Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2020-05-18 06:50

Uppåt i Asien - guldet mycket nära prisrekord

I de asiatiska tidszonerna stiger börserna i lugnt tempo under morgonen. Samtidigt nosar guldpriset på prisrekord mätt i svenska kronor och det högsta sedan 2012 i amerikansk dollar.
Chinatown, Melbourne, Australien.
Veckan inleds försiktigt positivt i de asiatiska tidszonerna.

Australiens ASX 200 går +1.09% och brukar vara en god indikation på hur det ska gå initialt i Europa och Sverige. Hong Kongs Hang Seng är +0.40%, Japans Nikkei 225 +0.56%, Singapores Straits Times +0.74% och Shanghais SSE Composite +0.61%.

Ganska intetsägande alltså, men lutar mot att det blir en fortsatt upprekyl från förra veckans test av stöden på börserna.

Mer intressant är att guldpriset nu är på 557:33 SEK per gram, och mycket nära tidigare prisrekord, efter en liten dipp på främst starkare svensk krona runt månadsskiftet april-maj. I USD är priset nu inte bara det högsta sedan coronakrisen drog igång, sedan årsskiftet, senaste året utan även sedan upprörelsen som kulminerade i oktober 2012. Det är således inte långt kvar till all time high för guld även i USD. 

Guldpriset har en tendens att vara en faktisk värdemätare på det egentliga tillståndet på finansmarknaderna. Vad både stigande börser och stigande guldpris innebär är en annan fråga.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

13 kommentarer:

 1. Antar att det borde vara inflation..

  SvaraRadera
 2. På ett år har guldet tagit sig hit. Långt ifrån ATH, är det inte. Sedan skall det nog vidare.
  Elefanterna är många.

  Sjukt spännande att se hur guldbolagsutvecklengen gått och går.

  Blir intressant att se om pengar skall fortsätta vara gratis och man kanske bör ta del av gratispengarna och hålla hårt i sina guldbolag.

  SvaraRadera
 3. Tadaaa!
  Även solen har sina fläckar! 😁


  "Säg nu att guld haussas upp till 1000:- SEK per gram och sedan kraschar 40% under 350:- SEK. Då landar guldpriset på runt 210:- SEK någon gång framåt år 2020. Skillnaden mot en börsinvestering är att börsinvesteringen gav utdelning som kompenserade för nedgången, men det gör inte guld."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Va? Då har priset gått ner 80%. Osammanhängande dravel

   Radera
  2. Vem citerar du? Dig själv?

   Radera
  3. Inte mej själv.
   Men en som troligen läser här, minnet kan iofs svika efter snart 9 år..

   Radera
  4. Fläcken var väl hela det inlägget?
   Man kan ju låna ut sitt guld också så nån kan/får blanka det?

   Radera
  5. Bara en som fattar,alltså vem som står bakom inlägget, sedan 9 år...
   Får bli en hemlis mellan oss som vet. 😁

   Radera
  6. Det är helt ur sitt sammanhang och jag som skrev det som ett exempel, inte en prognos.

   Radera
  7. https://cornucopia.cornubot.se/2011/08/hur-hogt-kan-guldbubblan-ga.html

   Radera
 4. https://www.friatider.se/storbanker-manipulerar-ned-guldpriset-under-corona

  Intressant artikel om att guldpriset blir manipulerat nu under coronakrisen.
  Inte sett något om detta i andra svenska medier. Märkligt med ointresse. Okunskap?

  https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-09-16/jpmorgan-s-metals-desk-was-a-criminal-enterprise-u-s-says

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bloggen sägs attrahera människor som har ett intellekt över medel. Få där läser friatider, så ointresse och okunskap är nog fel ord.

   Radera
  2. Nu är artikeln från Bloomberg, Fria tider har bara gjort en kort (men intressant) sammanfattning och sedan länkat till orginalartikeln. (oj vad jag saknar länkar till orginalkällor på etablerade tidningars hemsidor)

   Både Courno och Fria Tider har många artiklar om ämnen som helt saknas i de skattefinansierade medierna,som SVT och Aftonbladet. Båda har en liknande målgrupp av medvetna moderna nyhetskonsumenter.

   Du läste mitt inlägg slarvigt när du trodde jag menade att Courno's läsare var ointresserade av finansmarknadens manipulationer av guldpriset. Våra läsare är väl insatta och mycket intresserade av ämnen som detta.
   Jag syftar på de "etablerade" journalisterna, som trots att de får miljardstöd, inte verkar ha en aning om frågor som dessa och därför i stort sätt aldrig rapporterar om dem. Och när de väl gör det så är det dagisnivå på artiklarna. Detta får en att misstänka att de inte alls är insatta i ämnet.
   Ett problem är att nästan alla journalister som dessa tidningar anställer är stöpta i exakt samma form, kan ungefär samma saker och tycker likadant. Och nästan alla bor till och med i samma stadsdel, södermalm i Stockholm. Många journalister känner sig tvingade att flytta dit för att få jobb :-0
   De har läst något humanistiskt ämne, nästan ingen kan någonting om naturvetenskap, ekonomi osv.

   Radera