Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-06-06 16:10

Återkoppling friluftskläder

Dags för en liten återkoppling om friluftskläder. Hur gick det med den där fleecen från Stellar Equipment? Och har de gamla märkena en framtid i konkurrensen från nya märken som dyker upp som svampar ur jorden, och bara säljer direkt till kund online utan mellanhänder?
Fleece från Stellar Equipment.
Nej, när det var dags att börja med renoveringen av maskinhallen hade jag fäst mig för mycket vid fleecejackan från Stellar, som dessutom inte var vindtät på riktigt, och fungerade utmärkt som förstärkningsplagg under vindjackor eller rockar, eller som enda överdragsplagg om det inte regnar eller blåser.

Istället blev det en riktigt vindtät fleecejacka från Marmot - betydligt kraftigare, tyngre och grövre - som används för gårsbruk. Har en del färgfläckar från målningen på sig nu också och var en räddare när det var riktigt kallt när vi jobbade med rivning och bygget.
Med Marmot och Corona i isolering.
Så var det med den saken. Stellarfleecen är lätt, sitter tight och är snygg. Marmoten är ingetdera, men är vind- och delvis vattentät. Vikten gör att den nog inte följer med på några backvandringar om man ändå har separat skalplagg med sig.

Lite annat har införskaffats på tal om det.
Skajacka från GrapheneX
Jag gick på Facebook-reklamen och skaffade en ny skaljacka istället för min fyra år gamla Haglöfs, som jag stört mig mer och mer på, även om den traskat med mig upp för Keb, Mont Blanc, Galdhöpiggen och Kili. Bara det att den måste impregneras för att hålla tätt var i längden opraktisktk.

Istället gick jag på Facebook-reklamen för den Indiegogo-jackan GrapheneX, delvis gjord i just graphen. Kostade en slant, blev försenad pga coronakrisen då fabriken fick ställa om till munskydd, men är fånigt vind- och vattentät. Lär vara skalplagg nästa gång jag ska segla eller gå i backar.

Gav också upp för FB-reklamen och skaffade ett par nya friluftsbyxor från Internetmärket med det konstiga namnet Revolution Race, deras GPX Pro. Nya favoritbyxor, vill aldrig ha på mig något annat. Vädringsfickor på låren har varit underbara de senaste dagarna när temperaturen varit upp 30 grader, förstärkta framåt, och rent av plats för knäskydd. Kanske lite dåligt med utrymme i benfickorna, men tillräckligt för handspriten och jag har ändå efter alla backvandringar lärt mig att inte ha särskilt mycket i lårfickorna. Det mesta har jag i min Pörs istället (ja, det är Lenas bolag).

Mina sjutton år gamla Fjällräven Vidda är så slitna att det nog går att se igenom dem, och har varit för tunga för att använda när man ska gå i backar. Istället har mina sexton år gamla Haglöfs, som jag fick på en arbetsgivarkickoff 2004, varit de jag gått i backar med då de var ca 200 g lättare än Vidda och vattentäta om man tvättade dem i impregneringstvättmedel, medan Vidda ska strykas med något Grönlandsvax för att bli täta. Annars har jag även tunga svarta M90-kopior för gårdsbruk, av vilket jag använde ett par för Keb, men föredrar numera lättare material, även om lårfickorna är oslagbara på dem.
Nya favoritbyxorna.
En liten sidogrej är att mina vanliga vardagsskor är ett par Asics terränglöparskor.
Vardagsskorna.
Vattentäta, fungerar året runt, och om man är på resa går de att använda som löpardojor utan att behöva packa ett par extra skor. Hjälper enormt om man vill resa med enbart handbagage, då min ryggsäck annars till 50% tas upp av ett par löparskor. Bekväma och som ganska svarta fungerar de även yrkesmässigt på scen, iaf någorlunda, även om jag numera ofta kör med ett par New Rocks kängor vid offentliga framträdanden.

Nu till poängen här.

Nya klädmärken som Stellar, Revolution Race eller för den delen enplaggsmärket GrapheneX, står för massa nytänk, innovationer och utan mellanhänder som ska ha 40% påslag, så blir de också prisvärda. Man får helt enkelt mer för pengarna, även om de kan vara billigare än t ex Fjällräven.

