Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-06-17 08:53

Aftonbladet: Svenska Kraftnät mörkar risk för nedsläckning av södra Sverige

Aftonbladet har bedrivit journalistisk och avslöjar att myndigheten Svenska Kraftnät har raderat information om hur avvecklingen av kärnkaftverken i Ringhals och Oskarshamn gör att elnätet hela södra Sverige riskerar att stängas ner vid effektbrist. Det kan ta månader eller flera år att återställa strömmen igen, men uppgifterna får inte hanteras skriftlig hos myndigheten.
Livsfarlig ledning i södra Sverige.
Aftonbladet har kommit över originalhandlingar som redovisar för riskscenarion, som sedan strukits ur handlingarna när de begärts ut enligt offentlighetsprincipen. 

Främst i elhandelsområde SE4 - södra Sverige - finns riskerna, men även elområde SE3, dvs Göteborg och Stockholm, finns risk för att man måste stänga ner strömmen vid problem med effektbrist. Att starta upp igen kan ta flera dygn, "i värsta fall veckor".  Det hela handlar om att det inte finns någon reserveffekt om de sista kärnreaktorerna i Ringhals drabbas av problem, men också om det blir ett haveri i ett större ställverk. I det senare fallet kan en återställning av strömförsörjningen i södra Sverige handla om flera år. Aftonbladets källa säger att "[v]i vet helt enkelt inte om vi kan bygga upp Sverige igen om det händer en allvarlig störning".

Det mildaste scenariot handlar om att endast tre av de kvarvarande kärnreaktorerna kör. Scenario 2 innebär att endast två reaktorer kör och scenario tre endast en. Sverige kommer från årsskiftet bara ha sex kärnkraftsreaktorer - tre i forsmark, två i Ringhals och en i Oskarshamn, sedan inte mindre än sex reaktorer stängts ner permanent (två i Oskarshamn, två i Barsebäck och framöver två i Ringhals).

För elområde SE4 kan det bli aktuellt att stänga av hälften av alla elabonnenter redan vid scenario 1, men i scenario 2 och 3 ökar omfattningen och Stockholm-Göteborg kan också drabbas.
Slutförvarkapsel för använt kärnbränsle. Nedstängningen av kärnkraften tar inte bort behovet miljörörelsens avskydda slutförvar, utan skyndar snarare på det när lågaktivt avfall från rivningen av kraftverken måste slutförvaras. Slutförvar är alltså inget argument för att riva kärnkraft, då det måste lösas ändå.

Alla uppgifterna om det så kallade scenario 2 och scenario 3 har sedan helt strukits från den offentliga handlingen. Enligt uppgifter från Aftonbladets källa är det förbjudet att uttrycka de här riskerna i text, eftersom de då kan bli offentliga handlingar. Istället får de endast kommuniceras till berörda parter muntligt. Om det är för att slippa ansvar, gå runt offentlighetsprincipen eller av säkerhetsskäl är oklart.

Rapporten påtalar också att det periodvis kan bli extremt låga elpriser i Sverige - likt nu under våren - om vädret är lagom varmt och blåsigt. Problemet är att detta gör att mycket elkraft blir olönsam och stoppar investeringar, vilket slår stenhårt om det är kallt och vindstilla och minsta problem med kraftförsörjningen uppstår. Scenariona ovan kan inträffa från augusti-september och framåt, så det är inte bara på vintern Sverige kan tvingas släcka ner södra delen av landet, med oklara prognoser på när man kan få tillbaka strömförsörjningen. Vi får väl se vad 2020 mer kan erbjuda...
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

61 kommentarer:

 1. Svår balansgång detta. Givetvis kan vi inte göra ryssens arbete åt dem. Men mörkas det även uppåt eller ännu värre ignoreras uppåt är det nog bra att det kommer upp till ytan så att medborgarna kan sätta press på beslutsfattarna. Är kluven...

  Civilförsvaret pratar numera om 10 dagar och säger att vi ska glömma 48 timmar. Vi kanske ska glömma 10 dagar och prata beredskap för 3 år :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det mörkas inte uppåt utan det rör sig om ministerstyre där Miljöpartiet manipulerar för att få bort information om negativa konsekvenser från deras politik. Det är svenska folket som det mörkas för.

