Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2020-06-27 10:34

Centerpartiet verkar stödja stopp för statistik från friskolor

"Är du dum i huvudet eller är du bara nyliberal?"
I en tweet från förra året sade sig Centerpartiet räddat friskolorna och motsatte sig en offentlighetprincip för företag som jobbar med offentliga medel. Det ser alltså ut som att JÖK-partiet C stödjer att all form av statistik över friskolorna nu stoppas.
Rusning hos Centerpartiet i Almedalen.

Centerpartiet twittrade följande för ett år sedan:
"I Januariavtalet räddade vi valfriheten för föräldrar och elever. Men utbildningsministern nämner nu en offentlighetsprincip för privata företag som jobbar med offentliga medel - ett angrepp på den fria företagssamheten. Ska det drivas igenom, Stefan Löfven?"
Ser således ut som att man borde vara riktigt glada över att all form av statistik över friskolor nu dras in, ner till till och med vem som äger skolorna, eller resultaten på de nationella proven. På köpet försvinner även statistiken över de kommunala skolorna, men där kan man åtminstone via offentlighetsprincipen och omfattande arbetsinsatser få ut en del uppgifter via offentlighetsprincipen.

Så, en stor dag för Centerpartiet. Bara att gratulera nyliberalerna.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

9 kommentarer:

 1. Det är en förändring i SCB:s sekretesspolicy som lett till detta. Förstår jag det hela rätt förutsåg inte Skolverket det och man har lagt förslag (Skolverket alltså) med syfte att rätta till det.

  SvaraRadera
 2. Varför vill SCB vars uppgift är att samla in och publicera allehanda statistik över huvud taget ha sekretess? Varför kämpar de för något som är i konflikt med deras syfte? Vilka individer i ledande ställning driver på detta och vad kan vara deras motivation?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är SCB som tolkat lagen såsom att uppgifterna omfattas av sekretess, en lagtolkning domstolen nu slagit fast. Således är det upp till politikerna att ändra lagen. Svenska myndigheter kan inte strunta i att följa lagen (om man inte råkar vara Folkhälsomyndigheten, då kan tydligen smittskyddslagen väljas bort).

   Radera
 3. Friskolorna vill inte heller detta. Så då återstår politiker som vill dölja misslyckandet i de kommunala skolorna eftersom ett privat alternativ alltid är sämre enligt V och MP. Men mest troligt är en övernitisk lagtolkning av någon enskild jurist.

  https://www.friskola.se/2019/12/18/om-scb-inte-kan-lamna-ut-statistiken-maste-vi-hitta-andra-vagar/

  "Friskolor vill konkurrera med just kvalitet, som ska avspeglas i statistik. En viktig del för att stärka inte minst svaga elevers möjligheter är att kunna välja skola. Vi vill ju givetvis att föräldrar och elever ska kunna jämföra skolor."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här kommenterar de den senaste domen:
   https://www.friskola.se/2020/06/26/olyckligt-att-scbs-beslut-tvingar-skolverket-stanga-statistikinformation/

   Radera
  2. Alla fel beror på nyliberalismen.

   Hade Ulf Kristersson varit statsminister och fört samma slappa coronapolitik som Löfvén, så hade Anders Lindberg & Co sagt att de är nyliberal laissez-fairez politik som gör att så många dör i Sverige.

   Radera
 4. Behöver all statistik gå via SCB?
  Skulle inte tex friskolor då själva kunna publicera sin statistik?

  SvaraRadera
 5. För en som uppenbarligen missat tåget och fattar noll: Varför görs detta?
  Har statistiken på betyg inte alltid varit offentligt från kommunala skolor? Vore väl då i friskolors intresse av att allt är offentligt så dom kan visa hur mycket bättre dom är? Varför vill dom ha sekretess?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man kör en koranskola så är det enbart Koranstudier som gäller och det finns väl inga svenska betygsnormer för koranstudier annat än på högskolenivå... Var det inte så man formulerade frågan för några år sedan. (ursäkta, jag gick kanske över gränsen här...)

   Radera