Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-05-13 09:27

Swedbank: Coronakrisen sannolikt bottnat - V-formad återhämtning

Swedbank går mot mönstret och menar att botten för coronakrisen "sannolikt [är] nådd" och att ekonomin nu återhämtar sig, om än långsamt. Detta enligt rapporten Swedbank Economic Outlook.
The botten is nådd!
Med reservationen sannolikt så medger man förstås att man kan ha fel. Swedbanks tillförordnade chefsekonom och chef för global makroanalys skriver ändå i inledningen till nya Swedbank Economic Outlook att han är "försiktigt optimistisk". Dock kommer det fler konkurser och varsel, och arbetslösheten kommer fortsätta stiga ett tag i de flesta länder.

BNP-gissningen för svensk del sänks till -5% från tidigare -4%, något sämre än den globala gissningen på -4%. Man anger åtminstone inte tiondelar, ödmjuka i att det är svårt att gissa rätt. EMU-länderna väntas falla 7% och USA 6%. Danmark klarar sig med -4% i BNP medan Norges fastlands-BNP, dvs utan olja, landar på -6%.

Swedbank sällar sig till de som fortfarande tror på en V-formad ekonomisk kris. Dock kommer inte åtminstone svensk ekonomi att vara helt återhämtad nästa år, eftersom återhämtningen är långsam. Det samma gäller i princip alla I-länder. Sveriges BNP ska stiga 2% nästa år enligt gissningen, USA 4% och EMU-länderna 5%, vilket alltså inte räcker för att kompensera för årets ras. 
Halvfullt eller halvtomt?
Sedan gäller som alltid "two men says they're Jesus, one of them must be wrong". Antingen får Swedbank rätt, eller inte. Men man ser åtminstone glaset som halvfullt och inte halvtomt.

Swedbanks Economic Outlook hittas som PDF här. Andra att jämföra med är t ex SEB:s Nordic Outlook, som har betydligt mer negativa BNP-gissningar och tror på mycket högre arbetslöshet.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

19 kommentarer:

 1. Om Swedbank får rätt blev bearmarket sammanlagt 3 veckor lång (28 februari-22 mars).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tråkigt för dom som väntade på att volatiliteten skulle sjunka och en långsam tillväxt. Nu får dom börja handla på ATH igen :)

   Radera
  2. haha det borde bli något slags rekord

   Radera
  3. Countrarian indicator på att jag tänkte tanken om att lägga mig för FED och att det kan fortsätta upp ett tag till...

   Radera
  4. Jag förstår inte riktigt Fed-caset de printar cash o köper toxic assets från alla storbanker ok, men ska uppgång drivas av inflationen o att man därför måste ligga i aktier så blir det ju ännu värre för real ekonomin

   Radera
  5. Bearmarket - vad är det? … måste vara något ur fornsvenskan.

   Radera
  6. Fast deras prognoser rör väl realekonomin och inte börsen? Börsen kan således falls tillbaka en del/rasa trots att BNP-utvecklingen vänder upp igen.

   Radera
 2. Swedbank är en del av sossepropagandan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oberoende av hur man ser på Swedbanks och dess medarbetares professionella integritet är de bara en röst i kakafonin av förutsägelser av varierande innehåll, där många (de flesta?) kommer att ha fel.

   Radera
 3. ”V-formad återhämtning” kan ju tolkas på två sätt...

  Antingen en återhämtning formad av V(änsterpartiet) eller att ekonomin i stort gör en dipp och snabbt återhämtar sig....

  SvaraRadera
 4. EU har planer att åter öppna för semestertrafik för flyget med ansiktssmaskkrav. Digitaliseringskommissionär Margrete Vastager ska presentera förslaget under ons.

  Det var mycket tidigare än någon hade trott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tegnell tycker ju masker är skräp?

   Radera
  2. Skräp har han inte sagt, bara att effekten är ytterst tveksam för gemene man. Precis samma som WHO säger. Andra åtgärder har alltså betydligt större effekt.

   Radera
  3. Köp aktier i företag som tillverkar masker. Det kommer bli standard nu med engångsmasker överallt.

   Radera
  4. @Goofy, lite sent. Det gjorde jag redan i Januari. Nu ska bara fårket pressa kursen.

   Radera
  5. Jag läste om en studie, där olika masker testades och av de hemtillverkade maskerna var de av mikrofiber de allra effektivaste mot corona-viruset. Fyra lager "städtrasa" av mikrofiber gav bäst resultat, men resulterar i en ganska tjock mask. Jag tror på idén, fast jag ännu inte har läst dokumentet. Dessutom är de lättillgängliga, maskintvättbara och har ett överkomligt pris. Det är "bara" att sy på gummiresår + aluminiumlist för näsan. Vill man inte ha så tjock mask, kan man ha ett lager mikrofiber som mellanlägg i en hemsydd tyg-mask.

   Radera
 5. Good luck with that, Swedbank...

  SvaraRadera
 6. Swedbank är väl fortfarande fartblinda, trots allt som hänt och antagligen kommer komma iform av Miljardböter från USA. Det vill man väl inte kännas av, utan vill framstå som positiva. Glad att jag lämnade banken för länge sedan och hoppas fler byter.

  SvaraRadera
 7. Glaset på bilden är antingen nästan helt tomt eller väldigt långt ifrån fullt.

  SvaraRadera