Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-06-07 14:04

God social distansering i centrala Göteborg - men faran ter sig över för lokalbefolkningen

Var inne i Göteborg under nationaldagskvällen och tog in Göteborgs nattliv. Det är bara att konstatera att den sociala distanseringen fortsätter, liksom förekomsten av handsprit överallt. Samtidigt är det omsättning av folk på de uteställen och krogar som är öppna i centrum, men inte lika fullt som vanligt. Köpladorna är dock överfulla utanför centrum. En möjlig gissning kring vad som pågår nedan.
Dimmornas bro, Göteborg, klockan 19:43.
Allt detta är förstås rent anekdotiskt, och det regnade vilket kanske drog ner folkskarorna. Det var inte särskilt mycket folk i Allén eller Slotsskogen vid eftermiddagens coronajogg

För kvällen valdes Hotell Flora vid centrala Grönsakstorget, och två favoritställen besöktes under kvällen - dels helt fantastiska vinstället Bar la lune och dels Puta Madre. Bar la lune har för övrigt börjat med bordsbokningar, och kommer fortsätta med det även när coronakrisen är över.
Rödspätta på Bar le lune.
Inte alls lika fullt som vid senaste besöket och alla drop-ins - inklusive Lena och jag - fick bord inne eller för de som ville ute utan behov av bokning eller tidigare köer. Förhoppningvis har man åtminstone tillräckligt med kunder för att överleva.
Ögonblicksbild från Bar le lune mellan gäster.
Ögonblicksbild en halvtimme senare.
Göteborgs kommuns avståndsinstrruktion för restauranger är två snubbar, vara den ena med manbun.
Inte så jättefullt på Levantines uteservering.

Studentinstruktion i Kungsparken.
Västra Hamngatan 22:53.
Vädret spelade som sagt antagligen in. Puta Madre på Magasinsgatan sade sig ha gott om besökare, men inte lika mycket som vanligt. Å andra sidan var takterassen stängd på grund av vädret, men oavsett gick det att få bord för en Spicy Margharita som drop-in.

Överlag rätt trevligt att inte behöva boka bord, utan kunna gå in oplanerat och spontant, utan att  behöva stressa över tider.

Handsprit fanns överallt, även på hotellet, och folk och restauranger verkar hålla på social distansering. En gissning kan vara att mycket av tappet beror på utlandsturister och affärsresenärer.
Sisjöns köplador.
I köpladorna är det dock fullt. Ta en vända till exempelvis Sisjön och det är svårt att hitta parkering idag söndag.

En anekdotisk killgissning är att för göteborgarna är coronakrisen över - undantaget sjukvårdspersonalen, omsorgspersonalen och de som blir svårt sjuka eller dör, och deras anhöriga - köpladorna verkar fulla som vanligt, och det som saknas för centrumhandeln, hotell och restaurang är utländska turister och affärsresenärer. Trots allt är det lokalbefolkningen som åker till köpladorna.

Således får vi antingen nya utbrott och stigande statistik och dödsfall igen, eller så fungerar sommarväder och/eller D-vitaminskapandet solljuset ordnar som dämpande av smittspridningen eller allvarliga sjukdomsfall.

Men sedan blir det höst.

13 kommentarer:

 1. Gör som andra länder där man gifter ihop politik och statistik och vips är allt bra.

  SvaraRadera
 2. Risken att bli smittad med corona utomhus sägs vara 20 ggr lägre än inomhus. På sommaren är vi mycket mer utomhus, särskilt när vi träffar andra människor. Inomhus kan man skydda sig lite bättre genom att öppna fönster och kanske t o m placera en propeller-fläkt vid fönstret, om man inte är alltför känslig för drag i nacken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vispar inte en propeller-fläkt runt eventuell smitta? Låter vanskligt.
   Hörde på radion i veckan om att äldreboenden skulle stänga av fläktsystemen för att inte föra runt smittan.

   Radera
  2. När säkerhetsavståndet är satt till 2 m för att då anses droppsmittan sjunkit till marken, då verkar det kontraproduktivt att stänga ner ventilationen, lär väl öka viljan att dö istället då. Har ni inte besökt ett så rekommenderas ett studiebesök när faran är över, alla boende är sängliggande eller parkeras i rullstol framför en tv i väntan på döden.
   Om det sker smittspridning på ett äldreboende så är det via personalen.

   Radera
 3. Det var sjukt mycket folk i Kållered (ikea) idag också.
  Det är väl tre lönehelger plus den inställda semesterresan som är ackumulerade och som nu ska spenderas.

  SvaraRadera
 4. "En får inte ta med sig alkohol ut i Parken". Det där är väl motsatsen till social distansering, att man måste vara två eller fler för att dricka?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Avses även gendergenever?

   Radera
  2. Kommer aldrig att kunna vänja mig vid det språket.

   Radera
 5. Det gick nog över det där med social distansering när det var dags för demo.. Det visar nog att många inte tar så allvarligt på corona längre vad jag vet så ställde alla in på 1Maj, medans man nu uppenbarligen tycker att det är ok att samla sig med likasinnade i stora grupper för att förmå USA att vidtaga relevanta åtgärder ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårt att hålla distans vid vandalisering och rena upplopp.
   En aning nonchalant mot främst vårdpersonal och andra som försöker begränsa pandemin

   Radera
 6. Älskar uttrycket 'En får inte...' Tänk att Västgötskan varit så könsneutral hela tiden!

  SvaraRadera
 7. Besök avenyn en solig fredagseftermiddag så ska du få se på social distansering...

  SvaraRadera