Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

2020-05-25 20:27

Ygeman: Inga problem att ha Huawei i svenska 5G-nät

IT-säkerhetsexperten Anders "kunde inte boka ett mötesrum" Ygeman (S), tillika regeringens energi- och digitaliseringsminister ser inga problem med att ha den kinesiska diktaturens bolag Huawei i svenska 5G-nät. Detta enligt en artikel från TT.
Anders Ygeman (S)
En hårdare lagstiftning där aktörer som innebär säkerhetsrisker ska stoppas gäller sedan årsskiftet, men enligt Anders Ygeman (S) innebär detta inte att Huawei inte skulle vara välkommen i svenska mobilnät.

Ministern påpekar att de redan finns i 4G-näten, och det har ju gått bra (=ministern har inte blivit informerad om eventuellt spionage från Huaweis sida). Samtidigt är tillverkaren helt stoppad i USA och bakdörrar har identifierats, men inte av säkerhetsexperten Ygeman.

Kanske har ingen lyckats boka en lokal för att ha ett möte med Ygeman om detta.

Ansvaret ligger på de svenska mobiloperatörerna, som om myndigheterna t ex skulle dra in Telias tillstånd om det visar sig att man kör Huawei-utrustning med identifierade säkerhetsproblem. Enligt TT så säger Ygeman att den svenska lagstiftningen är den hårdaste i världen, och verkar förutsätta att den också ska tillämpas. Men som sagt, vi kan väl gissa om myndigheterna faktiskt kommer dra in ett tillstånd för någon av jättarna? Svensk lagstiftning är en sak, praxis är en annan.

Nu tycker kanske de flesta som har rent mjöl i påsen att det inte är ett problem att den kinesiska diktaturen övervakar vem du kommunicerar med, när och var, och eventuellt om det är okrypterat även vad ni kommunicerar om. Kineserna själva verkar ju nöjda...
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

20 kommentarer:

 1. Det hela ligger helt i linje med en gammal fin svensk tradition, Vattenfall håller ju rysk anrikningsverksamhet under armarna.

  SvaraRadera
 2. Fast om tidigare identifierade bakdörrar samt läckage av data till säkerhetstjänsten skulle diskvalificera en leverantör skulle vi även bli utan Cisco mfl. i våra nät.

  Elefanten i rummet är att vi mer eller mindre accepterar att data läcker västerut, men inte österut. Därför kan vi inte ha allt för konkreta eller hårda lagar, lagen saknar kompass för läckans riktning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det konstigt? Du ser ingen skillnad?

   Radera
 3. Nä?
  drabbades han av självinsikt månne?

  Med våra ledare kan det ju omöjligen spela någon roll.

  Så där har han ju rätt som omväxling.

  (Han och hans kumpaner brukar säkert ha rätt, och jag brukar säkert inte förstå)

  SvaraRadera
 4. Man måste förstå att tanken är att 5G ersätter alla nät på sikt. Istället för att man har ett eget privat wifinät hemma så kopplas datorer,mobiler, övervakningskameror, larm, smarta lampor osv direkt mot 5G nätet. Det ger den som äger nätet enorma övervakningsmöjligheter t.ex. i länder som befinner sig på sluttande planet.
  När tillräckligt med infrastruktur använder samma leverantör skulle denne på kinesiska regeringens order stänga av delar av samhället eller bara få allt att fungera dåligt tills Sverige fogar sig. 5G inte bara ersättar till 4G utan innebär väldigt mycket mer. Detta fattar förstås inte Ygeman.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det kommer inte ersätta privata wifinät mer än kanske i storstäderna. Kanske nästa generation men inte 5G.

   Radera
  2. Det är visionen och det kommer ske gradvis.

   Radera
  3. Nu vet jag inte hur det är med Huawei och de svenska operatörerna, men operatörer köper ofta paketlösningar där leverantören även driftar nätet åt operatören, vilket ger leverantören stor kontroll och möjlighet att verka utanför kontraktet. Så det finns anledning att vara vaksam.

   Radera
 5. Ygeman tillhör världens mest naiva regering.

  SvaraRadera
 6. Ericsson => "Allfader"

  SvaraRadera
 7. Sverige har den mest inkompetenta, naiva, dysfunktionella regeringen nånsin. MP och V ingår och Löfven varken förstår eller har inflytande trots att han är ytterst ansvarig. Jag tror uppriktigt inte att han förstår vilket ansvar han har som statsminister. De som styr finns bakom. Sverige är illa ute. Jag menar det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så vilka är det som styr? Storfinansen? Illuminati? Trump? Putin? Löfvens fru? :-)

   Radera
  2. Mer Gula Västarna, när de kom var frågan vem leder dem, vem styr dem?
   Och vem är det? Mer rakt svar: Läkare och matematiker.
   Lite som min far sa 1:a maj:Nu ska de demonstera mot sig själva igen... Detta kommer ske oavsett, det är en parad med officiella fascister som har plakat där det står stoppa fascismen. Vägen är liksom målet, och målet är ju mest en fransk elitism där man lider kvalen tröstad med lite gourmetmat och annat gött liv? Och psykologi, insikten om att du måste ha Tro och Hopp. Bibliskt. Men där står det ju insiktsfullt att kärleken är störst och du inte ska göra en Gud av människan...

   Radera
 8. På klassiskt svenskt manér antar jag att våra riksdagsledamöter inte använder Telia?

  SvaraRadera
 9. Uk? Norge? Ericsson i Kina? Ericsson som US kritisk asset?
  -Vilken ful och dum brud?
  -Oja, ändå snyggast väl? Askungen missade ju balen så nån av styvsystrarna får duga? Det är ju en mäktig familj?

  SvaraRadera
 10. Huruvida det är inga problem att ha Huawei i svenska 5G-nät avstår jag från att kommentera. Däremot är det stora problem att ha Ygeman i regeringen, eller andra politiker av den kalibern.

  SvaraRadera
 11. Bilderberg gruppen styr !

  SvaraRadera
 12. Klar Ygeman inte ser något problem med detta heller, som han inte såg några problem med att lägga sekretessbelagd info på utländska servrar ( Trasportstyrelsen ).... Hade han varit medborgare i sin uppdragsgivares diktatur hade han nog avrättats och "fallit från ett högt hotel"

  SvaraRadera
 13. Undrar när dom ska leta efter bakdörrarna i utrustningen från Ericsson, Motorola, Juniper Cisco mfl.

  SvaraRadera
 14. Att Herr Ygeman ens innehar en officiell uppgift i samhället efter det förra debaclet är ynkligt, men inte överraskande.

  SvaraRadera