Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-06-24 18:42

Elpris på över 2:- kronor per kWh utan skatter, moms och nät i morgon torsdag i bl a Stockholm, Göteborg och Malmö

Timpriserna på el för i morgon är fastställda på Nordpool och för elhandelsområde SE3 ("Stockholm-Göteborg") och SE4 ("Sydsverige") går priserna över två kronor per kWh. Till detta kommer löpande elnätavgifter, elhandelspåslag, energiskatter och moms, vilket gör att priset kommer landa på över 3:- SEK per kWh för ett privathushåll.
Elpriser per timme idag och i morgon torsdag.
Elkraftbristen blir allt mer akut i södra Sverige och priserna rusar i morgon upp till hela 210:39 öre per kWh runt lunchtid. Orsaken är förstås den permanenta nedstängningen av kärnkraften i Ringhals, Barsebäck och Oskarshamn utan ersättare, eller som regeringen och ansvarig minister Anders Ygeman kallar det - "det finns ingen brist på effekt i Sverige". Problemet är att det finns brist på effekt där den behövs, dvs i södra Sverige.

De flesta hushåll kommer inte märka av något då de har månadspriser och får dessa skyhöga priser inbakat i priset, och om de har låst elpris märker de ingenting. För de som har rörliga månadspriser spelar det heller ingen som helst roll om de stänger av något i morgon, eftersom månadsförbrukningen kommer schablonmässigt placeras ut som enligt ett normalt hushålls elkonsumtion över dygnet. Man kan alltså stänga av huvudbrytaren, men kommer ändå få vara med och betala morgondagens elpriser när månadspriset räknas ut. 

Vi som har timmätning kan förstås påverka genom att stänga av onödig förbrukning. Har man dessutom solkraft så blir morgondagen perfekt - i princip hela dagen så hår års säljer man el till nätet och får eventuellt dessa priser, och betalar inget för den el man konsumerar eftersom solkraften producerar mer än man förbrukar själv, annat än mycket korta perioder. Och elbilen laddar man nattetid.

Annars är det främst industrier och andra storförbrukare som kommer ta hänsyn till priserna i morgon. Oavsett är det väldigt få hushåll som följer elpriserna och skulle bry sig eller vidta åtgärder. Bränner man 20 kWh om dagen idag blir kostnaden som värst 60:- SEK för morgondagen, vilket nog många tar med en axelryckning.

Samtidigt som priserna alltså når extremnivåer där man som konsument med elhandelspåslaget, den rörliga elnätavgiften, energiskatterna, elcertifikaten och sedan moms på allt detta kommer betala över 3:- SEK per kWh så finns det också en risk för en mycket allvarlig kollaps av hela det svenska elnätet på grund av obalanser och avsaknad av motvikter i nätet, vilket förhoppningsvis hanteras av att Svenska kraftnät och skattebetalarna nu betalar 290 MSEK till Ringhals för att hålla Ringhals 1 öppet. Den möjligheten kommer saknas nästa år när även Ringhals 1 stängs ner permanent.

Som bekant har politikerna och regeringen utlovat att det inte var några som helst konsekvenser av att avveckla Ringhals 2 i vintras, och nu till vintern avveckla Ringhals 1. Sedan kom verkligheten. Man får väl hoppas att OM delar av elnätet måste stängas ner för att hindra kollaps, så börjar man med regeringskvarteren, där AC:n surrar för fullt nu. Dessutom har väl Rosenbad reservaggregat som kan köra på diesel...

Vi får väl se vad 2020 mer har att erbjuda. Snart halvvägs...
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

34 kommentarer:

 1. Trodde annars äldreboenden hade hittat på ett nytt fiffigt sätt att spara in på de äldre genom att med hänvisning till corona stänga av fläktar för de gamla.

  Ickelänk: www.svt.se/nyheter/lokalt/vastmanland/varmebolja-och-flaktforbud-pa-aldreboenden-sa-ska-de-gamla-skyddas

  SvaraRadera
  Svar
  1. AC borde vara en mänsklig rättighet.

   Radera
  2. Har ställt in min på 23,5C för att spara åtminstone lite el.

   Radera
  3. Har ställt in min på 17C för att hålla huset på max 20C. Som sagt en mänsklig rättighet.

   Radera
 2. "Grön ideologi – solidaritet i handling / Miljöpartie partiprogram › gron-ideologi
  Vi vill vara en röst för dem som inte kan göra sina röster hörda. Denna ... står inför och som vill möta dem med aktiv politik som gör skillnad i människors vardag.

