Cornucopia?

Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2020-05-26 10:06

Under radarn: Gryende konflikt Kina - Indien - tusentals kinesiska soldater på indisk mark

I skuggan av coronakrisen pågår en gryende konflikt mellan Kina och Indien i Himalayas berg. Kina har flyttat in tusentals soldater på indisk mark och  grävt ner sig och Indien håller på att flytta hela brigader till området där det nu sker truppansamlingar av tiotusentals soldater och även tung utrustning som artilleri och pansarfordon.
Kinesiska konsulatet på Gui Minhais Torg i Göteborg.
Kina håller alltså på att ockupera indisk mark i Galwanfloddalen. Uppgifter gör gällande att det handlar om en truppstyrka om allt från 5000 till 10 000 man från Kinas armé inne på indiskt territorium. Intrånget ska handla om flera kilometer och kineserna har även grävt ner sig och befäst sina grupperingsplatser med fältarbeten. Därtill ska ännu större kinesiska truppstyrkor ansamlas på den kinesiska sidan om den officiella gränsen. Artilleri och pansarfordon ska också vara på plats. förutom fältarbetsfordon.

Gränsen är förstås omtvistad, men Kina har nu även flyttat trupp förbi den linje som Kina vill hävda är kinesisk mark, en bra bit in i det Indien hävdar är Indien.

De senaste dagarna ska Indien nu börjat omgruppera flera armébrigader till området. 

Kinesisk och indisk trupp ska på flera platser i bokstavligen stå öga mot öga.

För källor, se The Economists försvarsredaktör Shashank Joshis sammanställning på  Twitter.

Återstår att se om situationen eskalerar. Med allt större truppkoncentrationer är det bara en tidsfråga tills det smäller. Berättelsen om vem som sköt först kommer förstås bero på vem man lyssnar på - världens största demokrati Indien eller världens största diktatur Kina. Bägge med kärnvapen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

25 kommentarer:

 1. När hela dammen är full av svarta svanar så kanske det inte gör någon skillnad när ytterligare en börjar doppa fenan?

  SvaraRadera
 2. Finns det någon 3-raders-förklaring på varför Kina nu tycker sig ha rätt att jävlas?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rätt lär inte ens de tro de har, men det är säkert det bästa tillfället att testa sin motståndare utan internationella konsekvenser.

   Radera
  2. Gissar att mellan Hong Kong, Taiwan och Corona gör lite trupprörelser i Indiens bergskjedjor inte några som helst vågor.

   Radera
  3. Kollade snabbt på google maps - jag gissar på tillgång till vatten och/eller möjligheten att bygga vattenkraft i området.

   Radera
  4. Båda länder har har territorella krav överlappar och vem som har rätt har vet väl ingen riktigt. Om man vore intresserad av att lösa frågan hade antagligen en internationell gränskommision eller folkomröstning varit enklast men det är varken Dehli eller Beijing intresserade av.

   Radera
  5. Läste också att överenskommelsen som nu tycks falla bildades när de två länderna hade jämförbara ekonomier. Nu har Kina dragit iväg och är en faktor 5 större. Men ska man pryla lillebrorsan måste man ju göra det innan han växer ikapp igen!

   Radera
  6. Till vilken nytta? Säkra strategiska tillgångar av is?

   Radera
  7. Internt missnöje på Nalle Puh som konsekvens av corona. Då stökar man runt lite i närområdet likt Ryssland för att stärka nationalismen och stödet för ledaren.

   Radera
  8. En folkomröstning hade även utan valfusk sannolikt fallit till den folkrikaste nations favör. Kinas befolkning är större men indierna betydligt mer vana att rösta. Båda är väldigt nationalistiska.

   Radera
  9. Orsaken är vad jag kan läsa mig till av militärstrategiska skäl.
   https://en.wikipedia.org/wiki/Doklam

   Verkar bara vara berg utan naturresurser.

   Radera
  10. High Ground är alltid en militär naturresurs/tillgång.

   Radera
 3. Detta?


  https://www.trtworld.com/magazine/what-s-behind-the-china-india-border-dispute-36617


  https://foreignpolicy.com/2020/05/23/india-china-border-skirmishes/

  SvaraRadera
 4. Intressant att se vad Pakistan kommer göra...... Kina lär ju backa lika mycket här som från Tibet.

  SvaraRadera
 5. Klimatförändringar lär väl ändra vattenflöden från glaciärerna och färskvatten är väl den nya oljan.
  Man ska ha kinesernas 50-årsplaner i bakhuvudet.

  SvaraRadera
 6. Hur är förhållandet mellan Indien och Kina militärt, bortsett kärnvapen? Är Kina mycket starkare och modernare eller är det hänt skägg mellan dem?

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.youtube.com/watch?v=2Rsra3C9YC8

   Radera
  2. Enligt Global Firepower är Kina på 3e plats och Indien på 4e plats.

   Radera
 7. ...och börserna bryr sig inte det minsta...Fed fixar biffen, än en gång.

  SvaraRadera
 8. USA och den ekonomiska/coronakrisen ger kineserna en chans att agera på flera fronter...Mot Indien, Hong Kong, Australien med mera.. Ambitiöst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir intressant att se hur våra EU ledare skall i indirekta ord förklara Kinas agerande. För vi vill väl inte tappa inflytande?

   Radera
 9. Ett Kina som ändå vet att handelskriget fortsätter och troligen kommer få omvärldspisk efter Corona när analysen av Kinas initiala hantering granskas kan lika gärna agera opportunistiskt nu. Det blir inte mer konsekvenser ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, i sin sanna nationalsocialistiska agenda.

   Radera
 10. vilken sida kommer Ryssland ställa sig på?

  SvaraRadera
 11. Kina lär kunna försvara sina olje importer från mellanöstern lätt från indien...

  SvaraRadera