Aktuellt

Huawei hade full åtkomst till nederländska teleoperatörerna KPN - kunde avlyssna premiärministern

Nederlänsk press meddelar att den stora nederländska mobilteleoperatören KPN upptäckte att kinesiska Huawei hade full åtkost till operatören...

2020-05-02 13:51

Tyska statliga Koch-institutet: Coronapandemin kan fortsätta i 24 månader

Det tyska statliga Robert Koch-institutets  (RKI) ordförande ska i veckan sagt att coronapandemin kan fortlöpa i ytterligare två år och kommer inte upphöra förrän antingen ca 70% av världens befolkning smittats eller ett vaccin tagits fram. En rapport från University of Michigan säger det samma. Stämmer detta måste samhället hitta en nivå där det kan fortsätta fungera, för att t ex isolera alla i riskgrupper i två år är knappast möjligt.
Smittförande ämnen.
Pandemin kan alltså enligt RKI fortgå i två år rapporterar Reuters. Pandemin kommer inte upphöra förrän 60-70% av världens befolkning smittats. Avgörande är annars hur lång tid det tar att få fram ett vaccin om någonsin. RKI arbetar efter hypotesen att det är två år som gäller.

Det är förstås helt omöjligt att stänga ner samhället i två år för att skydda riskgrupperna, värna sjukvårdspersonal och inte överbelasta sjukvården. Det skulle inte finnas så mycket samhälle kvar efteråt, och även om man bara isolerar riskgrupperna så skulle dessa knappast må särskilt bra i avskildhet i två års tid.

Det behövs således hittas en form där pandemin inte längre är en kris, utan ett nytt normalläge, och samhället måste gå vidare. Det kan innebära massivt ökade permanenta resurser (lokaler - rent av återinförda sanatorium, personal, utrustning, vårdplatser, lönehöjningar för att återrekrytera de som bytt jobb - det går inte att utbilda ssk och läkare över en natt mm) till sjukvården, istället för att som nu ta till tillfälliga krisåtgärder. Det betyder inte att åtgärderna ska avslutas, utan att en utformning som kan hållas i flera år behöver etableras och accepteras.

Kanske är den svenska strategin ett vinnande drag, vilket delvis kan bekräftas av att allt fler länder nu lättar på restriktionerna - man kan helt enkelt inte hålla samhället nedstängt hur länge som helst.

Det finns enligt en Google-sökning fler som menar att pandemin kan hålla på i ytterligare två år, t ex CIDRAP vid University of Minnesota. som i en studie nämner 18 - 24 månader (PDF). De slutsatserna sker utifrån erfarenheter kring tidigare influensautbrott. 

CIDRAP menar att pandemin kommer komma tillbaka i vågor, där ett scenario är att den värsta vågen kommer till hösten. I samtliga tre scenarion pågår pandemin till 2022.
"Whichever scenario the pandemic follows (assuming at least some level of ongoing mitigation measures), we must be prepared for at least another 18 to 24 months of significant COVID-19 activity, with hot spots popping up periodically in diverse geographic areas. As the pandemic wanes, it is likely that SARS-CoV-2 will continue to circulate in the human population and will synchronize to a seasonal pattern with diminished severity over time, as with other less pathogenic coronaviruses, such as the betacoronaviruses OC43 and HKU1, (Kissler 2020) and past pandemic influenza viruses have done."
Notera att detta handlar om scenarion och vad som kan ske. Det är inte någon förutsägelse om exakt utfall utan vetenskapliga hypoteser baserat på kunskapsläget.

Oavsett så om RKI och/eller CIDRAP har rätt så måste hushåll, företag, myndigheter och det offentliga ställa om till ett nytt normalläge, och kan inte förlita sig på tillfälliga krisåtgärder. Rimligtvis måste massiva permanenta satsningar ske på sjukvården och det omgående. Regeringen behöver således börja agera strategiskt och inte bara taktiskt.

Eller så hoppas vi att Sverige snart når 60-70% smittade. Dock är det nog bara Stockholmsregionen som är på god väg, så får vi se hur mycket politikerna bryr sig när provinserna drabbas - där sitter ju inte riksmedia.

