Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2020-06-05 09:30

Bloggläsarna tror Trump vinner presidentvalet - men vill att Biden vinner

Bloggläsarnas dom i enkäten om det amerikanska presidentvalet är att de tror att Trump vinner valet, men de vill att Biden vinner. Precis som i USA är alltså trumpeterna i minoritet, om än högljudda.
Klockan tickar för Trump.
Trump har nu infriat sitt vallöfte build the wall, och en ny mur med flera meter högt kravallstängsel har uppförst runt Vita Huset.

Enligt tidigare bloggläsarenkät, som besvarades av 1 911 personer, så tror 81.9% av bloggläsarna att Donald Trump vinner presidentvalet till hösten. Men endast minoriteten 46.3% vill att Trump vinner. Endast 2.0% vill att Trump vinner, men tror att Biden vinner. 16.1% vill och tror att Biden vinner.

Siffrorna är lite i linje med den amerikanska opinionen, där Trump trots allt fick en minoritet av rösterna i förra presidentvalet, men blev president ändå. USA har som bekant en uppdelning i valsystemet med enmansvalkretsar och olika vägning för olika delstater, och man kan därmed vinna valet även utan att få en majoritet av rösterna. Hillary Clinton fick fler röster än Trump sist.

Man kan ifrågasätta systemet, men ett sådant system flyttar makten från centrum (storstäder) till periferin (landsbygden), så den ekonomiska makten och intellektuella eliten inte får styra dubbelt. I princip vore det önskvärt att även införa ett liknande system i Sverige, där storstädernas väljare viktas ner i valresultatet, för att motverka centrums utsugning av periferin.

Och USA är i allra högsta grad ett ideologiskt uppdelat land, där progressiva och moderna värderingar härskar i storstäderna, medan åsikterna är helt andra på landsbygden. Analysen att Trump kommer vinna valet är antagligen korrekt, och bloggen kan bara instämma med läsarnas tro på den här punkten, även om det är djupt olyckligt. 

Man får inte alltid det man vill, och det är åtminstone positivt att så många läsare kan skilja på verkligheten och den egna viljan.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

38 kommentarer:

 1. Anledningen jag tror (ja, hoppas ingår i denna tro) Biden vinner är för att Mr T verkar göra sig ovän med kyrkan nu, och då kommer tillräckligt många troende att rösta för Biden. Hade jag varit Bidens marknadsföringsansvarig så hade jag gått hårt in för att "bevisa" att Mr T inte står för kristna värderingar.

  SvaraRadera
 2. Det är rätt nära 50/50. Biden leder klart i nationella opinionsmätningar, men viktigare är att han drar jämnt i delstater som är kritiska för Trump att vinna, som t ex Florida och Ohio, och leder stort i Michigan.

  Men, det är fem månader kvar och otroligt mycket som kan hända. Trump har mer pengar och mer fanatisk bas, får se om det väger upp mot den ekonomiska och sociala verkligheten.

  Bettingsiterna ligger på ungefär 50/50.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Biden har sämre opinion än Hillary

   Radera
  2. Inte just nu. Hillary hade 3-5 procentenheter upp. Biden har idag 7-8 procentenheter upp.

   Radera
 3. En i sammanhanget möjligen perifer iakttagelse och spekulation.
  De senaste dagarna har en del av de brutala ingripandena mot civila, obeväpnade, lagliga demonstranter (och press!) gjorts av personer i någon sorts svarta uniformer utan några som helst märken, namn eller ens nummer. Således var de inte polis eller militär i officiellt uppdrag eftersom uniformerna var irreguljära. Således skulle man inte vara skyldig att lyda deras anvisningar (annat än under vapenhot, då) utan har sin fulla rätt till självförsvar. Detta är min uppfattning av det juridiska läget i USA, som dock kan tänkas halta svårt.

  Nu min spekulation. Kunde det tänkas att denna utveckling inspirerades under det hemliga telefonsamtal som försiggick mellan hrr T&P för några dagar sen? Som en repris av Majdan? Var gubbarna "TrOMON-trupp"?

  En av ungtrumparna (Eric?) fick den totalt onödiga frågan i tv om valet i november kommer att hållas, och såklart öppnade han för att det kan bli onödigt eller omöjligt. Önskeläge för de insyltade.

  Det sorgliga är ju att det saknas vettiga alternativ, GOP har spolat ner sig och landet är hopplöst splittrat. Advantage: Putin! Även om Don får döslaget och dimper så är successionen inte mycket mer hoppfull.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är antifa som springer runt i helsvart väl?

   Radera
  2. Som någon påpekade: Om du betraktar antifascisterna som fiender bör du nog fundera på vem du själv är.

   Men jag ser att du var ironisk! Fin uppgaskning där.

   Radera
  3. Tror inte det är mycket till tröst för de oskyldiga som blir misshandlade och handikappade för livet att det var antifascister istället för fascister som slog ned dem.

   Kämpa Lessmog! Styrkekram!

