemmaplan.
   Hoppas det går bra med FIRE, vilken strategi har ni valt och hur långt från målet i % tror du att ni är samt hur länge har ni hållt på? Är också intresserad av konceptet.

   Radera
  2. Minns inte när vi började riktigt men vi är 78:or så har 13 år kvar på oss. Vi kör på indexfonder med låga avgifter (buy and hold). Vi började med att spara 10% av nettoinkomst på ISK, har därefter växlat upp till att spara ytterligare så att vi kör 50% av nettoinkomst. Men vem vet hur samhället ser ut framöver post Corona etc. Hälsan kan ju ytterligare försämras så vi njuter av livet så långt det går. Reste av oss all reslust som unga så lider inte av att resa.

   I dagens penningvärde räknar vi med att vi behöver ha ett kapital om 6 miljoner tillsammans för att täcka fortsatta inbetalningar till pension och våra levnadsutgifter. Utan avkastning på det vi har idag och med de insättningar som ska göras så ser det ut att gå ihop.

   Radera
 9. Själv brukar jag irra runt i skånska grönsaksodlingar halvklädd och med 75% av periodiska systemet i blodomloppet så det blir ingen skillnad. Det är ju mer av en inre resa om man säger så. Ses i augusti!

  SvaraRadera
 10. Är rustad för hemester med båtliv, poolbad, flera badstränder på gångavstånd, sportmöjligheter lokala restauranger och nöjen i närhet. Blir även utflykter med än mer sol och bad längs kusten.

  SvaraRadera
 11. P.g.a. semesterlagen måste man ta semester men helst hade jag jobbat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är du permitterad så kan de kanske tvinga dig till det? De flesta med betydelseviktiga jobb kan välja eller blir kanske t om tvungna till att arbeta ( mot massvis ersättning).

   Radera
 12. Har ingen semesterbudget, de flesta sitter nog inte och räknar. Tar det som det kommer

  SvaraRadera
 13. Har fått ställa in en dyr resa, och hade väl tänkt försöka göra av med halva det beloppet genom att unna oss hela sommaren.. men det känns jävligt svårt att komma upp till mer än en fjärdedel ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Reseföretagen har inställt resp avbrutit två planerade/pågående resor. Att få några i förskott betalda pengar tillbaka från dem har t v inte gått (men lär pågå). Får i så fall ingå i finansieringen av ett nytt försök nästa år!

   Radera