Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-05-23 14:16

Tjetjeniens furste Kadyrov har lagts in på intensiven för Covid-19

Fursten Kadyrov i den ryska Sharialagdelrepubliken Tjetjenien har flugits till Moskva för intensivvård mot Covid-19. Avlider Kadyrov - vilket med tanke på åldern är osannolikt - finns det en risk att en gnista tänds för ett tredje Tjetjenienkrig, men nu där Tjejtjenerna utrustats med modernt rysk krigsmateriel.
Rysk inrikestrupp från OMON.
Federationen Ryssland har efter två mycket blodiga inbördeskrig i delrepubliken Tjetjenien lyckats köpa sig fred genom att stoppa in runt 80% av Tjetjeniens budget via den centrala statsbudgeten och gett den närmast fursteliknande Kadyrov fria händer att göra vad han vill i delrepubliken, som i sig kan klassas som en av världens allra hårdaste diktaturer, med försvinnanden, tortyr och avrättningar utan rättegång, samt exempelvis utrotningsläger för homosexuella. Sharialagar gäller i delrepubliken och därmed i det av svärjisarna hyllade Ryssland.

Furst Kadyrov, som är den 43-årige ledaren för den mäktigaste klanen i republiken och envåldshärskare, har nu flugits akut till Moskva för att intensivvårdas mot Covid-19. Sannolikheten för att dö är väl relativt låg i hans fall pga fysiskt status och ålder, men faller han ifrån finns en risk för ett tredje inbördeskrig.

Denna gång är dock tjetjenerna utrustade med modernt ryskt (tungt) krigsmateriel och konflikten skulle därmed inte bli av karaktär reguljär trupp mot fanatisk bondearmé.

Samtidigt har det gjorts massiva investeringar i främst den tidigare helt skövlade huvudstaden Groznyj och den härskande klanen har förstås uppnått stor rikedom och kommer vara mindre sannolik att vända sig mot Moskva. Det gäller dock inte de övriga klanerna, så frågan landar i om man anser att det Moskvafinansierade självstyret är tillräckligt. Alternativet skulle möjligen bli frihet som ett eget land, men istället ekonomisk misär även i Groznyj.

I slutändan är risken för antagligen krig låg både för att risken att Kadyrov dör är låg och sedan för att de härskande i Tjetjenien nu har för mycket att förlora ekonomiskt. Det är en enorm skillnad mot den misär som gällde överallt efter Sovjetunionens fall, åtminstone för de rika klanledarna.

Att Kreml flög Kadyrov till landets bästa sjukhus för eliten visar dock att man inte ens vill riskera att Kadyrov dör.

Källor till att Kadyrov flugits till Moskva för prioriterad intensivvård är t ex Reuters och BBC.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

17 kommentarer:

 1. Hen är extremt sjuk i lättare förkylning.

  SvaraRadera
 2. Är han rökare, diabetiker, välfärdsöverviktig eller har någon annan känd försvårande riskfaktor så spelare åldern relativt sett mindre roll. Eventuella gamla krigsskador i lungor/buk lär väl inte heller hjälpa, om sådana skulle finnas.

  SvaraRadera
 3. Har någon koll på Putins synlighet? Har Trump nycklar till vita husets städskrubbar utifall han känner sig krasslig och vill prova en klorinhutt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Går en bra serie om Trump på SVT. Bl a gjorde han affärer med en Putin/regim-nära bank som USA hade sanktioner mot när han kandiderade till president. Gällde finansieringen av Trump Tower i Moskva. Klart sevärd serie, det är svårt att med ord beskriva Trump.

   Radera
  2. Grundläggande psykologi borde vara ett obligatoriskt ämne för alla i gymnasiet. Ingen som uttalar sig tycks begripa sig på honom, särskilt folk födda före 80-talet. I amerikansk kultur finner folk dessutom honom oerhört fascinerande och beundransvärd. Då blir det ju såhär.

   Radera
  3. Tomtens: Två ord: Malignant narcissist. Två till: Tilltagande demens.

   En grupp läkare i branschen har samlats kring ett filmprojekt (ickelänk: unfitfilm.com/ ) som ska förklara fenomenet Trump. Tyvärr har de nog tagit råd av fel mediafolk och satsat på en långfilmsdokumentär, som väl aldrig lär bli klar eftersom det hela tiden händer något nytt som måste tas med, i stället för twitterstorm eller något liknande som kan reagera snabbt. En nästan färdig version fanns förra året, men som sagt.

