Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-06-04 16:19

ECB utökar stödköpen på finansmarknaderna till över 14 000 miljarder kronor

Finansmarknaderna får under inga omständigheter gå ner. ECB har därför nyss gett beskedet att man utökar sina stödköp av euroländernas statsobligationer till över 14 000 miljarder svenska kronor, eller nämare besämt 1 350 miljarder euro.
ECB:s huvudkontor.
Vägen mot Japan-scenariot skyndas på ytterligare, och Euro-ländernas centralbank ECB meddelade idag att deras räddningspaket för de eurozonens finansmarknadern utökas till 1 350 miljarder euro eller lite drygt 14 000 miljarder svenska kronor. De nytryckta pengarna går till att köpa euroländernas statsobligationer, för att hindra en krasch och pengarna går istället in i andra finansiella tillgångar när ECB köper obligationerna, t ex aktiemarknaden. En del spiller även över på svenska tillgångar.

Beskedet var tydligen någorlunda väntat, och euron tappar bara marginellt mot svenska kronor. Faktum är att euron ändå inte faller lika mycket som dollarn gör, så man får förmoda att ECB:s räddningsprogram ska ses som växelpengar jämfört med USA.

Beskedet är nästan en dubbling av räddningspaketet. ECB tror på det sk hästskitsteoremet, dvs att om man matar hästen så kommer fåglarna få en del osmält mat att äta ur avföringen. Ur pressmeddelandet, bloggens fetstil.
"The envelope for the pandemic emergency purchase programme (PEPP) will be increased by €600 billion to a total of €1,350 billion. In response to the pandemic-related downward revision to inflation over the projection horizon, the PEPP expansion will further ease the general monetary policy stance, supporting funding conditions in the real economy, especially for businesses and households."
Köpen ska fortsätta till åtminstone sista juni 2021. Obligationer och räntor som faller ut ska återinvesteras i obligationsmarknakden.

Ska man då sitta och vara bitter som vanlig fattig allmänhet? Nej, inte egentligen. Vad som sker är att din pension (eller nåja, eurozonens pensioner) räddas kortsiktigt då man förhindrar en krasch i marknaderna - både obligationsmarknaden och aktiemarknaden. På lite längre sikt är det förstås katastrofalt för pensionerna, eftersom pensionsystemen bygger på räntor som vi numera kan glömma.

Men de löser det nog ska ni se, med nya pengar, nya pengar. Nya pengar hit, nya pengar dit! NYA PENGAR!

Börsen är dock ljummen kring nollan just nu.

Det kanske bara är att acceptera att tillgångar inte kan tillåtas gå ner i pris och att tron på att man kommer få högre inflation pga detta är felaktig och naiv. Den enda inflationen som sker blir på finans- och tillgångsmarknaderna, eftersom det i verkligheten bara är småsmulor i avföringen som kommer den verkliga ekonomin till del.

22 kommentarer:

 1. Vad händer den dag det bara finns offentliga köpare av statsobligationer? Alla andra har lämnat skeppet.
  Hur länge klarar USA att låna? Idag har de en låneskuld på 124%. Är väl bara Grekland, Italien och Japan som är värre?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det betyder nog att vi nu har nått den punkt där man lika gärna kunde pumpa in samma summa nya pengar underifrån och hoppas på trickle-up som att pumpa in dem uppifrån och hoppas på trickle-down.

   Andrew Yang var trots allt den intressantaste kandidaten i USA-valet tills han blev bortmyglad ur racet (varje gång på slutet han ökade en eller två procent i opinionen så höjdes gränsen för att få vara med i tevedebatterna lika mycket).

   Trump har ju iofs försökt skicka pengar direkt till befolkningen, vilket skulle ha blivit ett slags UBI, men det avstyrde demokraterna i kongressen snabbt med byråkrati kring det hela - de kunde ju inte låta honom få äran att vara pionjär på det området.

   Radera
  2. Den dagen är redan här, i USAs fall är det nu så att Fed köper upp eller säger att de kommer köpa i stort sett allt som inte är fastspikat vid golvet. Inte bara statsobligationer utan även aktier och så kallade junk bonds.

   Radera
 2. Ja, det motsvarar väl ca 30 000:- per invånare i EU. Antar att ECB själva måste låna på marknaden för att kunna köpa olika länders statsobligationer och därmed urholkar Euron något lite mot Yen och andra utanför. Kanske Kina kan få in en fot i EU nu genom att låna ut till ECB.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ECB är centralbank för EUR. De sitter alltså på sedelpressen och behöver inte låna EUR av någon - hade de behövt det hade de ju inte kunnat peta in nya pengar i systemet.