I takt med att särskilt yngre (än jag) generationer kommer handla allt mer på nätet så är det nog bara att vänja sig vid Internet-exklusiva klädmärken för nischmålgrupper, och som satsar stenhårt på marknadsföring online. Just att man via FB mfl kan nå specifika nischer gör att det snabbt går att etablera ett nytt varumärke för specifika målgrupper, som friluftskläder eller träningskläder (går ni t ex in på Stronger kommer därefter er estetiska upplevelse av Facebook aldrig bli den samma). Sedan går var och varannan omkring i de stilmässigt typiska RevolutionRace-kläderna numera. Bra design när man på avstånd kan se att det är kläder av märket, med sina kontrasterande färger, även om jag föredrog två nyanser av svart...

Frågan blir om någon vill betala för Fjällrävens butikspriser om man ändå köper online? Hur ska man prismässigt kunna konkurrera när man tar ut mellanhandspåslaget även i onlinehandeln för att inte konkurrera ut sina egna fysiska butiker?

Men hur är kvaliteten? Det får vi se om 15-20 år. Som jag skrev ovan var mina Fjällrävenbyxor 17 år gamla, och mina Haglöfs 16 år gamla...

24 kommentarer:

 1. Men du har ju missat uppföljningen på din hodie.. Jag skulle inte köpa något efter reklam på FB förstår inte att företag vill synas där när de låter uppenbart bluff och bedrägeri göra reklam. Tycker att de som tar betalt för att förmedla reklam borde bry sig i alla fall lite om sin trovärdighet..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar tioårshoodien?

   Radera
  2. Ja, den är väl runt 10 år nu.. har följt dig här ett tag nu..

   Radera
 2. Jag brukar använda dubbla fleece-jackor ovanpå en T-shirt, när jag vattenjoggar i min runda pool med 110 cm vattendjup. Då har jag det varmt på överkroppen och kan hålla på i timmar. Jag har solfångare 15 kvm och en 1.7 kW poolvärmepump, men de räcker inte alltid till. Kläderna är köpta i den lokala lågprisaffären på Värmdö samt Jula. Till vardags blir det joggingbyxor "fisbyxor" avklippta med sax utan sydd kant och en T-shirt, även de från "Brisak", med garanterat barnarbete och billig personal utan några som helst rättigheter.

  SvaraRadera
 3. Har med tiden börjat störa mig mer och mer på olika klädesplagg som inte håller formen eller nöts ut för snabbt. Exempelvis billiga T-shirt håller typ 3 tvättar och ser därefter ut som urblekta tält. Därför köper jag bara märkesvarianter på nätet för ungefär 300kr styck nuförtiden. De har stretch, håller formen, och är nästan outslitliga verkar det som.

  Annat som jag stör mig på är strumpor som nöts ut efter 3 gånger, men där har jag inte hittat någon favorit. Senast beställde jag bambustrumpor från strumplandet. Får se om de duger, verkar lovande.

  Vad gäller jackor så är det kvalitet och kravspec (2 ytterfickor 1-2 innerfickor med dragkedja, samt robust material) som gäller, priset kommer i andra hand.

  Jeans går dock bra med billiga varianter bara det är lite stretch.

  Har alltid samma kläder, det enda som varieras är färgen på T-shirt som kan vara svart eller mörkblå beroende på var de ligger i traven (FIFO) i garderoben.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har hittat favorit strumpor i frsnk dandy i någon bambu fiber mix tror jag.. bambu är med i alla fall. Sköna och har hållit bra än.. 1 år ungefär.

   Radera
  2. Attan också, det får jag nog prova. Just kassa strumpor gnager i själen (jag har ett mycket svårt liv, uppenbarligen). Grattis till den lyckade produktplaceringen :)

   Radera
  3. Ingen produktplacering alls, bara sunt förnuft.

   Radera
  4. Vi har byggt för runt 2 miljoner kronor under de senaste åren, så hundarna pissar på mig just nu och det blir inga tjusiga kläder på länge. Vi ha haft en polsk byggfirma, så de har stått för byggandet och jag har mest målat, beställt material, gjort bygglovsritningar, ansökt bygglov och slutbesked och betalat räkningar. Plus bytt 16 A huvudsäkringar på löpande band, när de startar sina maskiner samtidigt.

