Aktuellt

"Tag några öl innan du loggar in på börssidorna"

En god vän till mig tillika aktieräv berättade att vederbörande fått tipset att "ta några öl innan du loggar in på börssidorna". D...

2020-05-19 10:32

Valueguard: Största prisraset för lägenheter i april någonsin

Valueguards kvalitetsjusterade prisstatistik för lägenheter visar på det största raset för lägenhetspriser någonsin, oavsett om det är landet i stort, våra storstäder eller våra mellanstora svenska städer.
Säsongsmässig för'ndring en månad Valueguard prisindex lägenheter Sverige 2015 -2020
Priserna rasade hårt för lägenheter under april månad, som normalt är en positiv månad där priserna i landet stiger 0.49%. Nedgångarna var värre ju större stad. 

I landet föll priserna på lägenheter i snitt -3.36%, Stockholm -3.89%, Göteborg -2.97%, Malmö -3.30% och för mellanstora svenska städer -2.83%. Detta utan att ta hänsyn till säsongsjustering, vilket skulle ge ännu större prisras.

För enskilda månader måste man tillbaka till rasen under finanskrisen 2008 - 2009 för att hitta lika stora eller större fall, men då var nedgångarna på hösten där priserna normalt faller, vilket spädde på raset. Nu sker raset under den normalt för priserna starkt positiva våren och nedgångarna var de största i april någonsin enligt Valueguards siffror. Det är i själva verket bara i april 2011 och 2017 som priserna någonsin fallit den månaden tidigare, och då bara med -0.27% respektive -0.24% i landet som helhet.

Prisnedgången på en enskild månad är också lika kraftig som i november kraschens år 2017, men även där var november en månad där priserna normalt faller. Justerat för säsongen är prisraset nu i april större än hösten 2017. Fortsätter den trenden kommer vi få se extremt kraftiga prisfall i höst.
Stockholm.
Göteborg
Malmö
Mellanstora svenska städer
Valuguard menar dock att priserna i Stockholm stiger nu i början av maj, och är stillastående i Göteborg, så det är inte säkert att kraschen fortsätter, utan mer en normalisering av prisutvecklingen för säsongen.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

50 kommentarer:

 1. Så nu blir frågan vad som vinner:

  En något sticky psykologi som binder sig fast vid idén om att priserna inte kan sjunka på lång tid. "Inte på riktigt" iallafall.

  Eller kommer fundamenta vinna i takt med att det helt enkelt inte finns tillräckligt med köpstarka budgivare för att hålla priserna uppe längre.

  Än så länge är jag övertygad om att psykologin kommer hålla uppe priserna. Men som påtalats i bloggen: bara den så köpstarka gruppen inom IT lär ha rejäl skrämselhicka just nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Psykologin ska alltså hålla uppe priserna när fundamenta ändras i botten?
   Priserna kommer sjunka för att det inte längre finns samma mängd kreditstarka köpare.

   Radera
  2. Jag tror som dig men då har vi nog också lite bättre koll på fundamenta än gemene person. Men frågan jag ställde mig var mer om psykologin håller uppe priserna länge nog för ekonomin att rida ut stormen utan någon stor priskrash. Jag är en evig skeptiker och räknar med en krash men sen igen så har jag antagit det i 11 år vid det här laget när den i princip uteblev efter finanskrisen.

   Radera
  3. Beroende på när och hur coronakrisen slutar så kan det säkert bli en viss återhämtning. Frågan är bara hur länge och i vilken omfattning samt vad som händer därefter.
   Ja det borde ha inträffat tidigare, men politikerna vill skjuta konsekvenserna så långt in i framtiden som möjligt i hopp om evig uppgång. Rimligtvis måste det sluta någon gång.

   Radera
  4. Volymerna lär minska rejält pga det blir allt färre som säljer när priserna går ned. Så länge det trycks pengar som om det inte fanns en morgondag gissar jag att priserna hålls uppe på hyfsad nivå. Politiker lär fortsätta stötta med amorteringsfrihet osv om det behövs. Europa och USA går nu snabbt tillbaka till någon form av vardag och om ett par år har vi nog lagt det värsta bakom oss. Kanske vi ser 15% nedgång totalt?

   Radera
 2. Staten kommer att stoppa prisfallet annars kan ju bnp sjunka -> lägre skatteintäkter eller ännu värre problem

  SvaraRadera
  Svar
  1. BNP sjunker redan så det är försent.

   Radera
  2. Tja corona krisen kan dom inte göra så mycket åt men de vill definitivt inte ha en kris inom BRF/villor/fastiheter också. Amorteringsfritt för alla och det kommer säkert fler åtgärder för att rädda bostadsmarknaden

   Radera
  3. Marknadshyror för dom som hyr och amorteringsfritt för dom som köper. Då blir det dyrt att inte ha råd att köpa.

