Cornucopia?

Aktuellt

Färsk studie upprepar - elbilar släpper ut mycket mindre CO2 än fossilbilar, även med Tysklands bruna elmix

En ny studie från Eindhovens tekniska högskola upprepar de tidigare slutsatserna från bland annat forskningsrapporter från Nederländerna, dv...

2020-06-12 19:19

Fredagsmys: Mandelpotatis i kruka

Fredagmys och fredagsfix i trädgården, så det blir lite tomt på innehåll här ikväll. Vi får nöja oss med ett foto på mandelpotatisodling i kruka.
Mandelpotatis.
Vi odlar naturligtvis potatis - dels lite på friland på en gammal terass på bergssluttningen över gårdcentrum, och dels i en bunt med stora utomhuskrukor som fåtts vid en flytt från hus. Det senare är en del i att konvertera en massa obränd stallgödsel till jord, då krukorna till cirka 90% är fyllda med just stallgödsel. Bara översta lagret har varit planteringsjord.

Tanken är att det blir mandelpotatis i krukorna i år, och tills nästa år är samtliga krukorna fyllda med prima jord - antingen för att odla något annat i dessa, eller för att tömmas över i odlingsbänkar, och sedan upprepa proceduren med att bränna gödsel och få potatis på köpet. 

Frilandspotatisodlingen ser lite mer skabbig ut, men odlas förstås inte i 90% obränt stallgödsel.

Ha ett fortsatt trevligt fredagsmys!
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

10 kommentarer:

 1. Kan man röka mandelpotatis? Trodde detta var "fredagsmys"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är mer fredagsmysigt än att röka mandelpotatis?

   Radera
 2. Som delvis norrlänning och uppfödd på mandelpotatis och surströmming ser jag ingen vits med den, Bättre då modernt pulvermos som blandas med vatten och bullens pilsnerkorv gjord på hjärta, lungor och annat som kan återvinnas. Man måste tänka på helheten om man vill vara miljövänlig för att dra sitt strå till stacken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just pulvermos har jag aldrig gillat... går omvägar runt det.

   Radera
  2. Men palten blir bäst på mandel.

   Radera
  3. Stekt palt med mycket smör är ok.

   Radera
 3. "The Martian" odlade väl sin egen potatis också vill jag minnas...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp. I sin egen och sina kamrater frystorkade skit.

   Radera
 4. Gjorde misstaget i början på min odlarkarriär att blanda obrunnen/delvis brunnen hästskit i potatislandet. Den säsongens rödskaliga potatis hade massor med gula larver i sig.

  SvaraRadera
 5. Hur pass välbrunnen är krukans fyllning när det är dags att skörda potatisen? Det låter lagom kul att gräva potatis i halvbrunnen gödsel.

  SvaraRadera