På det privata planet måste vi om detta stämmer förlika oss med tanken på att närstående, familj och vänner i riskgrupp kommer smittas förr eller senare, och med det löpa hög risk för långvarig och plågsam sjukhusvistelse och/eller döden. Se till att få det gjort och sagt som behöver göras och sägas i god tid. Lägga saker till handlingarna och säga farväl. I bästa fall i onödan.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

83 kommentarer:

 1. Svensk debatt har fastnat i antingen evig total lockdown eller full fräs med flockimmunitet nu.

  - Vaccin kan komma mycket tidigare. Sker tester redan nu, som kan ge resultat om en månad. Fungerar de, kan de till hösten finnas tillgängligt i miljontals.
  https://www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/vaccin-kan-vara-klart-redan-i-september/

  - Flera antivirala läkemedel är på ingång som kan få ned dödligheten. Kan man skjuta kurvan framåt kan man rädda liv.

  - Det kan komma billiga och snabba självtester, tänk 50:- styck, och om alla testar sig samtidigt och de som är smittade isolerar sig, så kan man sen övergå till smittspårning.

  - Digitala appar kan hjälpa med smittspårning.

  - Tillgång till skyddutrustning kan göra att man kan skydda sig mot smitta utan isolering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle kunna bli så att det kommer ett vaccin som man i ett första läge väljer att godkänna för personer som är äldre än t.ex. 80 år.

   Radera
  2. Noterar att ni använder orden "kan". Bra. Inget av det ni skriver är säkert eller ens sannolikt.

   Radera
  3. Tolkar jag dig rätt i att du säger:
   - digitala appar är ingen hjälp vid smittspårning`

   - skyddsutrustning som munskydd hjälper inte att få ned smittspridning

   - snabba självtester skulle inte hjälpa att få ned smittspridning.

   Radera
  4. Drar ut på smittspridningen över tiden, så sjukvården inte överbelastas. Men vad Koch och CIDRAP säger är att detta fortsätter till 60-70% blivit smittade, oavsett. Det är inte något jag säger, det är vad de säger. Lär dig läsa.

   Radera
  5. Jag läser din kommentar där du skriver "inget av det ni skriver är säkert eller ens sannolikt"

   Skatt är stöld kommenterade om digital smittspårning, skyddsutrustning och snabbtester.

   Så vad ska jag lära mig läsa?

   Radera
  6. "Kan komma billiga självtester". Finns inget som stödjer det påståendet. osv.

   Radera
  7. Varför skulle inte detta kunna komma? Redan idag finns självtest för HIV för 150:- och beställer man tio miljoner så kan man få ner priset så klart.

   Radera
  8. Så vad du säger är att även för ett 40 år gammalt virus kostar testen 200% mer än dina angivna 50:- SEK?

   Radera
  9. Det går ju inte att jämföra ett test med om man köper miljoner. Du kan få ett HIV test för under 10:- om du köper över 1000 st.

   https://www.alibaba.com/product-detail/HIV-self-testing-equipments-HIV-home_60726267625.html?spm=a2700.details.deiletai6.4.14ffeX6geX6gqt

   Radera
  10. Och vilkken slutkonsument köper 1000 tester. Eller menar du att landstinget ska testa med personal som jobbar gratis och lokaler som är gratis, eller varför stannar testkostnaden vid 10:- SEK? När man gör HIV-test i primärvården är kostnaden någon hundralapp pga kostnad för allt runt.

   Radera
  11. Sedan förutsätter du att alla redovisar sina provsvar ärligt. Det är en fin men utopisk syn på människan, en del kommer testa positivt men skita i det pga olika anledningar och gå runt och smitta ändå. Kanske rent av låtsas att de aldrig testade för de tappade bort testkitet osv.

   Radera
  12. Till och med kommunerna/region Sörmland har nu visat sig inte rapportera ärligt om smittan på äldreboenden - smitta i riksgrupper. Och du tror att allmänheten skulle rapportera ärligt när svaren inte passar dem?

   Radera
  13. Kan myndigheter distribuera valsedlar så kan de distribuera testkit. Ett litet fåtal kanske skiter i att sätta sig i karantän, men det kvittar. Du får ner smittspridning till en sådan låg nivå att du kan ha smittan under kontroll med smittspårning, eller upprepade test.