   Radera
 2. Tummen upp till Aftonbladet. Det var inte igår jag gav det sist och det kändes märkligt att knappa in deras URL efter så många år av bojkott. Men credit given where credit is due!
  Jag vet att du tidigare nämnt att ödrift av din solcellsanläggning inte var ekonomiskt försvarbar. Det har även talats om att Teslan skulle kunna vara behjälplig med sitt batteri, men det tycks stanna i teorin. Har bloggaren några kommentarer eller uppdateringar i frågan?

  Själv är jag grymt sugen på solceller. Möjligheten till ödrift och därmed otrolig prepping-nytta kommer definitivt bli dropparna som får mig att rinna över. Förhoppningsvis kan jag få tummarna loss innan dess med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du skall ha solceller så behöver du en växelriktare, om du inte drar likström i huset, växelriktaren behöver nätström eller elverk lokalt.

   Radera
  2. Flera växelriktare har just funktion för ö-drift och behöver då _inte_ synkas in med extern spänning. Har dock inte provat min egen..

   Radera
  3. Eller drivs växelriktaren av batteri?

   Radera
 3. Främmande makt borde väl redan ha koll på hur läget är vad gäller strömförsörjningen i södra Sverige, de enda som inte vetat är väl befolkningen. Vad har då beslutsfattarna gjort-okänt, vad har industrin gjort-okänt. Det faktum att det inte är löst borde väl rimligtvis betyda att ingenting gjorts för att rätta situationen.

  Det kommer inte hända någonting om inte detta scenario inträffar och då kommer alla peka på varandra från myndigheterna och regering - men ingen har ansvaret...

  Vad får jag för skattepengarna när det gäller krisberedskap egentligen? Teoretiska tjänstemän eller praktiska lösningar såsom lagerhållning, utrustning mm.

  Ljusglimt är väl brandsläckningsplanen som införskaffats-så någonting i praktisk förmåga torde väl finnas där iaf, tyvärr så anskaffades de som en följd av våra stora skogsbränder, inte på en analys innan dessa uppstod.

  SvaraRadera
 4. "Oj, tänkte inte på det..."

  Öht är det ju tragiskt att miljötomtarnas påhitt alltid har dessa oanade konsekvenser.

  Har sagt det förut, när folks basala behov hotas på allvar kommer miljön åka ut genom fönstret, risken blir ju också att facklorna och högafflarna åker fram. När mobben väl tar fart lär mp behöva fly landet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att värna om miljön är dock att värna om förutsättningen för våra riktiga basala behov, hög konsumtion av elenergi är inte en av dom.

   Radera
  2. Mudden - iPaden kommer högt upp idag bland vad folk prioriterar. Inte förrän effekterna syns rejält och direkt i egen person kommer kreti o pleti ens överväga att ge upp den.
   Att komma med grafer om partiklar, mångfald i naturen, grader eller cm i haven osv kommer tyvärr inte ändra något.

   Radera
  3. Mudden, har du ens en aning om hur beroende vi är av el för våra basala behov idag?

   Absolut ingenting kommer fungera, vattenförsörjning, värme och mat. Hur ska vi förvara maten när kylar och frysar slutar fungera?

   sen alla sekundära effekter när avlopp, rening m.m. slutar fungera.

   När de som kan drar igång elverket, kommer den som gnäller över miljön seriöst riskera en klubba i skallen.

   Jag garanterar dig att absolut ingen kommer bry sig om miljön öht.

   De skitigaste länderna i världen är "socialistiska" av den enkla anledningen att man skiter i miljön tills man börjar leva i ett överflöd. Fryser man hugger man ned sista trädet om man måste trots att man vet att man borde låta bli.

   Radera
  4. @Greenious Nja, nu drar jag detta till sin spets men människan har levt med elenergi i knappt 100 år så nej, att överkonsumera elenergi tillhör inte våra basala behov som släkte. Däremot är vi direkt beroende av vår planets klimat och att det ekosystem vi ingår i fungerar.