  Ja nog gör det skilnad i människors vardag. Ingen el alls eller svindyr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska man ge dem lite cred står det ju faktiskt inte ”positiv skillnad”. Dvs de kan ändå sägas leverera vad de lovar...

   Radera
 3. Läste på textTV eller om det var aftonbladet att enligt MP så startades Karlshamns oljekraftverk pga oljan är så billig inte pga elbrist. Så nu vet vi det.

  SvaraRadera
 4. Glöm aldrig att S knappast bör gå oskadda (utan ansvar) ur den rådande situationen.

  Deras besatt av att inneha statsministerämbetet ledde till dagens situation med ett MP som dominerar energipolitiken. Även C skall naturligtvis klandras då de i alla år varit negativa till kärnkraft.

  S skulle vara beredda att samverka med SD (hin håle själv) om det behövdes för att inneha Rosenbad. De skulle inte tveka en sekund.

  De är helt skamlösa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sedan när har S faktiskt behövt ta ansvar för sitt agerande? De kommer skylla på allt mellan den enskilda individen till kommuner, regioner myndigheter och SD. Oavsett om det är obefintliga beredskapslager, för dålig hygien, eller för den delen diverse myndigheter gällande energiförsörjningen. Inte för att något annat parti är bättre; på något sätt är det som händer aldrig sittande regerings fel eller ansvar, så heller inte i detta fall.

   Radera
  2. De skyller redan allt på alla. Det enda misstag de kan göra är att skylla på folket, vilket skulle generera en gigantisk backlash. Men de fortsätter att skylla ifrån sig på alla som deras väljare hatar. Snart är det de rika igen som är skyldiga för allt ont.

   Radera
  3. "Snart är det de rika igen som är skyldiga för allt ont"

   Vadå snart? Det är alltid de rika som är ytterst skyldiga.

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Men detta är väl lysande ändå? Om de elpriserna permanentas när baskraften nu plockats bort borde det väl bli en morot för marknaden att investera i nya fiffiga lösningar för lagring av den nyckfulla vind- & solkraften när det finns överskott i näten? Det är förvisso trist att det ska behöva ske med kniven på strupen men det är väl också ganska typiskt mänskligt (oavsett om det är marknads- eller planekonomi) att skjuta på allt till sista sekund. Knappast ett seriöst sätt att leda landets energiplanering men ändock. En lösning lär dyka upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För det första lär väl ingen ta sådana beslut baserat på en enskild topp, så det lär nog behöva blir återkommande kris innan något görs. För det andra lär det ta tid att sätta upp bolag, skaffa finaniering, tillstånd, göra installationer osv. På sikt kommer givetvis lösningar, men det kan/lär bli stökigt ett bra tag innan dess.

   Radera
 7. Har sedan en tid appen Elen. Enligt den toppar priset i morgon på 210.39 öre/kWh. Från att under våren legat på 5 öre/kWh drar det nu iväg till rekordpriser. Man hukar sig och undrar vad priset kommer att vara i vinter, 10kr eller mer per kWh. Utan att överdriva kan man kalla det för ett fullständigt fiasko och totalt haveri av nuvarande ansvarig regering med sitt lilla pytteparti som de låter driva hela energipolitiken enbart för att behålla makten. Man blir bestört över hur cyniskt Socialisterna regerar. De bryr sig inte det minsta om de som de regerar över, utan bara om att stanna kvar i regeringsposition. Det hela går igen i dess agerande vis a vis cornaepidemin. Ett fullständigt haveri regeringsmässigt. Och dessutom har de mage att skylla ifrån sig i varje fråga. Detta beteende är så osvenskt så man tror att de använt Trump som magamentntkonsult. I Sverige står vi upp och tar ansvar för våra misstag, men inte Löfven, han bara skyller ifrån sig. Så otroligt motbjudande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Sverige står vi upp och tar ansvar... Nej Svinto. Det där håller jag absolut inte med om. Jag tycker hela Sverige de senaste 20 åren har gått mot att smeta ut allt vad "ansvar" heter till så många olika individer och organisationer att det idag är mer eller mindre omöjligt att hitta någon ansvarig för någonting. VEM i Sverige tog ansvar för något senast? Tänker nu inte bara inom politiken utan även inom företag och tjänstemannasektorn.