   Radera
  14. Och det vet du alltså med säkerhet, eftersom du gör så tvärsäkra uttalanden? Examen i pandemi från Kruger-Dunning Universitetet?

   Radera
  15. En liknande strategi har prövats i en by i Italien.

   https://www.svd.se/stoppade-corona--pa-tva-veckor-framgangssaga

   Det var iofs. inte självtest, men det visar att masstestning kan vara en strategi för att bekämpa viruset. Sydkorea har lyckats få bukt med sin smitta genom mycket testning och smittspårning. De är nu nere på 5-10 fall per dag från att haft närmare 1000.

   Radera
  16. Och efter att man utrotat viruset lokalt i ett land, vad gör man då? Viruset kommer tillbaka helt oavsett vad man gör eftersom det cirkulerar utanför landet. Ska man stänga gränserna helt och isolera landet för evigt?

   Radera
  17. Har man billiga och snabba test är det ingen stor sak att testa de som flyger in i landet. De fall som slinker igenom på annat sätt tar man med smittspårning. Rimligtvis gör man detta i samarbete med Norge då vi har en lång gräns mot dem.

   Skulle det spåra ur, kör man bara ett nytt masstest. Det behöver inte ens vara över hela landet utan kan räcka att göra ett lokalt där smitthärden finns.

   Generellt är det väldigt mycket storsläggan som gäller nu.

   Mer rimligt vore att anpassa regler efter vilken kommun man är i. Vad som gäller för stunden kan skickas ut via SMS. Sådant sker ju redan idag i andra sammanhang när det finns samhällsfara.

   Radera
  18. och sen kommer nästa virus, och nästa virus. Tror du verkligen att du kan hålla din lilla ö separerad från resten av världen för evigt?

   Och gränskontroll vid kommungränsen. Hur tänkte du där?

   Radera
  19. Varför ska det vara för evigt?

   Vaccin och antivirala läkemedel är också sätt att motarbeta virus, men om det inte har tagits fram än så är masstestning och smittspårning också sätt.

   >Och gränskontroll vid kommungränsen. Hur tänkte du där?

   Det behövs inga gränskontroller. Om det sprider sig till nästa kommun så skruvar man bara upp åtgärderna där. Poängen är att ha ett system som är mer flexibelt än ha samma regler för hela landet.

   Radera
  20. Man får ju utbrott av mässling trots kända risker och vaccin. Så att det skulle gå mer än få en mer sansad spridningen känns osannolikt.

   Radera
  21. "Svensk debatt har fastnat i antingen evig total lockdown eller full fräs med flockimmunitet nu". Nä så är det inte. Sverige har fastnat i en gyllene medelväg som vanligt. Typiskt svenskt och det enda rätta. Lagom.

   Radera
  22. Bara så ni vet, lockdown är inte tillåtet i Sverige. Sveriges grundlag förhindrar det.

   Många politiker har mörkad det faktumet, men så är det. Och det är därför vi inte har lockdown.

   Radera
  23. "Nä så är det inte."

   Jag skrev svensk *debatt*, inte väg.

   Valen som *diskuteras* är lockdown som i övriga Europa eller snabbast möjligt till flockimmunitet (så länge det finns IVA-platser).

   Det finns dock annat som man kan göra för att minska döda (men som inte görs), t.ex mer testning, bättre skydd och smittspårning. Det ställs väldigt krav på det i samhällsdebatten.

   Radera
  24. Vem ska betala för allt detta du föreslår då, herr "Skatt är stöld"?

   Radera
  25. I dagsläget, staten absolut.

   Jag vill se en nattväktarstat, men det är inget som kan införas över en natt. Det behövs iaf. 20 år för en sådan omställning, kanske ännu längre om man tänker på pensioner. Civilsamhälle och privata alternativ måste få tid att byggas upp.

   Rent principiellt, så får man inte sprida dödliga sjukdomar enligt liberal ideologi, så staten har en roll här. Målet är att minska kränkningar av individens rättigheter. Idealt vore att straffa de som sprider smittan, men det är svårt att genomföra i praktiken. Det går inte att ha miljontals polisutredningar och de som smittar kanske inte ens vet om att de är sjuka.

