Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-05-03 09:47

SVT: 107 miljarder i utdelningar borta från OMXS30 - 36 miljarder till osäkra

SVT har sammanställt de indragna utdelningarna hos aktierna i Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30. 107 miljarder i utdelningar har dragits in och ytterligare 36 miljarder kronor är fortfarande osäkra.
Pengar.
Totalt skulle utdelningarna landat på 227 GSEK från de trettio bolagen på OMXS30, men av dessa har alltså 107 miljarder än så länge dragits in. Besked har inte kommit från Volvo, Investor och SEB, där ytterligare 36 miljarder står på spel.

Utdelningar handlar om de faktiska pengar som blir nettouttaget från aktiemarknaden, då resten bara handlar om att någon annan måste sätta in pengar för att någon ska kunna ta ut via köp-sälj. Således är detta pengar som faktiskt påverkar den verkliga ekonomin, även om mycket av utdelningarna återinvesteras i de utdelande bolagen, t ex inom fondsfären.

Samtidigt visar det att inte alla bolag tar lätt på coronakrisen, även om börsindex är allt mindre påverkat.
Veckochart OMXS30.
Själva OMXS30 steg återigen på börsen efter den svagt negativa föregående veckan. Trots att torsdagens halvdag stängde på -1.43% blev veckans resultat +2.43%. Utan utdelningar. Eller om man så vill nivåer som gällde under större delen av 2018 och 2019. Den värsta ekonomiska krisen sedan 30-talet har bara utplånat ett halvårs rörelse på börsen...

26 kommentarer:

 1. Personligt tror jag at Investor göra utdelning, kanske bara 50% men investor måste avkasta för olika stiftelse. Samtidigt tror jag at det är bra at har kassa. Dessutom är det bara tjafs när public media eller tabloids prata om utdelning. Aktie faller ju med samma belopp. Det är precis ingenting at prata om. I många fall vill man inte även har utdelning eftersom utdelning måste skattas har företag behov för pengar är det bättre för ägare at inte få utdelning helt enkelt.

  SvaraRadera
 2. Det stämmer bra att väldigt många utdelningar blivit inställda. I många fall har bolagen kommunicerat att de ämnar hålla extra bolagsstämma i höst, då man troligen vet mer om det egna bolagets framtid. Kan kanske vara så att man skjuter det hela in i nästa år också, vem vet.

  Oavsett, pengarna är kvar i bolagen men utdelningar kommer så småningom (annars funkar inte kapitalmarknaden som den ska). Politiker kommer förstås fnysa åt bolag som delar ut pengar och kommer försöka dra billiga poänger av det, men i slutändan är det ägarna som bestämmer om vilka bolag som ska dela ut pengar och vilka bolag som behöver dra in nya pengar i nyemissioner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Personligen tycker jag inte att bolag som delar ut aktieutdelning ska få förmåner via oss skattebetalare under nu pågående kris. Motiveringar om att det är föregående års vinster som delas ut håller ej.

   Radera
  2. Helt galet ta emot bidrag från staten och samtidigt dela ut.

   Radera
  3. Ja. Därav debatten kring Volvo.

   Radera
  4. Volvo kommer dra in utdelningen, om inte har de tappat det helt.

   Radera
  5. Jag tror det också. Man drog in extrautdelningen, men Geely verkar lobba för att ändå ta ut en del pengar, de bryr sig kanske mindre om politiska signaler.

   Får se hur det blir. Det är förstås mest politiskt, för man återupptar såklart utdelningen om den nu ställs in genom t ex extrautdelning nästa år eller 2022 eller nåt.

   Radera
  6. Joakim, finns det statistik på hur utdelningarna varierat under tidsperioder? (Om de gjort det?)

   Radera
  7. Inte alls säkert det blir utdelning nästa år då Volvo går mot ett riktigt tungt 2020.

   Radera
  8. Pratar vi AB Volvo, lastbils-Volvo, så hade de negativ orderingång, dvs fler avbeställningar än nya order.

   Radera
  9. Det finns det. För Sverige kan man läsa i den här skriften från Riksbanken: Swedish stock and bond returns, 1856-2012.

