Cornucopia?

Aktuellt

Färsk studie upprepar - elbilar släpper ut mycket mindre CO2 än fossilbilar, även med Tysklands bruna elmix

En ny studie från Eindhovens tekniska högskola upprepar de tidigare slutsatserna från bland annat forskningsrapporter från Nederländerna, dv...

2020-06-03 07:33

Börserna upp och dollarn ner

Börserna fortsatte att stiga världen över under gårdagen, men dollarn fortsätter att falla hårt. Centralbankerna har kanske bemästrat hur man aldrig mer ska få någon större krasch på aktie- eller obligationsmarknaden, men ännu inte kommit på hur man ska hindra valutor från att försvagas.
Avser inte värdet på dollarn.
Börserna steg (förstås) och exempelvis OMXSPI gick +1.17%, S&P-500 +0.82% och DAX +3-75% efter att ha stängt en handelsdag på grund av pingst. I Asien går ASX 200 +1.58% och Hang Seng +1.21%. 

Gällande Hong Kong har Storbritanniens premiärminister Boris Johnson nu sagt att han ska jobba för att tre miljoner Hong Kong-bor ska få uppehållstillstånd i Storbritannien om Kina går vidare med sina diktaturlagar för den forna brittiska kolonin. 

Dollarn fortsätter falla och nu inte bara mot småvalutor som SEK utan även mot t ex euron. USDSEK går -0.84% och USDEUR -0.75%. Uppenbarligen kan inte USA på valutamarknaderna smita undan konsekvenserna av omöjliggörande av marknadskrascher via centralbanksköp och oroligheterrna i landet. Men en dag kanske centralbankerna kommer på hur de ska hindra valutarörelser. Finns iofs när man har sin valuta låst mot andra via en peg, men nu är det andra valutor som låser sig mot dollarn, och inte tvärt om.

USDSEK är nu på nivåer som märktes av i juni förra året. Guldpriset i SEK per gram faller förstås även det på den allt starkare svenska kronan. I svenska kronor står de amerikanska börsindexen i princip stilla, eller går rent av bakåt, trots börsuppgången.

Sedan får vi se hur länge Sverige belönas av marknaden med en starkare valuta.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

2 kommentarer:

 1. Var det inte nyss de flesta länder eftersträvade svagare valuta?
  Tror inte Trump är speciellt orolig över den utvecklingen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Katastrof för Sverige. Ingves svettas nu om SEKetas börjar bli värt något. Tror det är dags att sätta in 1 miljon på varje svensks bankkonto.

   Radera