   Så tillvägagångssätt får avgöras av ett parlament, där man får ta in sådant som tekniskutvecklingsnivå, hur landet ser etc.

   Man kan kanske jämföra med miljölagstiftning där staten också har en roll då farliga utsläpp förstör personers hälsa.

   Radera
  26. @skatt... Om du blir arbetslös och/eller kroniskt sjuk - står du då fast vid din dystopia?

   Radera
  27. Inge dystopi, men hade samma åsikt när jag varit arbetslös. Min utgångspunkt är inte mig själv utan ett samhälle som är bra generellt.

   Det folk har otroligt svårt att förstå är att saker inte försvinner bara för det inte sköts av staten. När staten slutade producera mat i Sovjetunionen så betydde det inte alla dog av svält. Tvärtom, tillgången till mat blev bättre än någonsin.

   Om det finns tjänster eller varor som många vill ha så kan de skapss utan att centralplanering och hot om fängelsestraff.

   Radera
 2. Det kan komma många effektiva behandlingar mot coronan långt före vaccineringen. Man undersöker t ex om östrogen- eller progesteron-plåster på corona-sjuka män och kvinnor kan höja immunförsvaret och minska dödligheten mot coronan. Plåstret får sitta i en vecka och varannan försöksperson får placebo. Runt 70% av de corona-döda är män och av de döda kvinnorna är de flesta gamla, så de har också väldigt lite östrogen och progesteron i kroppen. Hormon-plåster är lättillgängliga i stora mängder i hela världen, har få biverkningar och ska bara användas under en kortare tid.

  SvaraRadera
 3. Steg 1: Stäng gränserna
  Steg 2: Utrota corona i landet (se Nya zeeland, Taiwan osv )
  Steg 3: Öppna upp landet, men testa alla som reser in i landet
  Steg 4: Vänta till slutet av året, då vaccin från Astra skall vara färdigt, vaccinera 90% av befolkningen.
  Corona borta från landet för all tid, förmodligen.
  Vissa länder med stor spridning, (typ belgien, sverige), kommer deras medborgare förmodligen bli "bannade" från att resa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast testerna för corona är bara typ 80%-iga och ger falska negativa, således kommer smittan komma in även om man testar alla som reser in i landet.

   Radera
  2. Punkt 4, ska vara färdigt? Det är väl best case scenario? Sedan ska "bara" x miljarder doser tillverkas...

   Radera
  3. Inga åtgärder behöver vara 100% effektiva, enstaka fall kommer fortsätta att förekomma men genom åtgärder så kan man hålla reproduktionstalet tillräckligt lågt för att hålla epidemin under kontroll.

   Andelen som haft covid-19 i Sverige är troligtvis inte högre än 4-10% så vägen till immunitet genom smitta är lång.

   Radera
  4. "Sedan ska "bara" x miljarder doser tillverkas..."

   Det går förhoppningsvis bra.
   https://www.youtube.com/watch?v=S47--yF1Ncs

   "NBC hävdar att AstraZeneca kommer börja masstillverka vaccinet redan nu. I ett nyhetsinslag påstås det också att vaccinet "under pandemin" kommer att säljas till självkostnadspris, några dollar per dos.

   – Vårt mål är att tillverka upp till 100 miljoner doser vid årets slut, säger företagets VD Pascal Soriot till NBC

   Radera
  5. Det här viruset kan man inte utrota med mindre att hela världen sätter sig i karantän i flera veckor samtidigt. Således helt uteslutet. Det kommer att cirkulera framledes hos olika delar av populationerna och återkomma i muterad form och ge mindre besvär. Och i kulisserna väntar ca 200 andra coronavirus att hoppa över artgränsen. Det här är det nya normala.

   Radera
  6. Ja, man har ju fortfarande nya fall även i de länder som har så hårda regler för lockdown som nog är möjliga. I Spanien har man kört lockdown 7 veckor sänkt nya fall till ca 1/3 och ska öppnas upp. Vill man bli av med det bör det ju vara lockdown tills inga nya fall på 2 veckor.. antar att någon där gör bedömningen att några tusen nya fall per dag är hanterligt.

