Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2020-06-24 09:40

Fortsatt V-formad återhämtning i konjunkturbarometern

Konjunkturinstitutets (KI) barometerindikator ("konjunkturbarometern") fortsatte att återhämta sig under juni månad, och kraschen i konjunkturen ser allt mer ut som ett vasst V än en U-formad mer utdragen nedgång likt finanskrisen. Å andra sidan återstår att se om det blir en andra våg likt IT-kraschen eller skuldkrisen.
Konjunkturbarometern.
Återhämtningen från den totala kraschen i april fortsätter alltså och att man återigen skulle kliva in på börsen enligt konjunkturmodellen är därmed mer än väl bekräftat.

Konjunkturen återhämtar sig snabbt, även om det fortfarande är total kris och panik relativt sett, och coronakrisen ser än så länge ut att vara skarpt V-formad, istället mer mer U-lik som finanskrisen. Å andra sidan kan vi få en förnyad krasch likt under IT-kraschen eller skuldkrisen. Skuldkrisen i sig var en konsekvens av finanskrisen, och det är nog naivt att tro att det inte kommer en andra smäll på coronakrisen när ytterligare länder blir permanent överskuldsatta. Fast denna gång står centralbankerna redo att köpa alla skräpobligationer för att rädda systemet.

Starkast återhämtning skedde i tillverkningsindustri, och lägst återhämtning inom den trögrörliga byggbranschen. Konjunkturen är även fortsättningsvis avgjort sämst inom tjänstesektorn även om alla huvudgrupper är kvar i djup lågkonjunktur.

Separata sektorer på detaljnivå tar vi i ett senare blogginlägg.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

6 kommentarer:

 1. Att det blir en tillbakastuds när man öppnar upp ekonomin är ju givet. Öppnar man upp restauranger, flyg mm. så ökar aktiviteten i ekonomin.

  Frågan är om man ska studsa tillbaka till innan corona (V-formad recovery) eller om det ska bli mer som en vanlig lågkonjunktur och ta 2-3 år. Det finns ingen riktigt bra bokstad för detta, men tänk V vs Y där de senare bokstaven är under en längre period.

  SvaraRadera
 2. Känslan är att raset ner gick snabbare än någonsin, men att detsamma gäller återhämtningen.

  SvaraRadera
 3. Var är dom som trodde på kraftiga boprisfall nu :D LOOL

  SvaraRadera
  Svar
  1. De kommer Goofy, var så säker. Det är tack vare att du sitter i alla trådar och snackar upp marknaden som snabbat på återhämtningen.

   Radera
  2. Björn tror alltså på en björnmarknad?
   När kommer sättningen på lägenhetspriserna? Efter skattesänkningarna på inkomst?

   Radera
 4. L-formad "återhämtning" tror jag mer på.

  SvaraRadera