Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-06-02 16:43

Avgrävd fiber - förslag extern antenn önskas

Den kära kommunen har tydligen anlitat Skanska för att bygga en cykelväg och avloppsledning mellan grannbyarna, och nu grävdes hela byns fiber påpassligt av. Telia erbjuder ingen 4G-täckning här ute i skogen, så jag behöver en förstärkningsantenn för utomhusbruk till en 4G-router. Jag är dock ingen fena på antenner, så förslag mottages.
Så här fin täckning erbjuder Telia via 4G här på landet. Och kom inte och tjata om 5G. 5G fungerar några hundra meter och är till för storstäder, inte landsbygden.
Min befintliga 4G-puck, som mest används åt datorerna på tjänsteresor, har inget uttag för en extern antenn. Då Skanska ska gräva ett år till börjar det således behövas en mer stabil lösning när fibern går ner, och ny puck blir en Netgear Nighthawk M1 via Kjell (ingen länk för Kjell & Co har nekat bloggen att vara affiliate). Den har en TS9-hona för extern antenn, och med en TS9 till SMA-adapter finns därmed möjilgheten till någon bra utomhusantenn. Att det är en puck är för att den ska ha inbyggt batteri och enkelt kunna vidmakthållas via USB när strömmen gått, därav ingen otymplig elnätansluten 4G-router eller liknande lösning.

Så kan någon rekommendera en lämplig 4G-antenn för externt bruk, gärna hos Kjell. Helst montage på vägg, finns ju väggfästen att köpa. T ex finns en riktad 4G-antenn med Mimo och 15 dBi. Eller ska man sätta upp dubbla 18 dBi tubantenner? Behövs ens Mimo, eller räcker det med en 18 dBi riktad tubantenn för 999:-? 10 m lågförlustkabel och allt ger ju en del möjligheter till placering. Netgearen har bara ett uttag, så Mimo via två uttag går bort.

Så många frågor, och jag är säker på att någon vet svaret.

Tyvärr ligger huset i en dal, om än högst upp på ett berg, vilket gör att jag antagligen behöver rikta mig mot en mast rätt långt bort åt det hållet där huset sticker upp ur dalen (österut, huset är byggt för att vara i lä för stormarna som kommer från väst), då den närmaste sannolikt är i skugga om jag inte slänger upp en väldigt hög mast.

Nätoperatören NetAtOnce bekräftar nu att det är en avgrävd ledning. Tack för det, Skanska. Tror det är runt 700 abonnenter och antagligen över 2000 personer som blev av med fibern där. Starkt jobbat. Det ska grävas ett år till, och börjar bli lite tjatigt.
Fart via Telias 3G.

30 kommentarer:

 1. Teracom mobile? AKA Net1 https://www.net1.se/privat/

  SvaraRadera
 2. Mitt tips är att kontakta Loh Electronics och be om förslag. Har fått mycket bra hjälp från dem med olika trådlösa produkter.

  Använder personligen en Netgear pryl som fungerar som modem och / eller failover så den har alltså WAN ingång och LAN utgång. Fungerar över förväntan och kopplar automatiskt över till 4G efter 5-10s utan signal från WAN. Den har dubbla TS9 ingångar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Därifrån har vi en Poynting XPOL någonting... gav bättre bandbredd även någorlunda centralt Göteborg/Mölndal.

   Radera
 3. Hör av dig med ett skarpt mail till kommunens projektledare och be den sätta Skanska och NetAtOnce i ett rum för att samordna ifall detta är andra gången fibern grävs av.

  SvaraRadera
 4. Det här kanske inte riktigt besvarar din fråga, så se det bara som en personlig reflektion.
  Jag har tidigare använt en vanlig Poynting Yagi-antenn som riktantenn mot en Telia-mast och kört på mobilt bredband i väntan på fiber. Det sög!

  Eftersom IP-Only missskött sig och sumpat chanserna till fiber så tröttnade jag och letade efter en annan lösning.
  Det landade i slutändan i bredband via mobilnätet (geo-låst) och en Poynting XPOL MIMO 9 dBi 650-2700 Mhz rikt-antenn.
  Nu har jag fri data till fast kostnad och tillräckligt bra bandbredd och respons för allt som jag har behov av.

  Men det jag vill ha sagt är att MIMO gjorde en väldans skillnad.
  Sen får var och en fundera på vad man vill prioritera här i världen.

  Vänligen
  //Mats

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad menas med att bredbandet är geolåst?

   Radera
  2. Förmodligen att han inte kan ta med sig 4G-modemet till en annan plats. Lättare för de som säljer kapacitet då.