   Radera
  7. Fridholm: det där med att "utrota" viruset tror ju inte ens Nya Zeeland på själva.

   Den strategi är i praktiken orealistisk. Skulle bara slå sönder ekonomin tills man upptäcker att det inte håller längre och hoppas på att man med spillrorna som blir kvar av ekonomin skall vara tillräckliga för att hantera situationen på något anständigt sätt.

   Radera
 4. Svaret är Hydroxiklorokin. Profylaktiskt och tidigt i infektionen. Deprimerande att det gjorts till någon slags politisk fråga som handlar om att inte ge Trump rätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur ser evidensen ut?

   Fördelen med att använda redan befintliga preparat är att dessa redan har genomgått rigorösa kliniska studier, iofs för en annan sjukdom, samt har använts kliniskt efter lansering. Man har mao redan massor med data över biverkansprofiler (förutsatt att inte doserna är mycket högre) och hur man tillverkar preparaten säkert och kostnadseffektivt.

   Radera
  2. Det ser inte så lovande ut:
   https://www.lakemedelsvarlden.se/tveksam-effekt-med-hydroxiklorokin-vid-covid-19/

   Radera
  3. Hydroxiklorokin har ingen effekt. Remdesivir ser ut att ha ungefär samma effekt som Tamiflu vid vanlig influensa.

   Att sätta in syrgasbehandling tidigt verkar hjälpa. Sedan brukar man också sätta in heparin pga risken för blodproppar.

   Radera
  4. Jag har egen erfarenhet av att klorokinfosfat fungerar vid covid - hade tur att kunnat få det, av en vän med goda kontakter. Både klorokinfosfat och hydroxiklorokin ska tas med zink, tidigt i infektionen.

   Radera
  5. Bra att ni löser det här. Ni borde skicka ett mail till sjukvården, FHM och WHO för att dela med er av era rön. De vet garanterat inte att ni sitter på lösningen.

   Radera
  6. Klorokinfosfat? Nej, nej. Det räcker med dataspel och gorbys. Det har jag egna erfarenheter av.

   Radera
  7. Att det inte är godkänt hindrar väl inte att det ges off label eller inom studier. Man vet ju inte än vad som är effektivt, när, till vem. Nyttan mot risken.

   Radera
  8. Tycker man skall hålla sig till rena preparat, Klorokinfosfat låter som en ganska smutsig kemisk förening med många biverkningar. Tror mer på rena ämnen precis som Trump, klorin injicerat torde ta död på precis allt levande.

   Radera
  9. Men svinto det här är vanliga läkemedel som används av reumatiker och vid malaria. Eller du var kanske ironisk?

   Radera
  10. Det lyser igenom att de som är negativa till hydroxiklorokin inte vet vad de pratar om utan baserar sin uppfattning på någon rubrik de läst. Det är sorgligt att så många skall dö och lida på grund av detta banala grupptänk.

   Radera
 5. Är det inte enklare om vi åter lär oss leva med faktumet att vi någon gång ska dö? Inte kul att mista nära och kära men om alternativet till att leva är att sitta hopkurad i ett hörn 'utifall att' då är ju livet ändå över. Skydda de som inte kan skydda sig själva men låt övriga ta ansvar för sin egen situation genom isolering, påkläda sig hazmat-dräkt eller andra alternativ de själva tycker är värda uppoffringen.

  SvaraRadera
 6. Human coronavirus NL63 tror man smittat mänskligheten i ca 1000 år och de flesta har blivit utsatta för denna lindriga variant. En studiet gjord i Amsterdam uppskattade att HCoV-NL63 är orsak till runt 4.7 % av vanliga luftvägsinfektioner.
  Så vad är poängen? Glöm flockimmunitet, det är en hägring vid horisonten utan enda möjligheten är vaccin som tar 10 år att utveckla om det ens är möjligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller i princip med. Vad man försöker nu bör mest handla om att kapa den omtalade toppen då man inte får kraftigt höjd dödlighet för att vården inte räcker till. Varför länder som saknar IVA vård inför karantän förstår jag inte alls. länder i Afrikas med något dussin IVA platser på miljontals invånare, de har ju ingen rimlig chans att platta till kurvan så vården mäktar med. Bättre de kör på tar det som en fördel ekonomiskt och mat folk dör av svält och malaria i normalfallet märks det nog inte mycket i statistiken med lite corona på toppen

   Radera
  2. Snittåldern i Afrika är 20 år, så de kommer troligtvis ändå ha färre döda per capita än väst.

