Aktuellt

Vad är det första du kommer göra när pesten är över och alla restriktioner och rekommendationer är borta?

En dag kommer Wuhan-pesten vara officiellt över och inte längre vara en pandemi. Restriktioner kommer vara lyfta, olika stöd försvunna och r...

2020-06-01 07:20

Börsmånaden inleds med kraftiga uppgångar i Asien - kronan stärks

Börsveckan och börsmånaden inleds med kraftiga uppgångar i de asiatiska tidszonerna. I ledningen hittas Hong Kongs börsindex Hang Seng. Den svenska kronan stärks också kraftigt mot världsvalutorna.
Chinatown, Melbourne.
Juni månad inleder alltså i dur. Australiens ASX 200 går just nu +0.56%, Hong Kongs Hang Seng tjurrusar med +3.22% efter rasen förra veckan på nedmonteringen av den relativa friheten i den forna brittiska kolonin, japanska Nikkei 225 går +0.75%, kinesiska Shanghai Composite går +1.97% och Singapores Straits Times går +2.08%.

Samtidigt stärks kronan kraftigt mot världsvalutorna. USDSEK faller och går -1.36%, EURSEK går -0.86% och GBPSEK går -0.88%. Trots detta stiger guldpriset något och är +0.36% i SEK, dvs guldet går mycket starkt i amerikanska dollar mätt.

Verkar inte finnas något som kan rubba börsernas återhämtning - inte coronapandemin, inte omfattande kravaller, protester och upplopp i USA, inte filmer på sammandrabbningar mellan kinesiska och indiska soldater och inte att snaran dras åt runt Hong Kong. Att börsen inte bryr sig om företagens fallande vinster är sen gammalt.

6 kommentarer:

 1. Min upplevelse är att det var lättare att förutse börsrörelser på 1990-talet och därefter har det bara blivit allt obegripligare, eller svårare om man så vill.

  Det är lite lika med bostadsmarknaden, det känns inte som det varit någon större lågkonjunktur sedan 1990-talet som drabbat bostadsmarknaden och byggindustrin och vilken jag har för mig var mer konjunkturkänslig förr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en intressant diskussion, subjektiv känning av respektive krasch.

   För mig var 90-talkrisen värst. I skolan fick vi bara en uppsättning blyertspennor (två) och ett sudd. Sen var det stopp, "köpstopp". Något år senare var den värsta krisen sedan 30-talet över och man fick åter fler pennor vid behov.

   Finanskrisen var blott medial och realt märke jag ingenting. Coronakrisen är pågående så vi får väl se hur den kommer kännas efteråt. Än så länge skiner solen fortfarande även om det är lite blåsigt emellanåt.

   Radera
  2. Jag glömde IT-bubblan, den var hausig och en dyrköpt erfarenhet.

   Radera
 2. "Verkar inte finnas något som kan rubba börsernas återhämtning - inte coronapandemin, inte omfattande kravaller, protester och upplopp i USA, inte filmer på sammandrabbningar mellan kinesiska och indiska soldater och inte att snaran dras åt runt Hong Kong. Att börsen inte bryr sig om företagens fallande vinster är sen gammalt."

  För att börsen ska krascha så måste det ju finnas alternativ som är mer attraktiva och folk tycker skulle ge en bättre avkastning.

  Det kanske var lättare förr med obligationer osv men nu med så låga räntor så finns det mycket färre alternativ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det jag ville säga är - Allt är skit och börsen borde gå ner men tillräckligt mycket pengar pumpas in så värdet upprätthålls och det finns inga bra alternativ.

   Radera
  2. Guld! Och dess gruvor

   Radera