   Radera
 3. Vem köper obligation idag? Bättre köpa Guld för obligationspengen, inget ger ränta men guld håller värde bättre än fiat-obligation utan ränta? Systemets fans får köpa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du tror att du äger guld är du fullständigt vilseledd. Du äger inte guld - guldet äger dig.

   Problemet med guld är att det behåller sitt värde även när den tillfällige ägaren dör. För den som tror sig vilja "äga" guld är det alltså en stor fördel om guldets föregående ägare är död och därför inte kan komma med några anspråk på ägande.

   Sen kommer guldet att ha en ny ägare - ett tag, tills även den ägeren dör.

   Guldet är alltid starkare än sin ägare och kommer garanterat att överleva sin nuvarande ägare. När förstördes guld senast? Ca 80% av det guld som någonsin brutits genom historien finns fortfarande kvar i cirkulation.

   Radera
  2. Ehhh vad är din poäng? Faith?

   Radera
  3. Poängen är kanske att en valuta måste vara beständig och vara begränsad i någon bemärkelse. Och det är definitvt guld som bara skapas när neutronstjärnor kolliderar. Extremt ovanligt jömfört med ECBs aktiviteter.

   Radera
  4. Faith, här blev du kanske mer filosofisk girighetsfunderare än en investerare som söker behålla sin kassa?

   Radera
 4. "Vägen mot Japan-scenariot skyndas på ytterligare"

  Vi har varit där iaf. tio år.

  Tyvärr resonerar politiker och ekonomer här precis som där. Det är bara mer och mer Keynes som gäller, även fast det inte fungerar. Bara ränta blir lägre och statsskulden större så kommer ekonomin få fart.

  Det nya är att USA också är där nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japan-scenariot är en slags ändpunkt då allt jämnar ut sig. Alla kommer att hamna där till slut, det är oundvikligt.

   Radera
  2. Är japanscenariot ekonomins motsvarighet till fysikens termodynamisk jämvikt?

   Radera
  3. Kanske men jag tänker främst på liknelsen om universums accelererande expansion.

   Takten i det artificiella tillgångsskapandet tycks inte bara öka utan accelerera under varje kris eller krasch.

   En bubblare är "Big Crunch"-teorin där universum liksom det centrala tillgångsskapandet tillslut imploderar av någon för närvarande okänd orsak.

   https://en.m.wikipedia.org/wiki/Accelerating_expansion_of_the_universe

   https://en.m.wikipedia.org/wiki/Big_Crunch

   Radera
 5. Jepp verkar bara bli tillgångsinflation även detta år. Eller helikopterpengar för de med tillgångar. Samma medel ungefär, fast högre varians i fördelningen av rikedom. Segregationen i samhället fortsätter alltså. Precis som föregående år (de börjar bli till ett antal nu).

  SvaraRadera
 6. Ifall man bor i hyresrätt kan man ju alltid suga näring ur den gamla tunga plasma-tvn. Och snygkolla på BRs-innehavarens nya 80" oled TV genom fönstret. Med undantag Stockholm kanske, så bor man ju till en bråkdel av priset i BR jämfört med HR. Ett tre-miljonerslån för den kreditvärdige kostar i runda slängar 1750kr/månad plus avgift (runt 4000kr för en 3:a). En HR:s trea kostar med motsvarande centrala läge runt 10000kr. Så 4250kr/månad plus för den som äger sin bostad och tar en risk? (betänk tillgångsinflationen).

  SvaraRadera
 7. Konsumtionen måste hållas igång annars går det åt pipan, det är väl så man tänker och det har väl de styrande rätt i, men vad händer den dagen det inte går att dopa systemet med monopolpengar??
  Kravallerna i USA är antagligen en liten försmak av vad som kommer att hända. Frågan är, vad gör man för att skydda sig själv, familjen och eventuella tillgångar eller hur tjänar man på krisen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen vet hur det kommer att ta slut, mer än att något slags slut verkar komma närmare. Så fort något tar slut så tar något annat över. Gäller samhällen också. Tror inte att det finns speciellt stor plats för individ/grupp/familje-egoism. Det bästa sättet att gynna dig själv kommer att vara att gynna samhället du tillhör - starkt samhälle = starkt skydd för dig och dina närmaste.

   Radera
  2. Vilken konsumtion? Eller vems?

   Radera
 8. Kick the can... but it's a very big can now.

  SvaraRadera
 9. Kan någon förklara hur ECB och RB, resonerar? Hur tänker de sig att hushåll ska få mer pengar??

  SvaraRadera
 10. Antalet sedlar blir fler, medan varje sedels värde minskar. Så du har fler tusenlappar tillgängliga vilket ger känslan av att kunna spendera. När du ska spendera så lägger du till av besparingar för att saken "blivit dyrare" och skyller det på tillverkaren som vill tjäna mer pengar.

  SvaraRadera