   Radera
  3. Var väl Nigeria som hade fler döda av att polisen upprätthöll utegångsförbud än i corona, men det var ju iofs tidigt så det kanske kommer vara värt det, men jag tvivlar..

   Radera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Det ena vilda påståendet mer halsbrytande än det andra. Var får de allt ifrån? Det är uppenbart att flera synergistiska krafter, medvetet eller ej, förstärker masspsykosen och de ekonomiska konsekvenserna - vilket är syftet? Förutom det sedvanliga: diverse experters och maktaspiranters prestige och vinning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Behöver en naturkatastrof ha ett syfte?
   Behöver summan av nationers agerande ha ett syfte?
   Jag tror inte att agerandet har något övergripande mål.

   Radera
  2. Nä, men synd att alla politruker verkar drabbats av panik.

   Radera
 9. Bloggaren är duktig på scenarion, det vet vi, och det skall han ha erkänsla för. Dock finns många med- och motscenarion, med mer eller mindre stor men osäker sannolikhet att slå in. T ex handelskrig med medicinska produkter, framtagning av acceptabla vaccin, förfinade vårdmetoder med nya preparat, virusets mutation till ofarligare form o s v o s v. Hur som helst lär det inte bli någon rolig tid.

  SvaraRadera
 10. All denna negativitet. Jag ska berätta något för er. Ingen kommer ur livet levande.

  Fokuserar man på det negativa så blir livet en pina. The end is neigh. Life finns a way. Välja själva vilket ni vill sätta er tro till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det förstår man inte när man är ung och osårbar. När man passerat halvtid blir det mer uppenbart.

   Den man kanske behöver ta fram är hur man skall värdera liv för att kunna göra rimliga åtgärder. Om man kör samhället i lockdown för att rädda några som i alla fall dör några månader senare kanske det inte är en optimal lösning. Så en bra tydlig cost-benefit analys vore bra, kanske med en värdering per människoår eller liknande.

   Radera
  2. FredL: "Livet är ett sexuellt betingat tillstånd med 100% dödlig utgång"

   Radera
  3. Sedan är frågan hur sugna folk är på socialt umgänge och traditionellt ekonomiskt agerande när de riskerar att få en sjukdom som sakta kväver ihjäl en. Även utan lockdown kommer ekonomin att sakta ner rejält.

   Radera
  4. Folk glömmer, är det någon som oroar sig för svininfluensan? Full panik 2010 men svininfluensan finns kvar och kommer varje vinter utan att någon tänker på det.

   Radera
  5. Magnus: om man tror att svaret på den frågan är det lockdown-förespråkarna tro så finns ju ingen anledning till lockdown. Om folk inte vill umgås så kommer behöver de ju inte förbjudas.

   Vad gäller ekonomisk nedgång utan lockdown så är jag ganska övertygad om att den blir bra mycket mindre än med lockdown (isht om vi skall räkna med att lockdown skall behöva pågå i upp till två år).

   Radera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 12. Varför tar det så länge att koppla coronaviruset till klimatet, börjar bli otålig.

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/analys-for-tidigt-att-saga-om-coronaviruset-kan-kopplas-till-klimatforandringar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja varför? Bra gjort att hon luskade reda på det i varje fall. Gratulationskort kommer naturligtvis från hela SVT redaktionen.