   Radera
  3. Korrekt.
   Dels har det med affärsmodellen som sådan att göra, men sedan så måste ju nät-planerarna ges en ärlig chans för att lösa kundnyttan.

   Radera
 5. Köp en bra Poynting, typ denna https://www.lohelectronics.se/kommunikation/mobilt-bredband/3g-4g-antenner/riktantenner/poynting-riktantenn-5g-lte-mimo-11dbi-698-3800-mhz

  Glöm inte att kolla så routern du använder faktiskt stödjer 2x2 MIMO, det gör enorm skillnad för mobilt bredband.

  En enklare, och billigare, yagi kan också fungera, om du har fri sikt och vill spara pengar, men de extra hundralapparna för en bättre antenn är vanligen värt det. Särskilt om du inte har fri sikt utan får en massa signalstudsar.

  SvaraRadera
 6. Skaffa satellit internet och skicka räkningen till skansk.

  SvaraRadera
 7. Kolla mikrotik.com. En SXT 4G tex msrp $139 riktantenn,4G modem PoE i en burk bara sätta upp på lämplig mast. Dom har även andra lösningar med antenn och modem separat.

  SvaraRadera
 8. Eller en LHG LTE-kit för $159 med 17 dBi antenn. Även den från Mikrotik.

  SvaraRadera
 9. Jag använder också prylar från Mikrotik/RouterBoard för 3G/4G. Satellithuset i Limmared är svensk återförsäljare för Mikrotik/RouterBoard. Se http://www.limmared.com/ och deras shop https://www.routerboard.se/.

  Nu frågade dock bloggaren om prylar från Kjell och min erfarenhet är att det brukar finnas skapligt kompetent folk på Kjell som bloggaren kan rådfråga. Dessutom har jag kunnat åka till deras butik och köpa med mig flera olika prylar för att testa och sedan lämna tillbaka de prylar jag inte haft behov av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr har Kjell inget i klass med mikrotik och har dom nåt är det troligen dyrare och funkar sämre. eurodk.com säljer Mikrotik till Sverige momsfritt till företag.

   Radera
  2. Det håller jag med om. Jag gillar alla konfigurationsmöjligheter samt att man kan vara lite olaglig med Mikrotiks produkter då de ofta går att konfigurera med otillåtna effekter mm.

   Radera
 10. Du kanske skulle flytta till storstan där både fiber och mobiltäckning finns 😉

  I sommarstugan hade jag följande antenn från Kjell som gav ett rejält lyft jämfört med modemet inbyggda.

  https://www.kjell.com/se/produkter/mobilt/mobilt-bredband/antenn/4g-antenn/riktad-4g-antenn-11-dbi-p30061

  Krävde dock ordentlig justering mot lämplig mast.

  SvaraRadera
 11. En liten detalj jag lärde mig den hårda vägen: det är inte alltid den närmaste masten som ger bäst signal, detta då operatörerna ibland sektoriserar dem för att optimera täckningen. Din operatörer kan säkert berätta hur det är med masterna i dina trakter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt riktigt.
   Antennen är uppdelad i sektorer, och operatören kan välja att rikta dom åt endast de håll som är mest ekonomiskt gynnsamt.
   Man kan få signal även om man ligger utanför huvudloben, men det är inte bra.

   Som ovanstående talare sa, kontakta operatören så berättar dom vilken mast som är mest fördelaktig att rikta mot.
   Tyvärr så finns ju inte PTS tjänst kvar för detta ändamål.
   Det finns dock en del mobilappar som samlar data för detta ändamål, men jag är skeptisk...

   Radera
 12. Ibland kan man använda en gammal parabolantenn. Det krävs dock att man riktar in den riktigt bra och för det krävs antingen väldigt dyr utrustning - eller en karta och massor av tålamod. Sen kan man installera lokal repeater. En egen mast kan vara en idé (ofta, men inte alltid bygglovsfritt). Allmän information:
  https://www.mobil.se/nyheter/reportage-t-ckning-s-funkar-det

  SvaraRadera
  Svar
  1. För en 10 år sen hjälpte jag en vän som bodde ute i skogen med hennes 3g usb-dongle. Signalstyrkan var för låg för att kunna använda youtube, men funkade hjälpligt för vanliga websidor. Men när jag tejpade upp dongeln i fönstret som vette mot masten och använde ett durkslag i metall som parabol funkade det utmärkt.

   Radera
 13. Mimo ger möjlighet till högre överföringshastigheter eftersom signalen tas emot i två antenner (enkelt uttryckt). På Ericsson vid cellplanaering använde jag mig av följande värden vid nätplanering överslagsmässigt. varje koppling du gör ger en förlust på 3 dB, varje kabel ger en förlust på 3 dB, i ditt fall torde det då ge 3+3+3=9 dB i förlust på att koppla till extern kabel, vad du i praktiken gör är att flytta mottagarens antenn utanför huset och det ger dig förluster i den utrustningen.