   Jag har en egen observation åt dig: Extroverta mot Introverta. Den största samhällsförändringen just nu globalt är att det inte längre är extroverta som uppfinner och skapar utveckling. Silicon Valley t.ex har skyhöga siffror för Asbergers och HFA bland företagsskapare, ännu högre bland deras barn. Både fascister och antifascister som drar ut på gatorna och kämpar mot varandra faller ju däremot i kategorin extroverta.

   Radera
  4. Anar att vi talar förbi varann.
   Men kämpa på du!

   Radera
 4. Om man vill vikta röster beror väl på.. Tycker nog att principen en person en röst är bra. Och vill man göra annorlunda borde det åtminstone baseras på något objektivt inte hur det såg ut någon godtyckligt gång förr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att allmänna val sker just första tisdagen i november hänger ihop med att folk förr behövde resa långt och långsamt och att jordbruket måste vara klart innan.

   Däremot är det tydligen numera piggt att slopa nymodigheter som poströstning och att stänga nästan alla vallokaler i valda områden ... o.o

   Radera
  2. Tycker du att en svensk röst ska vara lika mycket värd som en tysk?

   Radera
 5. Tja, efter stormningsförsöket mot Vita Huset häromdagen under kravallerna så är det alltså Secret Service som har beordrat förstärkt mur runtomkring - presidenten (oavsett vem han/hon är) har inget att säga till om i personliga skyddsfrågor, säger personskyddet "come with us, sir" så är det bara att lyda, de är överställda presidenten just för att hen inte skall inledas i frestelse/risksituation. Återstår att se om det nya stängslet är permanent eller tillfälligt.

  Och för jämförelsen skull kan man väl även påminna om att om det demokratiska Tyskland före Hitler hade klarat att skydda sitt riksdagshus från attentatet/mordbranden så hade nationalsocialisterna inte kunnat kuppa till sig makten 1933, i alla fall inte med det som ursäkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Låt aldrig en bra kris gå till spillo"

   Radera
  2. Staketet som uppförs är tillfälligt pga ombyggnation av befintligt: https://www.nps.gov/whho/learn/management/white-house-fence-construction.htm

   Radera
 6. Tycker du är lite otydlig med fakta vad gäller det amerikanska valsystemet. När det gäller valen till representanthuset och (antar jag) senaten har man mycket riktigt enmansvalkretsar, men presidentvalet fungerar ju inte riktigt så...

  Kongressen - dvs representanthuset och senaten - är ju också konstruerad för att finna en balans mellan större och mindre delstater, eftersom antalet "kongressmän" i representanthuset från respektive delstat fördelas efter folkmängd, medan varje delstat har två senatorer oberoende av folkmängden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grundpoängen kommer fram. De flesta delstater fördelar sina elektorsröster enligt principen "vinnaren får rubbet". Samtidigt är elektorsrösterna viktade så att mindre delstater har relativt fler elektorsröster. Ett typiskt exempel är att Wyoming har 3 elektorsröster på 600k invånare ungefär, medan Kalifornien har 55 elektorsröster på 39 miljoner invånare. Wyoming väger alltså tre gånger så tungt ungefär per invånare.

   Detta var från början en feature och inte en bugg i systemet, men kan absolut ifrågasättas om man nu vill det. Det är till exempel på gång med en allians där vissa delstater förbinder sig att faktiskt rösta fram den kandidat som vinner "popular vote".

   Se National Popular Vote Interstate Compact. Får se om det blir nåt av detta.

   Sen fördelar vissa delstater sina elektorsröster på ett annat sätt, enligt utfall av omröstning i kongressdistrikt. Dagens system viktar battleground states lite väl hårt kan man tycka.

   Radera
  2. Sedan fördelas elektorsrösterna om varje gång USA genomför folkräkning. Ofta är det inga stora skillnader, men läste något om att årets folkräkning kunde skifta röster mellan viktiga swingstater.

   Elektorssystemet gör ju dessutom att Puerto Rico aldrig kommer bli fullvärdig delstat, då deras röster (starkt demokratisk) skulle tippa vågskålen rätt rejält. Så därför kommer republikanerna att blockera Puerto Rico ifrån att bli delstat under överskådlig framtid.

   Radera
  3. Så är det. Nu ligger representanthuset i demokraternas händer sen den stora swingen 2018, och det är faktiskt inte omöjligt (dock osannolikt) att man tar senaten i år, utöver presidentposten då. Det kan hända mycket framöver vad gäller röstreformer.

   Radera
 7. Om opinionen är 53/46 (avrundat) till Bidens fördel, så får jag nog hellre påstå att kritiken mot Trump är oproportionerligt mycket högre än hyllningarna.

  SvaraRadera
 8. "Men endast minoriteten 46.3% vill att Trump vinner."

  Att det trots allt är så pass många av dina läsare som håller tummarna för Trump glädjer mig! Undrar vad den siffran är i vårt sammhälle överlag, gissar på en tiopotens lägre.

