Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-06-25 09:59

Elpriset: Solcellerna matar ut över 2 kW på nätet och kör AC:n samtidigt

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Solkraft Sverige, som installerat min solkraftanläggning.

Elpriset rusar mot rekordnivåer just nu, och det känns rätt okej att ha en solkraftanläggning just nu. Huset kör på aircondition och matar samtidigt ut över 2 kW på elnätet, som säljs till dagens priser.
Drönarfoto på solcellsanläggningen.
Elpriset har ännu inte passerat 2:- SEK per kWh, utan går bara på 167:91 öre per kWh före skatter, moms och elnät. Solcellerna tuggar dock på fint i soldiset och ger just nu 2 803 W, vilket gör att jag matar ut el på nätet. Detta trots att AC:n kör och det inte är full sol ute. Annars hade anläggningen legat uppe på över 4 000 W just nu.
2 042 W matas ut på elnätet just nu. Minustecknet samt en pil åt vänster visar på nettoutmatning.
AC drar över huvud taget inte särskilt mycket el. Enklast kan man förklara det som energiförbrukningen är i proportion till temperaturskillnaden som ska åtgärdas. Just nu är det 23.6 grader ute och inne håller AC:n 21.0 grader. Det är en temperaturskillnad på 2.6 grader. 

Det kan jämföras med vintertid när man vill ha 21 grader inomhus men det är minus fem grader ute, och temperaturskillnaden är 26 grader. Förenklat blir energibehovet 10x så stort vid en sådan uppvärmning, och en modern luftvärmepump klarar därmed av att kyla med mycket låg energiåtgång. Det är knappt så att utedelen snurrar alls.
AC:n enligt hemautomatiseringsträsket Home Assistant.
Elbilen laddades förstås till nattens elpriser, så överlag är det bara att ta dagens extrempriser med en klackspark.

Tittar man hos elnätleverantören Ellevio på hur nettoförbrukningen normalt ser ut för gården så här års (senaste data hos Ellevio är från den 23:e juni), så förbrukas extremt lite energi mellan åtta och sjutton, ungefär 1 kWh totalt.
Elanvändning den 23:e juni, netto. Spiken på kvällen var en torktumlare.
Istället säljs ungefär 10-15 kWh ut på elnätet vid sådant här väder så här års. Ellevio har tyvärr inte uppdaterat utmatningen för igår än, så där kan jag inte visa siffror, men som ni förstår sker utmatningen när det i princip inte sker någon egen nettokonsumtion 08 - 17 ovan. Att det blir lite nettokonsumtion beror på tillfälliga spikar i förbrukningen som går över solpanelernas effekt vid tillfället, kanske när flera olika tyngre maskiner kör igång samtidigt, som t ex vattenpump, varmvatten och poolvärmen samtidigt.

no drama som man säger i Australien.

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Solkraft Sverige, som installerat min solkraftanläggning.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

12 kommentarer:

 1. Grattis. Mina skattepengar ner i din subventionerade solanläggning.

  Det finns ingen samhällsvinst med att installera solceller som ger elkraft hel oplanerbart.

  Det är en strikt privatekonomisk fråga.

  Appropå skattepengar som slösas bort.

  Pengarna hade gjort större nytta i investeringar i elnät, eller ännu bättre för elenergi besparingar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och hur mycket betalade du i skatt förra året? Det slår dig inte att det kan vara MINA skattepengar jag fick tillbaka några procent av som subvention (i praktiken var det bara momsen man slapp betala).

   Radera
  2. Dessutom får staten in typ lika mycket pengar när du köper tillbaka elen ifrån nätet. Så statens 60 öre i bidrag är för brukaren och staten ett nollsummespel.

   Radera
  3. Ah, så de barnbidrag jag fick förra året är alltså MINA skattepengar jag fick tillbaka?

   Jo, tjena.

   Ja


   Sedan vet jag inte vad du menar med hur mycket jag betalade i skatt?
   Är det en längdmätning du föreslår?

   Radera
 2. Bra att folk har solceller så hjälper de till att producera ström nu ivärmen och el brist.

  SvaraRadera
 3. Vilka pengar hade gjort bättre nytta Rickard?
  I din värld är alltså varje krona man inte betalar i skatt en utebliven intäkt för staten som du är tvungen att betala? Säg mig, om Cornu struntat i att bygga sin anläggning och istället låtit pengarna stå kvar på ett bankkonto, hur mycket skatt hade staten fått in då? Hur mycket löneskatt och arbetsgivaravgift hade firman som installerade betalat in? Hade det också varit ett problem för dig?

  Jag har en del pengar på mitt bankkonto, är jag tvungen att springa och köpa alkohol och tobak för dem så att jag maximerar skatteintäkterna på dem för att du ska vara nöjd?


  Att se varje subvention eller sänkt skattesats som en utebliven skatteintäkt är så oerhört sossigt att jag nästan blir förbannad.

  SvaraRadera
 4. Richard, att Lars har gjort en investering med sina privata sparpengar kostar inte dig ett öre. Som han säger har han bara sluppit momsen. Tvärtom gör hans solelproduktion nu att staten slipper att betala ännu mer subventioner till andra stora elproducenter

  SvaraRadera
 5. Det kanske behövs mer subventioner nu vad gäller AC anläggningar både på äldreboenden och hemma i våra bostäder. Nu har många både sovrum och vardagsrum blivit arbetsplatser och inte ens persienner räknas som normal standard i Svenska hem idag.

  Att sitta och jobba i sitt anletes svett är bokstavligen ett faktum för många nu vilket också påverkar produktiviteten.

  SvaraRadera
 6. Det krävs kolkraftverk i alla fall på natten skiner inte solen...

  SvaraRadera
 7. Det är tämligen enkelt.
  Miljöpartiet vill ha solcellsstöd.
  Alltså kan det inte vara bra för miljön.

  Hur svårt skall det vara?

  Ni läste inte sista meningen innan ni hög på betet heller.

  SvaraRadera
 8. Helt korrekt förbrukar AC väldigt lite energi.
  Hör från många som har luftvärmepump att de inte kör AC'n eftersom den kostar så mycket.
  Ofta handlar det som sagt om ett par grader som ska bort under några timmar.
  Kanske nån kWh/dag om det är riktigt varmt i sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har kört AC hela dagen och den har dragit 3,7kWh. Inne 23,5C ute 28-30C. Har dock rätt stora fönster som blir som ett växthus när solen ligger på.

   Radera