   Radera
  4. Bara ta bort kravet på kontantinsats så kan alla köpa, perfekt.

   Radera
  5. @Mikael: Ja egentligen skulle man ju kunna plocka bort kontantinsatskravet. Det enda som är viktigt är att man är kreditvärdig d.v.s. att banken kan känna sig trygg med att man kan betala räntekostnaden. Det här med amorteringar kommer antagligen bli svårt att gå tillbaka till. Om det pågår i flera år med förlängningarna vänjer sig "barnfamiljer" vid inkomsterna man har och om man helt plötsligt i framtiden när det ser "ljusare" ut för ekonomin återinför amorteringskravet ändras kalkylerna avsevärt och då kan ju bostadspriserna falla vid ett senare tillfälle. Blir nog inte förvånad om vi i Sverige:
   1) Går vidare med marknadshyror på HR
   2) Sänker kraven på kreditvärdighet (lägre kalkylränta)
   3) Permanentar amorteringsfria bostadslån (även om det heter tillfälligt i X antal år)
   4) Avskaffar kravet på kontantinsats

   och i nästa kris möjliggör man lån på 120% av bostadens värdering för att "hjälpa" unga barnfamiljer att ha råd att renovera och köpa ny bil i sitt livs viktigaste affär.

   Radera
  6. @Goofy, delvis har du rätt 1, 2 har redan börjat implementeras. 1) tar av naturliga skäl lite tid och 2) har redan minskat ca 1,5 procentenhet senaste året.
   Sen fantiserar du en del och ser banken som din vän som ger bolån utan säkerhet. Vad vi i Sverige tycker eller vad lagen kräver är förstås en annan fråga. T ex behöver inte banken "måste" ge dig amorteringsfrihet vid nybygge, precis som nu under Corona. Men banken gör sitt "yttersta" (läs - de vill så klart att du har så stora lån som möjligt, men är du en riskkund så vill de helst bli av med dig).

   Radera
 3. Om detta blir en trend är det bara att säga adjö till byggbranchen och till omsättningen på bostadsmarknaden. Det viktigaste kommer inte att vara bostadens värde utan dess boendekvaliteter eftersom få kommer att kunna byta bostad överhuvudtaget.

  SvaraRadera
 4. Vi hade visning på vårt radhus norr om Stockholm i helgen. 21 sällskap deltog på visningen och just nu är det fyra som håller på att budar. Liknande hus i området hade visning samtidigt som oss, där deltog 15 sällskap och de har hela åtta som aktivt budar och den bostaden har snart passerat toppnoteringarna som rådde i området när priserna låg som högst (~2017). Vi är snart uppe i det priset som det vart värderat till under toppen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja ni har turen att bo i ett attraktivt område men i det stora hela så har det ingenting med hur bostadsmarknaden utvecklar sig

   Radera
  2. Får jag gissa att det är i de fashionablare delarna av norra förorterna? Har sett liknande tendenser på flera fritidshusförsäljningar på Ingarö där mitt föräldrasommarhus ligger. Där har det aldrig varit priser på över 4 miljoner för 75kvm förut, nu säljs de på en vecka. Samtidigt går volymerna(antal sålda) och priser ner på lägenheter i Sthlms län. Så hur skall man förstå detta? Flyr folk från lägenhetskomplexen av någon anledning? Är det ett paradigmskifte som inträffar?

   Radera
  3. Jag tycker att det verkar vara samma tendens i Göteborg med omnejd. Bra objekt har fullt på visningarna och fortsatt aktiva budgivningar, men det kan givetvis komma att ändras.

   De som har stabila jobb och utsikter för egen del tror jag känner FOMO.

   De som har funderat på att kanske sälja för att byta upp sig tror jag väntar och sitter still. Antalet genomförda försäljningar borde vara fallande.


   Under finanskrisen frös marknaden så att de få bra objekt som kom ut hittade köpare som fått vänta länge vilket gjorde att priserna ändå hölls uppe. Däremot så blir raset större för alla vanliga eller lite sämre objekt.

   Radera
  4. Bor i norrort/stockholm och här är det också bra tryck på visningarna. Bostäder säljs kring utgångspris vilket är helt ok i nuvarande läge. Fritidshus och båtar ökar t.o.m.

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  6. Kan det vara så att det är köpare som växlar central lägenhet mot hus i förort? Föreställer mig att man nu känner brådska att byta upp sig från snart för liten lgh till ett långsiktigt boende i hus. På så sätt undviker man bli ekonomiskt inlåst och kan rida ut stormen utan att behöva sälja/flytta med förlust.