   Snart två år har gått och filmen kommer nog aldrig att visas, i varje fall inte på bio. Spilld tid, möda och möjlighet. :-(

   Radera
 4. Den alltid fyndiga och roliga Vasily Utkin skrev: "Det blir till att be viruset om ursäkt"

  Vad har du för källa Lars på att Sharialagar är införda i Tjetjenien? Jag blir lite fundersam då det just är hårdföra islamister Ramzan verkar hata mest av allt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sen kanske man ska tillägga att uppgifterna ännu så länge är motstridiga. Parlamentets talman Magomed Dudov tillbakavisar allt som lögn. Det betyder inte att det är till 5 öre sant, då Ramzan har en rykte som oövervinnerlig soldat att försvara.

   Radera
  2. Jag kan inte hitta något annat än att Tjetjenien som tidigare erkänner sharia som ett islamskt koncept, men att det inte tillämpas eller åberopas i någon större utsträckning. Sharia har högst en vägledande funktion och i de fall de inte litar på rättsväsendet verkar tjetjener fortfarande hellre följa sin kaukasiska tradition Adat än Sharia.

   Däremot hittar man starka förespråkare av Sharia bland några av Kadyrovs fiender och då i meningen de mer extrema tolkningarna av Sharialagar. Det fanns under en tid ett Shariagarde inom säkerhetstjänsten, för att verkställande sharialagar i Tjetjenien. En sådan är Dokka Umarov. När människor i väst talar om tjetjenernas kamp för självständighet förstår de nog inte riktigt vad de pratar om, då det också var ett krig som avgjorde om landet skulle styras av extremister av Dokka Umarovs kaliber. Ramzan är ingen duvunge, men jag tvivlar på att de som ojar sig förstår hur det sannolikt hade slutat om den nuvarande maktstrukturen inte kunnat upprättas, vilket bl.a. innebar slutet för Shariagardet.

   Radera
  3. Balanserad återgivning av kända fakta har väl aldrig varit Lars Wilderängs starka sida? Han är ju lite som aftonbladet. Men ämnen han tar upp är förstås betydligt intressantare än nakenchocker och bantningtips.

   Radera
 5. Tycker det spekulerats fram och tillbaka om olika ledare skulle dö i corona och vad som i så fall skulle hända. Spontant håller jag det för mycket osannolikt att någon riktigt rik och mäktig person faller ifrån av detta, baserat på att de så klart har direkt tillgång till all tänkbar vård på mycket kort tid. Vad jag har förstått så är en avgörande faktor hur tidigt man får vård och så klart vilken vård man får. Kan du ringa en läkare som står vid din sida inom en kvart om du känner dig lite snuvig en morgon ska det nog inte vara någon fara.

  Patienter som läggs in i Sverige har ju vad det verkar ofta skickats hem (otestade) från akuten i ett tidigare skede med order om alvedon, vätska, vila och isolering. Sen när de väl kommer in och det är allvarligt länge har det gått långt, ibland för långt. Jag gnäller inte på svensk sjukvård (som ändå verkar klara uppgiften helt ok) men det är en enorm skillnad som patient om man är en av några hundra tänkbara fall eller om man personligen har direkt tillgång till all tänkbar vård inkl tex evakuering med flyg till bästa tänkbara vård.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I just det här fallet behöver det inte hända så mycket. Maktens tunga arvet är inte ifrån Ramzan utan pappan, Akhmad Kadyrov. Det finns redan barnbarn till Akhmad som innehar ministerposter. En tjetjensk journalist jag umgicks med en tid var ganska krass och menade att Tjetjenien aldrig kommer att kunna styras med annat än järnhand, eftersom exempelvis blodshämnd fortfarande är en del av kulturen. Så Ramzan är tillräckligt smart för att ha personer nära makten, vilka är trogna både mot honom personligen och familjen.

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessa mycket intressanta beskrivningar av Tjetjenien ger anledning undra hur ödet i dessa svåra tider samtidigt kunnat ge mänskligheten sådana välgörare som Trump, Xi Jinping, Boris J, Putin, Bolsonaro, Maduro, Erdogan, Orban och Kim Jong-Un? Vad har vi gjort för att förtjäna detta?

   Radera