   Se sid 245 för en översikt av hur direktavkastningen varierat historiskt. Det är inte speciellt ovanligt med utdelningar som går ner, se t ex tiden under och efter ww1 i Sveriges fall, eller början av 90-talet, eller 2007 och framåt. Över lång tid tycks dock vinster och utdelningar fortsätta gå upp, och utdelningarna är en stor och viktig del av total avkastning (se sidan 249 för skillnaden mellan prisuppgång och totalavkastning).

   Radera
  10. Mm, det ser tungt ut för AB Volvo / lastbils-Volvo. Jag kan tänka mig att Geely ändå vill krama ut lite pengar för att pumpa in i andra förmodat blödande verksamheter de äger. Får se om övriga storägare kan hålla emot eller vad som händer.

   Analytikerna räknar ännu inte med förlust eller slopad utdelning för intjäningsåret 2020, men de gissningarna får man nog ta med en rejäl spade salt.

   Radera
  11. Geely vill ha utdelning, Lundberg icke.

   Radera
 3. OMXS30 hade definitivt stängt veckan på minus om vi kört till fredag kl 17.30. Retroaktiv nedgång att vänta imorgon med andra ord.

  SvaraRadera
  Svar
  1. DAX fortsatte ner ytterligare 1.83% i torsdags efter Sthlms stängning. I fredags gick UK-s FTSE100 ner 2.34% Det skulle ge en indikativ nedgång i Sthlm på 4% imorgon. Dock många timmar kvar till måndag öppning kl 9 och mycket hinner hända på vägen.

   Radera
  2. OMX20 i copenhagen gick bara -1% på fredag
   Men jag tycker det är bra om vi vi håller oss nu +- 0 för flera månader.
   Jag min mage tror det gå -2% imorgon.

   Radera
  3. Vi behöver mer QE va?

   Radera
  4. OMX Copenhagen 20 är inte jämförbart med resten av världen.
   Tämligen unik marknad som är upp i år. Dessutom har DKK stärkts mot SEK.

   Radera
  5. Ni kanske har noterat att OMXS30 presterat bättre än OMXSPI för första gången på många år.
   Anledningen till det är att fastighetssektorn inte längre agerar draglok i OMXSPI.

   Radera
  6. See är spännande om många tycker at det gå nere och blanka har vi i flera månader ett nytt börsrekord, sen kanske ett crash igen, ingenting at investerar i, även usa har ingen ränta längre kanske vi måste leva med p/e 30-40 i framtid. Jag saknar kunskap, jag kör helt efter känslor.

   Radera
  7. Du är bra Stefan, ASX 200 har varit positiv, hk negativ, det blev nästan -5% idag, min mage är kanske bara för gjort för mat.

   Radera
  8. Det kom svag statistik från Hong Kong vilket fick Europabörserna på ytterligare fall.
   Innan statistiken stod OMXS30 i 1519 (stängde på 1505). Dessutom stärktes SEK något mot EUR vilket även det var negativt för OMXS30.
   https://www.censtatd.gov.hk/press_release/pressReleaseDetail.jsp?pressRID=4636&charsetID=1

   Radera
 4. Synd att utdelningarna plockades bort. De pengarna brukar ju smörja ekonomin. Allt från konsumtion till att kunna delta i tex nyemissioner

  SvaraRadera
 5. Undra hur många hushåll som delvis lever på utdelningar?

  Har en bekant vars far köpte en del aktier på 70-talet och som innan tappet var värda > 15 miljoner, så det brukar bli några hundratusen kr varje år in i hushållskassan.

  Det får väl bli söndagsenkäten 😉

  SvaraRadera
 6. Buffett har kastat in handduken vad gäller US airline stocks och han låter inte bullish. Jag förväntar mig en kraftig nedgång över lag på Måndag och tror att vi kommer testa lows från Mars under den närmaste tiden.

  SvaraRadera
 7. Ja slopade utdelningar är en del i det börsen håller sig uppe. Allt annat lika skulle det ju ge dessa miljarder i högre kurs

  SvaraRadera