   Sverige i stort, visserligen med sossarna i spetsen, är idag ett "ansvarslöst" land. Det är ALLTID någon annans fel.

   Radera
 8. Stundtals vore det alltså billigare att producera hushållselen själv medelst ett litet dieseldrivet elverk. Det tokiga är väl att den variant på marginalprissättning vi har idag på elenergin drivs av en mycket underlig elmarknad där olika energikällor ej konkurrerar under liknande premisser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du en siffra på vad det faktiskt kostar, eller diesel per kw eller något är väl egentligen bättre..

   Radera
  2. Ja, det skulle vara intressant att veta. Har själv funderat på att köpa ett tre-fas elverk då jag har vatten ur egen brunn(överlägset godare än kommunens grodvatten från Mälaren).

   Radera
  3. En liter dieselolja har ca 10 KWh termiskt energiinnehåll. Antag 30% verkningsgrad från bränsle till el så får du 3 KWh el från 1 liter dieselolja. Fyller du villatanken kan du få villaolja som duger till ett dieselkraftverk för knappt 11 000 kr kbm.

   Med dessa ansatser får du en bränslekostnad på 3,33 kr per KWh

   Radera
  4. 3-4 sek per KwH låter rimligt. Min tanke är dock att ha det som reservkraft för att pumpa vatten och hålla igång belysning samt kyl/frys och elektronik. Ej för värme och annan köksutrustning(vedspis i köket, samt kamin och kakelugn). Så att köpa kubikmetrar är inte aktuellt.

   Radera
  5. Det gäller att ta tillvara på värmen också. Kanske inte så aktuell nu på sommaren annat än för tappvatten men på vintern bör det gå att få uppåt 80 % verkningsgrad på ett dieselaggregat.

   Radera
  6. Vilket innebär att lösningen på elbristen är småskalig elproduktion via diesel, gas eller bensin. Gas borde vara billigast och renast (partikelutsläpp).
   Den enda realistiska ersättaren till kärnkraft är fossilkraft via olja eller gas. Gissa vilket land i öst som vinner på denna utvecklingen.

   Radera
  7. Använd motorns spillvärme till uppvärmning av huset på vintern. 85% verkningsgrad.

   Radera
 9. Om det är meningen att kärnkraften ska ersättas med vindkraft som byggs på norrländsk skogsmark ,då kommer vi få lägga ner en stor del av skogsindustrin för det är gigantisk mängder skogsmark som försvinner i dessa vindparker pga av alla kraftledningar och vägar som måste ha högsta bärighet och det lär varken vara klimat smart eller miljövänligt . Det är ju en sak att vindkraft skapar ett ostabilt elsystem men det är faktisk extremt skadligt för miljön också när placeras i känsliga miljöområden

  SvaraRadera
 10. Jag gissar att den som tagit min lägenhet, mitt jobb och min flickvän också tar min el. Tur att det finns batterier i mammas källare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av jultomten.

   Radera
 11. Är detta ett sett för staten att dra in pengar till statskassan?

  SvaraRadera
 12. Jag har faktiskt ganska länge motsatt mig en M, KD, SD regering för jag vill inte ha de vanliga hitjobben till näringslivet så dom kan sno våra skattepengar.

  Men efter PISA fusk, migrationsvågen, coronapenademin, nedlagt försvar och nu elbrist så misstänker jag att om vi inte får regeringsskifte 2022 så kommer man krascha landet helt.

  Resten av EU skrattar åt Sverige, den "humanistiska stormakten" som dödar 5000 av sina egna. Osv. i all oändlighet.

  SvaraRadera
 13. Sen så skyller MP på att "företagen själva lade ned kärnkraft då det inte var ekonomiskt gångbart".

  Noll integritet...

  SvaraRadera
 14. Detta måste göras om, vi, medborgarna, vill ju ha billigast möjliga elektricitet.

  Inte så dyr så företagen gör vinst.

  SvaraRadera
 15. Just nu är det bara Ringhals reaktor 4 som är i drift. Körs med halv effekt.
  https://group.vattenfall.com/se/var-verksamhet/ringhals/produktion.

  SvaraRadera
 16. Var för c:a en timme sedan en halv sekunds strömavbrott som verkar vara i hela Stockholm. Butiken jag var inne i(Benns Mast) fick starta om sina servrar. Samma på min hustrus arbetsplats i Bandhagen.

  SvaraRadera