   Tänker mig att detta beteende inte kommer hjälpa människor som säljer små och medelstora lägenheter. Där kan det nog bli hög tillgång och låg efterfrågan när inflyttade talanger blivit arbetslösa, säljer med förlust och flyttar hem till X-köping där levnadsomkostnaderna är lägre.

   Radera
 5. I takt med att arbetslösheten ökar, vilket kan slå hårt mot yngre, så försvinner många förstagångsköparna av mindre lgh. I en sådan här bubbla krävs inte speciellt många uteslutna ur pyramidspelet för att det ska bli en stor sättning på främst BR.
  Förmodligen blir evig amorteringsfrihet ett grepp men frågan är om det räcker långt i lånekalkylerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här är annan information som jag finner än mer oroande:

   https://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/manniskorna-i-sverige/sveriges-befolkningspyramid/

   Radera
  2. Vad är det du finner oroande med hur befolkningspyramiden ser ut?

   Störande att SCB inte kan skriva korrekta fakta kring varför det är så många fler män än kvinnor i vissa åldersgrupper. Det beror inte enbart på ett födelseöverskott.

   Om man vill koppla mot Corona så är det extra hög dödlighet bland de äldre vilket gör att de som dör inte längre behöver sin bostad. Är den döde ett singelhushåll så kommer dessa bostäder ut på marknaden. De äldre som inte är singlar är vanligen tillsammans med någon i ungefär samma ålder vilket ändå gör att det finns stor risk för att båda avlider eller att den som är kvar väljer att byta bostad.

   Radera
  3. Ja David, och om vi kan öka oron ytterligare så har förmodligen aldrig så stor andel unga varit så dåligt matchade mot arbetsmarknaden.

   Radera
  4. Evig amorteringsfrihet och rejäl minusränta kanske? Det hela är ju bara ett luftslott sen 30-40, kanske 50 år så (fast då var det lite blufflation, som också felanalyseras)... vem bryr sig?
   I lokaltidningen så står det att små lgh har svårt att få köpare men större rullar på.
   Sen bör det ju sjunka 90% utan att man ska skrika, då har "vi" faktiskt fått det bättre helt objektivt och inte "bostad som kostnad vs en riggad scam-marknad".
   Glöm inte att det viktiga för en svensk är hans emotionella upplevelse av att det skaver.

   Radera
  5. Fet o Fluffig, minusränta kanske men tror mer på statliga sub prime lån för icke bemedlade för att bibehålla luftslottet.

   Radera
  6. Ja, man undrar ju hur alla dessa vloggare och influencers :( ska kunna bidra med något av värde när det råder brist på något så handfast som plåtslagare, rörmokare eller sjukvårdpersonal.

   Radera
  7. Agge, ja man undrar. Men kan de inte bidra med något av värde kan de alltid bli politiker.

   Radera
  8. @Bengt: Politiker bidrar ju till omvärderingar av tillgångar med sitt beslutsfattande.

   Radera
  9. @Goofy, jovisst men ska vi kalla det ett bidrag?. Frågan är vad som hänt om politikerna inte lagt sina fingrar i syltburken och smetat monetära åtgärder överallt. Tror marknaden ska sköta sitt och staten enbart ägna sig åt kärnuppgifterna som rättsväsende, sjukvård, vägar mm. Även om man inte ens klarar det speciellt bra.
   onetära åtgärdery om politikerna

   Radera
  10. @Bengt: Ja man hade ju önskat sig något sådant men det lär nog inte inträffa.

   Radera
  11. Statliga sub-prime kanske är billigast? Man kan ju inte klandra politikerna för att de agerar som de andra politikerna i närheten gör i mångt och mycket. Däremot är det ju en fejkonomy,

   Radera
 6. Jag tror att statistiken speglar att de objekt som betraktas som ej premium faller i högre grad än premium. Inte alls säkert att vi har nedgång ännu på premiumobjekt.


  Vid budgivning sätts priset på marginalen. Så länge vi har två budgivare som vill ha objektet så kommer inte prisfallet synas bara för att den tredje och fjärde till tionde budgivaren aldrig dyker upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snittmarginalen sätter väl ändå fundamenta?

   Radera
 7. Ja, allt handlar om Coronans effekter på samhället. Blir följden av detta en djup kris med massarbetslöshet i många år kommer naturligtvis prissättningen påverkas, även i centrala Stockholm, GBG osv.. Får Lövet och CO ordning på eknomin och att samhället inom något år börjar må gott igen kommer priserna att återgå till de nivåer som var innan Coronan. Vi får såklart hoppas på det senare. Finns så klart en och annan själ som hoppas på att kraschen kommer och att de ska få användning av sina konservburkar och balar med toapapper som de hamstrat nu på senare år.

