Aktuellt

Du följer väl Folkhälsomyndighetens rekommendationer - här är de

Så här under coronapandemin är det extra viktigt att vi alla tar gemensamt ansvar och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. För sak...

2020-05-07 16:12

Teknikbörsen Nasdaq tillbaka på eller över nyårsnivåerna

Den tekniktunga Nasdaqbörsens index är nu tillbaka på nivåerna som gällde vid årsskiftet. Storbolagsindexet Nasdaq-100 är nu rent av på plus i år. Någon coronakris har egentligen inte alls hänt.
Veckochart Nasdaq Composite
Nasdaq Composite är i skrivande stund ner -0.09% sedan årsskiftet, dvs i princip oförändrat. Storbolagsindexet Nasdaq-100 är rent av på plus med +4.04% sedan årsskiftet.
Veckochart Nasdaq-100
För teknikbolagen i USA är det alltså som om coronakrisen och med det den värsta ekonomiska krisen sedan 1930-talet egentligen inte har hänt. Allt den innebar var ett kort hack i kurvan på några veckor, och detta utifrån redan tidigare höga till skyhöga IT-bubblevärderingar av många bolag.

Känns ju tryggt. Eller något. Om detta inte är en tjurfälla så är det bara att konstatera att börsen helt enkelt inte kan eller får gå ner, inte ens på en historiskt stor kris.

Slänger man dessutom på det faktum att växelkursen USDSEK har stigit +5.43% i år, så ligger den  svensk som varit investerad i Nasdaq-100 på +9.69% i år ur svenska Skatteverkets perspektiv. Bara att gratulera.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

20 kommentarer:

 1. Börserna börjar mer och mer kännas som lycko-hjulet på Lisseberg. Vinst varje gång! Men folk gillar ju att gå på tivoli så det kanske håller? Eller så gör sig verkligheten påmind och förstör feststämningen. Vad händer då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svaret vet du redan, Corona är en hundraårskris och börsen bottnade den 16 mars.

   Radera
  2. samtidigt som vi har haft ett hundraårsunderdödlighet precis från 2019 fram till mars.

   Radera
  3. Verklighetens folk kommer man ju ihåg. Gick ju sådär.

   Radera
  4. År 2019 dog färre än 89 000 personer, vilket är det lägsta antalet döda under ett enskilt år sedan 1977. År 2018, då det bland annat dog ovanligt många i influensan, dog det över 92 000 svenskar.

   https://www.scb.se/om-scb/nyheter-och-pressmeddelanden/scb-publicerar-preliminar-statistik-over-doda-i-sverige/

   Och underdödlighet had varit precis till corona började.

   Radera
 2. Amazon, Apple, Microsoft, Netflix...

  Många bolag som fö stöd genom corona. Ingenting konstigt när planet virtualiseras.

  Varför ska det vara fel ?

  SvaraRadera
 3. jag tycker det borde vara mer diff mellan vilka bolag som går upp och vilka som går ner . känns som att antingen faller alla företag kollektivt eller så går det upp kollektivt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det mesta är automatiserad algoritmhanden som reagerar på olika förändringar och mönster.

   Radera
  2. Det är precis som Yaku skriver ovan. De nämnda bolagen driver Nasdaq medan old school verkstad haft det väsentligt tuffare. Netflix upp 35% i år, Amazon upp 28%. På andra sidan har vi Boeing ner 61% i år trots dagens uppgång på 5%, GM ner 38% i år trots dagens uppgång på 4% (inte justerat för USD/SEK).

   Radera
 4. Inget konstigt alls. Många av de storra på nassen påverkas snarare positivt. Enorma stimulaner har skett också.

  SvaraRadera
 5. En gigantisk tjur-fälla....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp. Den längsta någonsin. Sedan 2009...

   Radera
 6. Hur länge kommer världen att vara nedstängd?
  Innan vi får tillbax internationell flygtrafik, industrier som fungerar, mm så kommer världens behov av energi inte öka.
  Världens behov av olja har reduserats till 70% av behovet innan covid-19.
  Då räcker inte att den globala produktionen minskar 10%.... Det är då fortfarande 20% överproduktion....
  Nästan alla baljor att lagra olja i är fulla... Tankbåtar ligger stilla vecka efter vecka... Lagrerna blir inom en vecka fulla, det går inte att lagra mer... Det är fullt...

  Nu kommer det intressanta..... det går inte att sluta pumpa upp olja utan att förstöra en oljekälla... Slutar man pumpa koagulerar borrhålet...

  Amerikanska skiffer-olje bolag som innan corona producerade 15 M fat om dagen kräver ett oljepris på 50-60 dollar per fat för att gå runt....

  Dessa är belånade till 80% av det pris aktiekursen hade innan corona...
  Med dagens olje priser och aktiekurser så är dom belånade flerfaldigt mycket ner än deras totala aktie kapital.....
  Dvs... Går dom i konkurs så tar dom även med sig bankerna som lånat ut pengarna i konkursen.....

  Sug på den...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är jobbigt. Banker kan ju gå i konkurs i USA.

   Radera
  2. Oljan är den enskilt viktigaste handelsvaran i välden.... Stål, Kol, mm kommer inte ens i närheten....
   Vi har kommit till den verkligheten att för första gången är utbudet SÅÅÅÅÅ mycket större än efterfrågan..
   Detta gör att vi kommer att se minskade oljepriser vid termins-skiften tills dess att vi har tömda lager, och en förbrukning som är större än utbudet.... Dvs innan vi fått fart på världen....

   Radera
  3. Pumpa upp olja och elda i öppna stora brasor för att inte källorna ska förstöras?

   Inget jag vill göra men vad är alternativet? Dumpa oljan i havet eller låta källorna bli förstörda och omöjliggöra återgång till normalt läge på 30 år tills nya källor är igång?

   Hoppas jag har stort fel.

   Radera
  4. Rob

   19e maj närmar sig.

   Undra om "de" låter bankerna gå omkull? Det vete tusan.

   Radera
  5. Oljan lär gå upp långt innan lagren är tömda, och jag misstänker att efterfrågan kommer tillbaka fort om än inte på samma nivå. Varför skulle bankerna låta oljeföretagen gå i KK? Bättre att ge dessa räntefritt för återbetalningsförmågan ligger ju kvar i marken.

   Radera
 7. Hur stor andel av återhämtningen består av paradigmskifte från en typ av bolag till andra har jag funderat på men aldrig orkat titta på i detalj.

  SvaraRadera
 8. Finns bara en möjlig förklaring. Aktieägarna tror, eller vet, att alla kvantitativa lättnader kommer komma dem tillgodo. Alltså att pengarna hamnar på börsen. Och att inga riksbanker kommer låta företagen gå i konkurs. Volvo har miljarder i kassan men vill ha betalt för att låta personalen vara i standby så de kan rivstarta när det är över. Och när det här är över kommer en flod av åtgärder för att få igång hjulen igen. Lägenhetspriserna kommer stiga när räntan ligger på flera minusprocent. Så framtiden ser egentligen ljus ut om man har aktier och köpt lägenhet. Det är bara att köpa mer innan priserna stiger på riktigt.

  SvaraRadera