   El är en najs lyx som vi kan unna oss som besparar oss arbete och det är nödvändigt för att upprätthålla vår livsstil och vår ekonomi däremot.

   Radera
  5. @mudden

   lyx?

   Fattar du att i princip ALL infrastruktur vi har haft som INTE är beroende av el är BORTA?

   utan el kastas vi inte 100 år tillbaka, vi snackar medeltid.

   Vi har inga metoder att förvara maten, de sista iskarlarna försvann på 70-talet.
   Vi har inte uthus för 10 miljoner människor, eller ens infrastrukturen att ta hand om skiten.
   Och i princip alla våra uppvärmningsmetoder, utom ved, är helt beroende av el för att öht fungera.

   Radera
  6. ...och vi har en helt annan befolkning än för 100 år sedan. Många fler som bor på små ytor i städer. Bara bristen på avlopp blir nog grisig ganska fort i en större stad.

   Radera
  7. Problemet är att all el värderas ungefär lika oavsett hur den produceras. Marknaden tar inte hänsyn till leveranssäkerhet som i sig har ett värde för samhället. Idag tar man pengar från leveranssäkra producenter och ger till intermittenta producenter (elcertifikat). Det leder till att leveranssäkra producenter får det svårare att vara lönsamma, vilket enligt marknadens logik med tiden innebär nedläggning.

   I elpriset borde ingå en värdering från samhällets sida för att kunna styra marknadens investeringar/värdering och få rätt mix av intermittent och leveranssäker el. Sålunda borde elcertifikat gå andra vägen, från intermittenta producenter till leveranssäkra. Dessutom har reglerkraft ett värde i sig som borde behandlas på liknande sätt. Så både reglerkraft och leveranssäker el borde värderas högre än el från intermittenta producenter.

   Radera
  8. Sant mudden.
   Vi överlevde ju stenåldern utan el, vad är egentligen problemet?

   Radera
  9. Nej, människan överlevde knappt stenåldern. Befolkningen var liten, barnafödandet högt men ändå blev de inte fler. De flesta dog unga.

   Radera
  10. @Svinto: Jätte bra formulerad! 🌹

   Radera
  11. Tummen upp för Svintos inlägg! :)

   Radera
 5. Det är så otroligt illa att man talar om saker muntligt för att förbigå offentlighetsprincipen. Samtliga inblandade borde utredas och då foten. Det är ett myndighetshaveri utan dess like.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett gammalt beprövat knep när man vill undvika att kunna ställas till svars för potentiellt dåliga beslut. Finns ingen som helst anledning att tro att det offentliga fungerar annorlunda än i det privata näringslivet.

   Radera
 6. Aftonbladet kan ju ha fått källan i knäet och då är det lite mindre imponerande.

  Varför har ingen begärt ut den rapport till Energimarknadsinspektionen som omnämns? Som jag förstår det är det ett separat dokument från det som används som underlag i AB? EI är en offentlig myndighet, så offentlighetsprincipen bör gälla med undantag av eventuell sekretessprövning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad tror du ett antal journalister gör just nu? En myndighetskandal med en GD som begår i princip olagligheter? Och vem är minister?
   Tada, Ygeman...

   Det är blod i vattnet.

   Radera
  2. Kärnkraftstängandet är nog inte så populärt bland många traditionella s-väljare heller. Om flykting- och Coronakrisen är till någon ledning så kanske detta kan användas dom vapen i en inbördesstrid/kniv i ryggen på mp.

   Radera
 7. Vad finns det för elintensiv industri i området?
  Det borde väl vara dom som får stänga först vid effektbrist för att lösa det kortsiktigt.
  Förhoppningsvis efter ett avtal om ersättning från ansvariga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gissningsvis att stänga de pappersbruk som finns i södra sverige skulle vara kanske runt 500MW alltså räcker det inte. Ersättningarna för att lägga ner dessa bruk är troligen skyhög och den arbetslöshet som följer av brutna kontrakt och att alla investeringar läggs i finland istället är ännu dyrare.
   Verkligheten är inte så enkel som "vi stoppar den pappersmaskinen så löser sig allt". Det är troligen avsevärt bättre samhällsekonomiskt att stänga av privatkunder.

