Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-06-15 12:00

Bloggläsarna: Tydliga vinnare och förlorare på årets sommarsemester

Bloggläsarnas dom är nu inne, och det finns tydliga vinnare och förlorare på sommarens semester. Svar om såväl budget som destinationer nedan.
Sint Maarten.
Coronakrisen ger ett mycket tydligt avtryck i bloggläsarnas semesterplaner. Bloggläsarna är till 90-95% män och köpstark högutbildad högavlönade storstadsbor, även om undantag finns.

När det gäller hushållets semesterbudget per person i hushållet så låg den i medel på 15 626:- SEK per person år 2019, med en median på 10 000:- SEK eftersom enskilda personer drar upp medlet. Detta är oavsett inte viktat för storleken på hushållen, vilket borde sänka medel och media då större hushåll antagligen har mindre pengar att röra sig med.

För 2020 är budgetarna sänkta rejält. Medlet ligger på 12 826:- SEK eller en sänkning på 18%. Medianen är sänkt till 7 500:- SEK, eller med 25%, vilket talar för att hushållen med mindre kassa sänker mer.

Hushållens semesterbudget sänks alltså kraftigt, men kanske läggs pengarna istället på annat, då resemönstrena ändrats rejält.

Det är nämligen Sverige som gäller, antingen som hemester, dvs bara röra sig utifrån hemmet, och dels svemester, dvs semestrande i Sverige. Den stora förloraren heter Europasemester.

Flöden nedan.
Flöden semester 2019 - 2020.
Man ser här att hela 93.2% avser att stanna i Sverige på semestern. Antalet som väljer att jobba ökar, medan de stora flödena går från att spenderas på semester i Europa till svemester.

Samtidigt kan man anta utifrån de individuella svaren att en hel del semesterkassa går till annat hemma i Sverige, t ex trädgården och hemmafix. 

Åtminstone bloggläsarna kommer spendera sina semesterpengar i Sverige. Antagligen är det likartat även generellt när en så pass köpstark grupp väljer att stanna i landet. De som lyckas locka till sig den här konsumtionen kan stå som stora vinnare - Svenskarna spenderar normalt mer pengar utomlands än turister och affärsresenärer spenderar i Sverige - men det kommer finnas vinnare som hemmafix och trädgårdar, medan viss besöksnäring blir förlorare.

6 kommentarer:

 1. Helt galen flygplats vid Maho Beach. Den lilla King Air 200 som du fångade bleknar dock med en 747 på flygplatsen vid Maho Beach... https://www.youtube.com/watch?v=bMIgcHbqTZY

  SvaraRadera
 2. Anekdot: Jag driver en hobbyverksamhet inom lokala utomhuseventbranchen. Ett normalt är har vi mycket företag, svensexor, gymnasie- och universitetsgrupper på besök, kundgrupper som i är är mer eller mindre bortblåsta.

  Istället har vi fått in nya kundgrupper; högstadieklasser och familjer med bekanta som vill göra något tillsammans men är låsta till lokala utomhusaktivieter.

  Totalsumman är ett uppsving. Semesterpengarna ska spenderas!

  SvaraRadera
 3. Årets nyord är byggmester. Priserna på sommarstugor verkar skjuta i höjden och då ska det fixas och åtgärdas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen, våra pengar går i mycket högre grad till bauhaus det här året.

   Radera
 4. Septembester hade varit optimalt, tyvärr är sommarlovet när det är. Höstlovet kanske det får bli badresa istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det vore ju trevligt. Viss naivitet att tro på ett vaccin i sju miljarder doser dock. Men det är ju vad många tror och använder som argument, så man kan bara hoppas. Själv så tror jag att en naturlig mutation verker mer rimlig. Men det kanske blir annorlunda denna gången...

   Radera