   Radera
 13. Om en månad kan vi slappna av i Sverige. Jag tror det. Men om det skulle bli värre i höst utan vaccin så se till att det finns tillräckligt med IVA-platser. Det är vad det handlar om. Om alla ska få viruset så riv av plåstret direkt. Så här kan det inte fortsätta i flera år.
  Frågan är om det går att skydda sig mot Corona utan vaccin? Det går att fördröja. Och det går att ha några procent i Sverige utan arbete men inte 20 samtidigt som hela världen har problem. Vi är exportberoende.
  Om inte världen öppnar upp som förr snart så kommer ingenting bli som förr heller. Inte på lång sikt. Inte ens internet med bloggar och mobiler och allt vi vant oss med. Inga bloggar inga kommentarsfält. För det hänger ihop med utvecklingen eller hur. Just nu befinner vi oss i ingenmansland med prepping som första förestående. Vad händer efter det om det fortsätter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Världen utanför är tvungna att öppna upp. Om ingen arbetar kommer det ingen mat på bordet. Enkel matematik. Att skjuta sig i foten hjälper föga.

   Radera
  2. Svinto: att skjuta sig i huvudet däremot, tar "garanterat" kol på eventuell virusinfektion inom ett par dagar liksom en permanent resistens mot samtliga virusinfektioner.

   Radera
 14. Spanskan höll på i ett par år trots ingen nedstängning. Trots alla framsteg har vi ingen bot mot viruset. Vänjer sig folk vid hotet och inser att döden är en del av livet så kan det bli bara ett hack i ekonomiska kurvan. En ny inställning inträder, fatalism tror jag det kallas. Förmodligen är det vad som kommer hända. För mänsklighetens evolution kommer inte sluta förrän befolkningskurvan slår i taket. Var är gränsen? 20 eller trettio miljarder?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Corona fick ju en mycket snabbare start än spanskan, så utan åtgärder borde det gå snabbare. Och det infördes ju åtgärder för att begränsa spanskan. Finns tex studier som jämför olika påverkan på dödlighet och ekonomi av olika åtgärder, de jag sett i US där man valde olika sätt att hantera det på mer lokal nivå men hade liknande förutsättningar i övrigt.

   Radera
  2. Hur många var det som åkte på sportlov i alperna då?

   Radera
  3. Målet med resan kanske inte är så viktig för smittspridning

   Radera
 15. Stärk immunförsvaret med tillskott av D och C vitamin. Studier har visat att allvarligt sjuka av Corona virus har brist på D vitamin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om nu D vitamin, att viktigt för immunförsvar vilket nog är belagt så bodde det ju vara en bidragande faktor att smittspridningen minskar under sommar halvåret

   Radera
 16. Märkligt - att vi har haft pandemier tidigare utan några speciella åtgärder? Typ Asiaten och Hong Kong.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där är ett helt felaktigt påstående. Om du inte sprider desinformation med flit föreslår jag att du gör lite efterforskningar innan du kommer med dylika påståenden.

   Radera
 17. Märkligt är också att i USA under 2017 -2018 - "VANLIG" influensa - 45.000.000 sjuka - 810.000 Inlagda på sjukhus och
  61.000 Dödsfall - källa CDC https://www.cdc.gov/flu/about/burden/index.html - och allt fungerar som vanligt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är det märkliga i det? Just nu har vi över 66000 döda i US på mycket kortare tid trots mycket extrema åtgärder.

   Radera
 18. I sitt 1. maj-tal föreslog Sjöstedt (V) bl a att alla sjukvårdsanställda skulle få en extra semestervecka som tack, betald av skattebetalare med höga inkomster från finansiella källor. Detta torde bara vara en västanfläkt jämfört med alla de källor för inkomstförstärkningar som stat och kommun snart kommer att ta till. Återkallande av värnskattens sänkning lär bli den första, men räcker inte långt. Får vi se konfiskation av allt kontant privatsparande över säg 100k? Eller 100% beskattning av privata pensionsinkomster över säg 10k/månad? Eller 80% beskattning av alla kapitalinkomster? Eller en differentierad moms med en kraftig höjning av skatten på "lyxkonsumtion"? Detta kan våra politiker rå över själva. Vad som mera skrämmer mig är en amerikansk presidentvalskampanj som utlovar höga importtullar ("to save US jobs") och exportlicensiering av alla läkemedel och medicinsk utrustning ("to save American lives first").

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror man kommer finansiera det hela via lån så långt det går. När notan för det här väl landar kommer nog entusiasmen för åtgärderna avta rätt markant. Vissa delar av notan kan man dessutom inte mörka lika lätt (folk har ju redan blivit permitterade och till och med arbetslösa).

   Radera