  En 18dBi antenn (där i står för isotropisk= en perfekt antenn med ett drömdiagram för densamma) ger dig då 9 dB teoretisk förstärkning, ju högre förstärkning desto bättre mottagning.

  Det som kommer begränsa dig är din upplänk från dig som inte kan ge mer uteffekt än vad den ger, antennen knuffar inte till 9 dB där åt dig, så glöm uppladdningar av stora filer, iofs kan det planeras mot nätter osv.

  De sakerna du har med är ok.

  Jag skulkle göra så här:
  1-kolla täckningskartor på //---.surf.nu/tackningskarta/ ingen länk, i syfte att utröna vart min bästa stn är ca lokaliserad, kanske svänga runt lite med bilen och bekräfta, mottagare i bilen dämpas 6-9 dB så har man signal där har man utanför...använd karta/kompass för ca riktningar (dock ej inne i bilen :-))
  2- köpa på Kjell/co 15 eller 18 dbI antennen och prova på marken med den, är det ok så skulle jag montera det på fasaden, är det inte ok så lyfter jag upp och kollar högre, ser även så att jag kollar av 1:a fresnelzonen (sök på det) är det ok högre upp så montera på fasaden.

  Kör bredbanskollen på 1 samt 2
  det finns olika appar att ladda ner iaf för Android där man kan se mottagen signal i mobilen på sin tfn, det hade jag också använt för att se vart jag kan tänkas ha bra mottagning

  3- om du mot förmodan inte skulle få signal efter 1,2 så lämna tillbaka grejorna till Kjell

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glömde en sak, jag hade gått på den antennen som varit lättast att montera på fasaden

   Radera
 14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 15. Jag hade problem med usel täckning i stugan. Köpte en Huawei B525-23a 4G router samt 2st riktantenner på Kjell.
  Riktad 4G-antenn 11 dBi artikelnr 30061.
  Tittade på Telias täckningskarta i vilken riktning närmaste basstation låg och gick därefter upp på taket och riktade in antennerna mha en kompass. Gick från 2Mit/s till 35Mbit/s. Funkar riktigt bra att distansjobba eller se på streamad video.

  SvaraRadera
 16. Din 3G uppkoppling sitter i en mast som delas med Comviq/Tele2. Telia fick ingen licens för 3G. 4G kör dom på egna master. Köp ett Tele2/Comviq kontantkort och kolla vad du får för signal på 4G. Har du tur sitter 4G sändaren på samma mast som 3G. Annars sitter den på närmaste Telenor mast. Tele2 och Telenor byggde 4G ihop på landet.

  SvaraRadera
 17. Riktantenn funkar sämre vid mycket skog. Funkar denna combo i norrlands inland så funkar den för dig, 2 st för mimo, kolla kontakten, finns sma och ts9.

  https://www.lohelectronics.se/kommunikation/mobilt-bredband/3g-4g-antenner/magnetfotsantenner/magnetfotsantenn-9dbi-for-huawei-4g-ts9

  SvaraRadera
 18. 3 har ibland bättre täckning där Telias lober är felriktade, finns gratis bredbandskort med 500Mb startdata som du kan prova och kasta om det ej funkar. En router med dubbla SIM kan annars vara bra för redundans.

  SvaraRadera
 19. Nu inför 5G skulle jag vilja väcka diskussionen om "hotet mot fibern". Snållännigar.

  Faktum är att många eller kanske de flesta hushåll idag klarar sig utmärkt med de obegränsade abonnemangen Tre, Tele2, Telenor, Net1 m.fl. erbjuder för runt 4-500 kr per månad före diverse kampanjer.

  Så till den grad att de är väldigt ogärna lägger de 15-30 000 kr en fiberinstallation kostar för sin fastighet eller stuga. Nu har väl de flesta intresserade redan tagit "smällen" men långt ifrån alla. Att räkna hem installationskostnaden kan ta 20 år om det ens någonsin blir billigare.

  Med det sagt får inte fiberutbyggnaden tillåtas sakta ned för då riskerar vi en infrastruktur i form av ett lapptäcke. Det är svårt att spekulera i framtidens radiokapacitet men min känsla är att ett gediget nät måste vara kabelbaserat i åtminstone flera decennier framöver.

  Tiden är knapp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, fiber är alltid stabilare och har lägre latency än radio. Framtidssäkert, inga problem köra på 100 gånger dagens hastighet.

   Radera