Aktuellt

Reklam: Fem procent rabatt med Cornucopia? på Finanskursen årskull 3

Denna artikel är reklam för Finanskursen, som erbjuder tidig anmälan och fem procent rabatt till bloggens läsare om de anmäler sig här . F...

2020-06-12

Fredagsmys: Mandelpotatis i kruka

Fredagmys och fredagsfix i trädgården, så det blir lite tomt på innehåll här ikväll. Vi får nöja oss med ett foto på mandelpotatisodling i kruka.
Mandelpotatis.
Vi odlar naturligtvis potatis - dels lite på friland på en gammal terass på bergssluttningen över gårdcentrum, och dels i en bunt med stora utomhuskrukor som fåtts vid en flytt från hus. Det senare är en del i att konvertera en massa obränd stallgödsel till jord, då krukorna till cirka 90% är fyllda med just stallgödsel. Bara översta lagret har varit planteringsjord.

Tanken är att det blir mandelpotatis i krukorna i år, och tills nästa år är samtliga krukorna fyllda med prima jord - antingen för att odla något annat i dessa, eller för att tömmas över i odlingsbänkar, och sedan upprepa proceduren med att bränna gödsel och få potatis på köpet. 

Frilandspotatisodlingen ser lite mer skabbig ut, men odlas förstås inte i 90% obränt stallgödsel.

Ha ett fortsatt trevligt fredagsmys!

10 kommentarer:

 1. Kan man röka mandelpotatis? Trodde detta var "fredagsmys"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är mer fredagsmysigt än att röka mandelpotatis?

   Radera
 2. Som delvis norrlänning och uppfödd på mandelpotatis och surströmming ser jag ingen vits med den, Bättre då modernt pulvermos som blandas med vatten och bullens pilsnerkorv gjord på hjärta, lungor och annat som kan återvinnas. Man måste tänka på helheten om man vill vara miljövänlig för att dra sitt strå till stacken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just pulvermos har jag aldrig gillat... går omvägar runt det.

   Radera
  2. Men palten blir bäst på mandel.

   Radera
  3. Stekt palt med mycket smör är ok.

   Radera
 3. "The Martian" odlade väl sin egen potatis också vill jag minnas...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp. I sin egen och sina kamrater frystorkade skit.

   Radera
 4. Gjorde misstaget i början på min odlarkarriär att blanda obrunnen/delvis brunnen hästskit i potatislandet. Den säsongens rödskaliga potatis hade massor med gula larver i sig.

  SvaraRadera
 5. Hur pass välbrunnen är krukans fyllning när det är dags att skörda potatisen? Det låter lagom kul att gräva potatis i halvbrunnen gödsel.

  SvaraRadera