  SvaraRadera
 8. Tid för investeringsbostäder,1-2or i bra läge kan ge en fin avkastning och värdeökningen kommer. Men det blir väl stopp i hyresnämden för sådana lösningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror snarare tvärtom. Folk har redan börjat lämna storstäderna. Corona kommer bara förstärka de trender som redan fanns innan. Restaurang, hotell, service och även IT kommer packa ihop. Många företag kommer inse att centrala kontor är en waste of time också. Skulle inte förvåna mig om vi ser en grön våg framöver.

   Radera
  2. Idén om en grön våg bygger på missförstånd av befolkningsstatistiken. Storstäderna växer liksom de mindre städerna. Landsbygden avfolkas.

   Radera
 9. Jag tror att raset fortsätter vi har bara sett början - allt annat är betydligt överdrivet och fejk news. Sthlm baisse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är lätt att tro på fejk news. Möjligtvis blir det en justering på 20-30%, vilket inte är så konstigt med tanke på de väldiga uppgångarna, samtigt så har vi SEKatas här (you do the math). Men så länge man bor för 50-70% av kostnaden, med högre standard och mer centralt jmf med hyres så kan du nog bara hoppas på dina fejk news.

   Radera
 10. Vi får heller inte glömma att en hel del av befolkningen i våra större städer har bott länge, gjort så kallad bostadskarriär, i sina boenden och har därmed inte så höga bolån relativt sätt. Många klarar en nedgång på 20-40- % om det nu blir fallet. Så länge man inte behöver sälja har man inte gjort någon förlust. Samtidigt ger även detta ett ypperligt tillfälle att förvärva en större lägenhet/ villa i attraktivare områden, man köpe/säljer ju ofta i samma marknad - sälj billigt köp billigt, sälj dyrt köp dyrt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Motsägelsefullt, sålänge man inte behöver sälja har man inte gjort någon förlust. Samtidigt ska man byta upp sig till större lägenhet/villa i attraktivare område. Måste inte någon sälja för att denna flyttkedja ska äga rum?

   Radera
  2. Jag förstår hur du tänker men jag menar att om du har ägt ditt boende i många år gör du förmodligen ingen förlust vid 20 -30 % prisnedgång samtidigt som du köper ett nytt boende till ett rabatterat pris. Sannloikheten att priset senare ska öka ganska rejält, om du köper attaraktiv mark, är ju ändå rätt hög.

   Radera
  3. Så är det ju. De som redan har gjort en bostadskarriär och har den marginalen som du beskriver kommer inte drabbas mer än deras värdeökning blir mindre, eller raderas helt. Värre är det för människor som precis köpt hus med högre belåning. Har man dock köpt för att bo över lång tid och klarar boendekostnaden så kommer detta inte vara ett problem.
   Man kan ju dock tänka sig att andra sektorer påverkas då man inte längre kan använda sin bostad som bankomat för övrig konsumtion. Boendet är ju det sista man drar in på i sämre tider.

   Radera
  4. Jag tänker mest flygplats och gruva. Jag får bli motbevisad av att folk inte alls tänker så, de är värsta hembygdsmänniskorna. Varför skulle man inte dra in på boende?

   Radera
  5. I hur stor utsträckning använder folk sina bostäder som bankomater för övrig konsumtion? Jag menar, ombyggnationer är en sak och det kan eventuellt vara problematiskt men jag har aldrig pratat med någon som använder sin bostad för att låna pengar till övrig konsumtion (med undantag för äldre pensionärer). Nu kanske min bekantskapskrets är extrem men då skulle jag nog ändå vilja se lite siffror.

   Radera
 11. Den globala ekonomin har avlidit under två Coronamånader.
  Nedgången liknar den legendariska Big Frost från 1709.
  Gällande Coronaviruset så kommer det en andravåg.
  Inget land kommer dock att återgå till full lockdown då det är clustersmitta det handlar om.

  En majorietet av världens nationer är tekniskt sett bankrutta redan innan pandemins start.

  Storbritannien skall balansera en skuld på två triljoner Pund.

  Bostadspriserna?..en halvering är icke utesluten.Många kommer att få gå från hus och hem även om staten lär ta ett nytt tag och låna än mera för att försöka få ned skadeverkningarna.
  Sådant funkar naturligtvis inte.

  Sverige kommer att övergå till konkursboet EUs valuta Euro.Panikslagna svenska politiker och medborgare kommer inte att säga flaska om annat.Sedan kan Euron mycket väl rasa också..men det blir i så fall en annan historia.

  Jag säger som John Lydon...Noooo future,noooo future,nooooo future for you.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha! Roligt!

   Ryssland och Kina tar över världen, en kamp som diktaturen Kina vinner sen kommer pandemin Covid 1000 0000 och utrotar världen. Naturen återtar tillslut allt och jorden blir en grön planet igen. Senare börjar allt om igen och bostadspriserna skjuter i höjden.

   Radera