   Radera
  2. Enligt känd miljöpartistisk politiker i Stockholm handlade det ju om att inte starta kaffekokaren på morgonen...

   Radera
  3. Mer troligt att vanliga hushåll får ta smällen med rolling blackout

   Radera
  4. De som kan kommer skaffa UPS:er och elverk. Företag större elverk.

   Radera
  5. I MPs cirkulära samhället så ingår inte tung industri som pappersbruk eller för den delen Preem. Så ur deras synvinkel löses effektproblemet elegant när industrin försvinner.

   Radera
  6. Så vi ska preppa mer toapapper! Det har vi ju erfarenhet av numera ;)

   Radera
  7. [email protected] Några hundratusen små elverk är nog inte så miljövänligt som MP önskar.
   Vi kan väl stänga alla elintensiva utländska serverhallar kanske?

   Radera
  8. Nu verkar problemet handla om mycket mer än bara stängda kärnkraftverk. Men jag antar att allt ser ut som en spik om du är en hammare...

   Radera
 8. Effektbrist.

  Hur skulle det vara att ha ett diagnostiskt prov för de 349 riksdagsmännen där de får frågan om skillnaden mellan effekt och energi och hur dessa begrepp förhåller sig till varandra. Undra hur många procent som kan ge ett tillfredsställande svar?

  Provet kan också riktas till den svenska journalistkåren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Huvudet på spiken!
   Hade varit grymt intressant att utan förvarning utsatt partiledarna eller alla riksdagsledarmöten för ett snabbtest med frågor som denna. Frågor som visar om man begriper de mest grundläggande principerna för olika problem.
   Svaren får max vara ett twitterinlägg långt. De "rättas" enligt enkel mall, anonymiserat för säkerhets skull.

   Deras poäng jämförs sedan med normalfördelningen som motsvarar befolkningen i stort.
   Extra bonus kan vi slänga in resultatet från en femteklassare, senaste robbinsonvinnaren och arga kocken som extra jämförelse.

   Radera
  2. Jag är ganska säker på att Ygeman vet vad effekt är, men jag skulle inte sätta något jag håller kärt på det!

   Radera
  3. Att riksdag och regering kan bestå av idioter har man faktiskt tänkt på, det är därför vi har sakkunniga myndigheter. Men vad gör vi när idioterna även tagit över hos myndigheterna?

   Radera
  4. #Edis

   Vilka tillsätter generaldirektörerna och vilka skriver regleringsbreven som beskriver vad myndigheterna skall syssla med?

   Radera
 9. Har själv funderat på offgrid solel kompletterat med bensinbackup kompletterat med ved. Är det någon som vet om det finns något vätskekyld elverk i 3 kw klassen på marknaden? Vätskekylningen är till för att ta tillvara på värmen och köra in den i huset

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gasolspis för matlagning glömde jag skriva.

   Radera
  2. Om det finns någon mat att laga ...

   Radera
  3. Finns Stirlingmotorer som kan kopplas på en vedeldad anläggning och då driva en generator. Ett problem med bensin/diesel är att det måste omsättas regelbundet.

   Radera
  4. Vedkamin och solceller, batteri och ödrift, bästa lösningen ekonomiskt och för miljön. Bensin/diesel tycker jag man kan strunta i. Kommer ju ändå inte finnas att få tag på om det går riktigt åt skogen och är dessutom både dåligt för plånboken och miljön.

   Radera
  5. Fast det kommer inte gå åt skogen i detta fallet då. Så länge omvärden fungerar så kommer det gå att importera bränslen. Allt handlar om att klara max en månads strömavbrott.
   Elnätet kommer återuppbyggas med hjälp av dieselelverk till en början. Större sådana levererar upp till en 200 kva så det krävs 50 sådana för att ersätta en reaktor. Enkelt att låna ihop från Europa på en månad.

