Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-05-08 07:15

Upp, UPP, UPP! på alla börser

Kanske dags att sluta skriva om börsen. Eftersom den bara kan gå åt ett håll behövs egentligen ingen morgonuppdatering - ni vet ändå vad som hänt. Det har gått upp. Överallt.
Samtliga index är svarta.
Uppgångarna såväl i USA som i de asiatiska tidszonerna är dessutom rätt stabila, mycket starka utan att vara hysteriska. Det talar mot nya motreaktioner.

Förvisso är många börsindex fortfarande ner på en vecka, men det kan säkert lösa sig idag, så även andra kolumnen blir helt svart. Skulle väl vara svenska storbolagsindexet OMXS30, som med sina -2.55% är sämst i klassen (ej justerat för valutautvecklingen).
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

22 kommentarer:

 1. Varför egentligen detta dagsfokus? Vi hade en stor nedgång i måndags och har inte nått över dessa prisnivåer ännu. Det kommer svänga framöver men dag för dag kan vad som helst hända.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Måndagsnoteringen är irrelevant pga att vi stängde klockan 13 på skärtorsdagen. VE Memorial Day i UK idag så där kommer börsen hålla stängt.
   https://www.britishlegion.org.uk/get-involved/remembrance/remembrance-events/ve-day-75

   Radera
  2. Det vet jag. Det jag menar är inte enskilda dagar, utan att vi faktiskt haft en viss nedgång "slutet april, början maj". Att det sedan går upp vissa dagar betyder inte "att det alltid går upp" eller vad man nu vill få fram, jag ser inte mycket vits med att fokusera på hur börsen går enskilda dagar om man inte jobbar som börsmäklare på heltid.

   Radera
  3. Traders fokuserar definitivt på enskilda dagar. Dock får jag inte intrycket att läsarna är intresserade av det utan fokuserar på längre sikt som du är inne på.

   Radera
 2. Och bostäderna verkar hålla emot bra, särskilt villor www.di.se/live/bopriserna-under-krisen-overraskar-proffsen-har-forvanat-oss/
  Don’t fight the fred osv

  SvaraRadera
 3. Ja enda rimliga slutsatsen är ju att vi borde sluta med frihandel och resor. Köra lockdown for alla överallt och leva på börsen.. såg att Nasdaq är plus i år, så i det stora räknar marknaden med att corona och på följande lockdown och restriktioner är positiva. Eller hur ska man tolka det..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Iofs, så finns väl de flesta som faktiskt tjänar på lockdown på Nasdaq

   Radera
  2. Ser inte vad som är positivt för Apple google o Facebook tesla. Amazon o netflix visst men mycket extra kostnader för dem med, som hemköp i Sverige

   Radera
  3. Skulle tro att den totala närvaron på nätet ökar, om man tvingas sitta hemma. Med mer näthandel och online tjänster borde det vara lättare att dölja reklam på nätet. Och Netflix är väl given vinnare på att folk sitter hemma, inga stora investeringar om du redan har någon TV, kort uppsägning och låg månadsavgift. Det är väl fördelar för de du räknar upp förutom Tesla som jag nog inte ser som vinnare på corona.

   Radera
  4. Ojoj, sälja reklam på nätet, så klart..

   Radera
  5. Jo absolut,vinnare absolut
   Men netflix måste ju dock spela in nya serier i coronatider. Reklam på nätet visst men de som gör reklamen minskar ju sina budgetar rejält nu så blir ju mindre pengar. Amazon har också problem med logistiken i covid19 tider

   Radera
  6. Ni tänker fel kring Netflix.
   De tjänar pengar när folk betalar månadsavgiften UTAN att titta, vilket sker i vanliga fall.
   Nu när folk tittar hela dagarna så skenar deras kostnader utan ökade intäkter.

   Radera
  7. @Ano På vilket sätt skulle Netflix kostnader skena nu när folk tittar mer?

   Radera
  8. Icke-länkar rapport samt CNBC när rapporten släpptes 21 april:

   https://www.netflixinvestor.com/financials/quarterly-earnings/default.aspx

   https://www.cnbc.com/2020/04/21/netflix-nflx-earnings-q1-2020.html

   Radera
  9. @ano läste det förut också. Så lite det jag menar att en pandemi inte är så great för någon. Netflix tjänar väl dock ändå netto då fler får upp ögonen för dem O vänjer sig att ligga hemma och titta på Netflix

   Radera
  10. Tror nog skenar är att ta i, men visst en ideal kund är ju den typiska gym kunden betalar varje månad men utnyttjar sällan tjänsten. Netflix blir ju få nya kunder om de inte stannar när lockade är över så kanske det inte är fantastiskt. Men upplägget att åren någon månad och byta mellan Netflix och HBO mm används ju i praktiken av rätt få. Så tror nog att de fått behålla många, men själv är jag helt oinvesterad på börsen, ja förutom de fonder man inte kan välja bort.. får väl se vart det slutar men jag fortsätter avvakta inte BR heller så låg risk i alla fall :-)

   Radera
 4. Ingen annan än jag som blir oroad av det som pågår? Oavsett vart det tar vägen, så kommer något mer hända som ingen räknat med?

  SvaraRadera
 5. just nu känns det som om det är deflation i råvaror och prylar... men börsen stiger på grund av all deg som pumpas in där samtidigt som folk blir av med jobben. hmmm har man inte deg på börsen blir man rånad alltså. Man ska nog ha lite deg kvar på börsen och vara noga med sina stop loss...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst ja. Affären just nu är att låna och sätta in lånet på börsen.. men just det - det har "vi" ju redan gjort i decennier. Tänk att löpsedelstipsen alltid har rätt numera.

   Radera
  2. Jopp vi är en flock raggiga apor... som luktar ost. dålig ost.

   Radera
 6. Eftersom FED alltid räddar marknaden så fort FAANGs tappat 10% så kan vi nog räkna med att de fortsätter på den banan. Allt är satt ur spel, någon verklig marknad finns inte längre. Manipulationen är total och det är bara att gilla läget. Herregud, hela världens ekonomier lutar sig nu på gratis pengar som kan fortsätta hålla bostadsbankomaterna under armarna och pumpa upp börserna. Alla vuxna tänkande individer inser ATT det kommer att krascha men det är inte lätt att veta när eller hur. Men bäst är nog att investerare fortsätter att ha förtroende för att centralbankerna alltid räddar marknaderna...

  SvaraRadera
 7. Jag tycker rådgivare ofta lura vanliga människor, hur ofta har man hoert man ska investera i internationala indexfond. Nu finns här fler proffs en så men det är lite roligt och personligt har jag inte tänkt om det men ,,international" betyder oftast 50% i usa och betyder at usa få stöd. Medan man köpa ett ,,global" fond. Det låter trivial, det är det men det är faktiskt jag tror många inte tänker på.

  SvaraRadera