  Jag är en av de få som älskar Trump, det han gör och även hur han gör det!
  MAGA2020

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oavsett politik så bör man titta sig själv i spegeln om man älskar en politiker. Personlig åsikt såklart.

   Radera
 9. Jag skriver det nu så får vi se, Biden kommer inte stå på demokraternas röstsedel på valdagen, det kommer stå antingen Hillary eller Michelle Obama

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, det blir nog svårt om de inte har registrerat sig redan.

   https://ballotpedia.org/Deadline_to_run_for_president

   Radera
  2. Hillary har väl en stående inregistrering?

   Radera
  3. Ja, om inte annat så har väl USA möjlighet till write-in voting? Det är nog en del som röstar på Mickey McMouse eller Donald Dump ... Hmm, vänta lite nu ;-)

   Radera
 10. Den där muren avser ju gränsen mot Mexiko. Det är ett mycket fint stängsel han har fått upp där. Kritiken mot det staketet är helt oberättigad. Det är inte så många som hade kunnat prestera en så fin pinne som Trump fått upp på gränsen mot Mexiko. Han ska all heder för denna linje i sanden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stormy Daniels var inte så imponerad av pinnen.

   Radera
 11. Det sägs ofta att Hillary Clinton vann en majoritet av de avgivna rösterna 2016. Det är inte sant. De tre högerkandidaterna - Trump, Gary Johnson och någon till (McMullin?) - vann fler röster än HRC och Jill Stein tillsammans. Sedan är ju skillnaden mellan Trumps populism och Johnsons libertarianism förmodligen större än mellan Trump och HRC.

  Däremot är det sant att HRC var den enskilda kandidat som fick flest röster, precis som Göran Perssons sossar var det enskilda parti som fick flest röster 2006.

  SvaraRadera
 12. Den största fienden Trump har är han själv.
  Han kommer säkert att vinna nästa val men jag tvekar på att han kommer att sitta kvar hela nästa mandatperiod.
  Hälsan kommer att slita sönder honom samtidigt som man försöker granska hans tidigare inkomstdeklarationer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här betingas av om det blir något val.

   Det har ju ganska klart antytts från "initierad källa" (sonen) att detta inte alls är säkert. Man kan se tecken på en orkestrerad upptrappning i riktning mot mer eller mindre öppet inbördeskrig, om inte annat att potentatus är redo att införa undantagslagar vare sig han har befogenhet eller ej.

   Men detta betingas å andra sidan av om herrn överhuvud är herre över sitt huvud eller lyder något Överjag. Medfött, bly eller syfilis? Demensen är klar.

   Radera
  2. Stöd för min amatördiagnos:
   "If you had a relative who was this incoherent, you’d try to take him straightaway to the nearest neurologist.

   Read this. Good Lord. He seems to be getting worse."

   Twitterkälla: twitter.com/gtconway3d/status/1268641622197243905

   Tyvärr kan jag inte här citera den oredigerade transkriptionen som länkas vidare däri, men snacka om virrigt snack alltså! Och detta från en "fungerande" statschef i världens ledande nation, no less! Götterdämmerung.

   Radera
  3. Nu har Trump just talat om US makt för de VINNER.
   Mycket bättre siffror vad gäller arbetslöshet än väntat.

   Radera
 13. Den demente, Creepy Uncle Joe - nej tack. Heja Donald Trump!

  SvaraRadera
 14. Man får just nu 2.38 i odds på Betfair att Trump vinner. Om man verkligen tror på Trump så är det alltså ett riktigt bjudodds, som inte får missas. Se det som en försäkring...

  SvaraRadera
 15. Trumps ekonomiska huvudvärk:
  Under presidentkampanjen 2016 lovade Donald Trump att han skulle eliminera landets skuld på åtta år. I stället kommer hans budgetar lägga till 8,3 biljoner dollar under den tiden. Det skulle öka den amerikanska skulden till 28,5 biljoner dollar i slutet av åtta år, enligt Trumps budgetberäkningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äsch, det där är lätt fixat. Dra några extra G7-möten på väl valda anläggningar så rullar degen in.

   Radera
 16. Man lär sig mycket av att studera historia. Och man blir faktiskt ganska duktig på att göra goda förutsägelser om framtiden om man har studerat det som skett tidigare. 1972 "visste" alla pundits att McGovern skulle vinna mot Nixon. 1980 "visste" alla pundits att Reagan inte kunde vinna mot Carter. Och Reagan kunde givetvis inte bli omvald 1984 heller. Och så vidare... SVT's valvaka 2016 var en ren skrattfest när de "opartiska" journalisterna var tvungna att ta in att Hillary Clinton förlorade mot Donald Trump. Anna Hedenmo kämpade mot gråten, hela valvakan drogs bort från SVT Play och lades tillbaka när en timme av de värsta pinsamheterna var bortredigerade. Jag förstår faktiskt inte varför det finns folk som är rädda för Ryssland. Varför skulle ryssarna vara intresserade av att invadera Norra Östtyskland?

  SvaraRadera