   Radera
  6. E du go eller?
   Vi snackar kanske 1000, 2000, 3000MW.
   5000, 10000, 15000st 200kW reservagg.
   Finns större men kostar mer..

   De kommer förbruka tusentals liter bränsle. I sekunden.

   Radera
  7. Exakt. I England har tex varje vindkraftverk ett dieselaggregat som backup när det är vindstilla.
   I framtiden kan man tänka sig att varje villaområde eller kvarter får ett eget dieselverk under den tid det tar att återuppbygga kärnkraften.

   Radera
 10. Ytterligare en kris iscensatt av mupparna.

  Hoppas nästan att vi får en rejäl elbrist sommaren 2022, så folk äntligen sparkar ut MP ur Riksdagen. Att lägga ner säker och fungerande kärnkraft är så dumt att man inte kan tro det är sant.

  SvaraRadera
 11. Det finns den hårda vägen att lära sig följderna av sina beslut. Det heter ju som bekant bränt barn skyr elden och i Sverige får vi finna oss i att det är den hårda vägen vi får lära oss.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då gäller visdomsorden "Bränt barn luktar illa!"

   Radera
  2. Jag trodde det var "Bränt barn luktar bacon om du är hungrig nog!".

   Radera
 12. Var inte oroliga - Löfvéns generation av folkrörelsesverige har full koll på detta med elektricitet:

  https://www.youtube.com/watch?v=csRqxVXR-N0

  SvaraRadera
 13. Har AB scoopat detta eller är de med och flyttar fokus från någon annan känsligare fråga? Corona? Preem Lysekil-regeringskris, Turordningsregler enligt JÖK..? Ingenting hos PS som vi skattar för där de nämner detta-ej heller andra, får mig att fundera över ursprunget på artikeln lite iaf.

  SvaraRadera
  Svar
  1. S har ett uppsving nu, smid med järnet är varmt. Ygemans reaktion antyder att han var beredd och kommer att dra nytta av detta = krossa C, få bort strålkastarljuset från Coronahanteringen. Varför kommer detta i partitidningen och inte i NyTeknik? Läsaren kan gissa svaret.

   Radera
  2. Man kan inte annat än skrocka över att vissa använder varje lite rynka på sin hjärnbark för att hitta konspirationsteorier i allt.

   Radera
 14. Om man medvetet saboterar sitt lands elförsörjning är man inte då landsförrädare?

  SvaraRadera
 15. Det är någon propp någonstans i mellansverige har jag hört som förhindrar elen norrifrån att komma ner till söädra Sverige. Dålig överföringskapacitet helt enkelt. Det problemet lyftes redan för något år sedan. Men inget har hänt förstås.

  SvaraRadera
  Svar
  1. och varför tror du all el plötsligt behöver komma norrifrån?

   Radera
  2. Har du hört talas om de norrländska älvarna. De är utbyggda för att producera kraft alla utom en.

   Radera
 16. Det finns alltid en del arbetare på myndigheter som inte ser sin chef som chef utan känner att de moraliskt svarar inför landet. Jag antar att den här personen försökt ta det ”invägen” först men inte lyckats.

  SvaraRadera
 17. På myndigheter finns jurister avlönade av skattebetalarna som ska hjälpa makthavarna och tjänstemän att följa och leva upp till lagar samt tolka syftet med lagstiftningen.

  De företräder alltså i förlängningen medborgarna och ändå upplever man att mörkning, jäv och oegentligheter inte minskar vilket skadar förtroende och demokrati. Det känns som det blivit vardagsmat.

  Är det för få jurister på myndigheterna eller gör man bara ett dåligt arbete när man inte förmår sina myndighetskollegor att förstå, handla eller hantera handlingar enligt grundlagen?

  SvaraRadera
 18. "...mörkar risk för nedsläckning..."

  Mörkad nedsläckning eller nedsläckt mörker? I vilket fall låter det som något slags dubbelt mörker...

  Rubriksättarens privata lilla orgie...

  Rubriksättarens lilla privata orgie...

  SvaraRadera