   Radera
 4. Jag har inte haft strumpor på mig på flera år, jag går barfota inomhus, men utomhus har jag på mig vinterstövlar året om, utan strumpor, det är bara att sparka av sig dem när man går in och stoppa in fossingarna när man går ut. Jag har ingen golvvärme och jag har typ 15 C rumstemperatur inne, men jag fryser inte fast jag har bara T-shirt på överkroppen. Dessa är egentligen nattlinnen från den lokala lågprisaffären med huvudsakligen barnarbete i tillverkningsländerna och det kan vara några hål på dem efter några års användning, men det förbättrar bara ventilationen. Det enda som inte är lågpris hos Brisak är bötena på 500 kr, om man glömmer att ställa in rätt tid i P-skivan eller ett par minuter för tidigt, som kompisen Jar-Jar Binks gjorde.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vinterstövlarna är praktiska också därför att man slipper fästingar, ormbett och gräsklipp som stänker upp längs benen när man trimmar ogräs på tomten.

   Radera
 5. Kanske lite OT, men det gläder mig att se en ny frisyr pryda din knopp.
  Jag hoppas den (eller en annan ny variant) stannar kvar även efter upphävande av isoleringen tillåter nya besök hos frisören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag klippte idag kompisen Jar Jar Binks, det gick hyfsat bra. Mitt hår når till midjan, så jag ska kräva en gentjänst av Binks. Det kommer inte att märkas om det går snett, eftersom jag inte brukar ha håret fritt, men det blir mer lättkammat utan spruckna toppar. Fast jag använder alltid hårolja för att reda ut håret efter varje tvätt, men ändå. Tyvärr finns det få bra salonger härute på Värmdö numera, även före coronan, dyrt med lång väntetid eller normalpris och outbildad personal. Den närmaste salongen tar dubbelt pris för vegansk hårklippning och halva behandlingen består av healing. Flummigt till max.

   Radera
  2. Det finns en massa instruktioner på Youtube, sök efter "herrklippning".

   Radera
  3. Löjligt med frisyr. Kör sedan några år snagg, och planerar rakning snart. Man kan inte kämpa mot tiden. Bara att inse fakta. Åren tar ut sin rätt.

   Radera
  4. Det blir en knasig tyngdpunkt på gubbar, när de har kortsnaggat hår och långt skägg, det är min åsikt.

   Radera
 6. Jag väntar förgäves på att fjällräven ska rea (verkar aldrig hända). Vet precis vad jag vill ha men de är så dyra.

  SvaraRadera
 7. Brukar köpa de flesta "Brukskläder" på Engelsons postorder. Billigt och håller tillräckligt.

  SvaraRadera
 8. Har precis köpt ett par revolution race efter att mina 10 gamla Lundhags blivit väl blekta och får avsluta livet som arbetsbyxor. Verkar väldigt lovande än så länge, gick på det lite järvare färgvalet mörkgrön och svart.

  SvaraRadera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. RR är ju kanonsköna jag använder dom konstant särskilt GPX pro, dock är jag tveksam om dom håller lika länge som typ Norröna men då kostar t.ex. deras reconbyxor 4-5 ggr mer.. F.ö. är Norrönas reconpack rygga och reconjacka riktigt bra.

  SvaraRadera
 11. Hade Fältjackan från 90-talet, föll till slut bokstavligen sönder i bitar (tog lite mer än 20 år efter daglig användning), letar fortfarande efter ersättaren-utan framgång, har returnerat många jackor som inte svarar mot fältjackans kvalitet - några förslag? Priset utslaget över 20 år är inte högt....

  Ett materiel som vi utprovade på slutet av 90 talet var Outlast-sockor och underställ, mkt bra-har de fortfarande kvar och de fungerar som utlovat-svåra att få tag på bara, börjar slitas, tunna på vissa partier. Outlast är materielat-inte märket-om ni googlar.

  Annars så rekommenderar jag när man har kängor fotlappar och försvarets gråa sockor innerst, fotlapparna är på vintern helt oslagbara, när du byter hänger du dem bara på ryggsäcken och låter de frysa, sedan slår du bara ut fukten som då frusit-voila-användbara igen. Fungerar med försvarets gråa samt vita sockor också, men fotlapparna är användbara på nolltid igen. Jag använder alltid två lager i kängorna, har aldrig fått skavsår-blåsor då jag konstant byter dem till torra, fungerade bra under Nijmegen-Dodentocht-Fan dance mm. Dubbla lager är oslagbart i kängor.

  SvaraRadera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 13. Jag betalade för en tröja som annonserades i mitt Facebookflöde. Pengarna drogs, några hundralappar, men tröjan kom aldrig. Har mailat några gånger, utan svar. Blev blåst. Sen dess beställer jag inte genom Facebook reklam.

  SvaraRadera